Азербайджан за позиция на зам.-председател на ВМРО: Средновековно мислене за религиозна нетърпимост

Азербайджан за позиция на зам.-председател на ВМРО: Средновековно мислене за религиозна нетърпимост

© Facebook/nara.baku.9Позиция, изразена вчера от заместник-председателя на ВМРО Искрен Веселинов за конфликта в Нагорни Карабах, е открито враждебна и изкривява историческите и правните аспекти на конфликта между Армения и Азербайджан.


Това се казва в изявление на азербайджанското посолство в София, подписано от посланик д-р Наргиз Гурбанова, изпратена на "Дневник".


Поводът е направен вчера коментар в профила на Искрен Веселинов във "Фейсбук", в третия ден на ескалиралото насилие между сили на Азербайджан, Армения и непризнатата Нагорно-Карабахска република на територията на обявилия независимост през 1991 г. Нагорни Карабах.
По повод на твърдения на президента в периода 2012 - 2017 г. Росен Плевнелиев за извършена провокация срещу Азербайджан Веселинов написа, че лидерите на ЕС трябва да застанат зад "християнския арменски народ". "Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници", написа още той.


"На фона на настоящата ситуация със съжаление трябва да отбележа, че заместник-председателят на ВМРО господин Искрен Веселинов продемонстрира "позиция" относно случващото се в региона, основана на средновековно мислене за религиозна нетърпимост, а не на международно право. Тъй като тази открито враждебна "позиция" изкривява историческите и правните аспекти за конфликта между Армения и Азербайджан."


Коментарът на посланик Гурбанова, в който следва азербайджанският поглед към историческия обзор на кризата, завършва с думите: "Бих искала да отбележа, че злоупотребата с религиозните чувства на хората от някои политици, за да постигнат краткосрочни вътрешнополитически цели, противоречи на принципите на справедливостта и идеалите на хуманизма, с които винаги се ръководи приятелски български народ. Надявам се, че пристрастен и необоснован подход на И. Веселинов ще бъде осъден от българското общество, основано на толерантни и прогресивни ценности."


Аргументи


Повечето аргументи в изразената от посолството позиция са свързани с начина, по който се оформят съвременните граници. "Дневник" препечатва част от тях със съкращения:


"C решението си от 5 юли 1921 г. Кавказкото бюро на Руската комунистическа партия реши да остави Нагорни Карабах в Азербайджанската ССР, като определено не го "прехвърля" на Азербайджан, както претендира арменската страна. Това решение не е взето от самия Сталин, а по-скоро от колективен орган, Кавказкото бюро, в чийто състав участват само двама азербайджанци, няколко арменци, както и представители на други националности. (...) Aдминистративната граница на Нагорно-Карабахската автономна област е определена по такъв начин, за да отдели азербайджанските села и изкуствено да създаде нова демографска ситуация в региона. Статутът на Нагорни Карабах като автономна област на Азербайджанската ССР е установен в Конституциите на СССР от 1936 и 1977 г."


"Днешният етап на арменско-азербайджанския конфликт започва в края на 1987 г. с нападения срещу азербайджанците в Ханкенди (през съветския период - Степанакерт) и Армения, което води до голям поток на азербайджански бежанци и вътрешно разселени лица. В отговор на обръщението от 20 февруари 1988 г. за предаването на Нагорни Карабах от Азербайджан към Армения Върховният съвет на Азербайджанска ССР и Върховният съвет на СССР издават решения съответно на 17 юни и 18 юни 1988 г., като отхвърлят обръщението като незаконно."


Степанакерт е име, което и днес се използва в Армения и от непризнатата НКР.


Азербайджан за позиция на зам.-председател на ВМРО: Средновековно мислене за религиозна нетърпимост

© Reuters


Азербайджан се позовава и на международната правна доктрина на uti possidetis juris - според нея новосъздадените суверенни държави трябва да запазят вътрешните граници, които земите под техен контрол са имали преди независимостта. В изявлението се казва, че след разпадането на СССР тази доктрина означава, че "бившите административни граници на Азербайджанската ССР, които включват и НКАО, са признати от международното право като легитимни граници на новообразувана независима Република Азербайджан. По-късно това е потвърдено и в резолюции 822 (1993 г.), 853 (1993 г.), 874 (1993 г.) и 884 (1993 г.) на Съвета за сигурност на ООН относно конфликта в и около региона Нагорни Карабах в Република Азербайджан."


Този подход е ясно видим и в политиките на европейските държави спрямо независимите държави, възникнали след разпадането на Съветския съюз, продължава позицията, чийто пълен текст можете да намерите в прикачения файл.


Какво казва Веселинов


Думите на Веселинов не бяха изразени като позиция на ВМРО, но той е зам.-председател на партия, която е част от властта.


Той обаче говори за "изкуствено разделяне на държавите съобразно териториалните интереси на едни или други силни на деня, а не според националност и религиозна принадлежност, винаги в исторически план е водело до кървави развръзки". Веселинов нарича обявената от Нагорни Карабах независимост "един напълно логичен акт предвид факта, че там живеят основно арменци - християни, изкуствено вкарани в границите на една мюсюлманска държава, което в съветската ера е изглеждало маловажно, но днес не е".


В историческата наука корените на този спор обикновено не се свързват с религията, а именно с границите, оформени от специфичните история и етнически състав на региона.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK