В Австрия панически купуват оръжия. Защо?

В Австрия панически купуват оръжия. Защо?

© Associated PressОт март насам австрийците панически купуват оръжия. "Хората се чувстват несигурни. А пушката в шкафа създава сигурност", казва един оръжеен търговец. Пред ДВ той обяснява какво плаши австрийците.


Оръжейният търговец Маркус Швайгер не може да се оплаче от спад в оборота по време на пандемията от коронавирус. Точно обратното. Тази година австрийците панически купуват оръжия. В началото на март, малко преди правителството да наложи локдаун заради КОВИД-19, пред магазина на Швайгер във виенския квартал Пенцинг се извила дълга опашка. Патроните свършили още в десет часа сутринта.


"Когато се чувстваш несигурен, си купуваш оръжие"


От март до август 2020 оръжейният арсенал, притежаван от частни лица в Австрия, се е увеличил с 22 000 единици огнестрелно оръжие. Това прави средно по около 1000 продажби на седмица. Днес 320 000 австрийци държат у дома едно или повече оръжия. Швайгер сравнява тези продажби с паническото изкупуване на макарони и тоалетна хартия. "Винаги, когато хората се чувстват несигурни, си купуват оръжие или се запасяват с муниции", казва оръжейният търговец.
Пушката не може да убие коронавируса. Но създава сигурност. Според Маркус Швайгер бумът в продажбите на оръжия се дължи на следното: хората се опасяват, че в условията на криза може да се стигне до проблеми в снабдяването с електричество или горива, а това може да доведе до плячкосвания. "Това притеснява хората. В този смисъл пушката в шкафа създава усещане за сигурност", казва Швайгер, който в миналото е бил професионален войник.


И по време на бежанската криза в Австрия се купуваха много оръжия. Тогава всеки ден десетки хиляди мигранти преминаваха транзитно, а някои от тях оставаха в страната. Седмично се продаваха по около 1400 оръжия - а това е дори повече, отколкото сега.


Тази година за бума на продажбите допринесе и дискусията за затягането на закона за притежаване и носене на оръжие. "Хората просто искаха да се подсигурят", обяснява Швайгер.


По думите на оръжейния търговец, повечето негови клиенти са "най-обикновени хора, които може би се тревожат малко повече, че нещо може да се случи". Маркус Швайгер не смята, че в Австрия все повече хора с дясноекстремистки възгледи се въоръжават легално. "Повечето от тях имат забрана за носене на оръжие и ако искат да се снабдят с такова, ще трябва да си го набавят на черния пазар", казва той.


Маркус Швайгер съвсем не е длъжен да продава оръжие на всички. Ако някой му се стори подозрителен или нервен, бива отпращан. А ако например мъж, който е бил напуснат от жена си, иска в състояние на афект да си купи пистолет, правилата за продажбите на оръжие могат да помогнат. Едно от тях е да минат три дни от продажбата до получаването на оръжието. През това време търговецът е длъжен да провери дали купувачът няма забрана за носене на оръжие.


Все по-малко престъпления с огнестрелно оръжие


Австрийската полиция не гледа с добро око на бума в продажбите на оръжия, тъй като се опасява, че това ще доведе до инциденти или до ръст на насилието. Маркус Швайгер обаче не е съгласен с това. Той казва, че много малка част от нападенията на магазини се извършват с огнестрелно оръжие. И то най-вече с незаконно притежавано.


Думите на търговеца се потвърждават от официалната статистика: през 2019 година в Австрия са регистрирани само 357 въоръжени нападения. От години броят на престъпленията с огнестрелно оръжие намаляват. Според австрийското вътрешно министерство, ножът си остава предпочитаното оръжие на нападателите.


За ръста на продажбите на огнестрелни оръжия допринася и австрийското законодателство по отношение на оръжията. По данни на ловджийските съюзи, в страната са регистрирани 130 000 ловци. А достъпът до ловно оръжие е изключително улеснен: законът позволява на всеки гражданин на ЕС над 18 години и с адресна регистрация в Австрия да притежава оръжие от категория "С". Основно това са пушки с дължина на цевта над 60 сантиметра. Много по-трудно е да се сдобиете например с пистолет "Глок". За такова огнестрелно оръжие се изисква разрешително, както и успешно издържан психотест. Освен това кандидатът трябва да има достатъчно часове, прекарани в упражнения по стрелба.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK