Подхранваните от климата пожари може трайно да унищожат горите по света

Подхранваните от климата пожари може трайно да унищожат горите по света

© ReutersГорските пожари в западните части на САЩ са също такава неразделна част от цикъла на обновяване на природата, каквато е и смяната на сезоните. Но тъй като изменението на климата прави региона по-сух, пожарите стават все по-чести и унищожителни, а учените се притесняват, че в крайна сметка могат да заличат завинаги части от някои гори.


"Когато изгорят големи площи и няма оцелели дървета, няма как естествено да се залесят тези области", каза Джон Кийли, учен от Геологическата служба на САЩ пред "Ройтерс". "Това води до преминаване от гора към други видове растителност, най-вече храсти и пасища."


Изменението на климата превръща горските пожари, които до такава степен променят ландшафта, в тревога в световен мащаб. Тази година рекордни по големината си пожари бушуваха и в Австралия, Аржентина и Сибир. Пожарите в тези региони са подхранвани и от топлото време и сушата, влошени от изменението на климата, казват учените.
"Това, което наблюдаваме при пожарите в Калифорния и навсякъде по света, е, че огънят наистина реагира на изменението на климата", каза Дженифър Балч, еколог от Университета в Колорадо, Боулдър.


Това е лоша новина за умерените и полярните гори, които за разлика от тропическите гори като Амазонка, са се развили в продължение на хилядолетия, възползвайки се от случайните пожари, за да се подновяват по естествен начин. Дали тези гори могат да оцелеят при по-интензивни горски пожари зависи от два ключови въпроса - колко често се случват пожарите и каква температура достигат.


Климатът вече не е подходящ за растеж на горите


Тазгодишните смъртоносни пожари в западните части на Съединените щати унищожиха рекордните близо 2 млн. хектара гори - мащаб на опустошение, който се вписва в дългосрочната тенденция за увеличаване на изгорените площите с повишаването на температурите.


Обикновено пожарите в предимно иглолистните гори в региона горят ниско до земята - така премахват мъртвите останки на дървета, поддържат под контрол разпространението на конкурентни видове и създават благоприятни условия за разпръскването на семената на дърветата.


При сегашните пожари, огноборците наблюдават все по-чести случаи на масивни пожари с изгаряне на цели дървета, които унищожават горите от земята до короната на дърветата.


Подхранваните от климата пожари може трайно да унищожат горите по света

© Reuters


"Пожарите не са неестествени, но видът, времето, местата и условията, в които се разпалват, са много, много необичайни", каза Тимъти Ингълсби, който оглавява базирано в Орегон обединение от пожарникари, което насърчава управлението на гори с цел намаляване на рисковете от пожари.


Ако пожарите прекалено често избухват в дадена гора, те ще унищожат фиданките, преди да достигнат зрялост. А ако температурата е прекалено висока, огънят може да направи големи площи напълно непригодни за нов растеж на гори. Изменението на климата може да подсили условията и за двата сценария.


В Калифорния покачването с 1.4 градуса по Целзий на средните летни температури от 70-те години на миналия век съвпадна с петкратно увеличение на площите, изгаряни годишно, съобщиха учени от Геофизичния съюз на САЩ миналата година.


Същите сухи условия, които влошават пожарите, подкопават новия растеж на горите.


"В някои по-горещи и сухи райони климатът се измести до точката, в която вече не е подходящ за регенерация на дървета", каза Кимбърли Дейвис, еколог от Университета в Монтана. "В тези райони, след като има пожар, дърветата няма да растат отново."


Подхранваните от климата пожари може трайно да унищожат горите по света

© Reuters


В региона на Скалистите планини през следващите 30 години изменението на климата и горските пожари могат да свият площите на борове с 16%, а площите от ела с 10%, според проучване, публикувано в Environmental Research Letters.


Колапс на системата в Австралия


Учените в Австралия вече виждат доказателства, че огънят променя пейзажа, вероятно необратимо.


Поредица от необичайно чести пожари в югоизточните Австралийски Алпи от 2003 г. насам причиняват колапс на горските системи там, каза Дейвид Боуман, еколог в Университета в Тасмания.


"Докато провеждaхме изследване за последиците се случи друг пожар - тогава системата се срина", каза Боуман. "Премина от залесено състояние в незалесено състояние. Няма гора, няма дървета."


Обратен цикъл в Арктика


Още по-тревожно според учените е очевидното увеличаване на горските пожари в арктическите части на Сибир, които могат да размразят пермафроста в региона и да освободят огромни количества метан, който е един от газовете, водещи до засилване на парниковия ефект.


Сателитните наблюдения през последните две десетилетия разкриват чести пожари в полярните гори в Сибир, които най-вероятно се нуждаят от изгаряне само веднъж на 100-200 години, за да се възобновят.


Това увеличение може да е доказателство за промяна на пожарния режим, каза Томас Смит, географ от London School of Economics.


"Много е трудно за екосистемите да се адаптират към този темп на промяна", каза Смит. "Това ще бъде катастрофално по отношение на загубата на въглерод, когато преминете от заселени към незалесени площи."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 634 Неутрално

  е, споко.
  ако пожарите не ги унищожът, човека ше ги изсече.
  горите - даун.

 2. 2 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1116 Весело

  Еми от колко години викам на хората, че е редно да засадят по 2 - 3 дръвчета, нали не е решение на проблема но ако хиляди, милиони го правят това са цели гори :))

  НО хората живеят на тая планета сякаш имаме 2 - 3 в резерва и я третират като обществен кенеф, тва е проблем на някои друг, нали си плащам данъците :))

  Мани тея кампании на зелените дето та плашат с я истински я не проблеми, за пари... Излез си изцапай малко ръцете :)) Но няма го направиш, щото е проблем на някои друг :)) Виж забележи, не ти искам пари, за да се реши проблема, а само 15 минути от времето, което така или иначе хабиш в туитър, фейсбук, тик ток и прочие :))

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Климътът не е подходящ за растеж на горите...
  :):):)
  Стига глупости, това четиво и за първокласници не става.
  Не измисляйте нови природни закони...

 4. 4 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Пълни глупости, пожарите бяха предизвикани от едно парти. На зеления ви социализъм никой не се вързва вече.

  https://www.theguardian.com/us-news/2020/sep/07/california-fire-caused-by-explosive-at-gender-reveal-party

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  И от човешката небрежност.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Както писа Роджър Скрутън, който ни напусна скоро в "Зелената философия" с подзаглавие "Консервативно за екологията" опазването на жизнената ни среда изобщо не е левундерско занятие, а грижа на автентично мислещите и действащи консервативни хора от така нареченият "малък взвод" от Едмънд Бърк!!!

 7. 7 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Между другото наскоро излезе информация че Хитлер също е вярвал в климатичните промени. Човека си е бил вегетарианец, и повечето му последователи са били също такива. Има данни че на партита се изказвал в подкрепа на забраната на въглищата. Говорил е и за зелена енергия. Не е чудно че съвременните социалисти и особенно зелени социалисти си приличат с нацистите. Всъщност социализма и нацизма са една и съща идеология.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 8. 8 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Хаххаах, само дето всички пожари сега са умишлено запалени, без изключение!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 9. 9 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Брей-пожарите били подхранвани от климата. Все бях чел глупости, ама подобно словосъчетание е върхът в този жанр.
  А според изследванията пикът на пожарите в Калифорния е през 1980г и оттогава намаляват.

 10. 10 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Както и Вирусите за Който се плаща така се плаща и за Унищожаване на Природата. И тези които Уж се Борят за нея т. н. наречените "Зелени" са тези които помагат за бързия и Край. Но редовия Човек на тази Планета с Бездействието си Помага за Всички щети срещу Планетата Земя и Ограничаване правата на Хората.

 11. 11 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#7] от "radelmarfx":
  Имате сериозен проблем с логическите връзки...
  Хитлер е слушал класическа музика и е обичал изобразителното изкуство.
  Според вашата логика това означава, че всички творци и/или ценители на класиката и изкуството са социалисти или нацисти?


 12. 12 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Поредният бич за планетата ни!

 13. 13 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Айде, пак зелените глупости. Някой сети ли се обаче, че зелената покривка на планетата е по-голяма сега откогато и да било?

  Според модератора "клоун" е обидна квалификация, която налага изтриването на коментари.
 14. 14 Профил на Evta
  Evta
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Към повечето над мен и особено третия: ако природата беше толкова корава колкото мислите, грешки като вас нямаше да ги има.

 15. 15 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#14] от "Evta":

  Към повечето над мен и особено третия: ако природата беше толкова корава колкото мислите, грешки като вас нямаше да ги има.
  —цитат от коментар 14 на Evta


  Интересно е, защо решихте, че точно той и останалите са "грешка", а Вие не? :-) С нещо по-велик ли сте от останалите хора? Нещо по-така? Освен, че умнокрасивото его е по-голямо? :-)

 16. 16 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  В случая с Калифорния пожарите се подхранват основно от некадърното им управление.
  Една от причината за възникване на пожари е остарялата и неефективна електропреносна мрежа, която създава искрене и подпалва намиращата се под стълбовете растителност.
  Друга причина е липсата на адеквано изградени горски просеки, оставянето на големи количества мъртва дървесина в горите.

  Panta rhei....
 17. 17 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Ами да - на гледайте как климатичните промени променят валежите в Калифорния:

  https://www.masterresource.org/wp-content/uploads/2018/01/Figure-1-California-Precipitation.png

  и разбира се подпалвачите от Антифа и БЛМ нямат нищо общо...

 18. 18 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Също така е доста трудно да се намери статистика за валежите и температурите в щата за период от 50-100 години. Оказва се че такава статистика се води от ... 2000 година.

  Panta rhei....
 19. 19 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Поредна поръчкова глупост на еко-идиотите. Не е климатът, който застрашава горите, а липсата на строги политики и законодателства, които да осигуряват залесяване и добро стопанисване на горите. Пример е Европа, която през цялото Средновековие и началото на Индустриалната Революция готви, отоплява се, произвежда желязо и други неща като вар, цимент на база ДЪРВЕНИ ВЪГЛИЩА, но не се обезлесява. Понеже, горите, както и земите са ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ и от тях се черпи дървесина, но гората си седи - селективната сеч осигурява възобновяемостта на ресурса. В колониални времена, в Екваториалните гори се е секло, но инспекторите са били абсолютно стриктни - отброявали са отсечените дървета по регистъра на място, после по регистъра на шипмент (пристанище, пристан на река) и са изисквали физически да видят поне толкова засадени дървета. Сега, мултинационалните компании подкупват корумпираните държави и секат на воля. Отделно от това, няма контрол. Ето тези проблеми, както и пластиците в Океаните са истински и следва да се взимат мерки. Колегата по-горе правилно пише - засаждайте дървета. Живея в ЮАР от 30 години, но винаги съм садил дървета. където съм живял, та са общо около 40 - не е много, но да знаете, че решително променят микроклимата около една къща, особено когато са вече над 7-8 метра високи, та се надявам, че съм допринесъл нещо. Ако всеки го прави, дори две дръвчета да засади, все е нещо. Иначе, на псевдо-науката Затоплизъм никога не съм вярвал, понеже данните са манипулирани и се отсичат данните отвъд миналото столетие, а като се погледнат измененията на климата, в съвсем исторически времена, средните температури са бивали с 4 градуса по-високи, отколкото през 2000-та година. Също и митологията за СО2 - днес СО2 е в концентрации много ниски, които са на границата на възможното за живота на растенията (при фотосинтезата СО2 се абсорбира от тях). Трябва да се залесява. От самолет се вижда тенденция на Балканите да има обширни пасища и голи хълмове, които биха могли да бъдат едни чудесни дъбови гори - намалява се ерозията , задържа се вода, реките имат дебит. Главното предизвикателство на околната среда са именно горите, тяхното стопанисване и умножаване. Това трябва да прави Човекът. Иначе, карайте си колите - бензин, дизел, няма значение - тия газове (освен дизелите в градовете) с нищо не променят климата, така че - хич да не ви пука. Но дървета трябва да се садят, и то много и да не се допуска пластици, масла и химикали да се реят из околната среда, реките и океаните.

 20. 20 Профил на glavatar
  glavatar
  Рейтинг: 872 Неутрално
 21. 21 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 759 Неутрално

  климата друг път, колко подпалвача вече снимаха

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK