Росен Йосифов е осъден в САЩ заради "пране на пари" с криптовалута

Росен Йосифов е осъден в САЩ заради "пране на пари" с криптовалута


Българският гражданин Росен Йосифов, който през януари 2019 г. САЩ поискаха да бъде екстрадиран, бе осъден на 28 септември от федерален съд заради операции с криптовалута за румънска мрежа.


След продължили 2 седмици заседания пред съдия Робърт Уиър той бе признат за виновен за един случай на заговор за извършване на рекет и един случай на заговор за пране на пари. Всяко от двете престъпления се наказва с до 20 години лишаване от свобода, но конкретният вид и срок на наказанието ще бъдат определени на 12 януари 2021 г.


В официалното съобщение за процеса в град Франкфорт, щата Кентъки, се казва, че според представените от обвинението документи и свидетелства Йосифов и неговите съучастници са участвали в престъпна и мащабна схема за измами с фиктивни онлайн търгове, от които са пострадали поне 900 американски граждани.
Казусът с Йосифов е важен, защото е свързан със ситуация, в която действията му се преследват според законите на САЩ, но е екстрадиран, макар те да са позволени от българския закон, в който няма установена рамка за криптовалути.


В съобщението за присъдата се казва, че според представените доказателства българинът е собственик на RG Coins - базирана в България компания за обмен на Bitcoin. "Поне от септември 2015 г. до декември 2018 г. (бел.ред. - тогава е направен обиск в апартамента и офиса му в България) той е обменял криптовалута за работещите от Румъния членове на групата, знаейки, че биткоините идват от незаконна дейност. Според свидетелства пред съда, например, само за две години и половина Йосифов е обменил биткоини за над 4.9 милиона щатски долара само за четирима участници в престъпното начинание", пише в текста.


Румънската схема бе описана и в България още миналата година - на популярни сайтове за онлайн продажби като Craigslist и eBay те предлагали скъпи стоки (обикновино автомобили), които в действителност не съществуват. За да убедят американци да им изпратят парите си за измислените стоки, заговорниците създавали цели истории около тях - например, като се представят за военен, искащ да продаде колата, защото му предстои изпращане на мисия.


Чрез измамни онлайн профили - често и такива, откраднати от реални американци - близо 20-те участници публикували реклами и комуникирали с жертвите. Освен това им изпращали фактури със запазените марки на компании с добра репутация, само за да изглежда операцията напълно законна. Схемата включвала дори измислени кол центрове и служители за обслужване на криенти, които да успокояват потенциалните клиенти и да дават разяснения по рекламите.


Веднъж получили парите, участниците ги пускали в сложни операции за изпиране, като доларите се обръщали в криптовалути и превеждани на базирани в чужбина компании за обмен на криптовалути, каквато е била и RG Coins.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK