Швейцарците гласуват днес да спрат ли свободното движение с ЕС

Швейцарците гласуват днес да спрат ли свободното движение с ЕС

© Associated PressВодещата швейцарска партия призова избирателите да отхвърлят свободното движение с ЕС при вота в неделя в името на "избраната имиграция", съобщи "Франс прес". Малко вероятно е това предложение да мине на референдума, но изненадващото "да" през 2014 година изисква предпазливост в прогнозите.


Преди шест години швейцарците одобриха с много малко мнозинство първата популярна инициатива на Демократичния съюз на центъра за въвеждане отново на квоти за мигранти най-вече от Европа.


Този път популистката дясна партия, според която алпийската страна страда от неконтролирана и непропорционална имиграция, заплашваща работните места, поде нова инициатива. Тя цели да прекрати Споразумението за свободно движение на хора, подписано през 1999 година с ЕС.
През 1992 година швейцарците гласуваха с "не" за влизането на страната им в Европейското икономическо пространство, споразумение, подписано от страните - членки на Европейската общност, предшественика на ЕС и страните - членки на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ - EFTA).


Този вот провокира гнева на ЕС, който тогава изключи швейцарците от програмата "Еразъм" (Erasmus).
Опасявайки се от други много по-сериозни ответни мерки, Берн смекчи текста за изпълнението на инициативата: одобрен през 2016 година от парламента, той предоставя национално предпочитание при наемане на работа и установява допълнителни формалности за работодатели от Швейцария, които искат да привлекат европейски служители.


Изглежда, опасенията на швейцарците, свързани с европейската имиграция, са се разсеяли шест години след вота от 2014 година. Според анкети близо 65 процента ще отхвърлят инициативата.


Правителство, парламент, синдикати, работодатели, партии, всички те призоваха избирателите да се противопоставят на популистката десница, напомняйки, че ЕС е основният търговски партньор на Швейцария и цели сектори на икономиката, особено в граничните региони, зависят от европейската работна ръка.


Правителството предупреди, че заради "клауза, наречена гилотина" едностранното отхвърляне на Споразумението за свободно движение на хора ще доведе след шест месеца до автоматично прекратяване на шест други двустранни споразумения (отнасящи се най-вече за обществените пазари, земеделието и наземния транспорт) и излага на риск други важни споразумения, сключени с ЕС. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4703 Любопитно

  "Този вот провокира гнева на ЕС, който тогава изключи швейцарците от програмата "Еразъм" (Erasmus)."
  Ето това е съвременна Европа, заплахи и натиск ако някой не е съгласен с Брюксел. И каква е разликата с бившия СССР за България например? Разликата е само тази, че сега се карат стари Голфове от Германия вместо Жигулита 🤣🤣🤣. Това е стратегията на "Обединена" Европа: Или правиш както ти кажем или те наказваме....голяма демокрация да знаеш.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  Те и в Чехия карат едни стари Голфове 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  Не си разбрал каква е разликата или май не ти се иска да я разбереш. А тя е, че сега като не ти отърва си вземаш "чуковете" и се махаш, а преди ако го направиш ти пращат танкове "на помощ".

 4. 4 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  Питай чехите за разликата...1968...

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2005 Весело

  До коментар [#1] от "padrino":

  Не ти е винове ЕС, яиновно ти е поместното управление. Поразходи се из Чехия, Словакия, Полша, та дори и Литва и ако и тогава не ти светне, защо в Бг карат стари Голфове ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  Най-прододаваната нова кола в Швейцария обаче е чешка: Шкода.

 7. 7 Профил на четири
  четири
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  Обичам да гледам гърча на русофилите!
  Избора на България е Европа обаче! Оставате презряна история! И няма как да върнете
  нито сср, нито жигулита, нито английски бракми! Българите нямат нужда от тия намеци, поне мнозинството интелигентни хора. Какво падение....

 8. 8 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Гледат си интересите хората.Не искат държавата им да се напълни с талибани с европейски паспорти.Все пак хиляди такива "европейците биха на страната на Ислямска държава и това, че имаха немски,британски или френски паспорти не ги правеше по-малки диваци от диваците от родината на родителите им.

 9. 9 Профил на ScorpioH
  ScorpioH
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Швейцарците май не зачитат мигрантите за хора. Питам се дали тези глупаци схващат какво ще стане ако всички мигранти в страната им спрат работата си за ден-седмица-месец.

  В Древен Рим патриците не са зачитали плебса затова се стигнало до най мирната форма на стачка - Плебейските сецесии (на латински: Secessio plebis. Отделянето на плебса означавало че целия обикновен народ се запасявал с провизии и напускал града за неопределено време, което водело до пълно спиране на икономическия живот.

  Ако съборят всички бараки в Слънчев Бряг и на тяхно място посадят по едно дърво, то той ще стане най-зеленият курорт в Европа.
 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  В София били ли сте? Такива коли не съм виждал нито в Атина, нито в Истанбул...

  ДБ=БКП
 11. 11 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  "Този вот провокира гнева на ЕС, който тогава изключи швейцарците от програмата "Еразъм" (Erasmus)."Ето това е съвременна Европа, заплахи и натиск ако някой не е съгласен с Брюксел. И каква е разликата с бившия СССР за България например? Разликата е само тази, че сега се карат стари Голфове от Германия вместо Жигулита 🤣🤣🤣. Това е стратегията на "Обединена" Европа: Или правиш както ти кажем или те наказваме....голяма демокрация да знаеш.....
  —цитат от коментар 1 на padrino


  Бл@дь, кое не разбра? Прочети пак пасажа, целият. Или свободно движение на хора, стоки и капитали или нищо. Що пък Швейцария трябва да се възползва от пазара на ес по други правила? Или или

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4155 Любопитно

  "Изглежда опасенията на швейцарците, свързани с европейската имиграция, са се разсели шест години след вота от 2014 година. Според анкети близо 65 процента ще отхвърлят инициативата.
  Правителство, парламент, синдикати, работодатели, партии, всички те призоваха избирателите да се противопоставят на популистката десница, напомняйки, че ЕС е основният търговски партньор на Швейцария и цели сектори на икономиката, особено в граничните региони, зависят от европейската работна ръка."

  Швейцарците си знаят интереса и той е свързан с по - тясна интеграция с ЕС, а не обратното, както им се иска на популистите.......

 13. 13 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4703 Любопитно

  До коментар [#1] от "padrino":Обичам да гледам гърча на русофилите! Избора на България е Европа обаче! Оставате презряна история! И няма как да върнете нито сср, нито жигулита, нито английски бракми! Българите нямат нужда от тия намеци, поне мнозинството интелигентни хора. Какво падение....
  —цитат от коментар 7 на МОСКВИЧ


  Какви Русофили те гонят бре Москвич?🤣🤣🤣 Тук става въпрос за правото на независим избор а не налагана диктатура. Ти защо си мислиш, че налаганото от Брюксел е по различно от механизъм за контрол от това което бе диктувано от Москва преди години? Само защото можеш да отидеш до Париж без виза и си мислиш, че нещо се е променило? То затова България е в периферият на всичко, с най-ниски заплати и най-бедната държава в ЕС?
  Колкото до мен, аз не искам да връщам нищо и никъде, аз моя живот съм си го устроил далеч от всичко това.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мусаши":

  Говоренето по такива теми е по принцип. Някои партии са специализирани и това им е част от стратегията за оцеляване. В Чехия, например, също има 2 такива партии, едната от които залива периодично страната с билбордове с послания срещу ”псразитите” и ”пришълците”. А там пришълците са предимно украинци, словаци, виетнамци, немци че и не малко бългсрски граждани. Общо около 5% от населението. Покрай корона вируса, март месец украинците ”увиснаха” в Украина и строителният сектор в Чехия изви на умряло. Няма хора ... Каквито и заплати да дадеш, просто физически няма кой да работи в този занаят. А вследствие на това анти говорене, преди две три години из северна Чехия бяха изпонадраскали едно общежите с надписи ”Българи, вървете си!” и местните искаха да разкарат всички чужди работници от региона, защото се страхували, да не правят криминал. Беше голяма разправия и се кротнсхс, след като разбраха, че ако се разкарат чуждите работници, основните фирми работодатели в района трябва да затворят поради липса на персонал (каквито и заплати да дават, количеството ма местните е ограничено а другите не щат да живеят на кучето в г..а) Така, че популисткото говорене като самоцел и средство за политически ползи е нож с две остриета.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#13] от "padrino":

  В случая ЕС—Швейцария става въпрос за нещо много просто. Двете страни имат споразумение, което дава право на Швейцария да има свободен и неограничен достъп (все едно е страна членка) до пазара на ЕС. Но то върви в комплект и със свободното придвижване на хора. Когато са го подписвали споразумението, били са на ясно и с това изискване. Отменят ли това изискване едностранно, логично е да им се спре свободният достъп до пазара.
  Все едно в твоят договор за наем да пише, че не може да имаш котка, но ти след известно време да си вземеш и да си мислиш, че хазяина няма да те санкционира.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6008 Весело

  До коментар [#1] от "padrino":В София били ли сте? Такива коли не съм виждал нито в Атина, нито в Истанбул...
  —цитат от коментар 10 на anonim440


  Да добавим, освен колите, и жените!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мусаши":Говоренето по такива теми е по принцип. Някои партии са специализирани и това им е част от стратегията за оцеляване. В Чехия, например, също има 2 такива партии, едната от които залива периодично страната с билбордове с послания срещу ”псразитите” и ”пришълците”. А там пришълците са предимно украинци, словаци, виетнамци, немци че и не малко бългсрски граждани. Общо около 5% от населението. Покрай корона вируса, март месец украинците ”увиснаха” в Украина и строителният сектор в Чехия изви на умряло. Няма хора ... Каквито и заплати да дадеш, просто физически няма кой да работи в този занаят. А вследствие на това анти говорене, преди две три години из северна Чехия бяха изпонадраскали едно общежите с надписи ”Българи, вървете си!” и местните искаха да разкарат всички чужди работници от региона, защото се страхували, да не правят криминал. Беше голяма разправия и се кротнсхс, след като разбраха, че ако се разкарат чуждите работници, основните фирми работодатели в района трябва да затворят поради липса на персонал (каквито и заплати да дават, количеството ма местните е ограничено а другите не щат да живеят на кучето в г..а) Така, че популисткото говорене като самоцел и средство за политически ползи е нож с две остриета.
  —цитат от коментар 14 на DDR


  Дали тия "българи",които са подканяли да си вървят са българи или мургави български граждани?Имам един съученик, който от 25 години живее в Чехия,в Бърно и досега не ми е казвал, че са го гонели чехите.

 18. 18 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 952 Любопитно

  До коментар [#10] от "anonim440":

  "...В София били ли сте? Такива коли не съм виждал нито в Атина, нито в Истанбул..."

  Да, това е типично за банановите републики - България, Русия...

 19. 19 Профил на четири
  четири
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  Видя ли си русоробския резултат, колко са ти писали хората!
  Малко сте, бягайте си в русия! Аман от русороби, заселили се на запад и плюещи по ЕС! Нямате и грам достойнство поне!

 20. 20 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Всеки трябва да може да определя правилата в собствения си дом.
  Завиждам на нациите, които могат да си го позволят.

 21. 21 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дано Швайц се дистанцира и изолира, колкото може повече от ЕС. Дългосрочно това е в техен интерес, не непременно икономически...ЕС запада и посоката е само надолу! Всякакви кризи, бежанци, мигранти, не, данке!

 22. 22 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Швейцарците са от малкото държави, в които има какви ли не референдуми и може би успяват донякъде да взимат умни решения на тях. Други примери за глупости бол - от брекзит до намаляването на депутатите в България. Задаването на един въпрос, често без достатъчна информация и кой знае от кого формулиран, не е най-добре работещата демократична форма. Реалността е доста по-сложна и много рядко последствията от такова решение са видими за питаните, така че те гласуват по “усет”, а не мислейки рационално.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 23. 23 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Спират свободното движение и следва:
  1. Ще ходят на море с виза за ЕС държава.
  2. Удраме им балтията на банките.
  3. К'во пра'им с ЦЕРН?

  Да видим как точно :-) А иначе Милка се прави така или иначе в Совге :-)

  Тоа народ се сбърка?!? Ем сърби ем боли. Угодия няма. Да пипат пътя подобно на островитяните. Аз така или иначе не съм им бил в държават и даже и нмерение нямам да ходя като им погледна цените.
  И между дригото - Албания НЕ е челен на ЕС, пък висчкото шиптър натам го влече.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мусаши":

  Едно си баба знае, едно си баба бае ... Както и да е, няма да споря с тебе по този конкретен случай.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  Еми купи си нов Голф, на околовръстното има два магазина. Кой те спря? Няма ред като едно време в Мототехника - отиваш и купуваш. А за заплатата питай Баце Тиквоний, да ти разкаже как изостанахме дори от Румъния с едно 30%, което е световен рекорд. Може да ти каже и откъде е взел пачките и кюлчетата, да си вземеш и ти за Голф.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  "Този вот провокира гнева на ЕС, който тогава изключи швейцарците от програмата "Еразъм" (Erasmus)."Ето това е съвременна Европа, заплахи и натиск ако някой не е съгласен с Брюксел. И каква е разликата с бившия СССР за България например? Разликата е само тази, че сега се карат стари Голфове от Германия вместо Жигулита 🤣🤣🤣. Това е стратегията на "Обединена" Европа: Или правиш както ти кажем или те наказваме....голяма демокрация да знаеш.....
  —цитат от коментар 1 на padrino


  Нещо пак не си разбрал! Ако беше прав, нямаше да се срещат често УАЗ Hunter с швейцарска регистрация в западна Австрия и северна Италия! Хората просто си знаят интересите и там някакви либертоносни фондации и НПО-та не дават наклон на законодателството а референдумите! У нас има нова мода селтаците приближени на са яхнали Додж Рам на кухи фирми, за да пестят от данъци и глоби!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Става въпрос не за свободно влизане/излизане в/от страната с цел турисъм и/или шопинг, а за трайно заселване и легална работа. Което, макар и дискриминационно спрямо нас, е напълно разбираемо. Ако някой си мисли, че швейцарците са тъпи, да рискуват блокада, от страна на ЕС, много е сбъркал.

 28. 28 Профил на vmware18
  vmware18
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#26] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  някак без да искаш си нацелил нещо много вярно.
  Всякакви твърдо крайни (леви или десни), популистки и други "измислени" партии там не виреят чак толкоз и причините за това са най различни. Само една от тях е(са) например са независмите медии, които предоставят достоверна информация, адекватни анализи, предоставят трибуна на всички и т.н. Затова хората са добре информирани по всички теми, и на един референдум гласуват _адекватно_.

 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  Имам мечта. Да бия черни печати в швейцарски паспорти.

 30. 30 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Тоя референдум е проформа, иначе ще им спрат безплатния мед.
  Но и швейцарците ги разбирам - никой не иска някое куче на исляма да коли в Цюрих пред офиса на Ролекс...

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#13] от "padrino":

  Аха...! Те и в Северна Ирландия със своя независим избор стоят в Обединеното кралство, нали? :)))

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2567 Весело

  До коментар [#8] от "Мусаши":

  Какъв интерес си гледат? Ти чете ли статията:
  "Според анкети близо 65 процента ще отхвърлят инициативата."
  Заиграват се с ксенофобските предразсъдъци на някои хора. Това отразява нагласите само сред част от населението обаче, защото повечето имат акъл да разберат ползите от свободното движение с ЕС - стотици хиляди швейцарци работят в ЕС. Затова и инициативата върви към провал.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 33. 33 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2567 Весело

  До коментар [#1] от "padrino":

  Не знам откъде ви ги спускат тези опорни точки, че ЕС = СССР. Сите "патриоти" само това повтарят - колониализъм, експлоатация. Към Русия ли ви тегли, че го мразите този ЕС толкова?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 34. 34 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  Много коментари, но няма нитоедин да каже каква е Швайц като политическа система!

  Директна демокрация, единствена в Европа, а може и в света! Много близка до демокрацията в Атина, когато по възлови въпроси на мегданя е гласувало цялото население!

  В останалите страни от Европа са фасадни демокрации! Избира се правителство, дало някакви обещания, а после 4 години управляват както си искат!

 35. 35 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Готино е да си подредиш държавата, плащайки с част от нацисткото злато.

  ... с двеста...
 36. 36 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2567 Весело

  До коментар [#6] от "Нинов":

  Била е чешка, вече не е ли ФВ? Дачия също продават в дилършипите на Рено. Шкода иди-дойди, ама най-куриозната кола която видях в Швейцария в планината беше една Нива, от съветски времена. Явно има и пестеливи хора сред швейцарците.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 37. 37 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#27] от "ivanpopov":

  Е да де :-) На кръстникът ми синът работи в Берн, ръководи един екип разработващ ОС Андроид. Гласуват швейцарците и на следващия ден Гуугъл си мести центъра от Берн на друго спокойно място. Щото разработката на Адроида трябва да върви :-) Те един път позволиха на ръководителя да си дойде в България щото нямало незаменими хора, ама после му събира хора посочени от него от цял свят в Берн, не в САЩ - щото не можел да си идва за 2-3 часа до България.

 38. 38 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#34] от "Dariya Koleva":

  С двукамарен парламент с повече депутати от нашите и 11 партии в парламента.
  Те това защо си го пропуснал :-)

 39. 39 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  До хард Брекзит остават три месеца. Ти подготви ли се, ушанке. Натрупа ли подкожни мазнини?

  The best way to predict the future is to invent it.
 40. 40 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Всеки трябва да може да определя правилата в собствения си дом.
  —цитат от коментар 20 на magnas

  Вярата в представителната демокрация хич не е по-малко фанатична и тъпа от вярата в комунистическия рай...Питай широките народни маси трябва ли да има данъци,пусни референдум всеки да получава по милион евро на месец без да работи...И после кажи здравей нов първобитен свят със стиймпънк-анархо елементи...И не-не ми обяснявай че демокрацията била само за образовани и възпитани общества.Те понеже нали държавата ги е възпитала докато са били малки ей така от алтруизъм и заради техните черни очи...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 41. 41 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 389 Неутрално

  А иначе швейцарците и австрийците са "перничаните" на немскоезичния свят.Тъпички реднеци,консерви,ксенофоби,не много умни но с големи претенции...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 42. 42 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 67 Неутрално

  До коментар [#30] от "#ОСТАВКА":

  Тц, не искат българи, румънци и хървати. Въобще не е за нищо друго, не се заблуждавайте.

 43. 43 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  До коментар [#34] от "Dariya Koleva":

  ... в Атина, когато по възлови въпроси на мегданя е гласувало цялото население!
  —цитат от коментар 34 на Dariya Koleva

  Цялото население!? И жените и робите ли?
  А, ако искаш, може да провериш кога жените във велика, пряко-демократична Швейцария получават право да гласуват.

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5127 Неутрално

  До коментар [#3] от "iliyapopov":

  Той "си е взел чуковете и се е махнал" чак в Шотландия, но сред някои форумци е модерно да се плюе срещу ЕС, обикновенно с измислени аргументи! Съвсем разбираемо е ако една от свободите (свободно движение но хора, например) се отмени, да отпадне свободното движение но стоки и капитали.

 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5127 Неутрално

  До коментар [#19] от "МОСКВИЧ":

  Падрино не е русофил! Но тук се издъни и явно му е трудно да си го признае!

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5127 Неутрално

  До коментар [#29] от "blondofil":

  Ще си остане само мечта! Но мечтай си! Няма лошо!

 47. 47 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4703 Весело

  До коментар [#1] от "padrino":До хард Брекзит остават три месеца. Ти подготви ли се, ушанке. Натрупа ли подкожни мазнини?
  —цитат от коментар 39 на EU defender


  Какъв Брекзит бре, нали от две години обясняваш на всички, че Брекзит няма да има или смени плочата? Какво стана с твоите пророчества? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 48. 48 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4703 Любопитно

  До коментар [#19] от "МОСКВИЧ":Падрино не е русофил! Но тук се издъни и явно му е трудно да си го признае!
  —цитат от коментар 45 на vassilun


  С кое Васко? С това, че назовах фактите ли? Ти от всички хора трябва да знаеш много точно каква фасада е Брюксел и чии интереси са с приоритет.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5127 Любопитно

  До коментар [#39] от "EU defender":

  Нали Брекзит нямаше да има? Какво стана? Какво се промени?

 50. 50 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5127 Неутрално

  До коментар [#48] от "padrino":

  Падре, когато живееш в една общност не може са ползваш само ползите без да се съобразяваш с другите! Не може Швейцария (също и Великобритания) да не приема свободното движение на хора, а да иска свободно движение на стоки и капитали! Няма как да се яде само на хляба мекото!

 51. 51 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2567 Весело

  До коментар [#48] от "padrino":

  Какви факти си назовал? Искаш само да се цоца от ЕС, но в замяна - нищо. Е че къде дават така, това да не е СССР или НРБ?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 52. 52 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  А специално към Германия трябва и стена, поне 12 км висока. Или нещо еквивалентно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 53. 53 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 695 Неутрално

  И те (Швейцария ) искат само меда , без жилото , ама не става така. В днешния глобален свят няма как да се свреш в собствената си черупка и да искаш само облагите.
  Да, вероятно имигрантите нарушиха спокойствието на банкерите , но така е в живота.

  През втората световна благодарение на Хитлер те забогатяха неимоверно изкупувайки златото от нацистите , което пък те бяха ограбили от избитите евреи и от окупираните европейски държави ,като по този начин косвено помагаха на фашисткия режим ставайки в същото време съучастници в един от най- големите грабежи в световната история.

 54. 54 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#27] от "ivanpopov":Е да де :-) На кръстникът ми синът работи в Берн, ръководи един екип разработващ ОС Андроид. Гласуват швейцарците и на следващия ден Гуугъл си мести центъра от Берн на друго спокойно място. Щото разработката на Адроида трябва да върви :-) Те един път позволиха на ръководителя да си дойде в България щото нямало незаменими хора, ама после му събира хора посочени от него от цял свят в Берн, не в САЩ - щото не можел да си идва за 2-3 часа до България.
  —цитат от коментар 37 на ЙЕИ


  Дано не програмира така, както ти пишеш на български, щото не ти се разбира мисълта.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 55. 55 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Отдавна не бяхме си приказвали за Брекзит. Чета днес една дъъъълга статия, къде, къде -- в Гардиън, естествено. Един учЕн от немски произход, специалист нещо по етика в медицината, със сълзи и сополи се връща в Германия и щял да става професор по съвременна история в червен Хамбург. Първо плаче колко била лоша британската образователна система (сетил се, когато тръгнал да си ходи). И после почва по Брекзит, което е основната част от статията. Ама те били фашисти! Ама като в трийсетте години! Накрая се хвали, че в Германия щял да получава повече, и че се очертавало прекрасно сътрудничество с учЕни от. . . България.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 56. 56 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  До коментар [#55] от "Един вампир броди из Европа":

  Ами ти защо четеш Гардиън? Сигурен съм че можеш да намериш въпросния професор в нета и лично да му пишеш какъв е идиот, вместо да занимаваш форума с личните ти разсъждения.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 57. 57 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  До коментар [#52] от "Един вампир броди из Европа":


  Соц тиквите умеете да градите стени

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 58. 58 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4703 Любопитно

  До коментар [#48] от "padrino":Какви факти си назовал? Искаш само да се цоца от ЕС, но в замяна - нищо. Е че къде дават така, това да не е СССР или НРБ?
  —цитат от коментар 51 на vesolr


  Да разбира се🤣🤣🤣.....Ти сериозно ли? Великобритания например от първият ден е била само НЕТЕН вносител в ЕС и после защо излезнаха, за това, за да не хранят всички останали които са само получатели.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 59. 59 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2567 Любопитно

  До коментар [#58] от "padrino":

  Toва от Фарадж ли го чу? И кво стана сега - потекоха ли реки от мед и масло след като се чупИхте от омразния ЕС?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK