"Не" на диалога - Армения заговори за война, Азербайджан видя връзка със Сорос

"Не" на диалога - Армения заговори за война, Азербайджан видя връзка със Сорос

© Associated PressНито Армения, нито Азербайджан са готови да седнат на масата за преговори след продължаващата три дни криза в Нагорни Карабах, а реториката в конфликта, взел неизвестен брой жертви, не спира да се изостря.


Това са изводите от задочната размяна на реплики както между институции снощи, така и между лидерите на двете държави, премиера Никол Пашинян и президента Илхам Алиев, пред руска телевизия. Новата ескалация навлиза в четвъртия си ден с десетки жертви и от карабахска и вероятно от арменска и азерска страна.


Пред телевизия "Россия-1" Пашинян обяви, че смята стълкновенията за "война" - "екзистенциална заплаха за народа ни, война, обявена на арменския народ, и ние сега просто сме принудени да използваме правото си на самоотбрана". Премиерът добави, че конфликтът не би могъл да има военно решение, но преговори по време на военни действия са трудни.


"Прислужник на Сорос"
Алиев нападна с други аргументи. Той каза, че през август диверсионна арменска група е проникнала на азербайджанска територия, но е била "неутрализирана". Президентът обвини Ереван, че демонстративно показва намерения да пресели арменци, дошли от Ливан, в Карабах в нарушение на Женевската конвенция.


Държавният глава, който обвини Пашинян, че ръководи "диктаторски режим", изтъкна още една причина: "В момента в Армения съществува режим на Сорос", каза той, имайки предвид американския милиардер и филантроп. "Превратът, който не успя в Беларус, успя преди две години в Армения в лицето на Пашинян - той е прислужник на Сорос. Това е човек, направил много обещания и неможещ да ги изпълни. И страната е в криза."


Армения и Азербайджан се обвиняват, че другата страна първа е започнала обстрел през границата срещу другата, макар общата им граница да е на километри от населения с арменци азербайджански анклав Нагорни Карабах, обявил независимост през 1991 г.Вчера имаше и обвинение от Ереван, че турски изтребител F-16 е свалил арменски боен самолет, при това над арменско въздушно пространство, но не предостави доказателства. Баку и Анкара определиха твърдението като "абсолютна неистина". Снощи Пашинян настоя, че бойните действия се ръководят от офицери от турската армия и са планирани по време на азербайджанско-турски учения, а присъствието на Анкара ще "доведе до още ескалация и разширяване на мащаба на конфликта".


Алиев пък отхвърли твърденията, че сирийски наемници, пратени от Турция, се сражават на азербайджанска територия, и нападна Армения заради "изфабрикуването" на инцидента със самолета.


Русия следи внимателно


Най-голямата ескалация от времето след прекратяване на огъня през 90-те години бе тема и на заседание на Съвета за сигурност на ООН, който изрази "загриженост" заради ставащото и поиска незабавно спиране на бойните действия.


Руският президент Владимир Путин, който отправи няколко призива за мир и чиято страна е в по-близки отношения с Армения и има бази там, разговаря два пъти с Пашинян по телефона, откакто започна кризата. Кремъл увери, че поддържа постоянни контакти и с Турция и Азербайджан по въпроса.


Москва и Ереван са част от Договора на организацията за колективна сигурност, който предполага възможност за взаимопомощ при външна военна заплаха, но "със или без него" Армения ще се справи, а с Путин не е обсъждана възможността Русия да се намеси, цитира "Ройтерс" Пашинян пред арменски медии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK