Македонски медии: София си присвоява 24 май

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев в Рим на 24 май 2018 г.

© Пресцентър на Министерския съвет

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев в Рим на 24 май 2018 г.Първи стъпки към признаване на кирилицата като българска азбука, провокация, присвояване и на азбуката, и на славянската просвета - това са няколко примера за коментарите в македонски издания, след като законопроект, приет в Народното събрание, превърна 24 май в Ден на българската писменост.


"София цялостно си присвоява кирилицата и славянските просветители," е озаглавена публикацията в едно от най-четените електронни издания МКД, според което за България проблемът на дневен ред не е само Гоце Делчев (революционера, заради когото България заплашва да блокира преговорите със Северна Македония).


България започва процес за признаване на кирилицата като българска азбука пред ЕС в момент, когато настоява Северна Македония да уважава договора за приятелство и добросъседство, пише МКД и продължава с уточнението, че законопроектът е приет с поддръжката на "партията на премиера Бойко Борисов". Цитирано е (както и в други медии) интервю на "Канал 5" с македонския историк проф. Елка Ячева Улчар, която нарича ставащото "провокация не само към (Северна) Македония, но и към останалия славянски свят", тъй като по думите ѝ в науката е прието, че "македонски говори от района на Солун" са в основата на старославянския език.
"Официална София присвоява 24 май: кирилицата е българска азбука, а Кирил и Методий са българи," пише смятаният за близък до управляващия Социалдемократически съюз на премиера Зоран Заев "Слободен печат". Стилът не е нападателен, но са цитирани считани зав Северна Македония за провокативни изказвания на ВМРО в залата - това, че "българската писменост е идентична с кирилицата" и разпространението ѝ сред другите славянски народи е дело на България (Милен Михов) или че "кирилицата е чисто българска творба", създадена от Климент Охридски в българската държава (Красимир Богданов).


Проектът на "патриотите", приет и от ГЕРБ, не акцентира върху произхода на Кирил и Методий. Българският характер на кирилицата, създаването ѝ в България и използването ѝ на мястото на глаголицата се споменаваха неколкократно при гласуването в парламента заедно с възможността София да може да защити тези твърдения пред ЕС.


Същия подход избира и често изразяващото позиции на ВМРО-ДПМНЕ издание "Опсервер" (отново с неточен акцент върху българския произход на Кирил и Методий). В "Независен весник" заглавието е: "София ще иска от ЕС да признае кирилицата като "българска азбука"". Македонският език "отново е във фокуса на България", обяснява телевизия "Телма" и твърди, че аргументът на министъра на отбраната Красимир Каракачанов е, че "македонският език не съществува, кирилицата не е бъларска, а това го доказва и Българската академия на науките".


Още един спор със Скопие


Двете държави имат опит в спора за кирилицата (включително с руска намеса, когато президентът Владимир Путин подчерта преди две години, че е измислена в Македония) и в първите часове нямаше реакции от ръководството в Скопие.


Моментът за приемане на подобен законопроект - с всички негови последици в македонското обществено мнение - обаче е деликатен. Той съвпада със споровете за Гоце Делчев, изходът от които, според вицепремиера Красимир Каракачанов, ще решат дали България да блокира първата междуправителствена конференция със Северна Македония - същинското начало на преговорите с ЕС.


Досега вниманието на София беше свързано единствено с нерешените между историците въпроси като Гоце Делчев и страната опита да убеди ЕС в позициите си със специален меморандум, докато още текат обсъжданията на преговорната рамка със Скопие. Ако Северна Македония се присъедини към ЕС, в съюза ще има две държави с официална азбука кирилицата.


От друга страна (коментар, появил се и в македонски издания), въпросът за азбуката и историческите събития от времето на създаването ѝ е свързан и с работата на историческата комисия, заложена в Договора за добросъседство - светите братя Кирил и Методий са сред общите личности, които София и Скопие би трябвало да честват заедно.


Темата тепърва ще се обсъжда - вицепремиерът Екатерина Захариева обяви, че очаква в София колегата си Буяр Османи идната седмица, а другия месец на посещение при Борисов вероятно ще бъде и Зоран Заев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK