Учени твърдят, че са открили три нови езера под повърхността на Марс

Южният полюс на Марс, покрит с постоянна ледена шапка, състояща се предимно от въглероден диоксид, заснет прес 2016 г.

© ESA/Mars Express

Южният полюс на Марс, покрит с постоянна ледена шапка, състояща се предимно от въглероден диоксид, заснет прес 2016 г.Преди две години учени съобщиха за откриването на голямо солено водно езеро под леда на южния полюс на Марс - откритие, което беше посрещнато с вълнение и известен скептицизъм. Сега изследователите казват, че са потвърдили присъствието на това езеро - и са открили още три.


Откритието, за което се съобщава в списание Nature Astronomy, е направено с помощта на радарни данни от сателита Mars Express на Европейската космическа агенция (ESA). Това следва идентифицирането на едно подземно езеро в същия регион през 2018 г. - което, ако бъде напълно потвърдено, би било първото тяло с течна вода, открито някога на Марс и възможно местообитание за живот.


Първоначалното съобщение се основаваше само на 29 наблюдения, направени между 2012 г. до 2015 г. и много изследователи казваха, че има нужда от повече доказателства в подкрепа на твърдението. Последното проучване използва по-широк набор от данни, включващ 134 наблюдения от 2012 г. до 2019 г.
"Идентифицирахме същия воден обект, но открихме и три други водни обекта около основния", каза пред Nature Елена Петтинели от Университета в Рим, която е един от съавторите на статията. "Това е сложна система."


Екипът използва радарния инструмент на Mars Express, наречен Mars Advanced Radar for Underurface and Ionosphere Sounding (MARSIS), за да изследва южния полюсен регион на планетата. MARSIS изпраща радиовълни, които отскачат от слоевете материал на и под повърхността на планетата. Начинът, по който сигналът се отразява обратно, показва вида на материала, който присъства на определено място - скала, лед или вода, например. Подобен метод се използва за идентифициране на подпочвени ледникови езера на Земята. Екипът е открил някои области с висока отражателна способност, които според тях показват наличието на течна вода под повече от един километър марсиански лед.


Южният полюс на Марс, заснет през 2018 г

© ESA/Roscosmos/CaSSIS

Южният полюс на Марс, заснет през 2018 г


Езерата са разположени на около 75 000 квадратни километра и са приблизително един км под ледената повърхност. Най-голямото централно езеро е с размери 30 километра и е заобиколено от три по-малки езера, всяко от които е широко няколко километра.


Солени езера


Ниското налягане на повърхността на Марс, което се дължи на липсата на значителна атмосфера, прави наличието на течна вода невъзможно. Но учените отдавна смятат, че под повърхността на Марс може да има затворена водни обеми - може би остатък от времето пред милиарди години, когато планетата е имала морета и езера. Ако такива резервоари съществуват, те биха могли да бъдат потенциални местообитания за марсианския живот. На Земята животът е в състояние да оцелее в езера под леда на места като Антарктида.


Но наличното количество сол може да създаде проблеми за тази теория. Смята се, че всички подземни езера на Марс трябва да имат сравнително високо съдържание на сол, за да може водата да остане течна. Въпреки че на толкова дълбоко под повърхността може да има малко количество топлина от вътрешността на планетата, само това не би било достатъчно, за да разтопи леда във вода. "От термична гледна точка, езерото трябва да е солено", казва Петтинели.


Изследването за наличието на вода на Марс през 2018 г.

© ESA/ExoMars

Изследването за наличието на вода на Марс през 2018 г.


Езерата със съдържание на сол, приблизително пет пъти по-голямо от морската вода, могат да поддържат живота, но ако стигнете количество 20 пъти това на морската вода, животът престава да съществува", казва Джон Приску, еколог от Университета в Монтана.


"В тези солени басейни в Антарктида няма много активен живот", казва Приску, чиято група изучава микробиологията в ледена среда. "Всичко е просто мариновано. И това може да е положението на Марс."


Няма достатъчно топлина


Съществуването на самите езера също все още е оспорвано. След съобщението през 2018 г. учени изразиха опасения за липсата на подходящ източник на топлина, който да превърне леда във вода. И въпреки че последната констатация подкрепя наблюдението от 2018 г. и включва много повече данни, все още не всички са убедени, че идентифицираните региони са течна вода.


Учени твърдят, че са открили три нови езера под повърхността на Марс

© ESA/DLR/FU Berlin


"Ако светлият материал наистина е течна вода, мисля, че е по-вероятно да представлява някаква киша или утайка", казва Майк Сори, планетарен геофизик от университета "Пърдю", Индиана.


Джак Холт, планетолог от Университета в Аризона, казва, че макар да смята, че последните данни са достоверни, той не е сигурен в тълкуването им. "Не мисля, че има езера", казва Холт, който е в научния екип, управляващ инструмента Mars Shallow Radar (SHARAD) в орбитъра на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). "Тук няма достатъчно топлинен поток, който да поддържа дори силно солена течна вода, дори под ледената шапка."


Китайска мисия, която е на път за Марс, може да провери или отхвърли последните научни наблюдения. Мисията Tianwen-1 ще навлезе в орбита през февруари 2021 г., а по-късно ще разположи и ровър на повърхността. Самият орбитър ще носи набор от научни инструменти, включително радарно оборудване, което може да се използва за извършване на подобни наблюдения. "Неговите възможности са подобни на MARSIS и SHARAD", казва Дейвид Фланери от Техническия университет в Куинсланд.


За момента перспективата тези езера да са останки от влажното минало на Марс остава вълнуваща възможност. "Може да е имало много вода на Марс", казва Петтинели. "И ако има вода, има възможност за живот."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Червената планета и нейната мистика са сериозен "дразнител" не само за учените, но и за хората на изкуството!

 2. 2 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2393 Любопитно

  И за бъдещи мигранти.....

 3. 3 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Страхотен апарат направиха навремето в ESA. Може само да съжаляваме, че спускаемият робот Бийгъл-2 не проработи. Представям си колко допълнителна информация можеше да събере.

 4. 4 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 910 Неутрално

  А само какви биологични оръжия стават от тия марсиански вируси...

 5. 5 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  То се е видяло.Ще се ходи за риба на Марс.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 6. 6 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#4] от "klecho":

  Ако се съди, че нищо не е останало там... абе имаше един фантастичен разказ на Роберт Шекли "Абсолютното оръжие"...

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Това което до момента се чува в публичното протранство са главно любопитни неща. Дали обаче няма данни и за други интересни от икономиека гледна точка - всякакви полезни изкопаеми например, не се говори и не се пише и си представям, какво състезание ще падне, кой да ги добива.
  Че ио до някоя и друга война също.

 8. 8 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 585 Любопитно

  До коментар [#4] от "klecho":


  А само какви биологични оръжия стават от тия марсиански вируси...
  —цитат от коментар 4 на klecho


  За ПУТИНЧОК???
  (Само че Марс-НеНаш! Венера е друга манджа!)

 9. 9 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Скоро на море на Марс? Тъкмо няма да има нужда и от чадъри!

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Весело

  До коментар [#5] от "deepblue":

  След 25 години, живот и здраве...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#8] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Мераклии много.

  Следиш ли какво става със СиВинчока САРС-КоВ-2?

  Сега си представи нещо, което има потенциала да те убие за 45 секунди...

 12. 12 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 585 Любопитно
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2388 Весело

  Ние хората сме на път да унищожим живота на планетата Земя.
  Но ако на Марс има живот, през човечеството се отваря уникална възможност да унищожим живота на още една планета.

  подпис
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Езера под повърхността! Браво на изследователите!

  ПС:Радан силно се надявал, че ще открият и партизанска землянка!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иван K":

  За момента Марс е единствената планета, населена изцяло с роботи.

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  Ако се докаже, че действително има течна вода, това ще облекчи едно бъдещо човешко заселване на Марс. Разбира се, такова не се очертава в близко бъдеще.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Ако се докаже, че действително има течна вода, това ще облекчи едно бъдещо човешко заселване на Марс. Разбира се, такова не се очертава в близко бъдеще.
  —цитат от коментар 16 на Иво


  Течна - едва ли! До сега да са я засякли по изпаренията и по вибрациите от астероидните удари. Но воден лед, с куп минерални соли, пак е нещо. Стига в близко бъдеще да има пробив при управляемия термоядрен синтез, че иначе ще си останем с роботизираните изследователи.

 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Любопитно

  Неистовото желание на човечеството да открие все пак някакъв живот някъде от какво ли е породен?

  klimentm
 19. 19 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#18] от "klimentm":

  От известни съмнения, че по случаен път се е стигнало до:
  https://www.youtube.com/watch?v=7Hk9jct2ozY

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Значи там ще трябва да се местим.

 21. 21 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1061 Любопитно

  До коментар [#3] от "ivanpopov":

  Какво стана с Бийгъл-2? Изчезна, намериха го, после пак ли изчезна?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 22. 22 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#3] от "ivanpopov":Какво стана с Бийгъл-2? Изчезна, намериха го, после пак ли изчезна?
  —цитат от коментар 21 на olexander


  След като не осъществиха връзка при кацането, не съм следил. Писаха май, че не бил отворил слънчевите панели, което не само го лишило от енергия, но и закривали комуникационната антена, но моиже и да бъркам.

 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Весело

  До коментар [#19] от "ivanpopov":

  Да това сигурно една от причините, учените твърдят че Еволюцията няма нито цел, нито посока, възникването на нещо толкова сложно като ДНК или разума по случаен път е не по малко мистично от теорията за създаването им

  klimentm
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  До коментар [#17] от "ivanpopov":

  Съгласен съм с теб Ванка.

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 883 Весело

  В статията: "Всичко, което трябва да знаете за: Наука (1237)"
  ------------

  Добре, че е Дневник, иначе нищо нямаше да знаем за науката :) Това, предполагам, е събрани съчинения "... for dummies". Пиша го без злоба това, де, просто като закачка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK