В Австрия панически купуват оръжия. Защо?

В Австрия панически купуват оръжия. Защо?

© Associated PressОт март насам австрийците панически купуват оръжия. "Хората се чувстват несигурни. А пушката в шкафа създава сигурност", казва един оръжеен търговец. Пред ДВ той обяснява какво плаши австрийците.


Оръжейният търговец Маркус Швайгер не може да се оплаче от спад в оборота по време на пандемията от коронавирус. Точно обратното. Тази година австрийците панически купуват оръжия. В началото на март, малко преди правителството да наложи локдаун заради КОВИД-19, пред магазина на Швайгер във виенския квартал Пенцинг се извила дълга опашка. Патроните свършили още в десет часа сутринта.


"Когато се чувстваш несигурен, си купуваш оръжие"


От март до август 2020 оръжейният арсенал, притежаван от частни лица в Австрия, се е увеличил с 22 000 единици огнестрелно оръжие. Това прави средно по около 1000 продажби на седмица. Днес 320 000 австрийци държат у дома едно или повече оръжия. Швайгер сравнява тези продажби с паническото изкупуване на макарони и тоалетна хартия. "Винаги, когато хората се чувстват несигурни, си купуват оръжие или се запасяват с муниции", казва оръжейният търговец.
Пушката не може да убие коронавируса. Но създава сигурност. Според Маркус Швайгер бумът в продажбите на оръжия се дължи на следното: хората се опасяват, че в условията на криза може да се стигне до проблеми в снабдяването с електричество или горива, а това може да доведе до плячкосвания. "Това притеснява хората. В този смисъл пушката в шкафа създава усещане за сигурност", казва Швайгер, който в миналото е бил професионален войник.


И по време на бежанската криза в Австрия се купуваха много оръжия. Тогава всеки ден десетки хиляди мигранти преминаваха транзитно, а някои от тях оставаха в страната. Седмично се продаваха по около 1400 оръжия - а това е дори повече, отколкото сега.


Тази година за бума на продажбите допринесе и дискусията за затягането на закона за притежаване и носене на оръжие. "Хората просто искаха да се подсигурят", обяснява Швайгер.


По думите на оръжейния търговец, повечето негови клиенти са "най-обикновени хора, които може би се тревожат малко повече, че нещо може да се случи". Маркус Швайгер не смята, че в Австрия все повече хора с дясноекстремистки възгледи се въоръжават легално. "Повечето от тях имат забрана за носене на оръжие и ако искат да се снабдят с такова, ще трябва да си го набавят на черния пазар", казва той.


Маркус Швайгер съвсем не е длъжен да продава оръжие на всички. Ако някой му се стори подозрителен или нервен, бива отпращан. А ако например мъж, който е бил напуснат от жена си, иска в състояние на афект да си купи пистолет, правилата за продажбите на оръжие могат да помогнат. Едно от тях е да минат три дни от продажбата до получаването на оръжието. През това време търговецът е длъжен да провери дали купувачът няма забрана за носене на оръжие.


Все по-малко престъпления с огнестрелно оръжие


Австрийската полиция не гледа с добро око на бума в продажбите на оръжия, тъй като се опасява, че това ще доведе до инциденти или до ръст на насилието. Маркус Швайгер обаче не е съгласен с това. Той казва, че много малка част от нападенията на магазини се извършват с огнестрелно оръжие. И то най-вече с незаконно притежавано.


Думите на търговеца се потвърждават от официалната статистика: през 2019 година в Австрия са регистрирани само 357 въоръжени нападения. От години броят на престъпленията с огнестрелно оръжие намаляват. Според австрийското вътрешно министерство, ножът си остава предпочитаното оръжие на нападателите.


За ръста на продажбите на огнестрелни оръжия допринася и австрийското законодателство по отношение на оръжията. По данни на ловджийските съюзи, в страната са регистрирани 130 000 ловци. А достъпът до ловно оръжие е изключително улеснен: законът позволява на всеки гражданин на ЕС над 18 години и с адресна регистрация в Австрия да притежава оръжие от категория "С". Основно това са пушки с дължина на цевта над 60 сантиметра. Много по-трудно е да се сдобиете например с пистолет "Глок". За такова огнестрелно оръжие се изисква разрешително, както и успешно издържан психотест. Освен това кандидатът трябва да има достатъчно часове, прекарани в упражнения по стрелба.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  Тук май са ги раздали отдавна....

 2. 2 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Заради корелацията с новодошлите от Африка и Азия.

  Panta rhei....
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1383 Весело

  Да са мислили като раздаваха мечета и цветя.. 🐨💐

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Според мен всеки български гражданин който е пълнолетен , психически здрав, неосъждан, без висящи съдебни дела би трябвало да има право на притежаване на огнестрелно оръжие. Под претежаване разбирам - държи го в къщи съгласно установени с разпоредба на МВР правила. Носенетео на оръжие да е разрешено единствено на полицаи по време и във връзка с изпълнение на служебните им задължения.

 5. 5 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Когато дрънкат толкова много оръжия, нещата не вървят на добре.

 6. 6 Профил на op
  op
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#4] от "koko65bg":

  В посткомунистическите страни не е разрешено.Защо ли?

 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3475 Неутрално

  Правото на самоотбрана е свято ! За съжаление тук в Гърция държавата не мисли така.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#4] от "koko65bg":

  Баце, аз чий ти е това оръжие, като:
  1. Сигурно няма да го извадиш цяла година, дори само да го почистиш, камо ли да тренираш.
  2. Ако е заключено в сейф, пък те нападнат на улицата ... няма полза. Ако те нападнат у вас - зависи дали ще искат да те изчаката докато донесеш патлака.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 9. 9 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ebeneezer Goode":

  Оттук нататък има само една причина да си купиш оръжие - като тръгнат насилствено да те отнасят нанякъде от дома ти под благовиден претекст, да отнесеш повече хора със себе си. Имайки предвид все по-тежките тоталитарни реалности, може и да стане това. Така де, ако почнат да издирват хора за кратка ковид-справка или ей така просто...

 10. 10 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  Тази статия и тук ли изтиписахте. Явно е в списъка с поръчки за публикуване от всички. :-)

 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ebeneezer Goode":


  До коментар [#4] от "koko65bg":Баце, аз чий ти е това оръжие, като:1. Сигурно няма да го извадиш цяла година, дори само да го почистиш, камо ли да тренираш.2. Ако е заключено в сейф, пък те нападнат на улицата ... няма полза. Ако те нападнат у вас - зависи дали ще искат да те изчаката докато донесеш патлака.
  —цитат от коментар 8 на Ebeneezer Goode


  Ами не е толкова важно дали ще го извадиш или не цяла година. Важното е свободата на избора да го имаш или не. Колкото до нападение на улицата - точно по тази причина носенето на оръжие да е разрешено само за полицаи. А ако потенциалният мераклия да обира някого в къщата му предполага, че този някой може да има огнестрелно оръжие плюс пълното право да го използва безнаказано при самоотбрана май ще се позамисли преди да предприеме някакъв драстичен ход. По принцип това е тема за дискусия на поне пет ракии с шопска салата. Основното според мен е, че човек който е решил да бъде над закона ще намери начин да си купи незаконно оръжие докато нормалният спазващ законите гражданин няма възможност да си купи оръжие без ходене по мъките.

 12. 12 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#6] от "op":


  До коментар [#4] от "koko65bg":В посткомунистическите страни не е разрешено.Защо ли?
  —цитат от коментар 6 на op


  Ами по инерция се притесняват от чувствата на своите съграждани към управляващите.

 13. 13 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#4] от "koko65bg":Баце, аз чий ти е това оръжие, като:1. Сигурно няма да го извадиш цяла година, дори само да го почистиш, камо ли да тренираш.2. Ако е заключено в сейф, пък те нападнат на улицата ... няма полза. Ако те нападнат у вас - зависи дали ще искат да те изчаката докато донесеш патлака.
  —цитат от коментар 8 на Ebeneezer Goode


  Това е изказване на човек, който нито е притежавал оръжие, нито някога е помирисвал такова.
  С такъв няма смисъл да се спори. Трябва да знае само, че откакто свят светува едно основно нещо е отличавало свободните хора от робите - правото за носене на оръжие.
  И винаги стремежът на господарите е бил да лишат под някакъв претекст свободните хора от това тяхно право.

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4452 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ebeneezer Goode":

  Доколкото разбирам идеята на колегата е да има оръжие за защита на дома и семейството си, оставяйки на полицията публичните места - улици, магазини и т.н.
  Просто вечер израждаш пистолета, сутрин го прибираш обратно в сейфа. Е, тернировки примерно веднъж седмично са за препоръчване с поне 50 патрона за поддържане на кинетична мускулна памет. И никога пиян с оръжие.

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4452 Неутрално

  "изваждаш" пистолета, моя грешка. Също, разумно е на две-три седмици да се сменят заредените пълнители в оръжието по принципа "един работи-другият почива" за да се избегне деформация на пружината на пълнителя. В това отношение револверите са за предпочитане, но изискват малко различни умения, а и амунициите са по-скъпи.

 16. 16 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Най-правилно е законодателството в Щатите - всеки свободен човек има право да носи оръжие. Инцидентите с огнестрелни оръжия са преди всичко от нелегални такива. Тук в ЮАР не съм чувал или са много малко случаите на неправомерна употреба на легално притежавано оръжие. Ясно е, че оръжията са опасни предмети. Но още по-ясно е, че в един нормален и свободен свят, всеки човек, който не е криминалец трябва да може да носи оръжия, трябва да има свободата на ИЗБОРА да носи или не носи оръжие, да притежава или не притежава такова. Има си правила - например (тук в ЮАР) не можеш да носиш пистолет в джоб - трябва да е в кобур, трябва да не се вижда открито (помня преди години, клиент чака пред гишето на банка с открит кобур и пистолет - това беше удивително - един почтен гражданин е естествено да бъде с оръжие дори в банката (немислимо в Европа и другаде)). Има една камара правила, които трябва да се спазват, но най-важно е да е налице Свободният Избор на Индивида дали да носи или притежава оръжие. Това е една от ФУНДАМЕНТАЛНИТЕ свободи, наред със Свободата на Словото и пр. основни неща.

 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  Малко са закъснели. Чалмите са около Св. Стефан.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 817 Любопитно

  До коментар [#8] от "Ebeneezer Goode":
  —цитат от коментар 11 на koko65bg
  Основното според мен е, че човек който е решил да бъде над закона ще намери начин да си купи незаконно оръжие докато нормалният спазващ законите гражданин няма възможност да си купи оръжие без ходене по мъките.

  Точно така.Бандитите винаги ще имат оръжие-гражданите-не.Тъпо.

 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Ми ако имаш обща граница с Германия. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Подобна свободна продажба на оръжие трябва да стане възможна и в България. Естествено, след преминат курс за употреба на огнестрелно оръжие. Забрана трябва да има единствено за криминално проявени, хора с психически отклонения, хора без основно образование и осъждани.

  В момента у нас има доста рестриктивен режим, който наказва само редовните граждани, спазващи закона и правилата за получаване на разрешение за притежание. В същото време всички бандити имат 3-4 незаконни оръжия и никой не ги проверява никога. Дори на Илиянци можеш да си купиш незаконно оръжие - имаше репортаж преди година за подобен случай. За незаконното оръжие в България пречки няма никакви, но ако спазиш закона и поискаш да получиш право на притежание, луд ще те направят и накрая пак може да не ти дадат разрешение.

  Браво на австрийците за оръжейната политика. Така се пази частната собственост. Който дойде да те обере или убие, имаш право да му теглиш куршума. Също както в САЩ.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4452 Неутрално

  До коментар [#16] от "transvaal":

  Не е точно така, всеки щат има свои правила като в допълнение общината има право да внесе допълнителни ограничения. Има доброволна конвенция за взаимното признаване на лицензите от отделните щати, но доста големи градове и щати не участват в нея. Сред най-строгите в ограниченията са Калифорния, Илинойс и Ню Йорк. По-голяма свобода има в южните щати, но и там има специфика, например не може да се купи пистолет в един щат и да се пренесе в друг, продажбите са по регистрация на местоживеене в рамките на щата.

 23. 23 Профил на korpik
  korpik
  Рейтинг: 19 Весело

  Винаги съм смятал, че оръжията са си доста добра стратегическа инвестиция. Сами по себе си те са единственото решение на индивидуални междуличностни проблеми на микро-регионално ниво, породени от апокалиптични глобални кризи като например войни, пандемии, природни катаклизми , нашествия на еднорози и др. при отсъствие на държавен слухов апарат. Ако не друго ,човек винаги и по всяко време, може да си завре пушката в главата. Сетих се за стария изтъркан виц дето оптимиста изучавал английски език, песимиста руски език, а реалиста изучавал автомат калашников. За бога братя купувайтеее хахахаха

 24. 24 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  Австрия е с два милиона повече от нас, а броя на въоръжените лица е с 30К по-малък от тук. И тези 22хил единици, паническо купуване ли му викате!? При комшиите в Швейцария, във всяка къща има поне една мобилизационна цев, пак са на последно място по престъпления. Или, може би, точно заради това...
  А автоматичния гранатомет, на заглавната снимка, как може да се придобие? За един приятел, с черен жип, питам...

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4452 Неутрално

  До коментар [#21] от "Lou":

  Все пак важи принципа на "защита на дома". Примерно, в 3 часа сутринта дрогирана гражданка блъскала на входната врата на дома на гражданин. Той взел чифтето и я застрелял. Беше осъден, защото независимо от обясненията му че се е страхувал че разбиват вратата тя не е прекрачила прага му.
  Или, случаят за "залагане на клопка", в който собственикът, комуто било писнало от дреби кражби от имота от които се оплаквали и съседи, оставил полуотворена вратата на гаража си към къщата. Заседнал "на пусия" и в ранните утринни часове крадецът се вмъкнал. Собственикът го застрелял, и го осъдиха за "залагане на клопка" - планирана примамка за крадеца.
  За съжаление, оказа се че бил германски ученик дошъл по обмен и живеещ в квартала, който да се покаже герой пред останалите мъжкари в гимназията крадял по къщите и носел трофеите като доказателство. Глупава история.

 26. 26 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2576 Неутрално

  щото в днешно време е "рисковано" да си безстрашен.

 27. 27 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  Най-голямата опасност на любителско притежаване на оръжие е да се самопростреляш. Всеки си мисли че ако имаш пистолет и го заредиш, си ОК. А работата с оръжие си е сериозен занаят, комбата е изкуство усвояване с тренировки и няколко хиляди тренировъчни изстрела. А в затворено помещение рикушетите са доста ... непредсказуеми.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 28. 28 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 963 Неутрално

  В момента в който вземеш револвер смит и уесън калибър 357 магнум или калибър 648. Разбираш че държиш инженерно съвършенство. Перфектно срастване с ръката на стрелеца. Ергономията е впечатляваща, почти като ергономията на фотоапарат Никон Д700. Как да не си го купиш! :)

 29. 29 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  ...А в затворено помещение рикушетите са доста ... непредсказуеми.
  —цитат от коментар 27 на Сатана Ликующий


  Особено ако ползваш мурдарска муниция, гепена от службата, в която повечето олово в куршума е заменено със сърдечник от меко джилезу (9х18ПМ, 7.62х39АК и 5.45х39АК). Ако ползваш изцяло оловен FMJ или таже смазан с технически вазелин изцяло оловен куршум за .22lr, 9х19para или .38spl, то рикушетите са по-скоро голямо изключение.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Правото на самоотбрана е свято ! За съжаление тук в Гърция държавата не мисли така.
  —цитат от коментар 7 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  И в България не мислят така, а би трябвало. Защото правото на живот е неотменно право на всеки човек и всеки би трябвало да може да защити живота си и този на семейството си.

 32. 32 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  По лошото е, че има много държави, които смятат, че самоотбрана е възможна само ако притежават ядрено оръжие. Без да мислят, че агресора може да използва същото оръжие.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 33. 33 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Австрийците са наясно че идва колапса на ЕССР.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Купуват, щото могат. И тук ще купуват, ама се искат яки връзки. Обикновен човек разрешително не може да вземе.

 36. 36 Профил на наблюдаващотдалеч
  наблюдаващотдалеч
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ebeneezer Goode":

  Твърде бедно ти е въображението, какво ще ти се случи, ако ме нападнеш в дома ми! Като знаеш, че го имам, ще поразмишляваш, дали го държа заклюшено.

 37. 37 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Луди хора. Оръжието е създадено да убива и се използва единствено и само за тази цел. Всичко друго е ала- бала.
  Колкото повече оръжие има толкова по несигурна е една държава .
  Глупаво е даже да се твърди обратното .

 38. 38 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#37] от "valerie pvi":

  Не такъв е примера с Швейцария, тук всяка къща има автомат, и редовно има (почти всяка седмица) среща на запаса, за проверка на оръжието.

  Оръжието трябва да го имаш когато не ти трябва, щото ако ти трябва и да го имаш и да го немаш вече е късно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK