Българо-македонската комисия ще се събере през октомври, но "липсва исторически подход"

Председателите на комисията от македонска и българска страна, Драги Георгиев и Ангел Димитров

© Анелия Николова

Председателите на комисията от македонска и българска страна, Драги Георгиев и Ангел ДимитровВодят се разговори за следващата среща на смесената българо-македонска комисия за исторически и образователни въпроси, която ще се събере в Скопие през октомври, но не е уточнена дата.


Това обяви председателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров в ефира на БНТ. Думите му потвърждават изказвания на македонския му колега проф. Драги Георгиев, според когото е в ход организацията на следващата среща. Днес македонският външен министър Буяр Османи заяви в интервю, че срещата ще е на 15 октомври.


Комисията не е работила повече от 10 месеца въпреки хипотезата, че работата ѝ може да продължи през юни. Няколко месеца след отложените парламентарни избори, формално спрели срещите им, историците се връщат на масата под натиск от София и Скопие, след като нерешеният въпрос за Гоце Делчев отново нажежи обстановката между двете държави. Българският вицепремиер Красимир Каракачанов поиска страната да блокира фактическото начало на преговорите със Северна Македония, ако няма резултат в спора за революционера.
Македонският премиер Зоран Заев заяви, че вярва във възможността комисията да реши въпроса, както направи с Кирил и Методий, св. Наум, Климент Охридски и цар Самуил; темата е историческа, а не политическа, смята той.


Проф. Димитров обаче е скептичен. "Това са едни много бодри политически изказвания, които се разминават с това, което говори съпредседателят на комисията от страна на Северна Македония", смята той.


Проблемът според него е, че колегите от Северна Македония не искат да се казва кой е Гоце Делчев, в каква среда са се формирали идеите му или каква е същността на делото му, а искат акцентът да е върху отношението към него.


"Историческият подход практически липсва, а ние сме историци. Не може една важна историческа личност да бъде лековато местена в едната или в другата страна", заяви Димитров. Този подход според него затруднява "движението напред", а предстои да се решат и други въпроси - има нерешени дори в Средновековието, продължи той.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Любопитно
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Любопитно

  Какъв исторически подход , като СМ няма никаква история?

  [email protected]
 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  Не искам за пореден път да соча какво казва самия Гоце Делчев за себе си и своето самосъзнание ! Не знам защо макетата искат да игнорираме най - важното - самоопределението на Гоце Делчев, и да се фокусираме върху разтягане на националистически локуми, каквото правят в Скопие вече почти век !

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1626 Неутрално
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  Не искам за пореден път да соча какво казва самия Гоце Делчев за себе си и своето самосъзнание ! Не знам защо макетата искат да игнорираме най - важното - самоопределението на Гоце Делчев, и да се фокусираме върху разтягане на националистически локуми, каквото правят в Скопие вече почти век !
  —цитат от коментар 3 на samoedin

  На принципа - ако мине и кой пръв ще мигне.

 6. 6 Профил на dobriqtbulgarin
  dobriqtbulgarin
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Абе, няма да се разбереме с тия.
  Целият юруш е да ги вкарат и тия в сигурна про-евро обрита, за да се контрира влияние на Русия, Китай, Турция т.н. на балканите.
  Проблемът ни със Северна Македония бил "двустранен проблем"?
  Ами не, драги немци и други европейци, проблемът е общо-европейски, точно както
  клането в Сребреница не е епизод само между сърби и бошници, а общоевропейски лапсус по предпазване на човешките права и опазване на хора от геноцид.
  С какво кървавата коледа в Македония, сторена от Титовите зверове, е по-различна? С нищо, освен че се е случила в по-далечното минало, затова хайде сега да забравим и да вървим набързо бързо към ЕС, защото тук става въпрос за геостратегия на ЕС тн. тн. нали така Германия?
  Е ще кажа само -- както еврейте помнят холокоста срещу тях, така и ние, бълграте помним и ще помним повсеместния холокост върху българите в Македония, извършена от комунистическата Югославска власт.
  И всичко последващо -- дали Делчев е "северномакедонец", чий е Самуил т.н са само бележки под линията на едно от най-големите ПОКРИТИ и ЗАБРАВЕНИ престъпления срещу човечеството и жестоки нарушения на човешките права, извършени някога в историята и то на европейска почва.
  Сами сме в тази битка, братя и сестри българи, но за щастие за първи път от много време имаме коз -- вето в ЕС. Така като Кипър и Гърция са си ползвали ветото за техни цели, така и ние трябва да бъдем НЕПОКОЛЕБИМИ във ветото си за още дълго дълго време, в интерес не само на някакви си "български интереси", а заради идеи, наречени: ИСТИНА, СПРАВЕДЛИВОСТ, ЧОВЕШКИ ПРАВА... за дълго, дълго време, докато не само "северномакедонците", а и самите европейци не си кажат... чакай малко, дайте да погледнем тази работа малко по-дълбо, да прочетем историята обекитивно, какви сега са тези индивиди, каква е тази статуя на Александър Македонски в Скопие, защо и чия е нужна тази мъка?!?!
  И може би тогава, и само тогава, ще можем да се погледнем в очите и да продължим напред и да градим европейско бъдеще заедно.

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Поредното бля-бля на северните мАкедонци докато врЪтят, сучат, протакат и шикалкавят.
  Реално тази комисия от тяхна страна е проформа и параванна бутафория, зад която политиците им си движат нещата със Запада и Щатите, разчитайки, при това с пълно право, че нашите поцелуйковци и компрадориат ще клекнат без проблем, че даже ще използват и техния пропаганден фейк от лакардии, за да мамят българския народ, че "няма нищо страшно" и че "историческият въпрос" и "политиката" били "нямали нищо общо".

  Вето, бе!

 8. 8 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Стоян Новакович е основоположник на Велико сръбската идея за създаването на отделен македонски народ и език. Предвид слабите сръбски позиции при уреждането на македонския въпрос, разработва и налага македонизма като инструмент на сръбската колонизаторска политика в Македония.

  Ето какво пише Новакович за македонизма като средство за анти-българска пропаганда в Македония :
  ''Тъй като българската идея, както е известно на всички, е пуснала дълбоки корени в Македония, аз мисля, че е кажи-речи невъзможно да бъде разколебана съвсем, изнасяйки срещу ѝ само сръбската идея. Тази идея, страхувам се, не би била в състояние като чиста и гола противоположност да изтласка българската идея и по тази причина на сръбската идея от помощ ще ѝ бъде някакъв съюзник, който би бил твърдо срещу българизма и който би съдържал в себе си елементи, които могат да привлекат към него народа и народните чувства, отцепвайки го от българизма. Този съюзник аз виждам в македонизма или в определени мъдро поставени граници, отразяване на македонския диалект и македонската специфика. Няма нищо по-противоположно на българските тенденции от това – с никого българите не могат да се намерят в по-непримиримо положение от македонизма. “

  и още

  „ В този момент Ви обръщам внимание върху потребността от един специален Македонски Буквар за училищата в Македония, който би трябвало да се подготви специално за разширяването на сръбската писменост и сръбския език в Македония. В този буквар би трябвало с македонския да се спои и сръбският буквар, но така, че македонският да представлява две трети, а сръбският една трета, при това във втората половина. Букварът би трябвало да се напише със сръбски правопис, с цялото необходимо внимание за истинска и добра транскрипция на македонския диалект.".
  ***************'*************************************
  С такива сръбски братя, врагове не ти трябват.

 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  До коментар [#3] от "samoedin":

  Бе човек, вие да сте чували за "преферирано самоопределение" - когато човек в една среда и в едни обстоятелства се определя по един начин, а в друга - по друг?
  Няколкостотин хиляди роми в България се определят когато им отърва като българи или турци, а в друга среда като роми.
  Имах познат американски гражданин, потомък на емигранти от Костурско, говорещ от дете местния славянски диалект, местния романски диалект и гръцки. С гръцка фамилия. Отишъл да следва в Румъния - не му харесало. Преместил се да следва в София. Съответно в Букурещ се определя като армънин, в София - като българин, като иде в Гърция - като грък, в САЩ - чист американец. Вероятно сред македонци би се определил като македонец.

 10. 10 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Югославяните просто тупат топката и сега се надяват Меркел да натисне Баце да омекне точно по тази тема. Никакви исторически комисии не ги интересуват, всичко при тях се базира на лъжите на Тито.
  Скопците си въобразиха, че приемането им в ЕС ще е като влизането в НАТО - отведнъж, и хайде вътре, а после ще се надсмиват как хитро са преметнали всички. Античките югославяни трябва да знаят, че за приемането им в НАТО тяхната влада няма никаква заслуга - то беше предначертано с цел изолация на Сърбия. С ЕС нещата са различни.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 11. 11 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Няма такава измислеба Държава-Северна Македония,защото предполага нещо,като Северна Корея,Северен Виетнам и т.н.Тива си е Вардарска Македония.И признаем ли я Ера ни чакат трудни времена,защото ще поискат и територии от България и Гърция под претекст,че нацията им е разделена и искат да се обединят с братята си в съседни Държави,като претендират за велика Македония.Шовинизмът им ни е до болка познат.А с приемането им в ЕС,тия шматароци не знаят какъв си го набиват.Мислят си,че Брюкселските генерация ще ги хрантутят,като Гърците защото Александър Македонски бил македонец!!!!!!!! Те и Гърците претендират да е бил грък.Но ние си го знаем какъв е бил.

 12. 12 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#9] от "Patsis":
  Бе човек, вие да сте чували за "преферирано самоопределение" - когато човек в една среда и в едни обстоятелства се определя по един начин, а в друга - по друг?".
  *******************************************'' '' Никой не изисква от сегашните жители на Македония да се определят по друг начин от който те се самоопределят. Спора е за тяхните предци, които са се самоопределяли като българи, а сегашната Македонска държава твърди, че те са били македонци.

 13. 13 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  На франсетата следва да им се обясни, че когато признаят отделна бретанска или корсиканска нация и езици и ги приемат в ЕС, ще има и отделни мацедонски такива. Подобно да се обясни на германците за отделна баварска нация и език, на италианците - за тосканска и ломбардска нации и езици. На испанците няма какво да се обяснява - те си знаят.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 14. 14 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Няма такова нещо,като македонски език и македонска нация.Не само Гоце Делчев е българин,ами още братя Миладинови са доказали,и че македонец значи българин,и че македонския диалект не е отделен език,от Българския език.Все едно във Виетнам да говорят два езика или в Северна Корея.Точно това трябва да е акцент в преговорите.Иначе големи главоболия ни чакат.

 15. 15 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 105 Неутрално

  Скопие няма никакво намерение да решава историческите спорове с България,а само да печели време и да се придвижва стъпка по стъпка към ЕС.Ако имаше такова намерение,щеше поне да смени някой от комисията си и нямаше да саботират умишлено нейната работа.Коминтерновския македонизъм,който отрича всичко българско,си е още държавна религия.Югославския манталитет на подценяване и усмиване на българите си е още жив и не могат да възприемат ,че България е по-силна и по-влиятелна от бившите югослявяни.За това все още чакат някой да ни щракне с пръсти и да се съгласиме с всичките им измислици в историята.Възприемат се за център на света,а не виждат че са задния двор на Балканите.Никакви отстъпки от България,докато не напредне работата в комисията.

 16. 16 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 307 Неутрално

  писах под подобна статия преди време. ако Гоце Дельчев е бил македонец защото се е борил за свободна Македония, по същата логика Раковски бил италиянец защото се е борил с Гарибалди за независима Италия.

 17. 17 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Нещата са толкова елементарно прости,около така създадената и
  наречена от Коминтерна,Република Македония,за да подхранва Великосръбския шовинизъм,които има претенции за цялата Българска територия от Черно море до Охридското езеро и от Бяло море до Р.Дунав.

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  "Проблемът според него е, че колегите от Северна Македония не искат да се казва кой е Гоце Делчев, в каква среда са се формирали идеите му или каква е същността на делото му"

  Мама Меркел си докара 1 млн африканци и ще им формира идеите в германска среда.
  Спорът се води под надслов дали Гоце Делчев е българин. Щом става дума дали е българин това се превръща във въпрос на биология. Докато въпросът се свежда до това дали е българин или сърбин или грък може да получи отговор само чрез ДНК.

  подпис
 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  До коментар [#12] от "constatator":

  Сигурен ли сте, че са се самоопределяли като българи?
  Щото Шафарик възмутен пише, че мнозина "не знаят на какъв език говорят, а казват "на тетовски", "на битолски" итн." (1835)
  А Благоев, като го питат като какви се определят жителите на Загоричене отговаря "христиени".
  А първото преброяване в Азовска губерния 1778 година сред преселниците от Османската империя показва отделно македонци, отделно българи и отделно балканджии (балканци).
  http://vsosnickij.narod.ru/Bahmut_1795.htm

 20. 20 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#19] от "Patsis":

  ооо, само руски източници за Балканите да не цитираш...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 21. 21 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Какъв исторически подход , като СМ няма никаква история?
  —цитат от коментар 2 на karabastun  А пък българските историци знаят само историята след 9-ти септември 44-та година какато им е написал коминтерна . .
  .

 22. 22 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#20] от "Пипера е много лют":

  Патсис не е етнически българин и много му се иска всички да ни изкара мелези, незнаещи какви сме и кои сме.

 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4057 Весело

  До коментар [#20] от "Пипера е много лют":

  Е, в лондон и Брюксел по онова време не е имало преброяване на населението!
  Пък и източникът не е руски, ами украински - благоволете да го отворите!

 24. 24 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1103 Любопитно

  До коментар [#19] от "Patsis":Сигурен ли сте, че са се самоопределяли като българи?"
  ****************************************************.
  Спорния сега между Македония и България Самуил е воювал срещу римския император Василий II. Защо според теб прякора на този римски император е Българоубиец?

 25. 25 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#22] от "johnniewalker":

  Знам го, и той като оня автобуса...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#23] от "Patsis":

  Сус бре...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 27. 27 Профил на dgapi
  dgapi
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#23] от "Patsis":
  ми тя украина е кат см измислена коминтерновска държавица

  Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно. Уолтър Липман
 28. 28 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 686 Неутрално


  Абе да изкопаят една дупка . Всеки да си напише на по един лист какво иска .Да го пуснат в дупката и да я заровят .
  Отгоре да напишат само един въпрос . Вие в Европа ли сте .
  И да следват два отговора -
  С.Македония - да
  България - да
  и да се свършва.

 29. 29 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1000 Гневно

  Преговаря се когато има за какво.

 30. 30 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 276 Неутрално

  БОЙКО НЕ СЕ ПОДВЕЖДАЙ
  УЧЕНИ КОМУНИСТИ ИСКАТ ДА СЕ СКАРАМЕ С МАКЕДОНИЯ
  БОЙКО ТЕ ДЕЙСТВАТ ПОДМОЛНО В ВСИЧКО И ИСКАТ ДА ТЕ ПРОВАЛЯТ

  ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е ТОЛКОВА БЪЛГАРИН КОЛКОТО И МАКЕДОНЕЦ
  ТОВА ЧЕ ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ ГО ЧЕСТВАТ Е ОБЕДИНЕНИЕ НА ДВАТА НАРОДА

 31. 31 Профил на Ангелъ Ангеловъ
  Ангелъ Ангеловъ
  Рейтинг: 5 Неутрално

  От София идват учени, от Скопие- фантасти и лумпени: какво можеш да очакваш?

 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  До коментар [#24] от "constatator":

  Този въпрос, за Василий Втори Македонски Българоубиеца, го разисквахме при приемането ми в Комсомола през 1970 година.
  Но това не отговаря на въппроса за това, как са се самоопределяли жителите на тези земи през 11 век, нито как са се самоопределяли те през 18, 19 и 20 век.
  Съществува си явление, наречено етническа сегментация - от една етническа общност се формират две или повече такива.

 33. 33 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4057 Весело

  До коментар [#26] от "Пипера е много лют":

  Сус бре...

  Фатмашки аргумент! Като говориш с мене ще мълчиш!
  Ей така и нашите националисти си представят диалога с македония!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK