Швейцарците гласуват днес да спрат ли свободното движение с ЕС

Швейцарците гласуват днес да спрат ли свободното движение с ЕС

© Associated PressИзбори 2022

Водещата швейцарска партия призова избирателите да отхвърлят свободното движение с ЕС при вота в неделя в името на "избраната имиграция", съобщи "Франс прес". Малко вероятно е това предложение да мине на референдума, но изненадващото "да" през 2014 година изисква предпазливост в прогнозите.


Преди шест години швейцарците одобриха с много малко мнозинство първата популярна инициатива на Демократичния съюз на центъра за въвеждане отново на квоти за мигранти най-вече от Европа.


Този път популистката дясна партия, според която алпийската страна страда от неконтролирана и непропорционална имиграция, заплашваща работните места, поде нова инициатива. Тя цели да прекрати Споразумението за свободно движение на хора, подписано през 1999 година с ЕС.
През 1992 година швейцарците гласуваха с "не" за влизането на страната им в Европейското икономическо пространство, споразумение, подписано от страните - членки на Европейската общност, предшественика на ЕС и страните - членки на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ - EFTA).


Този вот провокира гнева на ЕС, който тогава изключи швейцарците от програмата "Еразъм" (Erasmus).
Опасявайки се от други много по-сериозни ответни мерки, Берн смекчи текста за изпълнението на инициативата: одобрен през 2016 година от парламента, той предоставя национално предпочитание при наемане на работа и установява допълнителни формалности за работодатели от Швейцария, които искат да привлекат европейски служители.


Изглежда, опасенията на швейцарците, свързани с европейската имиграция, са се разсеяли шест години след вота от 2014 година. Според анкети близо 65 процента ще отхвърлят инициативата.


Правителство, парламент, синдикати, работодатели, партии, всички те призоваха избирателите да се противопоставят на популистката десница, напомняйки, че ЕС е основният търговски партньор на Швейцария и цели сектори на икономиката, особено в граничните региони, зависят от европейската работна ръка.


Правителството предупреди, че заради "клауза, наречена гилотина" едностранното отхвърляне на Споразумението за свободно движение на хора ще доведе след шест месеца до автоматично прекратяване на шест други двустранни споразумения (отнасящи се най-вече за обществените пазари, земеделието и наземния транспорт) и излага на риск други важни споразумения, сключени с ЕС. /БТА

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK