Какво ще стане, ако кандидат за президент на САЩ почине преди изборите

Какво ще стане, ако кандидат за президент на САЩ почине преди изборите

© Associated PressПрезидентът Доналд Тръмп и съпругата му Мелания са заразени с коронавирус и имат леки симптоми, но само 17 часа след обявяването на новината той влезе в болница. Заради възрастта си той е в рискова група; по-рано тази седмица бе в контакт с опонента си Джо Байдън, който не е заразен, но е по-стар от него с четири години и това също е немалък риск. Неизбежно идва и въпросът: какво ще стане с изборите в САЩ, ако единият или и двамата кандидати починат преди вота? А ако това стане в месеците след това - преди встъпването в длъжност на 20 януари?


При такава криза първо е ситуацията, в която президентът може да изпадне в състояние да не е способен да изпълнява задълженията си.


Съгласно 25-та поправка в Конститцията президентът може да помоли заместника си (в случая това е Майк Пенс) да изпълнява длъжността. Това се е случвало, когато президент трябва да се подложи на по-специална медицинска процедура. То не означава, че Пенс ще стане президент - Тръмп продължава да е на поста си, а заместникът му само изпълнява длъжността, докато президентът е достатъчно добре, за да уведоми писмено, че изцяло си възстановява пълномощията.
Ако президентът е жив, но не е в състояние да комуникира, властта преминава към вицепрезидента. Пенс отново няма да е президент, а само изпълняващ длъжността до възстановяването на титуляра. Тази част от 25-та поправка никога не е била използвана. Тя се задейства с решение на вицепрезидента и мнозинството (поне 8) от точно определени 15 министри. Ако в срок от 4 дни тази група не обяви повторно президента за неспособен, правомощията изцяло се връщат към президента.


Но ако има такава втора декларация, трябва до 21 дни Сенатът и Камарата на представителите да определят с гласовете на поне две трети от членовете си, че президентът не е в състояние да поеме поста си и заместникът му изпълнява длъжността до края на мандата.


Ако Пенс също не е способен, Конституцията предава властта на председателя на долната камара. В случая това е Нанси Пелоси от Демократическата партия.


Следва по-сложното - какво става, ако президентът почине след изборите и преди 20 януари, когато е началото на новия му мандат или ако това се случи в този период с избрания нов президент?


Тази територия е доста неясна, включително защото някои избиратели вече пуснаха гласовете си по пощата. САЩ автоматично ще имат президент и това е вицепрецидентът, но кой ще положи клетва на 20 януари? Това се решава в обсъждания и вероятно битки на ниво щати, партии, избирателна колегия и съд.


В САЩ се гласува за контретен кандидат и би било недемокртично резултатите за него да се пренесат за кандидата за вицепрезидент - има републиканци, които не харесват Пенс, както и такива, които биха гласували за Пенс, ако той беше кандидат за президент. Освен това Пенс не е преминавал през битката на първичните избори, той просто е личен избор на Тръмп.


Следва най-сложното - ако и Байдън се разболее тежко.


Датата на гласуването не може да се мести - тя е фиксирана със закон от 1845 г. и тази година се пада на 3 ноември. Американците винаги са гласували във вторника след първия понеделник на ноември, независимо от това дали има война или тежка икономическа криза. За да се промени това, трябва одобрението на двете камари на парламента, а в случая няма време за подобно действие.


С две думи решението е едно: и републиканците, и демократите ще трябва да си изберат други кандидати, обяснява авторитетният статистически сайт Five Thirty Eight. Номинираният за вицепрезидент Майк Пенс би бил очевидният избор за републиканците, но тогава ще трябва да се избере и негов заместник. Демократите биха могли да подкрепят друг от кандидатите си или някой, който не е участвал в първичните избори - например губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо. Но подобна криза вероятно би принудила и тях да изберат номинираната за вицепрезидент Камала Харис. И в двете партии ръководството ще бъде подложено на натиск поне да изслуша участвали в първичните избори кандидати, които имат своите аргументи да бъдат номинирани.


И след това ситуацията остава сложна в избирателната колегия. Ще трябва да се реши дали нейните 538 членове, избиращи през декември президента според народния вот в собствения им щат, ще смятат гласовете, вече пуснати за починал или неспособен кандидат, като гласове за този, който е бил сменен с решение на партиите.


Подобно развитие би било безпрецедентно. Досега нито един кандидат не е умирал в периода след конвенциите на двете партии и преди изборите. (Макар че през 1982 г. кандидатът на Либералрепубликанската партия Хорас Грийли е починал след вота и преди събирането на Електоралната колегия).


През 1972 г. сенаторът от Мисури Томас Игълтън (кандидат за вицепрезидент на Джордж Макгавърн) се оттегля от надпреварата и Националният комитет на демократите избира друг кандидат. Но процедурата едва ли ще е същата при смърт на някой от кандидатите, защото подобно събитие не предполага, че ръководството на партията ще има време да се подготви и да прецени други възможности.


Смърт на кандидат за вицепрезидент е имало обаче при републиканците - през 1912 г., тогавашният вицепрезидент Джеймс Шърман умира на 30 октомври, дни преди вота. Републиканците не са имали време да номинират вице на Уилям Тафт, който губи от Удроу Уилсън.


Ако такава трагедия се случи близо до деня на изборите, ще има и друго затруднение - бюлетините ще трябва да бъдат променени след крайния срок за сертифицирането им, който е в началото на октомври. Това ще повлече и следващи проблеми - как ще бъдат снабдени с бюлетини войниците в чужбина или как ще бъдат поправени тези на хората, гласували по пощата. Под въпрос ще бъде и дали някои от вече гласувалите няма да искат да променят вота си при смяна на кандидата. И как изобщо ще го направят.


Така че коментарът на множество анализатори засега е: "Нека се надяваме, че страната изчерпа лошия си късмет за 2020-та година".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK