Близо 40% от растенията по света може да изчезнат

Близо 40% от растенията по света може да изчезнат

© ReutersДва от всеки пет растителни вида в света са в риск да изчезнат в резултат на унищожаването на природата според международен доклад, публикуван тази седмица.


Растенията и гъбите са в основата на живота на Земята, но сега учените са в надпревара с времето да намерят и идентифицират видове, преди да бъдат загубени.


Тези неизвестни видове, както и много познати, са неизползвана "съкровищница" от храни, лекарства и биогорива, които могат да се справят с много от най-големите предизвикателства на човечеството, смятат учените.
Докладът разкрива, че само малка част от съществуващите растителни видове се използват като храни и биогорива.


Повече от 7000 ядливи растения притежават потенциал за бъдещи култури, но само шепа от тях се използват за изхранване на нарастващо световно население. Това прави доставките на храни уязвими на промените в климата и новите заболявания, особено като се очаква населението на света да нарасне до 10 милиарда до 2050 г. Половината хора в света зависят от ориз, царевица и пшеница, а само 15 растения осигуряват 90% от всички калории.


Съществуват около 2500 растения, които биха могли да осигурят енергия за милиони по целия свят, докато само шест култури - царевица, захарна тръстика, соя, палмово масло, рапица и пшеница - генерират по-голямата част от биогоривата.


Изследването установи, че 723 растения, използвани за медицина, са изложени на риск от изчезване.


1942 растения и 1886 гъби са посочени като нови за науката през 2019 г., включително видове, които могат да бъдат ценни като храни, напитки, лекарства или фибри.


Всеки път, когато загубим един вид, ние губим възможност за човечеството.


проф. Александър Антонели,

научен директор в Кралската ботаническа градина в Лондон (RBG Kew)


Учените изчисляват, че рискът от изчезване на видовете е много по-висок, отколкото се смяташе досега, като изчисляват, че 140 000, или 39.4%, от васкуларните (висши) растения са заплашени от изчезване в сравнение с 21% през 2016 г.


Близо 40% от растенията по света може да изчезнат

© Reuters


Увеличението се дължи отчасти на по-сложни и точни оценки на мерките за тяхното опазване. Учените призовават за бързо проследяване на оценките на риска, като се използват технологии като изкуствен интелект и за повече финансиране за опазване на растенията.


"Не бихме могли да оцелеем без растения и гъби - целият живот зависи от тях - и наистина е време да отворим сандъка със съкровищата, казa Антонели. Губим състезание с времето, тъй като вероятно губим видове по-бързо, отколкото можем да ги намерим и назовем."


RBG Kew ръководи съставянето на доклада, в който участват 210 учени от 42 държави.


ООН разкри миналата седмица, че световните правителства не са постигнали нито една цел за ограничаване на загубите на биологично разнообразие през последното десетилетие.


Близо 40% от растенията по света може да изчезнат

© Reuters


Изследователите основават своята оценка на дела на видовете, застрашени от изчезване, на Червения списък на Международния съюз за опазване на природата. Но само малка част от 350 000 известни растителни вида са оценени, така че учените са използвали статистически техники, за да коригират пристрастия в данните като липсата на теренна работа в някои региони.


Те също използваха изкуствен интелект за оценка на малко известни области. "Сега имаме подходи с изкуствен интелект, които са с точност до 90%, каза Еймиър Ник Лугада, ръководител на научните изследвания в RBG Kew. Те са достатъчно добри, за да кажат: "В тази област има много видове, които не са оценени, но почти сигурно са застрашени."


Докладът за състоянието на растенията за 2016 г. установява, че всеки пети вид е застрашен, но новият анализ разкрива, че реалният риск е много по-висок. Основните причини за загубите на растения са унищожаването на дивите местообитания, за да се създадат земеделски земи, прекомерното събиране на диви растения, строителството, инвазивните видове, замърсяването, а все по-често и затоплянето на климата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 625 Весело

  Ми то повечето от хората са в този процент.

 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  Всичко живо е трева...

 3. 3 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Губим състезание с времето, тъй като вероятно губим видове по-бързо, отколкото можем да ги намерим и назовем."

  Губим видове щото ги мързи да намират нови.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 4. 4 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1554 Разстроено
 5. 5 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Много песимистично.
  —цитат от коментар 4 на star bastun


  За това се дават пари.
  Лошата новина е добра новина.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 6. 6 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2018 Разстроено

  Едва след като последното дърво бъде отсечено, едва след като последната река бъде отровена, едва след като последната риба бъде уловена, едва тогава вие ще откриете, че парите не стават за ядене.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 7. 7 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Определено щяхме да ги загубим. Затова дойде коронавируса, той ще реши проблема с растенията, както и доста други проблеми създадени от алчността на хората, загубата на морал, липсата на отговорност и редица други лоши неща.

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3350 Весело

  Мдам.
  А всички, които са яли краставици още през 1900-та година, са даже умрели!

 9. 9 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Отговор на индианския вожд Сиатъл/на когото е кръстен едноименния град/ до президента на САЩ Франклин Пиърс, който през 1855 г. предлага на племето Дуамиш белите да купят земята им, а те да се преселят в резерват.  "Големият вожд ни праща известие, че иска да купи земята ни. Големият вожд ни праща думи на приятелство и добра воля. Това е много любезно от негова страна, защото ние знаем, че той няма нужда от нашето приятелство.

  Ние ще разгледаме неговото предложение. Защото разбираме, че ако не продадем земята си, ще дойде белият човек и с оръжието ще си я вземе сам.

  Но как може човек да купи небето? Или да продаде топлината на земята. Такава представа е чужда за нас. След като ние не притежаваме чистотата на въздуха, нито блясъците на водата, как можете да ги купите от нас?

  Но ние ще вземем решение по въпроса. Големият вожд във Вашингтон може да вярва на думата на вожда Сиатъл – те са така сигурни както кръговрата на годишните времена. Моите думи са като звездите. Те не падат.

  Всяка педя от тази земя е свята за моя народ. Всеки сияен бор, всяка песъчинка край брега, всяка мъгличка в тъмните гори, всяка поляна, всяко жужащо насекомо е нещо свято в мислите на моя народ.Ние сме част от земята и тя е част от нас. Ухаещите цветя са ни сестри. Сръндакът, конят и големият орел са наши братя. Планинските скали, тучните ливади, топлината на конете и хората – всички принадлежат към едно семейство.

  И когато Големият вожд във Вашингтон ни праща известие, че смята да купи нашата земя, той иска твърде много от нас. Големият вожд ни казва, че е приготвил за нас едно място, където ще можем да живеем удобно и приятно. Той ще бъде наш баща, а ние – негови деца.

  Нима това е възможно? Господ обича вашия народ. Той изостави своите червени деца. Той изпраща машини на белия човек, за да му помага в работата, гради му големи градове. Той прави вашия народ все по-силен, ден след ден. Скоро вие ще препълните нашата страна, както се препълват реките след могъщ порой от небето, който никой не е очаквал. А моят народ е един отлив без прилив.  Ще разгледаме вашето предложение да купите земята ни. Ще размислим. Но няма да ни е лесно. Защото тази земя е свята за нас.

  Ние се радваме на тези гори. Не зная – нашето мислене изглежда различно от вашето. Блестящата вода, която се движи в ручеите и реките не е само вода. Това е и кръвта на нашите предци. Ако ви продадем земята си трябва да знаете, че тя е свята. И трябва да кажете на децата си, че е свята. И всяка игра на светлината в ясните води на езерото е напомняне за живота на моя народ. Бълбукането на водите е гласът на моите предци. Реките са наши братя. Те утоляват жаждата ни. Реките носят нашите канута и хранят нашите деца. Ако ви продадем земята си, вие трябва да помните и да научите децата си, че реките са наши братя, а също и ваши. И трябва да бъдете добри към тях, както и към другите си братя.

  Ние знаем, че белият човек не разбира нашето мислене. За него всички части на земята са еднакви, защото той е чужденец навсякъде. Той идва през нощта и взема от земята това, от което има нужда в момента. Земята не му е брат. Тя му е враг. И когато я завладее, той продължава нататък. Неговият глад ще погълне земята. И след него ще остане само пустиня.

  Не зная, ние сме различни от вас. Като гледам градовете ви, очите ме болят. Може би защото сме горски хора и не разбираме. В градовете на белите няма тишина. Няма място, където може да се чуе разпукването на листата през пролетта, нито бръмченето на насекомите. Може би аз съм горски човек и не разбирам нещата. Но градският шум наранява ушите ми. Как може да има нещо хубаво в живота, щом не може да се чуе страстния вик на елена, или шумния говор на жабите в блатото през нощта. Аз съм червен и не разбирам. Индианецът обича тихия полъх на вятъра над езерото, дъха на вятъра, изчистен от дъжда по пладне или понесъл миризмата на бора. За червения човек въздухът е скъпоценен. Защото всички неща дишат. И животното, и дървото и човекът. Всички дишат същия въздух. Поделят го помежду си.  Но когато ви продадем земята си, вие не трябва да забравяте, че въздухът за нас е много скъп. Той дели своя дух с целия живот, който съдържа. Вятърът даде на бащите ни първата глътка въздух. И прие в себе си последния им дъх. Вятърът ни ще даде и на децата ни духа на живота. И когато ви продадем нашата земя, трябва много да цените въздуха. Тук, в тази земя, дори белият човек чувства, че вятърът има сладък вкус или мирише на цветя от ливадите.

  Ще обмислим, вашето намерение да купите земята ни. И ако приемем, това ще стане само при едно условие: белият човек трябва да се държи с животните по тези места като със свой братя. Аз съм един горски човек и не разбирам. Аз съм виждал хиляди избити бизони, оставени от белия човек да изгният, застреляни от прозореца на някой влак, който е минавал покрай тях. Аз съм горски човек и не разбирам как може шумящият железен кон да е по-важен от бизона. Ние убиваме бизона само когато трябва да преживеем. Какво е човекът без животните. Ако всички животни умрат, тогава и човекът ще умре в голяма самота на духа. Каквото се случи на животните, ще се случи и на човека. Всички неща са свързани едно с друго. Това, което поразява земята, ще порази и синовете на земята.

  Не човекът е създал тъканта на живота. Човекът е само една нишка в нея. И каквото направите на тъканта, правите го на себе си.

  Ще обмислим намерението на белия човек да купи земята ни. Но моят народ пита – какво иска белият човек? Можете ли да правите каквото си поискате със земята само защото червеният човек е подписал едно парче хартия. Можете ли да си купите отново бизоните, когато и последният от тях бъде убит?

  Ние ще обсъдим вашето предложение. Знаем, че ако не ви продадем земята, вие сами ще си я вземете. Ние сме горски хора. Но белият човек, като притежава силата си мисли, че той вече е Господ. Защото земята е Господ. Как може човек да го притежава?

  Ден и нощ не могат да живеят заедно. Затова ще обмислим вашето предложение да отидем в резерват. Там ще живеем в уединение и мир. Нашите деца видяха бащите си победени и унизени. Нашите войни бяха посрамени. След пораженията те прекарват зле дните си – тровят своите тела със сладки храни и силни напитки. Не е толкова важно къде ще прекараме остатъка от дните си. И не са останали много дни за нас. Още малко, няколко зими и няма да остане нито едно дете на големите племена, които някога живееха по тази земя, а сега останаха малки групи да бродят по горите, нито едно дете няма да остане да скърби върху гробовете на моя народ. Един народ, който някога беше така силен и пълен с надежда какъвто е сега вашият.

  Но защо да тъгувам за загиването на моя народ. Народите се състоят от хора, не от нещо друго. Хората идват и си отиват. Като вълните в морето. Дори и белият човек, чиито Господ сега върви с него и му говори като приятел , не може да избегне общата съдба. Възможно е все пак да се окажем братя. Ще видим. Ние знаем едно, което може би и белият човек един ден ще открие – нашият Бог е същият Бог, вашият.
  Вие може би мислите, че и него го притежавате. Както имате желание да притежавате земята ни. Но това не е възможно. Той е Бог на всички хора – и на белите и на червените. Тази земя е ценна за него. Да мърсиш земята значи да не уважаваш нейния създател.

  И белите ще си отидат като всички останали племена.

  Ако продължавате така да замърсявате леглото си, някоя нощ вие ще загинете в собствената си мръсотия. Но докато загивате, вие излъчвате светло сияние чрез силата на Бога, който ви доведе в тая страна и ви определи да владеете над нея и над червения човек. Тази ваша съдба е загадка за нас.

  Когато всички бизони бъдат унищожени, мустангите – уловени, девствените гори – наситени с миризмата на много хора, когато просторът над всички хълмове бъде наранен от пеещите жици, когато вече ги няма храсталаците, когато го няма орелът, когато кажем сбогом на бързите коне – това ще е край на живота. И началото на новия живот.

  Господ ви даде да владеете над животните, горите и червения човек по някакво странно съображение. Неговият план за нас е загадка. Може би бихме разбрали, ако разбирахме за какво мечтае белият човек. Какви надежди предава той на децата си в дългите зимни нощи. Какви мечти запалва в техните умове.

  Ние сме горски хора и мечтите на белия човек са тайни за нас. Затова ще вървим по наш собствен път. Защото повече от всичко друго ние ценим правото на всеки човек да живее както той сам желае. Независимо колко е различен от свойте братя.

  Когато последният червен човек изчезне от тази земя, и споменът за него остане само сянка на облак над прерията, по тези брегове, по тези гори ще остане завинаги духът на моя баща, ще бъде жив завинаги. Защото моите предци обичаха тази земя както новороденото обича ударите на майчиното сърце.

  Когато ви продадем земята си, обичайте я така, както ние я обичаме, грижете се за нея, както ние се грижим. Запазете спомените за земята такива каквито са сега, когато я взимате. С цялата ваша сила, с целия си дух и цялото си сърце я запазете за вашите деца, обичайте я. Така, както Господ обича всички нас. Понеже ние знаем едно – Бог е един за всички ни и тази земя е свята за него. Не може белият човек да избяга от общата съдба. Така, че може би все пак сме братя.

  Ще видим."

 10. 10 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1750 Гневно

  Веганите няма да се спрат докато не изпасат всяка тревчичка и докато не смелят на смути и полседното водорасло !
  Варвари !!!!!

 11. 11 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Гръмко заглавие, но невярно. Човек ще си помисли, че 40% от индивидуалните растения ще изчезнат. А то било видовете. Да, изчезват, но сигурно се появяват и нови видове - еволюцията си работи. Климатът се променя, променят се и растенията. Природата няма да се изгуби, тя е по-силна от нас и ще ни надживее. След милиони години (пък може и по-скоро, ако някой натисне червеното копче) хора няма да има на Земята, но растения пак ще си има. От какви видове, кой знае... То 99% от видовете, които ги е имало не Земята от нейното начало, вече са изчезнали. И какво от това - нали на тяхно място има нови.

 12. 12 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 137 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivanpopov":

  Гробищен свят.

 13. 13 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 137 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivanpopov":

  Градът...

 14. 14 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  Бананите ако изчезнат,ше се върнем в комунизма. Сакън.

 15. 15 Профил на Онгомбо
  Онгомбо
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Важното е домати да има

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3825 Неутрално

  В историята на планетата Земя са изчезвали 95% от видивете
  Нищо в Еволюцията не е написано на камък, точно обратното.

  klimentm
 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3825 Неутрално

  В историята на планетата Земя са изчезвали 95% от видивете
  Нищо в Еволюцията не е написано на камък, точно обратното.

  klimentm
 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3825 Неутрално

  В историята на планетата Земя са изчезвали 95% от видивете
  Нищо в Еволюцията не е написано на камък, точно обратното.

  klimentm
 19. 19 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Плашеща статистика, но това е действителността. Ще трябва някак си да се приспособим.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7366 Неутрално

  Сигурно има хиляди растения и организми, за които още нищо не знаем и не сме ги виждали.Може едни да изчезнат, а да открием други, кой знае.

 21. 21 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 796 Неутрално

  В природата има един много деликатен баланс. И ако го нарушим, тя ще се защити и пак ще изгради баланс, но на съвсем друго ниво. Но между двете нива - губим и то много.
  Забележете това:
  "Основните причини за загубите на растения са унищожаването на дивите местообитания, за да се създадат земеделски земи, прекомерното събиране на диви растения, строителството, инвазивните видове, замърсяването, а все по-често и затоплянето на климата."

 22. 22 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivanpopov":Гробищен свят.
  —цитат от коментар 12 на Веселяк У

  До коментар [#2] от "ivanpopov":Градът...
  —цитат от коментар 13 на Веселяк У


  Повече на "Резерватът на таласъмите" прилича...

 23. 23 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Гръмко заглавие, но невярно. Човек ще си помисли, че 40% от индивидуалните растения ще изчезнат. А то било видовете.
  —цитат от коментар 11 на Камен


  Човек има РЕШАВАЩА РОЛЯ за това развитие при растителните видове..
  Да припомним - повечето СА ВЪЗНИКНАЛИ В ПЕРИОДИ, КОГАТО ВЪГЛЕРОДНИЯТ ДВУОКИС НА ПЛАНЕТАТА Е БИЛ МНОГО ПОВЕЧЕ, КОГАТО ТЕМПЕРАТУРИТЕ СА БИЛИ ПО-ВИСОКИ И НА ПЛАНЕТАТА Е НЯМАЛО ЛЕДОВЕ..

  За нас днеска, ни е трудно да си го представим, но е имало периоди, когато биомасата на планетата, на квадратен километър , измерена в тонове е била в десетки пъти повече ..

  Но днес има хора, които се борят да лишават растенията от така необходимият им въглероден двуокис.
  Сигурно и при вас първа изплува зловещата фигура на Грета Тунберг.
  Тя и нейните следовници искат Земята да е сива , студена и пуста - а не зелена , топла и цъфтяща.

  Дейността на Тунберг заплашва стотици растителни видове с унищожение!
  Не е случайно, че Тунберг живее в страната на Снежната Кралица - в Швеция ..

 24. 24 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 534 Неутрално

  В природата има един много деликатен баланс. И ако го нарушим, тя ще се защити и пак ще изгради баланс, но на съвсем друго ниво.
  —цитат от коментар 21 на charlesdegaulle


  Абсолютно вярно ..

  Но тук е мястото да споменем, че повечето растения на Земята, живеят нормално при по-високи нива на въглероден двуокис ..
  В момента - те просто оцеляват ..

  CO2, намиращ се в съвременната атмосфера, е 340 ppm (части на милион). Но хранителните култури ще растат много по-бързо, ако концентрацията на CO2 е по-близо до 1000 ppm или с около 300% по-високи от сегашните нива.

  Но Грета Тунберг и нейните зловещи следовници, искат да ударят по растенията - те се борят, против въглеродния двуокис на Земята ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK