"Възприемат ме по-скоро като "циганин", не толкова като евродепутат

"Възприемат ме по-скоро като "циганин", не толкова като евродепутат

© DAINA LE LARDIC, © European Union 2020 - Source : EPТам, където живея, усещам антициганизма дори и като политик: хората не ме възприемат толкова като евродепутат, а по-скоро като "циганин". Сблъсквам се с това отношение всеки ден, казва германецът Ромео Франц пред ДВ.


Като евродепутат Вие се борите срещу проявите на антициганизъм, т.е. срещу дискриминацията на роми, синти и други малцинства. Какво включва Вашата нова инициатива?


Ромео Франц: Пред Европейския парламент аз представих мой инициативен доклад. Той анализира последните десет години на т.нар. ромска интеграция, която не беше никак успешна. Причината: интеграционните стратегии и плановете, които Брюксел предаде на отделните страни членки, нямаха задължителен характер. Дори Германия не реализира националния план. Излиза, че в случая действията на доброволни начала не помагат по никакъв начин. Трябва ни план със задължителен характер.
Много важно е националните държави да започнат да се борят срещу антициганизма, за да заработят и плановете за ромското включване. Аз лично отхвърлям понятието "интеграция", тъй като за всяка маргинализирана малцинствена общност то звучи като "асимилация". В случая обаче става въпрос за равноправно участие. Затова настоявам да говорим за включване. Много важно е най-накрая да бъде забелязана хетерогенността на хората от ромски произход. Защото не говорим само за роми, има също така и синти, кале, мануш, ловари, калдараши и още много други. Имаме общо над 200 диалекта. Именно тази хетерогенност не се забелязва. Потребностите на тези хора са много различни. Затова настоявам да бъде признато правото на самоопределение на това малцинство. Ние сами трябва да можем да казваме кои сме и как се наричаме, а не това да се определя от мнозинството, от ЕК или другите институции. Ако моята резолюция бъде включена в новия план, това ще бъде нещо революционно. Битката срещу антициганизма трябва да стане приоритет, а националните държави трябва да бъдат задължени със закон да изпълняват плановете за включване. Говорим за 12 милиона души в цяла Европа, от които 6,3 милиона живеят в страни от ЕС. Те трябва да се ползват с еднакви права на всички нива. И хетерогенността на тази най-голяма малцинствена група в Европа трябва да се зачита.


Какво конкретно трябва да се случи?


Ромео Франц: Мнозинството и неговите институции трябва да започнат да обръщат внимание на расизма и антициганизма. Темата за антициганизма, както и за историята на хората от ромски произход например все още не са включени в учебната програма и не се изучават в училище. Това означава, че учителите тепърва трябва да бъдат обучени в тази тематика, ако искаме да постигнем някакъв успех. Това няма да стане бързо, ще са нужни години. Но ние сме длъжни да положим началото. Защото ако продължаваме да игнорираме антициганизма, няма да постигнем никакво подобрение.


В кои страни положението на ромите е най-тежко?


Ромео Франц: Безспорно в някои източноевропейски страни - като Румъния, България, Словакия или Чехия. В сегашната пандемия хората от това малцинство бяха превърнати отново в изкупителни жертви - бяха сочени като приносители на Ковид-19. Те бяха затваряни в сегрегираните им жилищни райони. Достъпът им до здравни услуги и дори до чисти водоизточници беше ограничен. А когато се опитваха да си набавят храна, полицията ги биеше - деца, жени, мъже бяха пребивани най-брутално. Разполагам с видеозаписи, които ми бяха изпратени и които препратих на ресорната еврокомисарка Хелена Дали, за да види каква е реалността по места. Тя беше потресена от това, което видя на записите, и ме увери, че, веднага щом пандемията го позволи, ще посети най-проблемните райони, за да разговаря с хората. В Източна Европа имаме една много опасна ситуация за хората от ромски произход. По моя преценка между 90 и 95 процента от представителите на мнозинството са против ромското население. Но дори в една Италия 80% от мнозинството италианци са отрицателно настроени към ромите.


Би ли помогнало, ако повече представители на ромското малцинство, подобно на Вас, открито заявят своя ромски произход и се ангажират в битката срещу антициганизма?


Ромео Франц: Там, където живея, усещам антициганизма дори и като евродепутат: хората не ме възприемат толкова като евродепутат, а по-скоро като "циганин". Сблъсквам се с това отношение всеки ден, същото важи и за децата ми. Ще рече, че положението в обществото не променя нищо. Щом веднъж си се разкрил като представител на това малцинство, антициганизмът ще те преследва - независимо кой си в обществото. Затова не можем да казваме: стани някой, за да не бъдеш дискриминиран. Това просто не е вярно.


Ромео Франц от германската партия "Съюз 90/Зелени" е евродепутат от 2018 година. Той е представител на германските синти. Неговите баба и майка са преживели холокоста над ромите и синтите, но шестима души от семейството му са били убити в концентрационния лагер "Аушвиц".

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Антициганизма, смешки.
  Те са анти на всичко.
  И винаги обвиняват останалите.

 2. 2 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Е, успокоих се - има кой да се грижи за българските роми в Германия и да им мисли доброто.

 3. 3 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Пуснах една сълза.
  И никога не е само цвета на кожата, а това
  как се отнасяш към другите.
  Има и доста мургави българи, които
  не са цигани. Е,и !?
  Никъде не прочетох какво РаданЪ мисли по върпоса.
  Трябва да го питат. Искам поне 10 статии днес за ДеБъ.

 4. 4 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Циганите са като расизма.
  И двете не трябва да ги има.

 5. 5 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Любопитно

  "Достъпът им до здравни услуги и дори до чисти водоизточници беше ограничен. А когато се опитваха да си набавят храна, полицията ги биеше - деца, жени, мъже бяха пребивани най-брутално."

  Абе германците защо лъжат толкова безочливо?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 6. 6 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  Понеже пресата на Сорос у нас непрекъснато дъни как САМО българите били расисти и антициганисти, то явно в Евро-парламент и в цяла Европа 99.99% от депутатите и населението са българи, щом като расизмът и антициганизмът са толкова повсеместни...

  Така излиза от непрекъснато бълваната антибългарска пропаганда.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Сега някой експерт е добре да ни разясни и какво точно е циганизъм.
  Защото вероятно е нещо като нежелание за интеграция и спазване на законите, плащане на данъци и сметки, отказ от образование, продажба на деца и източване на социалната система.
  Така го разбират повечето хора.
  А ако е така, антициганизмът не е непременно нещо лошо.

 8. 8 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Когато си позволя неблагоразумието да погледна коментарите под такива статии, имам нужда от душ след това.

 9. 9 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Бате евродепутат, за да заобичаме цигойнерите, трябва и те да заобичат децата си и да има дадат образование.
  Мно-го-е-про-сто!!!
  Е да де, за вас не е много просто, щото, нали, ваш'та "самобитна" култура е пред образованието.
  Но друг начин да се интегрирате, или да се прилагат разни програми за "антициганизЪма" НЯМА.
  Докато не го разберете, "ромската интеграция" няма да се състои, независимо колко милирда евро ше бъдат откраднати и изхарчени замерцедеси, златни зъби, сватби и кръщенета...
  Тва е.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Ми не прилича на японец. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2956 Неутрално

  Не е случайно !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 13. 13 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Циганите са като расизма.И двете не трябва да ги има.
  —цитат от коментар 4 на yavooor


  То си има виц за това:

  "От всичко- най-мразим две неща- расизма, и циганите"... 😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 14. 14 Профил на hjw57646275
  hjw57646275
  Рейтинг: 150 Неутрално

  И в какво е виновен човека?

 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  Може да изкараш човек от маалата, ама да изкараш маалата от човека е много по-трудно.

 16. 16 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  И в какво е виновен човека?
  —цитат от коментар 14 на hjw57646275


  виновен е, в това, че в България масово са със синя кръв, руса коса и сини очи.

 17. 17 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  "Възприемат ме по-скоро като "циганин", не толкова като евродепутат"

  Ами сигурно защото толкова си вършиш и работата. Аз не съм чувал някой примерно да възприема проф Чирков "по-скоро като "циганин", не толкова като кардио хирург"

 18. 18 Профил на hjw57646275
  hjw57646275
  Рейтинг: 150 Неутрално

  "Възприемат ме по-скоро като "циганин", не толкова като евродепутат"Ами сигурно защото толкова си вършиш и работата. Аз не съм чувал някой примерно да възприема проф Чирков "по-скоро като "циганин", не толкова като кардио хирург"
  —цитат от коментар 17 на Jazzdevil


  Ами що го посочваш тогава?

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3748 Весело

  Каква статия.....!
  Доста патриоти ще осъмнат с нея....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7753 Неутрално

  Кой е виновен най-много за антициганизма, самите цигани. Повечето от тях никога не положиха усилия да се приобщят към останалата част от гражданите и да живеят спазвайки законите.

 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2651 Любопитно

  Материала е безкраймо, как да го нарека.... безстойносте. Някой казва нещо, което съдържа думите "циганин", "пребиване" и "видеозапис" и от тук нататъка съдържанието дори не е боза ... гола вода е...
  Напоследък ми прави впечатление, че нивото на Дневник стремоглаво пропада като журналистика. Предимно едностранно отразяване на нещата, почти липса на собствени анализи, преводи с гугъл, препубликуване от други сайтове, една новина се разбива на десет парчета и се дъвчр два дена ....
  Защо така от един от най свестните в журналистическо отношение сайт с бързи крачки се превръща в нещо като стенвестник ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  "Достъпът им до здравни услуги и дори до чисти водоизточници беше ограничен. А когато се опитваха да си набавят храна, полицията ги биеше - деца, жени, мъже бяха пребивани най-брутално."Абе германците защо лъжат толкова безочливо?
  —цитат от коментар 5 на Тюфлекчия


  Трудно е да се каже преди да се изясни кой член на НК визира г-н Ромео като "набавяне на храна".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Циганина си е циганин. Това не е обида, ни най-малко на расов принцип. Това просто е агресивна част от обществото, занимаваща се основно с изнасилвания, кражби, измами и проституция, системно неграмотни с почти 0-лева ценностна система, неподдаващи се на социализация. Така са не само в България, навсякъде е същото, затова и никъде не ги искат. Този, дето изрита в гърба слизаща жена по стълбите в германското метро, беше от същата агресивна група наречена цигани.

 24. 24 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Да си направят партия и да влязат в парламента. Мюсюлманите имат партия и редовно присъствие с 20 и повече дупетата. Циганите са колкото тях на брой ,но нямат дупетати. Номерът е там,че ромите предпочитат сухото - да гласуват за пари в брой, вместо да бранят груповите си интереси.

 25. 25 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Възприемат те като циганин,защото си циганин. Ако беше жена,щяха да те приемат като жена, ако беше руснак,щяха да те възприемат като руснак, куче като куче и т.н. Възприемат те такъв,какъвто си. Не можеш да искаш да те възприемат като някакъв,какъвто не си. Това,че циганите са си направили лош имидж, ще си търпиш последствията!

 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Когато си позволя неблагоразумието да погледна коментарите под такива статии, имам нужда от душ след това.
  —цитат от коментар 8 на L Glassman

  Една клизма ще ти се отрази по-добре.

 27. 27 Профил на Боже
  Боже
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Хората се отнасят към теб така, както ти се отнасяш към себе си.

  Боже, Боже ...
 28. 28 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 493 Весело

  "ПРОЯВИ НА АНТИЦИГАНИЗЪМ"

  А.Н.Т.И.Ц.И.Г.А.Н.И.З.Ъ.М.


  ААХАХАХАХАхХАхАХХАхаХАхАХАХахАХаХахахахахахаха ДНЕВНИК, ДА 'ИЛЯДИТЕ И ГРАНТОВЕТЕ ДА НЕ СПИРАТ - ТОВА БЕШЕ ВИЦЪТ НА ДЕНЯ АХАХАХАХахаХАХаХАхахах :D :D :D :D :D :D :D :D :D

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  След различията между 52 те джендър разновидности, колко му е да привикнем да различаваме 200 те цигански диалекта...
  А на децата в училище само това им липсва, убеден съм.

 31. 31 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Пожелавам на г-н Франц да си купи къща с двор в някое малко село в България, където 50 % от населението е именно от неговия етнос. И да оставя дома си без надзор, когато пътува и работи в Брюксел. Обещавам му, че до няколко месеца имотът му ще осъмне без бакър, без желязо, че дори и без покъщнина и техника. После да не пита кой го е ограбил, никой няма да му отговори.

  В селото, където имам вила, доста чужденци си купиха къщи и започнаха да ги ремонтират. Но като почнаха едни набези, кражби на метали... Половината ентусиасти си продадоха набързо имотите и си тръгнаха. За кражбите в дворовете на местните дори не говоря, това вече е традиция, "културна особеност", на никой не прави впечатление.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 32. 32 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Аман вече от рев как всички са зли расисти и малтретират невиннити цигани - хрисими ангели небесни ....

  Как веднъж нямаше статия на темите:

  - циганите не желаят да учат и да се образоват
  - циганите не желаят да спазват правила и закони
  - циганите не желаят да си плащат услуги като ток, вода, градски транспорт, данъци и т.н.
  - циганите вършат купища престъпления
  - циганите желаят непрекъснато да получават облаги и помощи, т.е., да паразитират на гърба на работещите хора

 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Ми ако се държиш като "циганин" как да те възприемат? ;)

 34. 34 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 726 Весело

  Баси наглия евромангал е тоя Ромео -ромското включване да било задължително . Ех гиди неокастрена . Въртим сучем все една диктатурка ни е на сърце . Ами племето ти не става за нищо , ако ще и пет хилади диалекта да имате , азбука нямате . Толкоз .

 35. 35 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 183 Неутрално

  Циганията е поведение и манталитет. Не се дръжте така и всичко ще е наред.

 36. 36 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  наште управляващи са на светлинни години от този човек, но ние си предпочитаме нашта простащина и ни е най-лесно да се подиграваме на възгледи които не разбираме

 37. 37 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Как не ви е срам - няма цигани, има роми! Значи анти ромизъм или анти римлянизъм!

 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Весело

  Ми ако се държиш като "циганин" как да те възприемат? ;)
  —цитат от коментар 33 на realguru


  Абе поне лъже като "дърт" такъв. Нямали били достъп до здравна помощ. Заради това сигурно половината обслужени по нашите болници с КОВИД-19 са от малцинството и нямат здравни осигуровки. Единствените необслужени бяха всякакви източноевропейски граждани, които бисмарковата кочина и Холандия товареха на самолети и изпращаха обратно по родните страни.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 39. 39 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#36] от "owen":Тъй де , според тоя шопар трябва да приемеш едно ромско семейство със сите братчеди у вас , щото ще става задължително . Като не разбирате от дума така ще е . Аз предлагам вие прогресивните пъви да дадете пример и да се караштисате с ромляните .

 40. 40 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Любопитно

  наште управляващи са на светлинни години от този човек, но ние си предпочитаме нашта простащина и ни е най-лесно да се подиграваме на възгледи които не разбираме
  —цитат от коментар 36 на owen


  В смисъл, че не лъжат като него ли?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 41. 41 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#8] от "L Glassman":Теб те знаем , че си алтернативно сексуален , който си мечтае да е под душа с поне двама джипсилона . Аре бегай да плачеш .

 42. 42 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Циганина е свикнал на бой и на оцеляване.
  И е прагматик - легално трудно ще се издигне в обществото, дори невъзможно.
  И затова - нежелани занаяти, измами, кражби, убийства - докъдето му позволят.
  В България е съвестен избирател - дадат му парите и гласува правилно.
  Много от българите не гласуват, защото не им плащат.
  След това реват от циганите.

 43. 43 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1136 Весело

  До коментар [#42] от "Иван Петров":

  Най добрите клиенти са :)) Прагматично, колкото пари има в джоба толкова оставя, наистина едни от най прагматичните хора на планетата :))

  Докато едни се притесняват за утрешния ден, други живеят, сякаш днес е последния им ден :)) Абе номадските навици трудно умират

 44. 44 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Чрез все по-успешната циганизация на Европа, антициганизмът ще бъде преодолян скоро по естествен път.

 45. 45 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#42] от "Иван Петро Докато едни се притесняват за утрешния ден, други живеят, сякаш днес е последния им ден :)) Абе номадските навици трудно умират
  —цитат от коментар 43 на Ramon Asvalda

  Не са номадски навици, а живот на скакалец.
  Днес гризем тук, утре - там. Докато има за гризане. Размножаваме се и ... на следващото място.

 46. 46 Профил на dgapi
  dgapi
  Рейтинг: 495 Неутрално

  ееееее хубава работа ама ци...........нска

  Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно. Уолтър Липман
 47. 47 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Антициганизма, смешки.Те са анти на всичко.И винаги обвиняват останалите.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Ебаси и расисткия континент е Европа. Не бих изпратил моите деца да живеят където и да било на този континент тъй като са от смесена раса.

  Марс е изконна Американска територия!
 48. 48 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Набавяли си храна т.е. "беряли" си я по супермаркетите :)))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 49. 49 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Всеки който е против циганията (разбирай сводничеството, просията, продаването на булки, забременяването на 12-13 годишни момичета, застрояването на тротоарите, в гетата, сеченето на дървета в парковете, мааането на маанета по 4 дни и не позволяването на работещата част от квартала да спи) е и анти-циганин според този евродепутат. Глупости на търкалета.
  Не е проблема в циганите уважаеми неолиберални кухи кратуни, а проблема е в циганията! Туй то! А циганията (както много добре знаем) си ходи съвсем успешно и сред българското население!

 50. 50 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Когато си позволя неблагоразумието да погледна коментарите под такива статии, имам нужда от душ след това.
  —цитат от коментар 8 на L Glassman


  А щом аз попадна на коментар като твоя под статия като тази, ясно ми става, защо съществува поговорката, че трима българи са чета с предател.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 51. 51 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  "Той анализира последните десет години на т.нар. ромска интеграция, която не беше никак успешна."
  *
  След като няма интерес и желание от страна от страна на интегрираните, видим резултат няма да се постигне.

 52. 52 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 560 Неутрално

  P.S. В контекста на поговорката от предния ми коментар, уви - все по-често хващам се, че склонен съм да подложа под въпрос не поговорката, а българщината на третия. Току виж се окаже, че е българин само по име и паспорт, но не и по самосъзнание и убеждения.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 53. 53 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Ами що го посочваш тогава?
  —цитат от коментар 18 на hjw57646275


  Защото макар да чудесен пример за обратното, уви - човека не знае, че си дебил респ. платен драскач на нечия хранилка.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 54. 54 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Ебаси и расисткия континент е Европа. Не бих изпратил моите деца да живеят където и да било на този континент тъй като са от смесена раса.
  —цитат от коментар 47 на satanail13


  Сатанаиле, пращай ги на Марс, че и себе си и другите сатанаили и спрете повече да тровите живота на нормалните "расисти".

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 55. 55 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Е това са някакви крайно десни, направо фашистки елементи, щом възприемат циганина като циганин...

 56. 56 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Като говорим за цигания, да разкажа един случай. Чух го от познат, който работеше преди време като СОТ охрана в хипермаркет. Значи, в голям хипермаркет влиза през късната есен представителка на етноса, облечена в дамско палто /тип кожух/. Тръгва да обикаля щандовете, а по пътя си взима това-онова и крие в палтото. Охраната я гледа на камерите и я чака да стигне до касата. Защото по правило всичко откраднато се плаща в троен размер и стоката се връща, а парите отиват в сота. И на касата започва шоуто. Викат я онази встрани и я молят да свали палтото. И като наизлизат едни луканки от ръкавите, козметики. Ум да ти зайде. Естествено, оная пари няма - направо в полицейското. Било е истинско представление.

  Не че подобни крадливи случки не е имало и с българи, дори са били ежедневие. Но подобно шоу с цяло палто, натъпкано със суджук, рядко се вижда. Културни особености.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 57. 57 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Ромео, вероятна те възприемат така, защото не си ариец и по определени обективни антропологически причини....не се коси...

 58. 58 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Нов термин ,,антициганизъм,, !!!

 59. 59 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#31] от "Lou":

  Едва ли би се съгласил да дойде в някое малко селце в България при неговия етнос. Той не би се съгласил дойде да живее дори в ромските махали на големите градове на България. Но като оставим настрана неговите намерения, желания или нежелания, дори видните ромски защитници като стюпид, гирляндата и таксиметров, няма да се съгласят да приемат в домовете си нито един човек от споменатата група. Левичарите са особен тип хора, които на приказки са големи, но иначе бягат като от огън от защитаваните от тях класи, групи, етноси и т.н.

  На комплексирания болшевик и доносник vesolr с безразличие
 60. 60 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Не го ли е срам да е немец - немците изтрепаха и циганите, и еврейте... Защо не си ходи в Индия и да депутатства в някоя канализационна шахта...

 61. 61 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  Като си депутат па кво, да не пикаеш одеколон :) Така казваха съучениците ми от ромския етнос :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 62. 62 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2724 Весело

  Ето затова европейските ценности трябва да въведат нов етнос - "евродепутат". За джендъра после ще говорим.

 63. 63 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1622 Любопитно

  И в какво е виновен човека?
  —цитат от коментар 14 на hjw57646275


  Обвинен ли е в нещо?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 64. 64 Профил на Naiden Mladenov
  Naiden Mladenov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Определено има право, този депутат но и аз като човек, от този сегмент, виждам, че голям процент трябва, насилствено да се интегрират, а относно коментарите тук против циганите, вявам че всеки е бил мразен в живота, си от някого, за нещо но клюката, спира когато срещне интелигентен човек.

 65. 65 Профил на Naiden Mladenov
  Naiden Mladenov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Определено има право, този депутат но и аз като човек, от този сегмент, виждам, че голям процент трябва, насилствено да се интегрират, а относно коментарите тук против циганите, вявам че всеки е бил мразен в живота, си от някого, за нещо но клюката, спира когато срещне интелигентен човек.

 66. 66 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Друго си е да си чист ариец и потомствен аристократ, освен да си умен и красив. Изобщо не е случайно, че Боко тиквата е вожд на българските десни вече 15 г.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 67. 67 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3836 Неутрално

  До коментар [#59] от "GreenEyes":

  Липса на аргументи ли мъчиш да компенсираш с обиден прякор и клевета, въпреки че дори не бях писал в темата?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK