Икономически спад от 5.5% за България тази година - ЕБВР влоши прогнозата си

Икономически спад от 5.5% за България тази година - ЕБВР влоши прогнозата си

© ReutersБългарската икономика ще се свие с 5.5% тази година и ще отбележи растеж с 3 на сто следващата.


Освен това доходът ѝ на глава от населението ще се върне към стойностите си от 2019 г. по-бързо от повечето членки на ЕС в региона, със скорост, сходна с тази на Западните Балкани.


Това съобщава Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в последния си доклад с прогнози за няколко региона. В него институцията ревизира очакванията си за тази и следващата година спрямо последната прогноза през май и отбелязва, че "регионите на ЕБВР са по-тежко засегнати от пандемията" от икономически по-развитите европейски държави.
През май ЕБВР прогнозира, че спадът ще е с 5% за тази година, но следващата ще последва растеж от 4 на сто. Такива промени в прогнозите (до 1.5 пункта) се забелязват като цяло в държавите от региона, определян от ЕБВР като югоизточната част на ЕС - България, Румъния, Гърция и Кипър. Само в Гърция ситуацията е по-тежка - с по-тежко свиване на икономиката тази година (9.5%, влошаване на прогнозата с 3.5 пункта).Оценката за България е при икономически растеж от 3.4%, отчетен миналата година, и спад от 3 на сто за първата половина на тази. Тя освен това се основава на хипотезата за "постепенна нормализация на икономическата активност в България и икономическите ѝ партньори от края на 2020 г.".


Връщане към стойностите от 2019 г.


От изброените страни в "югоизточния ЕС" България е страната, която би трябвало да върне своя БВП на глава от населението към стойностите от 2019 г. най-бързо - до последното тримесечие на 2021 г. (за сравнение - в Кипър това се очаква най-рано през 2025 г., в Гърция през 2023-а, в Румъния през 2022-а).


На Западните Балкани, където поне две държави (Албания и Черна гора) ще отбележат 9% спад, но с по 5% Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македония очакват спад като в България, всички страни също очакват възстановяване на доходите на глава от населението в последното тримесечие на 2021 г. Турция очаква това година по-късно.


Икономически спад от 5.5% за България тази година - ЕБВР влоши прогнозата си


Сравнително бързо възстановяване се очаква в балтийските страни, където БВП на човек от населението ще се върне към стойностите от 2019 г. по същото време като България (Латвия и Естония) или още в средата на следващата година (Литва). За Хърватия, Полша, Словакия и Унгария това ще стане едва през 2022 г., в Словения - във втората половина на 2023-а.


Какво още казва ЕБВР за България


"Туристическите сезони в България, Кипър и Гърция се свиват в сравнение с предишни години това допринася за дълбоки рецесии, а крайното потребление и износът също са тежко засегнати в региона", пише ЕБВР за групата на България. "Фискалните пакети облекчиха част от въздействието на кризата върху лица и фирми. Средно БВП в региона ще спадне с 6.6% през 2020 г. и отчасти ще се възстанови с 3.4% през 2021 г.


За България се отбелязва, че след ръста от 3.4%, движен основно от потреблението, през 2019 г. "дълбоката рецесия" и ограниченията, въведени заради извънредното положение през март, заедно с постепенно възстановяване през май след сваляне на ограниченията характеризират 2020 г. Възстановяването обаче се е забавило с увеличаването на заразените в средата на лятото, а въздействието на COVID-19 се е проявило най-ясно през второто тримесечие, когато спадът на БВП е 8.7%.


Износът на стоки, възлизащ на около 50% от БВП и правещ България "само умерено зависима" от търговията, се свива с 3% на годишна база през първата половина на 2020 г., отбелязва се срив в посещенията на чужденци, а фокусът на кризисния пакет на правителството, еквивалентен на около 5% от БВП, е запазване на работни места, помощ за уязвими групи и осигуряване на ликвидност за предприятия.


Отбелязва се, че през юли 2020 г. България се присъединява към Механизма на обменните курсове (ERM II) на ерозоната.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 781 Неутрално

  По-скоро добра новина. Но няма никакви жалони за преориентиране на икономиката към бъдещето. Всичко е на самотек. Държавата не помага.
  Време е да се намаля административната тежест и да се подготвя администрация за съкращаване.

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3446 Любопитно

  Ако се разминем само с 5.5 % спад тази година, ще е чудесно. Аз по-скоро си мисля за 7-8 %, дано не позная. Лошият туристически сезон и рязкото намаляване на преводи от чужбина тепърва ще водят до спад в потреблението у нас.

 3. 3 Профил на Запорожец
  Запорожец
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Ако се разминем само с 5.5 % спад тази година, ще е чудесно. Аз по-скоро си мисля за 7-8 %, дано не позная. Лошият туристически сезон и рязкото намаляване на преводи от чужбина тепърва ще водят до спад в потреблението у нас.
  —цитат от коментар 2 на boevbisser


  И аз съм приятно изненадан от този резултат! Прогнозата ми не се сбъдна и то в пъти!На годишна база под8% ще е перфектно!

 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3757 Любопитно

  Да видим колко вярна ще се окаже тази прогноза?!Има две неща които иначе ми правят впечатление в последно време !Първо преди няколко дена четох в "Парите ни", че повече от 40% от анкетираните българи имат понижение на доходите през 2019 година..................... а снощи четох пак там , че вече отложеното плащане на креди у нас е около 10 милиарда лева /при прогноза за около и малко над 8 милиарда/!А зимата тепърва идва...................!Имам някакво чувство , че на микро-ниво нещата са по-зле от макро-прогнозите!

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Сичко е точно. Даже ще се наперим с още осем самолета та да се надсмеем хубаво на сиромашията.

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3757 Неутрално

  До коментар [#1] от "magnas":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Най-лошото е , че се харчат държавни пари без реална стратегия и дефкато огромната администрация не е "пипана " през годините и тежи като "воденичен камък" върху икономиката! Властта няма да посмее да прави някакви съкращения , защото се задават избори!

 7. 7 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Инфлацията на много потребителски стоки е вече факт (след възвърнатото потребителско търсене), докато в първите месеци след шока си имаше дефлация и сериозни намаления. Цените в момента са на над-предкризисно равнище. Дори да има някакъв не толкова стряскащ отрицателен процент растеж, спадът в покупателната способност ще е осезаем и за това малко правителства искат да говорят.

 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3710 Разстроено

  Затова са банките и данъкоплатците......

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3757 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Добър коментар по темата !Аз от години живея и работя в чужбина и забелязвам, че хората които сме навън/тези които познавам/ не пращат такива суми като преди до своите близки и роднини и отделно също не пътуват толкова често до България /т.е. пряко не харчат толкова пари/!

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3757 Неутрално

  До коментар [#7] от "irobot":

  Родата в България се оплаква , че има чувствителна инфлация / при храните си вижда отчетливо/ , а тука/ говоря за Великобритания / цените са "замръзнали" даже има ценова война например между "Сейнсбърис" и "Лидъл"!Освен това доста по-често може да се видят оферти от типа "вземи две- плати едно"!

 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#2] от "boevbisser":+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Добър коментар по темата !Аз от години живея и работя в чужбина и забелязвам, че хората които сме навън/тези които познавам/ не пращат такива суми като преди до своите близки и роднини и отделно също не пътуват толкова често до България /т.е. пряко не харчат толкова пари/!
  —цитат от коментар 9 на bat_plamen


  Що ве бате??? Що не пращате??? Нали заплатите са ви същите, цените казваш, падали като за световно!?!?!По две за левче, що се скръндзате???

 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  До коментар [#7] от "irobot":

  Инфлацията е огромна ,всичко е вдигнало цените поне 2 пъти ,особено хранителни стоки , основни консумативи и масови стоки , единствено горивата са на по ниско ниво и то благодарение на лошия М арешки , където го има ,иначе и там е резачка ,за газ няма да коментираме , за ТЕЦ също , а това ,че само 4-5 % е спада в икономиката и то при 90% намаление на оборотите в туризма ,показва ,че никой в туризма не плаща никакви данъци и оборотите реално се крият , за кръчмите ,заведенията е ясно ,откакто намалиха ДДС то ,цените там скочиха двойно и тройно ,за разлика от Румъния ,където хранителните стоки са с ниско ДДС ,лекарствата също , а цените на стоките станаха драстично по ниски от нашенските , в Турция също ,изобщо една пропадаща икономика , която пропада толкова малко ,щото просто никой не плаща данъци и спада не се усеща дефакто по статистиката .

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3757 Любопитно

  До коментар [#11] от "4ort":

  Да кажем по следният начин!Пращаме по-малко суми / аз не съм в този списък/ , защото хората взеха по-разумно да си харчат парите и да "режат " някои разходи у нас-примерно за ремонти и обзавеждане/!Освен това тези които са на черно "изгоряха " с няколко месеца /или повече/ , защото бяха принудени временно да се приберат у нас!Тези пък които работят в сферата на земеделието и най-вече в сферата на хотелиерството също страдат от спад на работата!

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3757 Любопитно

  До коментар [#12] от "edin drugii":

  В България всяка криза се използва за надуване на цените, а не както е нормално при спад на потреблението цените или да "замръзнат" или леко да паднат!

 15. 15 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Обаче важното е да работят кръчмите с 9 % ДДС и да подкупваме пенсионерите с по 50 лв.до края на мандата.
  Оставка!

 16. 16 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#14] от "bat_plamen":

  Не само спекулативно се вдигат цените, а и много български фирми (включително в ИТ) са орязали заплатите на всички служители с 20% (дали защото наистина им се налага или защото ползват ситуацията като предтекст), и всички мируват без да мърдат.

  Просто отрицателния растеж ще е най-маловажното нещо в ситуацията. Растежът е базиран просто на номиналната сума на някакви транзакции в икономиката, и когато пиеш 2 бири за 8 лева вместо 3 бири за 6 лева, това се отчита като растеж. Реалният спад в покупателната способност го виждам от порядъка на 30-35%.

 17. 17 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#3] от "Запорожец":

  Това не е резултат а прогноза.

 18. 18 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#10] от "bat_plamen":

  Тука е обратното - вземи едно, плати 3.

 19. 19 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Малко прибързана прогноза, ама на ЕБВР не мога да се бъркам.
  Ама НОЩ може да обърка всичко с една поредица безсмислени блокади.

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3757 Неутрално

  До коментар [#16] от "irobot":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  За ИТ сферата знам от достоверен източник , че има рязане на заплати!На съпругата ми първият и братовчед работи тази сфера и му орязаха с около 10 % заплатата !Момчето е младо , не е женен и ще се справи , но за по-възрастните му колеги сигурно е проблем това!

 21. 21 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Това всъщност е сравнително добър резултат на фона на други страни в ЕС. А по-горе чета за IT сферата. Това е доста широко понятие, което има връзка с много сектори. Някои (туризъм, автомобили) режат, други (гейминг, хазарт) имат ръст и набират хора.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7889 Неутрално

  Влошаваме, влошаваме, а продължаваме да сме с излишък. Като има спад, как събират приходите в бюджета. Как става това, един господ знае.

 23. 23 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 2458 Весело
 24. 24 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1448 Весело

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Глупости ,ЕС и САЩ са зад нас ,достатъчно е да изгоним още двама руски дипломата и всичко парите ще е наред

  гошо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK