"Християнските ми ценности не позволяват да гласувам за Тръмп пак": кой се отказа от него

Шона Дженсън

© Associated Press

Шона ДженсънЗа Шона Дженсън моментът на истината е настъпил през март, когато седяла до камината в хола си в предградие на Форт Уорт, щата Тексас, за приятна среща с пет приятелки в "Зуум".


"Момичета, трябва да ви кажа нещо", казала тя. Жените, всички до една живеещи в предградията бели майки с републикански убеждения, я погледнали. "Тази година няма да гласувам за Тръмп. Сърце не ми дава. Не мога да гласувам за някого, който е толкова гаден към други хора", казала тя.


Дженсън е една от бившите поддръжнички на Тръмп, които тази година ще гласуват за демократа Джо Байдън, тръгвайки срещу семейство, приятели и в много случаи политическа принадлежност, която са поддържали цял живот. Те казват, че това им е причинило страдания както в личните взаимоотношения, така и по отношение на идентичността им. Искали са промяна и шокова терапия, докато не са открили как всъщност изглежда това при управлението на Тръмп.
Шансовете на Тръмп за преизбиране се базират изцяло на това колко е голяма активността от страна на тези, които го подкрепиха преди четири години. За разлика от други съвременни президенти


той не направи много за спечелване на нови поддръжници


и няма признаци, че е спечелил такива. Така че не може да си позволи да загуби много гласоподаватели като Дженсън.


Не е ясно колко са тези избиратели - бели хора от средната класа, които подкрепят правото на притежаване на огнестрелни оръжия и са против правото на аборт, в повечето отношения твърди републиканци. Не е ясно и как те ще повлияят на резултата от изборите. Разбира се, възможно е това да са само малка част от избирателите, но е предупредителен сигнал за кампанията на Тръмп.


В една оспорвана надпревара, особено в щатите, които не подкрепят винаги една от двете партии, те може да се окажат от значение.


При над 20 разговора с гласоподаватели в три такива щата и в Тексас хората разказаха защо няма да гласуват отново за Тръмп и какво е усещането да се откажеш от политическа принадлежност, която е била част от идентичността им.


"Всичко, което мислех, че зная, вече не съществува", казва 22-годишният Зак Берли от Северна Каролина, който е бил активен член на републиканските клубове в гимназията и колега и през 2016 г. ентусиазирано е пуснал първата си бюлетина за Тръмп, но през ноември няма да гласува отново за него.


"Трябва да има друго решение. Дори не знам какъв съм-"


Твърдата основа на Америка на Тръмп са белите гласоподаватели, които са на 45 години или по-възрастни, и подкрепата на повечето от тях, особено в селските райони остава стабилна. Според анкета на центъра за проучване на общественото мнение Pew изборите през 2018 г. са показали спад на подкрепата за републиканците в предградията и ако това е вярно и през 2020 г., то дава възможност на Байдън.


Случаят на Дженсън със сигурност не е типичен. Подкрепата за Тръмп сред републиканците беше 86 на сто при неотдавнашно проучване на "Асошиейтед прес". Има мнозина, които остават ревностни поддръжници на Тръмп точно поради причините, поради които тя реши да го пренебрегне: те са съгласни с имиграционната му политика и позицията му по отношение на абортите и харесват безочливостта му.


Тя обаче не е и единствена - и все още е регистрирана гласоподавателка на републиканците. В цялата страна други хора, които са гласували за Тръмп, стигнаха до същия извод, до който и тя:


той не е човекът, за когото са го смятали.


Всички, които няма да гласуват за същата страна, която са подкрепили през 2016 г., посочват различни причини защо са променили мнението си. За някои това е бил моментът, когато Тръмп произнесе речта си по повод встъпването в длъжност. За други това е бил моментът, когато нарече някои страни "мизерни дупки", и начинът, по който реагира на украинския скандал. Трети са се отказали от Тръмп това лято на фона на пандемията, отнела живота на над 200 000 американци, и протестите в цялата страна срещу расизма.


24-мата гласоподаватели, които няма да подкрепят отново Тръмп, не следват очевиден модел. Те са мъже и жени, стари и млади. Някои са евангелисти, които се противопоставят категорично на абортите.


За Дий Студемайър от Джаксънвил, щата Флорида, 64-годишна пенсионирана администраторка в юридическа фирма, привърженичка на републиканците през целия си живот, преломната точка е била Сирия. Когато Тръмп взе решението да се изтегли от тази страна въпреки препоръките на военните си съветници, тя е спряла да го подкрепя. "Това беше за мен сигналът за тревога, фактът, че той не слуша военните си лидери. Когато имате лидер, който не може и не желае да се вслуша във военните си лидери, когато става дума за световни въпроси, имате проблем."


Студемайър казва, че повечето й приятели са републиканци. "Не говорим много за изборите. Причината е, че приятелството ни е прекалено важно. Те знаят как се чувствам. Какво мислят за мен други хора не е моя работа."


Почти всички говорили с АП казаха, че са изпитвали колебания дали да подкрепят Тръмп през 2016 г., но все пак са избрали него заради статуса му на аутсайдер и готовността му да разтърси Вашингтон.


"Бях супергорда, след като излязох от кабината за гласуване", каза Дженсън, която е подкрепила Тръмп и на първичните, и на президентските избори през 2016 година. "Наистина мислех, че той ще пресуши блатото (визира се бюрокрацията във Вашингтон - бел. ред.), ще се отърве от кариерните политици, ще има минимална правителствена намеса, ще бъде лидер. Искахме всичко да се промени."


Тя усетила за пръв път сериозно подозрение, че той не отговаря на нейните ценности, когато номинира Бетси Девос за министър на образованието. Дженсън, която е библиотекарка в гимназия, смята, че Девос не е квалифицирана.


Имаше обаче и много други притеснителни признаци, включително


навикът на Тръмп да се държи унизително с хората.


"Тъй като съм израснала с традиционни християнски ценности, ме притесняваше как се подиграва с хората", каза тя.


По време на първия мандат на Тръмп позицията на Дженсън по много въпроси започнала да се променя. Тя почнала да чете новини от различни източници и да преглежда нови видове книги. Гледала Ем Ес Ен Би Си редом с "Фокс нюз" и четяла художествени произведения за пътуването на мексикански имигранти към САЩ.
В крайна сметка тя решила, че Тръмп не се е справил с работата си, когато това е било най-важно, когато пристигна пандемията. "Той не направи нищо, за да ни помогне", казва тя.


Четири години след като гласувала за Тръмп, Дженсън се присъединила към фейсбук група, наречена "Бивши поддръжници на Тръмп", и публикува графики за пристрастността на медиите.


"Чувствам се по-склонна да приема гледната точка на други хора. Чувствам се по-непредубедена. Мисля, че преди бях като кон с капаци, чувствах, че съм права. Сега просто съм по-възприемчива към гледната точка на други хора." /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK