Прокуратурата за къщата в Барселона: Още никой не ни е искал информация от Испания

Прокуратурата за къщата в Барселона: Още никой не ни е искал информация от Испания

© Associated Press



Българската прокуратура няма действащ контакт с испанската прокуратура по разследването за къщата в Барселона - случай, по който е проверяван за пране на пари и българският премиер Бойко Борисов. Поради това не е получена никаква информация от Испания и не е поискано и изпращано нищо на испанците.


Това се посочва в един от отговорите на Прокуратурата на Република България на въпросите на евродепутати от Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и мониторинга на основните права (DRFMG)


На 7 септември те изрично попитаха дали българската прокуратура, получила първия сигнал през 2019 г., работи по случая и на какво ниво е разследването.




На 21 септември прократурата отговаря, че е в ход проверка, без да посочва кога е била информирана от БОЕЦ, кога е започнала проверката и кога е бил назначен наблюдаващ прокурор по този сигнал и публикацията във в. "Периодико".


"Взети са обяснения от посочените в сигнала лица (вкл. министър-председателят Бойко Борисов), данъчни проверки и инспекции са възложени на НАП за тях и за юридически лица. Част от резултатите от възложените проверки на различни компетентни български институции все още се очакват", пише в текста.


Следва обяснение, че за потвърждаване истинноста на фактите и обстоятелствата е било нужно да се поиска информация от властите в Испания. Това е станало на 4 март 2020 г. чрез Дирекцията за международно оперативно сътрудничество в МВР, като за начало е било питано има ли изобщо разследване в Испания по данните от "Периодико".


Отговорът дошъл чак на 10 юли и в него се описвало, че водещи са Mossos D'Esquadra (автономната полиция на област Каталуня) и Службата на специалния прокурор за борба с корупцията и организираната престъпност в Барселона. Понеже разследването било със статут "поверително", поисканата от България информация можело да се изпрати единствено по установен контакт между наблюдаващите прокурори и се пита кой е от българска страна


На 22 юли българската прокуратура изпраща писмо със съответната информация, но след това няма никаква реакция от испанска страна, се посочва в българското писмо до евродепутатите.


"Разследването по този случай не е приключило и в тази връзка е необходимо да се изчакат резултатите от назначените проверки на физически и юридически лица, както и информацията, поискана от компетентните власти в Кралство Испания", завършва отговорът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK