Кризата в Нагорни Карабах - заложена от Сталин, но продължена от Баку и Ереван

На тази снимка арменският премиер Никол Пашинян е в първият вляво, а президентът на Азербайджан Илхам Алиев - първият вдясно.

© Associated Press

На тази снимка арменският премиер Никол Пашинян е в първият вляво, а президентът на Азербайджан Илхам Алиев - първият вдясно.Армения и Азербайджан може да са християнска и мюсюлманска държава, на границите на Европа и Азия, но това не може да обясни кризата, чийто последен изблик се наблюдава между двете държави в момента.


Този път проблемът, заради който се стигна до най-голямата ескалация между Армения и Азербайджан от години, се корени в личност: Йосиф Сталин.


Името на белязалия 20 в. лидер обаче не може да обясни действията на Ереван и Баку в последните години около разпадането на Съветския съюз.


Няколко хиляди квадратни километра
Разположен в район с площ около 4400 кв. м (под 10 пъти площта на София), Нагорни Карабах е регион, в който традиционно съжителстват християни и мюсюлмани. В него обаче близо 80% от населението са етнически арменци.


Това е тенденция и в самото начало на 19 в., когато по-голямата част от арменците в т. нар. Карабахско ханство живеят именно в планинската му част (Нагорни Карабах). След война на Русия с Персия ханството се оказва в руски ръце, а през 1823 г. бива административно заличено и влиза в структурата на Русия. Там се сблъскват Армения и Азербайджан и през войната си през 1918-1920 г.


Парижката мирна конференция през 1919 г. определя Карабах (в целия регион населението е смесено и по това време) за част от Азербайджан. В хода на съветизацията на Азербайджан и Армения се говори за предаването му в арменски ръце, но това не се случва. На територията на планинската част на Карабах е сформирана Нагорно-Карабахска автономна област (НКАО) в състава на Азербайджанската ССР.


През 1988 г. обаче президиумът на Върховния съвет на СССР разглежда искане от съвета на областта за присъединяване към Армения. НКАО би станала арменски анклав на територията на Азербайджанската ССР; Съветският съюз застава на страната на Азербайджан и иска ръководството на НКАО да бъде разпуснато.


Малко по-късно, през 1991 г., Нагорно-Карабахската република обаче обявява независимост, която нито една държава в ООН не признава; само три непризнати държави са направили такава стъпка. Дори Армения, която подкрепя финансово и военно региона, не го признава за република.


Кризата в Нагорни Карабах - заложена от Сталин, но продължена от Баку и Ереван

© Associated Press


Десетки хиляди жертви


Следва война между Азербайджан и арменците в Нагорни Карабах, в която се включва и Армения и на практика влиза в ожесточени сблъсъци с азерските сили. Тя приключва през 1994 г., когато СССР вече не съществува, с близо 30 хил. жертви.


Милион са разселени в хода на конфликта. Международната общност продължава да счита Нагорни Карабах за азербайджанска територия, а Баку обвинява Ереван, че окупира една пета от територията му.


Оттогава ситуацията в Нагорни Карабах се счита за класически пример за "замразен конфликт" - след прекратяването на огъня така и не бе постигнат мирен договор въпреки усилията на международната дипломация. Напрежението припламва периодично и двете страни открито се обвиняват за ескалацията. "Републиката" на практика силно зависи от подкрепата на Армения. Баку често обвинява Ереван и че опитва да засели Нагорни Карабах с етнически арменци.


Над двете държави тегнат и сенките на двете сили в региона - Турция, която открито подкрепя Азербайджан, и Русия, която има бази в Армения и отбранителен пакт.


Защо точно сега


Последните остри сблъсъци около Карабах, с над 200 жертви, бяха през 2016 г. Четири години по-късно, през юли тази година, все още не е известно кой "започна първи" въпреки обвиненията от двете страни; в новите схватки обаче убитите бяха поне 10, а призивите от големите сили и т. нар. Минска група в ОССЕ (договорила мира през 1994 г. и председателствана от Русия, САЩ и Франция) за прекратяване на огъня не срещнаха отклик.


Надеждата, че идването на власт на Никол Пашинян след "нежна революция" в Армения ще сложи край на конфликта, не се оправда. Критиците му твърдят, че той ескалира реториката заради икономическата ситуация в страната - коронавирусът го принуждава да търси отклоняване на вниманието. Пашинян отрича.


От друга страна през 2019 г. той за пръв път се срещна с азербайджанския президент Илхам Алиев, последва и още една среща, след като бе невъзможно лидерите в Ереван и Баку дори да се появят в една и съща стая от години.


Докато престрелките обаче продължават, пробивът остава в миналото, а в бъдещето е въпросът кога новата ескалация ще се превърне в нова война. Могат да се чуят и мнения, че тя вече е започнала, макар "старата" формално да не е приключвала.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  " И след 100 години там ще се гърмят!" казах някъде началото на 90-те.... и наскоро познат ми го напомни. Това е резултата от етническите бомби заложени от Сталин и подклаждани от СССР!
  Спомнете си изселването на балгари/татари, ингушетия, котела чечня....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Кризата действително е заложена от Сталин. При преразпределение на територии между републиките, предава на Азербайджан изцяло арменска територия. През 1988 г. фанатизирани мюсюлмани в Сумгаит и Баку, обикаляйки от къща на къща буквално избиват мирно арменско население. Започва и придвижване на войска към Карабах. Арменците там, под смъртна заплаха, вместо да си траят се вдигат на бунт и обявяват независимост.

 3. 3 Профил на backo
  backo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Войната е официално обявена от Арменив в Неделя. А Азербайджан е решена да си върне Нагорни Карабах с война и всичко зависи от големите сили, кой зад кого ще застане. 1992г. Горбатчов е подкрепя Армения и Аъербайджан губи Нагорни Карабах. Сега нещата стоят по друг начин и Баку вероятно ще си върне превзетото от Армения.

 4. 4 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Пашинян уж беше проамериканец, избраха някакви го с измислени възгласи за прекратяване на "руска окупация". После извика американски инструктори да обучават арменската армия. Сега пътека направи до Москва, а "обучената" от американци армия нещо дава назад.

  Свободата, Санчо...
 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  Войната тече с пълна сила! Азерите се мъчат да пробият на юг до иранската граница отбраната на арменците за да блокират снабдяването им с оръжие и боеприпаси от Русия! Ако това стане Русия няма друг избор освен да предприеме атака срещу азерите както срещу украинската армия през лятото на 2014г когато по същия начин тя се мъчеше да отреже опълчението от Русия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Ми то Сталин и нашите комунисти така разделиха Македония и България.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 7. 7 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Кризата действително е заложена от Сталин.
  —цитат от коментар 2 на Lazarus

  Кризата е заложена от Горбачов и Елцин - двама американски угодници, за да държат в напрежение и да направят уязвими южните граници на Русия за американския съюзник Турция. По времето на Сталин в този район всеки си знаеше мястото и конфликти няма.

  Свободата, Санчо...
 8. 8 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 14 Любопитно

  Азерите немат шанс и ше ядат як бой.Арменското лоби в САЩ е прекалено силно......,НО защо точно сега няКОЙ активира конфликта?
  😎🕎😎🕎😎

  Много съм прост
 9. 9 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Войната тече с пълна сила! Азерите се мъчат да пробият на юг до иранската граница отбраната на арменците за да блокират снабдяването им с оръжие и боеприпаси от Русия!
  —цитат от коментар 5 на Julian Mall

  Конфликтът е извън територията на държавата Арцах (Армения), Русия няма да се намеси заради вътрешни сблъсъци в Азербаджан. Които арменците започнаха при това.

  Свободата, Санчо...
 10. 10 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Същата бомба като заложената от Британската империя през 1947 между Индия и Пакистан.

 11. 11 Профил на backo
  backo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#5] от "Julian Mall":

  Русия избягва да ваима официално страна в конфликта. Тя има договор за защита на Армения, но Нагорни Карабах официално е Азерска област окупирана от Армения. Русия едва ли ще се намеси там да ги защитава. Но пък Путин с удоволстиве би продал оръжие и на дветете страни, както го прави усилено поседните години. от 15 години Азербайджан усилено разраства и модернизира своята армия с парите от петрол и газ, за разлика от Армения които са в доста тежко икономическо положение.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Кризата действително е заложена от Сталин. При преразпределение на територии между републиките, предава на Азербайджан изцяло арменска територия. През 1988 г. фанатизирани мюсюлмани в Сумгаит и Баку, обикаляйки от къща на къща буквално избиват мирно арменско население. Започва и придвижване на войска към Карабах. Арменците там, под смъртна заплаха, вместо да си траят се вдигат на бунт и обявяват независимост.
  —цитат от коментар 2 на Lazarus  До коментар [#2] от "Lazarus":

  За какво им е на тези "фанатизирани мюсюлмани" да провокират арменците след като Нагорни-Карабах е част от Азербайджан? Няма логика. По-скоро е логично арменците да провокират война с азерите за да си върнат Нагорни-Карабах.

 13. 13 Профил на backo
  backo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#8] от "Шака Зулу":

  Защото нямаш и представа за какво пишеш😁🤷‍♀️.

 14. 14 Профил на backo
  backo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  Защото Арменския президент губи позиции покрай финансовата криза в момента и е гтов на война за да си запази поста. Сега с тоя конфликт Арменците много ще го заобичат, въпреки че ще загубят много.

 15. 15 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  След войните водени в Чечня, Грузия, Украйна, Армения и Азербайджан, ситуацията в Беларус която също може да се превърне във война както това вече се случи в Украйна има ли все още хора в България които да мечтаят България да излезе от ЕС и да се присъедини към Евразийския съюз.

 16. 16 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  След войните водени в Чечня, Грузия, Украйна, Армения и Азербайджан, ситуацията в Беларус
  —цитат от коментар 15 на constatator

  Всичко което изброяваш става с американска помощ и пряко американско финансиране. Дори в Грузия в която американския човек Саакашвили с американска подкрепа започна войната и това е признато дори от неговите американски ментори, малар и с половин уста. Чеченските терористи с помощта на американските съюзници ислямисти и професионални убийци като Хатаб -тероризираха жени и деца а западните медии наричаха това война. В Украйна в Одеса изгоряха живи 48 души само заради това че са руснаци, а Запада си мълчеше,зер "наши хора" са го направили. После украйнската армия нападна Донецк, а не обратно, отново по американски съвет. Тихновска говори по написани на американски английски листчета, сама говори трудно както някои в ДПС говорят български.

  Свободата, Санчо...
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Любопитно

  В материала, така и не разясниха, как Сталин е заложил конфликта?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  Първо са събитията в Карабах, после тези в Сумгаит.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  Мисля че руския император е виновен ...защото ги включва и запазва като народ , иначе весело за Сталин през 1919 . За разлика от републиките , които СТАНАХА държави през 1991...Русия функционира на ИМПЕРСКИ принцип .Там има над 120 вида националности ( същото е в САЩ) . В останалите страни се търси СЪЗДАВАНЕТО НА ЕДИНЕН ЕТНОС, и това е характерно за БУРЖОАЗНАТА СТРАНА. В СССР нямаше проблеми с нациите . Най -ощетен народ е РУСКИЯ, около 48 милиона са в съседните републики, и към тях се води политика на ГЕНОЦИД. Иначе със сърцето съм за този СТРАДАЛЕН НАРОД (арменци).Разбирам Русия... и колко деликатна трябва да бъде. Ако някой може да помогне е САМО РУСИЯ. Никой няма да се ЗАТИЧА да воюва там (ще има едни декларации)

 20. 20 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кризата действително е заложена от Сталин. При преразпределение на територии между републиките, предава на Азербайджан изцяло арменска територия. През 1988 г. фанатизирани мюсюлмани в Сумгаит и Баку, обикаляйки от къща на къща буквално избиват мирно арменско население. Започва и придвижване на войска към Карабах. Арменците там, под смъртна заплаха, вместо да си траят се вдигат на бунт и обявяват независимост.
  —цитат от коментар 2 на Lazarus


  Четенето с разбирането не ти е сила (както и на мнго други "видни историци" в този форум). Я прочети ое 2-3 пъти следните редове... не се предавай - може и да успееш😁😁😁

  Парижката мирна конференция през 1919 г. определя Карабах (в целия регион населението е смесено и по това време) за част от Азербайджан. В хода на съветизацията на Азербайджан и Армения се говори за предаването му в арменски ръце, но това не се случва. На територията на планинската част на Карабах е сформирана Нагорно-Карабахска автономна област (НКАО) в състава на Азербайджанската ССР.

  През 1988 г. обаче президиумът на Върховния съвет на СССР разглежда искане от съвета на областта за присъединяване към Армения. НКАО би станала арменски анклав на територията на Азербайджанската ССР; Съветският съюз застава на страната на Азербайджан и иска ръководството на НКАО да бъде разпуснато.

  Де го Сталин в целия филм?

 21. 21 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#8] от "Шака Зулу":

  Заради едни газопроводи.

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Любопитно

  До коментар [#12] от "deaf":

  Няма логика.
  ======
  За една друга държава, логика има.
  Това е Иран......
  Моллите в Иран знаят много добре, че свършат ли лошите времена на Азербайджан......започват техните.....
  Отделен е въпроса че на арменците, това гео политическо 'правило'....им идва дюшеш.....
  Един мирен, спокоен и териториално по голям Азербайджан.....би притеснил много свои съседи......даже и Турция.....
  Или поне това показва историята до края на миналия век.....
  Стане ли Азербайджан по шиитски.....се отразява и на Анадола.....след което идва реда на 'сивите вълци'.....излизайки от летаргия за да балансират ситуацията.....
  Днес, Ердоан полага големи усилия за да прекъсне тая почти едно вековна традиция.....но много му пречат....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Добре че сме в НАТО и ЕС. Най хубавото нещо станало през последните сто години за БГ

 24. 24 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1529 Весело

  До коментар [#19] от "dejmos":

  Няма руски народ, има рускоезични. Все пак държава с име Российская империя съществува само от 1721г. и няма как тогава да се е появил руски народ. Ако не вярваш погледни състава на Руската федерация, там има всякакви републики, състави, области, градове и т. н., всякакви има само руснаци няма.

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Весело

  До коментар [#20] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  Значи на някаква си Парижка конференция решават да дадат Карабах на Азербайджан и по-късно Сталин кротко се съгласява?! Джугашвили е безпомощен! Какво да направи,когато в Париж вече са решели как да бъде устроен териториално СССР.

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#17] от "DDR":

  Даже и от преди Сталин.....
  Зает съм.....и е дълго.....

  https://www.defenceturk.net/gecmisten-gunumuze-daglik-karabag-sorunu-ve-ermeni-politikalari

  Bukalemun
 27. 27 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Имайки в предвид вчерашното заявление на НАТО за необходимостта Грузия да се готви за ускорено приемане в НАТО от една стрна и заявлението на Азърбайджан, че Пашинян е поставен от Сорос след преврат, и че в Беларус също е иамало опит за преврат, то е ясно че тази война е договорена между Турция и Русия с цел натиск вйрху Армения. Единственото спасение за арменците е членство в НАТО

 28. 28 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "Барба-Ганьос-Тулуп":Значи на някаква си Парижка конференция решават да дадат Карабах на Азербайджан и по-късно Сталин кротко се съгласява?! Джугашвили е безпомощен! Какво да направи,когато в Париж вече са решели как да бъде устроен териториално СССР.
  —цитат от коментар 25 на deaf


  Вай вай вай! Ма ти си по зле с разбирането и от автора на тоя пасквил.😁😁😁

 29. 29 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Ако азерите превземат Карабах, то ще се повтори геноцидът срещу арменците от 1915г. А азерите са си турци-шиити.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 30. 30 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#24] от "constatator":

  Нали това казвам ,че те са на имперски принцип :)) Има 22% американци които говорят на испански , има на немски ,френски ..и тн. Същото е в Русия , разбира се руският етнос преобладава.
  81 % от населението на Русия се състои от етнически руснаци. Над 160 етнически групи живеят в границите на Русия.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Русия
  Нямам идея какъв ти е проблема с руснаците ?? Жена ,тъща :))
  България трябва да е горда , че е в ОСНОВАТА за създаването на тази велика държава.

 31. 31 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Разположен в район с площ около 4400 кв. м (под 10 пъти площта на София)

  Авторът и неговия редактор знаят ли каква е площта на София? Може би са искали да кажат България?
  Въобще, няма как да пишеш за тема от геополитиката и да си нямаш хабер от география и история.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 32. 32 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#30] от "dejmos":

  Не на тази русия и не с този етнос.В основата сме на Киевска Рус, а руската империя е е основана от обединението на руските княжества с татарските ханства, което я први много по различна и с друг етнос. Близките до нас са в Украйна. Киевска Рус е унищожена от руско татарската държава, която е унищожена от болшевиките и по скоро ние сме продукт на ссср след като беше унищожена българската държава през 1945 г.

 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4326 Любопитно

  До коментар [#3] от "backo":

  Всичко зависи от това колко подготвена за война е азербайджанската армия. Ако не могат да победят една малка непризната от никой Нагорно-Карабахската република това означава, че техният диктатор и неговите приближение не стават за нищо.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 287 Неутрално

  "Заложена от Сталин", а в статията изобщо не пише как и защо Сталин е замесен. Напротив, пише следното:

  "Парижката мирна конференция през 1919 г. определя Карабах (в целия регион населението е смесено и по това време) за част от Азербайджан. В хода на съветизацията на Азербайджан и Армения се говори за предаването му в арменски ръце, но това не се случва. На територията на планинската част на Карабах е сформирана Нагорно-Карабахска автономна област (НКАО) в състава на Азербайджанската ССР."

  Този проблем е много отпреди СССР изобщо да се появи на картата.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 35. 35 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#30] от "dejmos":Нямам идея какъв ти е проблема с руснаците ?? Жена ,тъща :))
  *****************************************************
  Аз нямам никакви проблеми нито с руснаците нито с някой друг. Просто не харесвам империите. И не разбирам как едни хора защитават нещата които е извършила Российската империя а нападат другите империи, след като всички които са станали империи като са завладявали и поробвали чужди народи. Знам, че сега много хора ще почнат да ми обясняват как Российската империя е единствената империя, която е станала империя като е освобождавала чуждите народи а не ги е завладявала. Има една единствена РУС(Киевска Рус). Российската империя няма нищо общо с Киевска Рус освен, че я е завладяла и си е присвоила нейната история.

  " При все че москалите, русите, сърбите и други се хвалят, че те по-напред са приели славянските букви и кръщението, но не е така. Не могат да представят за това никакво свидетелство. Ако и москалите, и русите да пишат за това, но гръцките и латинските летописи показват …Руската княгиня Олга приела кръщението в 958 година, но с малко хора от руския род. Имал гръцки свещеници, а не славянски. Русите не умеели тогава още никак да четат по славянски… След княгиня Олга руският и киевски княз Владимир приел светото кръщение в 1008 г. всенародно, кръстил се целият руски московски народ. Явно е тук, че българите всенародно приели кръщение 153 години преди руския и московския народ; така тогава приели и славянските букви и книги. А сърбите били под римския папа и държали римската вяра… Така и сърбите 345 години след българите приели православната вяра… Така българите по-рано от всички славянски народи приели православието, по-рано имали свой патриарх и цар и започнали да четат на своя език…”.
  Този цитат е от История славянобългарска от Паисий Хилендарски.
  Той е знаел, че Москалите са Московците, (Московията), която сега е Российската федерация. Сегашната Российска федерация е наследник на СССР. СССР е наследник на Российската империя. Российската империя е наследник на Московията(москалите-московчаните).Московията е създадена от монголотатарите в Москва. А Москва е основан като град през 1272г. от монголотатарина хан Менгу Тимур. А Русите(Киевска Рус) на които ние сме дали православието е сегашна Украйна на която Русия открадна историята. В Москва Путин откри паметник на Руския(Киевския) княз Владимир на когото ние сме дали православието.

  „Секретната Дипломация На XVIII Век“ – Истинската История На Русия (Рус)
  https://www.bulblog.com/секретната-дипломация-на-xviii-век/

 36. 36 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1040 Весело

  А не може ли населението в Нагорни Карабах да реши?
  Или ръководството на републиката да обявинезависимост? Точно като в Косово:
  - имаше дългогодишни кръеопролитни войни
  - местното население е необратимо откъснато.и против останалата част от населението на държавата
  - няма референдум
  😁

  В Русия съм! В Русия съм!
 37. 37 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1769 Весело

  Ми то Сталин и нашите комунисти така разделиха Македония и България.
  —цитат от коментар 6 на deepblue

  Я марш обратно в училище!!!

 38. 38 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1040 Весело

  Остава ОДКБ да направи мироналагсща операция, да бомбардира Азербейджан, да откъсне Нагорни Карабах и да направи огромна база на Русия 😁
  ГОТ, А?

  В Русия съм! В Русия съм!
 39. 39 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#17] от "DDR":

  Защото не го е заложил той.

 40. 40 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1529 Любопитно

  До коментар [#38] от "Веселин Дечев":
  Остава ОДКБ да направи мироналагсща операция, да бомбардира Азербейджан, да откъсне Нагорни Карабах и да направи огромна база на Русия 😁
  ГОТ, А?". ***********" *******************************"*.
  Точно това се случи в Украйна преди 6 години, и тогава ли ти беше ГОТ.

 41. 41 Профил на Весел дрон
  Весел дрон
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Само за едно съм сигурен, посланникът на Азербайджан в България - Наргиз Гурбанова е доста арна женица :)

 42. 42 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Разстроено

  До коментар [#5] от "Julian Mall":Русия избягва да ваима официално страна в конфликта. Тя има договор за защита на Армения, но Нагорни Карабах официално е Азерска област окупирана от Армения. Русия едва ли ще се намеси там да ги защитава. Но пък Путин с удоволстиве би продал оръжие и на дветете страни, както го прави усилено поседните години. от 15 години Азербайджан усилено разраства и модернизира своята армия с парите от петрол и газ, за разлика от Армения които са в доста тежко икономическо положение.
  —цитат от коментар 11 на backo


  Путя много обича да се прави на мъж! Обаче едно е да заявяваш как ще помагащ на Белорус като член на ОДКБ ако някой хипотетично го бил нападнел и съвсем друго наистина да се намесиш баз да правиш тънки сметки да не загубиш Турция и Азърбейджан! Ако Путя и сега наблюдава безмълвно как избиват арменците в Карабах както избиват руснаците в Украйна никой повече няма да има и грам доверие в него а ОДКБ неминуемо ще се разпадне.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Разстроено

  UNITED ЕU UNION

  А, пак Джугашвили "Сталин"...
  Малко банков обирджия, малко хазарин, малко марксист, но и руснак,
  след вероломно разтрогнат брак с Хитлер в 1942.

  Всъщност, многовековни проблеми.
  Армения е древна държава, една от първите християнски, от рано с автономна православна църква.

  Християнска мисия на св. Кирил в Хазарското канство е била неуспешна.Хазарите Избрали религия Юдеизъм... при СССР "избрали" Марксизъм... а след СССР,
  според статията, в Азебайджан преобладава Мохамеданство.

  Междувременно, в продължение на векове, съседи на християнска Армения са: Азербайджан, Русия, Турция, СССР и пак Русия.

  Общо взето, два империалистически съседа с империалистически апетити
  до малка Армения.

  "Армения и Азербайджан може да са християнска и мюсюлманска държава, на границите на Европа и Азия, но това не може да обясни кризата, чийто последен изблик се наблюдава между двете държави в момента.

  Този път проблемът, заради който се стигна до най-голямата ескалация между Армения и Азербайджан от години, се корени в личност: Йосиф Сталин.

  Името на белязалия 20 в. лидер обаче не може да обясни
  действията на Ереван и Баку в последните години
  около разпадането на Съветския съюз."

 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#33] от "Иво":

  Подготвена е Ивчо......не се притеснявай.....
  Но после като ги подпукаме.....медиите ви почват да ни обвиняват, че сме били окупатори....

  Bukalemun
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#19] от "dejmos":

  Написал си големи глупости за "нещастните руснаци". Руският цар е виновен, също и руските болшевики. Руснаците нямат никаква работа в тези райони, те са колонизатори там, както и в Украйна, България и навсякъде по света, където са стъпили и са донесли само нещастия и мизерия на коренните жители там. Руснаците са колонизатори, разселени там от царя или от Сталин, който местеше и унищожаваше цели народи както му скимне. Кримски татари, българи, немци, евреи. Нямате грам познание за реалната история на света. Докато Европа е колонизирала Африка, Азия, Америка, Русия е колонизирала близки и далечни земи на континента Азия, като е поробвала местните народи, независимо като царска или болшевишка империя.

 47. 47 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Ми да,казва се разделяй и владей , а ако ги събереш става едно тихо,тихо.....

 48. 48 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#29] от "Пипера е много лют":

  " Ако азерите превземат Карабах, то ще се повтори геноцидът срещу арменците от 1915г. А азерите са си турци-шиити."

  Точно затова и твърденията, че противопоставянето на основата християнство - мюсюлманство едва ли не било незначително, в случая, е доста наивно твърдение ! Турция подклажда конфликта и на такава именно основа или някой да ми обясни защо Света София в Цариград бе превърната съвсем наскоро в джамия ! Султанът боледува от манията да поведе целия мюсюлмански свят срещу " неверниците" и цялата му политики е насочена именно натам ! Трябва да си сляп, за да не го виждаш все още или просто уплашен, защото Европа изобщо няма отговор какво да прави срещу своя " стратегически съюзник от НАТО", който е замесен в поне няколко войни в момента.....

 49. 49 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Любопитно

  До коментар [#35] от "constatator":

  "А Русите(Киевска Рус) на които ние сме дали православието е сегашна Украйна на която Русия открадна историята. В Москва Путин откри паметник на Руския(Киевския) княз Владимир на когото ние сме дали православието."

  Ами защо тогава украинците не се нарекат руснаци! Те могат да се състезават само с македонците по изопачаване на историческите фокти! И като са толкова православни защо имат гръко-католическа църква?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  #43

  Общо взето, два империалистически съседа с империалистически апетити
  до малка Армения...

  Големи държави, сравнително млади, с големи комплекси малоценност,
  предвид богатата самобитна антична и християнска култура на Армения.

 51. 51 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#30] от "dejmos":

  Продължаваш да лъжеш. Историите на Русия и САЩ са коренно различни и изобщо няма почва за сравнение. Не бихме имали нищо против Русия и руснаците ако Путин не се опитва да продължава агресивната, империалистическа политика на царете и болшевиките и да прави опити за връщане на бившите соц сателити отново под руско иго.

 52. 52 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Любопитно

  Добре че сме в НАТО и ЕС. Най хубавото нещо станало през последните сто години за БГ
  —цитат от коментар 23 на rexdog2004


  Наистина е супер че сме заедно с Турция в НАТО! Спокойно могат да инсценират и у нас преврат като в Белорусия и да ни се притекат на помощ в защита на Южният фланг на НАТО който бил заплашен от Рассия и местните русофили!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 53. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#33] от "Иво":Подготвена е Ивчо......не се притеснявай..... Но после като ги подпукаме.....медиите ви почват да ни обвиняват, че сме били окупатори....
  —цитат от коментар 44 на eti mehter


  Етка, гледай вас да не подпукат арменците с Искандерите защото барчедите ви дадоха достатъчно поводи затова!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 54. 54 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До коментар [#36] от "Веселин Дечев":

  А не може ли населението в Нагорни Карабах да реши?
  Или ръководството на републиката да обявинезависимост?

  Ами то вече решението на населението на Горни Карабах и обявяването на независимост вече се е случило - преди близо 30 години!

 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#53] от "Julian Mall":

  Ти няма ли да ходиш доброволец....?

  Bukalemun
 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Сталин умря отдавна, но наследството му остана. Пък и последователи има.

 57. 57 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1529 Весело

  До коментар [#52] от "Julian Mall":
  Наистина е супер че сме заедно с Турция в НАТО! Спокойно могат да инсценират и у нас преврат като в Белорусия и да ни се притекат на помощ в защита на Южният фланг на НАТО който бил заплашен от Рассия и местните русофили! ".
  ***************************************************
  А не се ли притесняваш, че увеличилият се брой рускоговорящи по нашето черноморие може да накара Русия да им организира един референдум като в Крим и България да се окаже без излаз на море.

 58. 58 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До коментар [#49] от "Julian Mall":

  Че те украинците в продължение на векове се самонаричат русини. названието украинци е късна измишльотина, от 19-ти век.
  А гръко-католическа, т.е. униатска църква има на територията на Украйна, защото през 16-ти век православните епископи в Речпосполита решават, че трябва да се ползват от привилегиите на католическите епископи и преминават под юрисдикцията на папата.
  Впрочем, в България също има гръко-католическа, т.е. униатска църковна общност, а нейният нодач еп. Христо Пройков е и примас на католиците в България.

 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#52] от "Julian Mall":

  Наистина е супер че сме заедно с Турция
  ========
  Тогава се радвай, Mall......
  До момента 2300 арменски войници са извън строя.....
  И....установките им "S 300"....също....

  Ейсега....преди малко го казаха....

  Bukalemun
 60. 60 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 738 Неутрално

  4400 кв. КИЛОметра, не метра, хахах. Как пишете такива глупости, погледнете картата и се запитайте изглежда ли ви 10 пъти по-малка площта от София и кой би се бил за един квартал площ....

  Нямам думи.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#56] от "Роси":

  Сталин умря отдавна, но наследството му остана.
  =======
  Така е, Роси......
  Дори и аз имам в градината си един сорт виноград (грозде)......от чието вино е пиел Сталин.....
  Заповядвал е на берачите да го берат зрънце по зрънце....а не чепка по чепка....
  Един грузинец ми даде това инфо.....

  Bukalemun
 62. 62 Профил на ozc15593642
  ozc15593642
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Абе как така територията на Нагорни Карабах е хем 1/10 от София и в същото време е и 1/5 от Азербайджан ?Значи Азербайджан е с територия два пъти София , така ли ?

 63. 63 Профил на ozc15593642
  ozc15593642
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Абе как така територията на Нагорни Карабах е хем 1/10 от София и в същото време е и 1/5 от Азербайджан ?Значи Азербайджан е с територия два пъти София , така ли ?

 64. 64 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#32] от "rexdog2004":
  Не е така но ...давай ! :) Кой са ТАТАРИТЕ/ воложки българи ?? Не са ли нашите БРАТОВЧЕДИ ?? :)))))))

 65. 65 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 516 Гневно

  Моля?! "продължена от Баку и Ереван" С какво точно са виновни арменците??

 66. 66 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#46] от "Oggie Petkov":

  :)))) Ой ..ой ..ой ! В ранното средновековие само РУСИЯ води ЛОШИ войни. Англия например води война за освобождение на АМЕРИКА :)) Добре са ги освободили ...останали са тук там малко за ЦВЯТ . След като са ИЗБИЛИ едните (защото не са хора) , донесли са други за роби (те също не са хора). Иначе термининологията е типично марксистка ( значи си завършил в СССР !!:))

 67. 67 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#52] от "Julian Mall":Наистина е супер че сме заедно с Турция в НАТО! Спокойно могат да инсценират и у нас преврат като в Белорусия и да ни се притекат на помощ в защита на Южният фланг на НАТО който бил заплашен от Рассия и местните русофили! ". *************************************************** А не се ли притесняваш, че увеличилият се брой рускоговорящи по нашето черноморие може да накара Русия да им организира един референдум като в Крим и България да се окаже без излаз на море.
  —цитат от коментар 57 на constatator


  Опасността да останем без море идва единствено от Турция! А те не си крият мераците и на техните карти България от Варна до Пловдив е в Турция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 68. 68 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#49] от "Julian Mall":

  Е, ти сега :))) Миииииииииии ......Украйна не е имало. Имало е управители на феодални области , които се присъединяват към една или друга ДЪРЖАВА. Иначе РУСНАЦИТЕ са евреите на 21 век . Ето го и този ГЕРОЙ , каквото и да стане - руснаците виновни :))

 69. 69 Профил на spinoza
  spinoza
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Площта на Нагорни Карабах е повече от тази на Варненска област и 3,5 пъти повече от тази на София. Само за протокола...

 70. 70 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#60] от "Clint_Eastwood": Авторът Ангел Петров се е изложил като кифладжия. 4400 кв.м . е площта на голям двор със селска къща. В полските села в България има много такива дворове. Що се се отнася до сравнението с площта на София, отново се объркал тотално. София, само градът е с площ 492 кв км. /в 1 кв . км. има един милион квадратни метра. / Па на никъде не иде. А площта на област София -град е 5700 и нещо кв км. /това е с Лозен, Железница, Желява, Нови Искър, Мърчаево и т.н/ , иначе казано , грубо с 1/5 /25%/ по-голямо от 4400 кв. км. на Нагорни Карабах. Като цяло, "0" по география, аритметика , геометрия и здрав смисъл. Не е ясно, как такъв човек може да е журналист.

 71. 71 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#35] от "constatator":

  Начина по който излагаш ТЕЗАТА ...няма нищо общо с безпристрастност. Интерпретацията (дописването ) на дадени факти са показателни
  България е православна империя ; Сърбия е православна империя ;Византия е православна империя ; Русия е православна империя ..Ако даден народ мести своята столица , понякога и име ...това не го прави нещо различно !!
  България при Омуртаг с Плиска
  България при Борис с Преслав
  България при Самуил Охрид
  България при Иван Шишман с Търново
  България при Добротица с Каварна
  Не са различни НЕЩА..
  От многото Руски княжества създавани през този период...това Е УСТОЙЧИВОТО
  Проектираш твои емоции от настояще към миналото
  На коя държава Г. ЦАМБЛАК става патриарх ??

 72. 72 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#70] от "zegi":
  Ууууупс! Площта на област София град е 1300 и кусур кв. км. И аз съм се изложил като кифладжия. Е, аз не съм журналист🤔😬🤪

 73. 73 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 957 Неутрално

  [quote#67:"Julian Mall"][/quote]

  Айде пак поредната тъпотия. Турция ни е най-добрият съсед и съюзник. Виж само фермана за Екзархията - България там е 220 000 кв км! Точно двойно на сегашната България. На нея карта липсва крайбрежието до Бургас, но включва Егейско крайбрежие, цяла Македония, Зап. Покрайнини, Добруджа до Дунава! И това си е Турска карта! ДВОЙНО по-голяма е България на нея карта. За загубените вовеки територии - справка - Русия, Сърбия, Гърция, Румъния. Не вървиш с мантрите от учебник по История за 7-ми клас от 70-те години. Трябва повечко да се чете и знае.

 74. 74 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#64] от "dejmos":

  Татарите са владяли и България, но няма нитонамек да са ги смятали за рода по това време

 75. 75 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#71] от "dejmos":

  На Тартария

 76. 76 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3796 Весело

  До коментар [#64] от "dejmos":

  Кой са ТАТАРИТЕ/ воложки българи ?? Не са ли нашите БРАТОВЧЕДИ ??

  С които ще празнуваме заедно след година и половина 1100 години от приемането на исляма (22.5.922 година) във Волжка България!
  И най-големия печатен коран в света (1,80 х 1,20 м, 800 кг), изложен в гр. Болгар.

 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#76] от "Patsis":

  Не.....не бяхте ли перси.....?
  Напоследък това беше тренд....

  Bukalemun
 78. 78 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  [quote#67:"Julian Mall"]
  —цитат от коментар 73 на transvaal
  Айде пак поредната тъпотия. Турция ни е най-добрият съсед и съюзник. Виж само фермана за Екзархията - България там е 220 000 кв км! Точно двойно на сегашната България. На нея карта липсва крайбрежието до Бургас, но включва Егейско крайбрежие, цяла Македония, Зап. Покрайнини, Добруджа до Дунава! И това си е Турска карта! ДВОЙНО по-голяма е България на нея карта. За загубените вовеки територии - справка - Русия, Сърбия, Гърция, Румъния. Не вървиш с мантрите от учебник по История за 7-ми клас от 70-те години. Трябва повечко да се чете и знае.[/quote]

  Стига бе смешник! Турция нищо не ни е дала от себе си! Взела е права от едни гяури и ги е дала на други защото в момента гърците са били по-опасни да отслаби властта им! Иначе както сто пъти съм писал Османската империя и наследника и Турция не са отстъпили и кв.см доброволно! В момента продължават да държат наблюдателните пунктове в Сирия на териториите контролирани от Асад въпреки че те бяха създадени уж да контролират терористите!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 79. 79 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#76] от "Patsis":

  Така се случило..и при нас има помаци , но това не ги прави по малко българи...

 80. 80 Профил на op
  op
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#33] от "Иво":

  Става въпрос не само за непризната република,но и за Армения.

 81. 81 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 283 Неутрално

  УИКИПЕДИЯ ПИШЕ ЧЕ ПЛОЩА НА НАГОРНИ КАРАБАХ Е 4400 КВАДРТНИ КИЛОМЕТРИ

  ТУК В ТАЗИ СТАТИЯ 4400 КВАДРТНИ МЕТРИ

  НАРОДА БИ СЕ БЪЗИКНАЛ
  ЯМБОЛ СТАМБОЛ ВСЕ ТАЯ

 82. 82 Профил на backo
  backo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#33] от "Иво":

  Всичко зависи, ще ги подпрели някой Арменците. 90те години благодарение на руската подкрепа арменците печелят. Ма сега нещо Русия дава заден и неще да се намесва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK