Радиацията на Луната е безопасна за човешки бази, показа китайският Chang'e-4

Илюстрация на база на НАСА на повърхността на Луната

© NASA

Илюстрация на база на НАСА на повърхността на ЛунатаКитайският луноход "Чанъе-4" (Chang'e-4) направи първите подробни измервания на интензивната радиация, която бомбардира лунната повърхност, и установи, че тя безопасна за дългосрочно човешко присъствие. Резултатите дават на учените по-добра представа за това от каква защита ще се нуждаят бъдещите екипажи.


Астронавтите от мисиите "Аполо" от 60-те и 70-те години носеха дозиметри за измерване на облъчването, но устройствата улавяха общата експозиция от цялото им пътуване - не само времето им на повърхността на Луната. Оттогава насам учените трябва да изчисляват дозите радиация, на която са изложени астронавтите на лунната повърхност, "чрез екстраполация и моделиране", казва физикът Робърт Вимер-Швингрубер от Университета в Кил, съавтор на изследването, публикувано в Science Advances. "Всъщност никога не сме измервали радиацията изключително и само на Луната."


В момента има нов интерес към извършването на такива измервания, след като програмата "Артемида" на НАСА възнамерява да приземи екипажи за дългосрочен престой до 2024 г. и Китайската национална космическа администрация планира пилотирани мисии някъде след 2030 г.
Роботизираният Chang'e 4 влезе в историята миналата година, когато кацна в кратера Фон Карман на далечната страна на Луната.


Един от инструментите на лунохода, използвани от учените в Германия и Китай, измерва дозите радиация за всеки един час и данните показват, че астронавтите ще бъдат изложени на приблизително 200 пъти нивата на радиация в сравнение с хората на Земята. Дозиметърът в Chang'e 4 е частично защитен, подобно на космическите скафандри, така че данните са приложими за астронавтите.


Chang’e 4 на повърхността на Луната - червената стрелка сочи към покритието на дозиметъра

© Chinese National Space Agency (CNSA) and National Astronomical Observatories of China (NAOC)

Chang’e 4 на повърхността на Луната - червената стрелка сочи към покритието на дозиметъра


Измерванията показват доза от около 60 микросиверта на час. Един микросиверт μSv е равен на 0,000001 сиверта - облъчване с около 1 сиверт би причинило лъчева болест при човек.


Измерената доза е около пет до десет пъти по-голяма от тази, която получават пътниците на междуконтинентален полет от Ню Йорк до Франкфурт, когато самолетът е над части от защитната атмосфера, казва Вимер-Швингрубер. Макар и висока за земните стандарти, радиацията е една от известните опасности при космическите полети. На НАСА е забранено по закон да увеличава риска от смърт на астронавтите си от рак с повече от 3% и замерените нива остават под допустимото.


Според учените покритие с поне 50 см лунна почва би било достатъчно да защити базите на Луната от радиацията. По-дълбоко разположена камера, защитена с около 10 м вода, би била достатъчна, за да предпази от случайни слънчеви бури, които могат да доведат до драстичен скок на нивата на радиация. Между мисиите "Аполо" 16 и 17 Слънцето изригва по начин, който би могъл да причини лъчева болест, повръщане и евентуално смърт, ако астронавтите са били незащитени в Космоса по това време. Такава камера ще трябва да бъде достъпна в рамките на 30 минути - количеството време за предварително предупреждение, което сега е възможно чрез системата от наблюдаващи Слънцето сателити.


Астронавтът Бъз Алдрин на Луната по време на мисията "Аполо" 11

© NASA

Астронавтът Бъз Алдрин на Луната по време на мисията "Аполо" 11


Специализираният дозиметър в Chang'e 4 измерва както заредени, така и неутрални частици. Заредените частици като протони и тежки ядра, лишени от електроните си, са опасни, тъй като могат да проникнат през човешката кожа и да увредят ДНК, което води до рак и други неблагоприятни последици за здравето. Те идват от два основни източника: мощни слънчеви изригвания, които се появяват спорадично на Луната, и постоянните космически лъчи от дълбокия Космос.


За разлика от Земята на Луната липсва магнитно поле, което да отклони това излъчване. Когато удари повърхността, то произвежда вторично изригване на неутрални частици, включително неутрони, които могат да проникнат по-дълбоко от заредените частици. Неутроните могат да се сблъскат с протони в тъканта на човек, предавайки инерция като билярдни топки, казва Вимер-Швингрубер. След това тези енергични, заредени протони могат да причинят хаос в други клетки. Измервания на неутралните частици не са били правени до момента и евентуалното им въздействие е било трудно да се прогнозира.


Резултатите не са нещо, което учените вече не подозираха, казва Франсис Кучинота, който изследва здравните ефекти от космическата радиация в Университета на Невада, Лас Вегас. Но е добре да имаме конкретни измервания, които потвърждават, че ако астронавтите живеят в защитени бази, те могат да прекарат до 6 месеца на Луната, без да надхвърлят законово определените граници на НАСА, добавя той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Ми то тва като Чернобил, ама нема зеленчук за рупане.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 15 Весело

  Значи ли, че китайците ще се изнесат на Луната?

  без подпис!
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Весело

  След толкова десетилетия комунизъм никаква радиация не може да уплаши китайците...

 4. 4 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 24 Разстроено

  Бе тя радиацията е безопасна,ама е пълно с коронавируси и всичкото лунен добитък е измрел!
  🐂🐖🦢🦃🐪🐵💀

  Много съм прост
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Всички китайци да се изнасят там. Светът ще бъде много по-добро място без тях.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Направо "революционно" откритие - без китайските другари никога нямаше да разберем това...
  Дънните от тоя "лунен" дозиметър различават ли се с нещо от тези от всяка друга сонда дето е в открития космос?

 7. 7 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1711 Любопитно

  Още една стройна теория как американците заради тази пуста радиация не са били на Луната отиде на кино.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  Още една стройна теория как американците заради тази пуста радиация не са били на Луната отиде на кино.
  —цитат от коментар 7 на dedoliben


  Уффф!
  Радиационният пояс на ван Ален, бе деде!
  То поясите са два, де ... ама са под общо название.
  ОКОЛО Земята ...

 9. 9 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Заглавието кърти миФки ... Радиацията е безопасна, ама първо трябва да се покриеш с поне половин метър лунен прахоляк ... а за по-сигурно - повече.

 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  Или машинният превод куца или нещо в статията... Напр.защо в земната атмосфера, макари и на голяма височина, радиацията да е 5-10 пъти по-голяма, отколкото на луната?
  А иначе, това за 50см е добре. Ако увеличат на 2м, вече от нищо няма да ги е страх. Макар че на Луната няма мършояди и може да не се копае чак толкова...

 11. 11 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Или машинният превод куца или нещо в статията... Напр.защо в земната атмосфера, макари и на голяма височина, радиацията да е 5-10 пъти по-голяма, отколкото на луната?А иначе, това за 50см е добре. Ако увеличат на 2м, вече от нищо няма да ги е страх. Макар че на Луната няма мършояди и може да не се копае чак толкова...
  —цитат от коментар 10 на ivanpopov  До коментар [#10] от "ivanpopov":

  "Измерената доза е около пет до десет пъти по-голяма от тази, която получават пътниците на междуконтинентален полет от Ню Йорк до Франкфурт, когато самолетът е над части от защитната атмосфера ..." ... точно обратното

 12. 12 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Мдаааааа ..ще трябва да се свива с КИТАЙСКОТО ЛИДЕРСТВО. Комунизъм - космос ; банкерски капитализъм - феодализъм - бандитизъм

 13. 13 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2086 Любопитно

  А сега де! Вчера четох , че човек със скафандър не може дапреживее два месеца на Луната.

 14. 14 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 706 Неутрално

  А сега де! Вчера четох , че човек със скафандър не може дапреживее два месеца на Луната.
  —цитат от коментар 13 на star bastun  До коментар [#13] от "star bastun":

  Може, но с една малка подробност - скафандърът да има подплата от половин метър лунен прах.

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Всички китайци да се изнасят там. Светът ще бъде много по-добро място без тях.
  —цитат от коментар 5 на EU defender


  Ай ся, коментара ти е расистки!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1659 Весело

  Важното е , че се очертават нови хоризонти за тези , които стават за всичко.....

 17. 17 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 698 Неутрално

  В случая имаме 2 измами на веднъж! Нито радиация има, нито може да се отиде на Луната! Глобалистите обичат да комбинират колкото се може повече от техните лъжи на веднъж!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 18. 18 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1271 Любопитно

  Важни са научните открития, а не от кой са направени. Та тая мисия на китайците просто ще обогати научните познания на хората за Луната, а всяка нова информация е добре дошла...

 19. 19 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 372 Весело

  "Радиацията на Луната е безопасна за човешки бази"

  Ами, да се изнасяме, белким там няма Бац€ и Главен каскет :)

  Спечелихме битка, но не и войната!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  Може за китайците да е безвредно.

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3417 Весело

  До коментар [#17] от "ivo":

  Не е ясно освен Земята дали и Луната не е плоска?!

  klimentm
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  До коментар [#21] от "klimentm":

  Не е изключено.....
  А колко неща знаем за луната.....?
  Почти нищо

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  Всички китайци да се изнасят там. Светът ще бъде много по-добро място без тях.
  —цитат от коментар 5 на EU defender


  Не може! Това е исконна македонска земя поробена от американския империализъм.

 24. 24 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Според мен е въпрос на време китайците да осерат Луната!

 25. 25 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 30 Весело

  Всички китайци да се изнасят там. Светът ще бъде много по-добро място без тях.
  —цитат от коментар 5 на EU defender


  А на теб ще ти се наложи да плащаш 5 пъти по- скъпи стоки...

 26. 26 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 30 Весело

  До коментар [#21] от "klimentm":Не е изключено..... А колко неща знаем за луната.....?Почти нищо
  —цитат от коментар 22 на eti mehter


  Е, как нищо. Отдавна знаем, че виси на знамето ви... 🌜⭐️

 27. 27 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Не само радияцията но и температурата играят важна роля за човешките мечти.

 28. 28 Профил на Ivan Gun
  Ivan Gun
  Рейтинг: 8 Неутрално

  колко умни хора имало в българия - ха ха ха ха , и колко са дружелюбни не са злонамерени , има израстване в нашата страна - морално и социално - евала! ха ха ха

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#26] от "jord bond":

  виси
  =====
  А знаеш ли защо...?

  Bukalemun
 30. 30 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#21] от "klimentm":

  Разбира се че Луната не е плоска, а сфера, това можеш да го видиш с очите си! Както може да видиш с очите си че и Земята е плоска! Не си ли летял със самолет?

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK