Земетресения разкриват скритото затопляне на океаните

Земетресения разкриват скритото затопляне на океаните

© ReutersУчените са открили нов начин за измерване на затоплянето на океаните, използвайки звукови вълни от подводни земетресения.


Тъй като звукът се движи по-бързо в по-топла вода, информацията може да се използва за проследяване на промяната на температурата на водата.


Екипът е използвал данни от земетресения в Индийския океан за 10-годишен период. Наблюдаването увеличение на скоростта на звуковите вълни се дължи на глобалното затопляне според учените, като тенденцията е далеч по-висока от предишни оценки.
Наличието на точна информация за затоплянето на моретата и океаните е от решаващо значение за климатолозите - около 90% от енергията, уловена в атмосферата от парниковите газове, се абсорбира от моретата.


Но прецизното измерване на температурата на различни места и дълбочини е огромно предизвикателство.


Разполагането на около 4000 автономни устройства, наречени Argo, които събират температурни данни, е помогнало изключително много, но има големи пропуски, особено за водите под 2000 м дълбочина.


Сега учени са разработили съвсем различен подход, който използва факта, че скоростта на звука в морската вода зависи от температурата. Идеята е предложена и изпробвана за първи път в края на 70-те години на миналия век, използвайки изкуствено генерирани звукови вълни - проектът тогава е спрян заради нарастващите разходи и загриженост за въздействието на звука върху морските бозайници.


Земетресения разкриват скритото затопляне на океаните

© Reuters


Новият подход включва използването на естествено произведените звукови вълни, които се появяват при подводно земетресение.


Учените са изследвали данни от над 4000 труса, които са се случили в Индийския океан между 2004 г. и 2016 г.


След това екипът е идентифицирал двойки "близнаци" - земетресения с почти идентичен произход и мощ. Измервайки колко време отнема на тези бавно движещи се сигнали да преминат през водата от Индонезия до станция за наблюдение на остров Диего Гарсия, учените успяват да определят промените в температурата за целия океан през 10-годишния период.


Остров Диего Гарсия

© Wikimedia

Остров Диего Гарсия


"За да преминат от Суматра до Диего Гарсия, на звуковите вълни им е необходим около половин час", каза водещият автор на изследването, публикувано в списание Science, Уенбо Ву от Калифорнийския технологичен институт пред Би Би Си. "Температурната промяна в дълбокия океан между Суматра и Диего Гарсия кара това половинчасово време за пътуване да варира с няколко десети от секундата. Тъй като можем да измерим тези вариации много точно, можем да направим заключение за малките промени в средната температура на дълбокия океан, в случая около една десета от градуса."


Системата има някои основни предимства, тъй като е в състояние да осигури стойност за средната температура по 3000-километровото протежение на водата от Суматра до Диего Гарсия, което намалява влиянието на местните колебания, като по същество я прави по-точна за целия океан.


Методът също е доста евтин, тъй като използва данни, които вече са събрани, и е чувствителен към температурата на водата, по-дълбока от настоящите ограничения от 2000 m.


Невъзможността да се определи какво се случва в дълбоките води е основна пречка за разбирането на океана и климата, дори и днес.


Карл Вунш,

океанограф от Масачузетския технологичен институт


В своите изследвания учените показват, че затоплянето в Индийския океан през десетилетието, което са изследвали, е било по-голямо от предишното изчисление. Източният Индийски океан се е затоплил с 0.044°C за този времеви период. Годишните колебания съвпадат приблизително с данните от Argo, но скоростта на затопляне е била два пъти по-голяма от очакваното. Около 40% от замерванията идват от вода под 2000 метра, което предполага, че затоплянето е проникнало по-дълбоко в океана, извън досегашния обсег на Арго.


Учените предупреждават, че системата им има нужда от много повече данни, за да бъде напълно надеждна.


Земетресения разкриват скритото затопляне на океаните

© Reuters


"Важно е да се подчертае, че това е резултат, който се отнася за този конкретен регион и това десетилетие", каза Ву. "Трябва да приложим метода си в много повече региони и в различни времеви рамки, за да оценим дали има някакво систематично подценяване или надценяване на дълбокоокеанската тенденция в световен мащаб. Прекалено рано е да се правят изводи в тази посока."


За да може идеята да работи в световен мащаб, учените ще се нуждаят от достъп до повече подводни приемници. В момента изследователският екип работи с данни, събрани от хидрофонна мрежа, експлоатирана от Организацията на ООН за забрана на ядрени опити, която следи за подводни ядрени експлозии.


Тези хидрофони улавят сигнали от много от близо 10 000 плитки подводни земетресения, които се случват в световен мащаб всяка година, обяснява Ву. "Всички тези данни съдържат информация за температурната промяна в дълбокия океан - само трябва да я извлечем."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 543 Весело

  ЛМАО
  По-големи тъпотии не бях чел.
  А валежите какво разкриват ?

 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  До коментар [#1] от "Александър":
  "По-големи тъпотии не бях чел. "

  Напротив - обяснено е добре.
  Скоростта на звука във водата зависи от температурата.
  Следователно може да се измери и от там да се направи преценка за температурата.

  подпис
 3. 3 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1498 Весело

  Не може ли да оремерят с термометър!

  Ceтих се за студента дето трябвало да използва термомртър за да определи височината на небостъргач. Идеите му бяха:
  Връзваме го с един канап, спускаме го и после мерим дължината на канапа. Пускаме го от покрива. Засичаме за колко време ще падне и после ползваме формулата S=g×t^2.
  и т,н,

 4. 4 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван K":

  То мухи могат да се трепят и с боздуган , но е по-лесно с мухобойка.

 5. 5 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 679 Весело

  Поредната лъжа.

  Цитат:
  ::::::::::::::::::::::::::::::::
  Екипът е използвал данни от земетресения в Индийския океан за 10-годишен период. Наблюдаването увеличение на скоростта на звуковите вълни се дължи на глобалното затопляне според учените, като тенденцията е далеч по-висока от предишни оценки.
  :::::::::::::::::::::::::::::::

  Ако метода е нов, се пита в задачата как така са правили предишни оценки. Не се ли предполага че сега почват да работят по тоя метод или затоплистите пак почнаха да лъжат като изоглавени, да изкрънкат някой леФ по някоя своя провалена програма. Или пък какво за 10 години успяха да съберат данни да ни кажат че в последните 4 милиона години земята се затопля ли?

  Затоплисто-комунягите ще направят всичко само и само да откраднат някой лев. Чисто и просто.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 6. 6 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Скоростта на еластичните колебания в дадена среда зависят от нейната плътност: по-висока плътност, по-висока скорост. на звуковите вълни. Физически закон. Топлата вода е с по-малка плътност от тази на студената. Егати научните работници...

 7. 7 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Чудесно. А знаете ли, че с оглед на огромните им размери на океаните са им необходими векове, за да си променят температурата? Т.е. ако е вярно, че има такава промяна, то тя е следствие на нещо от времето на Колумб примерно?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 8. 8 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#7] от "Clint_Eastwood":

  Абе гледай сега! В продължение на стотици хиляди години половият орган на женския син кит бил най- гоюямата ..., пардон!Бил най-големия от този род на земята. И после се появил Марешки и нещата рЕзко се променили.

 9. 9 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван K":

  Това е все едно аз стойки на Черни връх и гледайки към София да твърдя че Пешо от Надежда е висок 1.78м и 4.32мм
  Толкова много фактори се намесват в скоростта на разпространение на еластичните вълни, че всякакви оценки ще са супер относителни.

 10. 10 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Не може ли да оремерят с термометър!...
  —цитат от коментар 3 на 3biri


  Абе може - ама проблема е, че термометрите не показват това дето някои много искат да докладват...

 11. 11 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Интерес буди и въпросът аджеба с колко трябва да се повиши външната температура, че да може да се усети на кота 0 при обща дълбочина 2000 метра?!? Сякаш на кота + 2000 трябва да почне да кипи?!?

 12. 12 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 966 Весело

  Тцъ-тцъ-тцъ! А пък под антарктическия лед открили останки от тропическа гора на 90 млн. години. Какви чудеса стават в днешно време!

  https://www.livescience.com/ancient-rainforest-antarctica.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 13. 13 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1012 Весело

  Айдее, затоплистите пак отвързаха торбата с небивалиците от рода ЕУК т.е. Един Учен Каза.
  Абе, къде изчезна Гретето - това невинно "дете", да се опули насреща ни и да вика " Сега плащайте, че иначе ще прелеят океаните". Майтап!
  "Детето" май скоро ще закръгли 18 лазарника. Да не е пристанала на някой пич затоплист, та да се топлят, пардон, да се охлаждат взаимно. Смях!

 14. 14 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 966 Весело

  До коментар [#13] от "nhh18551388":

  До 9 октомври няма да мога да спя и аз от вълнение дали Грета ще стане нобелистка.

  https://economictimes.indiatimes.com/news/international/world-news/climate-crusader-thunberg-tipped-to-win-nobel-prize/articleshow/78176269.cms

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 15. 15 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3624 Неутрално

  До коментар [#14] от "baba_zozolana":
  дали Грета ще стане нобелистка.
  >>> Ами след такава масирана реклама в прогресивните медии.. В един тест на NYT за разпознаване на известни личности (политици, попзвезди , спортисти...) Гретето е била разпозната от 76% от направилите теста читатели, Xi Jinping от 41%, Блумбърг от 73%.

  https://www.nytimes.com/interactive/2019/12/23/upshot/recognizability-quiz.html

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  ЛМАОПо-големи тъпотии не бях чел. А валежите какво разкриват ?
  —цитат от коментар 1 на Александър


  Те и слънчевите петна издават глобалното затопляне до точко но кипене на мозъците на алчните грантаджии!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK