Схватката със Северна Македония - как България остана сама в ЕС

От дясно наляво - премиерът Бойко Борисов е с германския канцлер Ангела Меркел и македонския министър-председател Зоран Заев

© Associated Press

От дясно наляво - премиерът Бойко Борисов е с германския канцлер Ангела Меркел и македонския министър-председател Зоран Заев"Който ме познава, знае, че аз с премиера Груевски не си говоря. Не искам "Добър ден" да му казвам."


Това каза на събитие на ГЕРБ през април 2016 г. премиерът Бойко Борисов за тогавашния си македонски колега. Разликата в отношенията с кабинета на новия стар премиер Зоран Заев бе видима. Той вече бе приемал опонента на Груевски като лидер на опозицията, говори с него и след сблъсъците в парламента, когато Заев бе потенциален министър-председател. Моментите след т. нар. Кървав четвъртък белязаха обрат в отношенията на Софие и Скопие, преди това хладни, а често и напрегнати, без възможности за диалог.


Четири години и половина след цитираната реплика Борисов и партията му пазят мълчание, докато вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов напада остро и Северна Македония, и екипа на Заев и заплашва да блокират пътя на югозападната съседка към ЕС. А само преди две години България предаде на Австрия председателството на Съвета на ЕС, след като грижливо (и на моменти успешно) бе работила върху образа си на защитник на евроинтеграцията на Западните Балкани.
Какво се промени? Защо България отново втвърди тона, има ли шанс да постигне нещо, защо правителството не излиза с официална позиция и какво мислят по въпроса останалите 27 държави в ЕС, чиято дума има значение? "Дневник" обобщава известните отговори.


Какво иска България


В началото на септември вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че България може да блокира началото на преговорите на Северна Македония с ЕС - първата междуправителствена конференция - ако няма напредък в споровете за общата история и придържането към Договора за добросъседство.


Каракачанов има предвид отказ от "враждебна" реторика, решаване на проблемите и от комунистическото минало, и свързани с общата (според България) история, включително чрез работата на смесената българо-македонска комисия за исторически и образователни въпроси.


Официална позиция ли е това


Каракачанов заяви пред телевизия "Европа", че говори "от името на правителство". Тази информация няма потвърждение. Известната позиция на България са условията, които и той споменава и които залегнаха в списък с искания в замяна на българската подкрепа за първата конференция още преди година.


Премиерът Бойко Борисов още не е коментирал темата, но е намеквал, че подобно развитие е възможно.


Миналата неделя пресслужбата на Министерския съвет цитира Борисов с думите, че България остава последоватена в подкрепата си за европейското бъдеще на Северна Македония. В същото съобщение премиерът за пръв път честити изборната победа на македонския си колега, която бе на 15 юли, и му пожелава успех като министър-преседател, какъвто Заев е отново от края на август. Такова забавяне не е обичайно в отношенията между държави, които твърдят, че са близки съюзници.


Досега - нито преди, нито след думите на Каракачанов - държавна институция не е заявявала официално, че България отказва да се съгласи на междуправителствена конференция през декември. Външният министър Екатерина Захариева каза в четвъртък пред Би Ти Ви, че още нищо не е решено.


Защо точно сега


Държавите в ЕС обсъждат от лятото насам преговорната рамка със Северна Македония, която ще определи как ще протекат преговорите със страната.


Германия, която председателства Съвета на Европейския съюз, би искала първата междуправителствената конференция да стане в нейния мандат (до края на годината). За такова решение обаче трябва единодушие - необходим е и гласът на България.


Не се ли съгласи България да започнат преговорите


Съгласи се. През март тази година решението бе взето единодушно от всички лидери в ЕС на състоялата се дистанционно среща на върха в Загреб.


Даденото съгласие обаче бе принципно; с него се отвори вратата за изготвяне на преговорната рамка със Северна Македония и насрочване на междуправителствената конференция. Последните два процеса се нуждаят от ново одобрение от държавите в блока. България постави условия за конференцията в специална позиция.


Има ли промяна в позицията на България


Повечето страни в ЕС бяха готови да дадат на Северна Македония начало на преговори още през октомври миналата година.


Тогава обаче България изготви позиция - подкрепена и от парламента - в която се казва, че съгласието на България за провеждането на първата Междуправителствена конференция зависи от "реален напредък" в спазването на "буквата и духа" на Договора за добросъседство и в работата на съвместната историческа и образователна комисия и от:


- отказ от официална употреба на термина "македонски език" освен с бележка под линия и ясно упоменаване в документи в процеса на присъединяване, че българската страна не признава "македонски език" като отделен от българския;


- добавяне в преговорната рамка на клауза за изпълнение на договора като част от целия процес на присъединяване;


- вкарване на добросъседските отношения и изпълнението на договорите с членки на ЕС (България и Гърция) в условията и оценката им в глава 35 ("Разни"), която да е сред първите открити и последните закрити глави;


- изпращане на вербална нота до членките на ООН с гаранции за отказ от всякакви претенции към географския регион Северна Македония, част от който е в България; пълен отказ от претенции за национални малцинства на българска територия (това е записано и в Договора, чл. 11, ал. 5) и реабилитация на жертвите на югославския режим с българско самосъзнание;


- "конкретни резултати" в историческата комисия за отношението към Гоце Делчев, ВМОРО-ВМРО и Илинденско-Преображенското въстание.


Каракачанов изрично споменава изпълнението на договора като критерий за съгласието на България заедно с пробиви в работата на историческата комисия.


Какво не е изпълнила Северна Македония


Северна Македония не е изпращала вербални ноти на ООН, а в изпълнение на договора "> е постигнато съгласие за някои исторически личности.


Гоце Делчев обаче не е сред тях. Комисията обаче спря работа миналата година. Формален повод бяха предсрочните избори, обявени от премиера Зоран Заев, след като през октомври Франция блокира началото на преговорите. Оттогава не е имало заседания, макар от македонска страна да настояват, че тя предстои да се събере скоро.


Условия за конкретни резултати от работата на комисията обаче не са били упоменавани от ЕС като задължителни за начало на преговорите. Европейски представители настояваха на договорите с Гърция и България като условие за началото им, но след сключването лидерите смятат или че въпросът е решен, или че е в процес на решаване.


Договорът за добросъседство също не обвързва спазването на клаузите в конкретни срокове с подкрепата на България за членството в ЕС; формално са изпълнени точките за създаване на историческа и междуправителствена комисия три месеца след подписването му.


За какво е "обяснителният меморандум" до ЕС


В средата на септември т. нар. обяснителен меморандум, изпратен от българските власти на делегацията, работеща по въпросите на разширяването, към Съвета на ЕС, изтече в македонските медии. Българските институции не съобщиха по официален път за изпращането му.


Обсъждането на тезите в него това лято обаче се споменаваше в европейски медии, цитиращи брюкселски източници, запознати с хода на преговорите в т. нар Работна група за разширяване и преговори за присъединяване към ЕС (COELA).


Външното министерство не отговори на въпроси на "Дневник" за меморандума. По-късно за БНР постоянното представителство на България в ЕС потвърди, че в групата "Разширяване" към Съвета на Европейския съюз и той съдържа рамковата позиция за разширяването на ЕС.


Текстът на меморандума, според изтеклата в БГНЕС (и частично видима през македонски медии) информация, обаче не се изчерпва с изречените в рамковата позиция становища - там има обяснения за термини като "македонски", разглеждат се македонците като проект на югославския лидер Йосип Броз Тито, аргументира се тезата, че македонският език е диалект на българския. Изреждат се нерешените въпроси и исканията в рамковата позиция.


Новото е информацията, че България иска от страните в ЕС подкрепа на базата на документ с позиции срещу македонската идентичност и нация.


Как реагират македонските власти


Реакцията на Скопие е сдържана. Премиерът Зоран Заев призовава за диалог и се готви за посещение при Борисов, за да обсъдят темата, но датата зависи от протестите в България.


Външният министър Буяр Османи ще е в София другата седмица. Той настоява, че за идентичност и език не се преговаря, но опита да омаловажи ситуацията - увери, че междуправителствената конференция е договорена и ще е през декември. Европейската комисия, попитана от "Дневник" отрече това твърдение.


Министърът на отбраната Радмила Шекеринска заяви, че Северна Македония очаква "нашите съюзници, включително България, да ни помагат, а не да ни отблъскват."


Какво казва ЕС


Неофициална информация сред европейски журналисти сочеше, че България е сама в позицията си.


Това не е потвърдено, но поне две държави дадоха сигнал, че не подкрепят България. Германия изключи връзка между преговорите с ЕС и добавяне на двустранни въпроси. Направи го германският посланик в Скопие, а министърът на европейските въпроси Михаел Рот на практика определи българските искания като "нови критерии" за присъединяване, каквито по думите му не са въвеждани - направи го и миналата седмица, и тази. В последния си коментар повтори, че преговорите трябва да започнат възможно най-бързо и Германия иска това да стане през декември.


Словенският президент заяви, че е пристигнал на посещение в Скопие при колегата си Стево Пендаровски именно сега (в петък) заради важността на началото на преговорите и поиска България и Северна Македония да изяснят въпроса извън хода на преговорите.


Въпросите, които остават без отговор


България не е променила особено позицията си от миналата година, държи на условията си и повдига темата за преговорите месеци преди евентуалното провеждане на междуправителствена конференция. Действията ѝ обаче пораждат няколко въпроса. Част от тях няма да получат отговор заради непрозрачния на преговорите в работните групи на ЕС, но други пряко зависят от правителството:


Какво обяснява дългото мълчание на премиера Бойко Борисов по тема, която самият той, като премиер на държава председател на Съвета на ЕС през 2018 г., бе определил като стратегически приоритет на България - евроинтеграцията на Северна Македония?


Защо България прие позицията за първата междуправителствена конференция през 2019 г., налагайки нови условия за подкрепата си за македонската евроинтеграция, каквито нямаше нито в Договора за добросъседство, нито в последващи коментари?


Защо България продължава да държи на тях година по-късно, ако няма подкрепа от други държави, или ако има (противно на неофициалните твърдения), достатъчна ли е тя, за да настоява още?


Смяна на табели в Хърватия заради присъединяването към ЕС през 2013 г. Словения блокира дълго членството на Хърватия и Загреб изгуби години, но аргументът на Любляна бе свързан с граничен спор и национална сигурност.

© Associated Press

Смяна на табели в Хърватия заради присъединяването към ЕС през 2013 г. Словения блокира дълго членството на Хърватия и Загреб изгуби години, но аргументът на Любляна бе свързан с граничен спор и национална сигурност.


Защо София вижда критерий като "добросъседски отношения" като задължително, измислено от ЕС условие за начало на преговори, след като големите европейски държави държат "двустранни въпроси" дори да стоят извън преговорната рамка, тъй като поначало не са част от нея?


Колко дълго е готова България да отстоява позициите, си, ако никоя държава в ЕС не я подкрепя? Колко пъти би опитала да окаже натиск върху работата на комисията, след като призивът на Борисов и Заев от август миналата година да се намери решение за Гоце Делчев все още не е дал плодове?


Струва ли си България да спъва европейското единство по една от малкото консенсусни теми в ЕС - нуждата Северна Македония да продължи пътя си към еврочленство? И то в момент, когато тезите в редица изследвания за изолацията на България в ЕС се потвърждават от липсата на подкрепа за Борисов от европейски лидери покрай протестите?


Ако да, има ли цена, която Северна Македония да е готова да плати, без това да е пагубно за вътрешната политика и стабилността ѝ и без накрая събитията в нея да плъзнат в тъкмо обратната на желаната от България посока?

Коментари (277)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Пълна глупост и невежество е това, че България е сама в ЕС. Много лесно може да привлече Полша и Унгария, а с повече усилия - и половината други членове, дори Гърция, която пък има нужда от подкрепа срещу Турция. Авторът пише нелепици и просто хабер си няма от това, как се случват нещата в ЕС.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Неутрално

  В крайна сметка, България е в ЕС, а БЮРМ и Сърбия са извън и ще им е нужно нашето да, за да влязат.
  Парадоксално, но езикът на Каракачанов е единственото, от което разбират скопците, а.к.а. античките югославяни.
  Интересът на България определено не е подобно нещо да влезе в ЕС, независимо от твърденията на Дичев-Дечев-Бечев (щатните анал-изатори).

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 3. 3 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Май не беше много добра идеята да пълним правителството с агенти на 6-то!?

 4. 4 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Преди време всички даваха за пример как Гърция твърдо е отстояла националния си интерес в проточилите се преговори с Македония, при които Македония си смени името. Сега ако не си отстоим нашия национален интерес Македония да не подменя националността на предците си, които ясно са декларирали, че са българин,тези които сега пишат, че нашето правителство затруднявало влизането на Македония в ЕС,ще започнат да пишат, че правителството не е отстояло националните интереси на България и ги е предало.Така,че каквото и да направи правителството ще бъде безмилостно критикувано. Затова нека поне защити интересите на България. И тук говорим само за преговори за отстояване на националния ни интерес, а не за спиране на членството на Македония в ЕС.Българския интерес изисква колкото се може по-бързо влизане на Македония в ЕС. За спора на кого е бил цар Самуил- прякора на римския император Василий II който е воювал срещу цар Самуил и неговата армия е Българоубиец. 😉

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3231 Неутрално

  Тук се пише каквото е изгодно в политическия момент, а днес всяка лоша дума за правителството е добре дошла за "Дневник".
  Възхищавахте се на твърдостта на Гърция по принципни въпроси, сега искате България да клекне, та пак да има за какво да се мрънка.
  Аз самият съм половин македонец, но за баба ми и дядо ми, бежанци от сегашната гръцка Македония, македонец беше българин като шоп или тракиец.
  Знаем кой създаде македонската нация.

  Еретик
 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Франсетата ако трябва да признаят отделни Бретанска и корсикански езици и нации, а германците - баварски, много бързо ще ни подкрепят. Италия как ще е с идеята за ломбардска и сицилианска нации и език? Испания 100% подкрепя България, поради очевидни причини.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 7. 7 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1619 Весело

  Другия вариант е да се съгласим с Путин, че писмеността им е дошла от Македонските земи. Да се съгласим, че всички които досега са живяли на територия на Македония са македонци по националност, включително цар Самуил,Гоце Делчев въпреки, че той лично е написал че е българин и всички живяли досега в Македония. Да продължаваме да твърдим, че писмеността ни е славянска,че говорим на славянски език а не на български, че ние сме славяни, тогава по-добре да си сменим името на държавата на Славяния за да може всичко да се напасне.

 8. 8 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Народи, които нямат настояще и бъдеще, се вкопчват в миналото.

 9. 9 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Не ми дреме, дали България е сама в ЕС, тинтири-мимтири. Гърците 30 г. бяха сами и накрая постигнаха своето. Северджаните ако трябва ще висят на прага на ЕС още 30 г, докато се научат. Югославският антибългарски македонизъм ще бъде изкоренен.

  ВЕТО!

 10. 10 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Стоян Новакович е сръбски политик, поет, писател, преводач, учен – филолог и историк, председател на Сръбската академия на науките. Известен е като основоположник на идеологията на македонизма.
  "Стоян Новакович е основоположник на Велико сръбската идея за създаването на отделен македонски народ и език. Предвид слабите сръбски позиции при уреждането на македонския въпрос, разработва и налага македонизма като инструмент на сръбската колонизаторска политика в Македония.
  Ето какво пише Новакович за македонизма като средство за анти-българска пропаганда в Македония : ''Тъй като българската идея, както е известно на всички, е пуснала дълбоки корени в Македония, аз мисля, че е кажи-речи невъзможно да бъде разколебана съвсем, изнасяйки срещу ѝ само сръбската идея. Тази идея, страхувам се, не би била в състояние като чиста и гола противоположност да изтласка българската идея и по тази причина на сръбската идея от помощ ще ѝ бъде някакъв съюзник, който би бил твърдо срещу българизма и който би съдържал в себе си елементи, които могат да привлекат към него народа и народните чувства, отцепвайки го от българизма. Този съюзник аз виждам в македонизма или в определени мъдро поставени граници, отразяване на македонския диалект и македонската специфика. Няма нищо по-противоположно на българските тенденции от това – с никого българите не могат да се намерят в по-непримиримо положение от македонизма. “

  и още

  „ В този момент Ви обръщам внимание върху потребността от един специален Македонски Буквар за училищата в Македония, който би трябвало да се подготви специално за разширяването на сръбската писменост и сръбския език в Македония. В този буквар би трябвало с македонския да се спои и сръбският буквар, но така, че македонският да представлява две трети, а сръбският една трета, при това във втората половина. Букварът би трябвало да се напише със сръбски правопис, с цялото необходимо внимание за истинска и добра транскрипция на македонския диалект.". ****************************************************
  Тази ли идеология трябва да признаем и да се съгласим с нея! 🤔

 11. 11 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#3] от "L Glassman":

  Не знам какви проевропейски ценности и интереси защитават ченгетата от ДС ,които са се клели във вярност на партията и идеята на социализма и във вечната дружба на КПСС и БКП , тези ни представляват и провеждат българската политика и уж защитават евроинтересите ни ,разбирай колко пари могат да откраднат от ЕС фондовете вече десетки години , толкова ли сме посредствено общество ,на нивото на Северна Корея или Венецуела .

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  До коментар [#1] от "Пипера е много лют":

  дори Гърция, която пък има нужда от подкрепа срещу Турция.
  =======
  Ти първо виж какъв чорап ви плетат....и после се надявай на гърците....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А написалият тази статия,може ли да погледне по- далеч от носа си???Не желая да жъна бури след това на моя,българска територияНашите условия са реални!

 14. 14 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Нали сме православни държави.Нека църквата да оправи работата.Политиците не могат.

 15. 15 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Весело

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Ти се обаждай по въпроси от Анадола и Близкия изток. Не си пъхай гагата в европейските дела.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 16. 16 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  “ Струва ли си България да спъва европейското единство...”
  ——
  Естествено, че не си струва! На територията не й трябва ни история, ни национално съзнание... нъл сме европейци. Изкарайте една сергия и раздавайте кой коту си поиска от историята и езика. Не давам само думичката “мама” ... че как иначе да се обърна към вас с “мама ви и продажна!”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 17. 17 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Откъде накъде пък автора измисли че сме останали сами в "схватката".

  Panta rhei....
 18. 18 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#8] от "ppopov_67":

  много добре казано.
  страната се тресе от проблеми, обществото се е разпаднало, но ние се занимаваме да спъваме други държави по пътя към ес, все едно забравихме ние защо влязохме и какво сме постигнали. досадно

 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Весело

  До коментар [#17] от "Molossian":

  Това е тезата на "Дойче веле", която Дневник копира без критично. 111-то място има много измерения и едното от тях е копиране на тезите на тези, дето дават парите. Щото Дневник с реклами не се издържа.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  Или как ЕС да довърши делото на другаря Димитров

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#6] от "Пипера е много лют":

  Ами сицилиански език си има, нация - не.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 22. 22 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Списувачот е майцепродавец. Зщо да клекаме на мекетата, има граници, които не трябв да се япреминават свързани с история, език, исторически личности.


  На макетата е хубаво да им с вмени, макар и в епоха на толерантност, че език като македонски няма, Гоце е бвългарин, самуил е български цар.

  Аз самимият има корен от Македония и да войводи и четини, които са се борили за свободна Македония са се чувствали българи.

 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Първо вижте снимката. Против съм да се съди За човека по външния вид, но погледнете какво излъчват Заев и Борисов.

 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  ДОНОСНИКЪТ на ДС ИВАН каракачанов

  и ОСТАНАЛАТА РУСКА ПРИСЛУГА в Правителството

  са наритани на амбразурата от МОСКВА

  да пречат на интеграцията на Македония в ЕС

  За Русия МИРНИ и ИНТЕГРИРАНИ в ЕС Балкани означават

  КРАЙ НА РУСКИТЕ ИМПЕРСКИ МЕРАЦИ за ЦАРУВАНЕ НА БАЛКАНИТЕ

  Хубавото е че тукашната РУСКА ПРИСЛУГА е некадърна и неадекватна

  в напъните си ДА УГОДИ НА РУСИЯ

 25. 25 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Каква външна политика да водят антибългарски министри? Агенти на Кремъл? Продажници за няколко пачки? Естествено ще настройват българи и македонци едни срещу други.

 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#21] от "zo":

  И Сицилия е част от Италия 🙃.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 27. 27 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Не ми дреме, дали България е сама в ЕС, тинтири-мимтири. Гърците 30 г. бяха сами и накрая постигнаха своето. Северджаните ако трябва ще висят на прага на ЕС още 30 г, докато се научат. Югославският антибългарски македонизъм ще бъде изкоренен.ВЕТО!
  —цитат от коментар 9 на TPOTOAP


  Защото гърците го могат, а ние - не.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Франсетата ако трябва да признаят отделни Бретанска и корсикански езици и нации, а германците - баварски, много бързо ще ни подкрепят. Италия как ще е с идеята за ломбардска и сицилианска нации и език? Испания 100% подкрепя България, поради очевидни причини.
  —цитат от коментар 6 на Пипера е много лют


  Изброените държави са все федерации. Споменатите езици дори се изучават в училища, но официалните (държавните) са упоменати в конституциите. Мисля, че даже и в някои университети се преподава на провинциалните езици.

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  Не може години наред да се прави гаргара с историята и културата на доказано най-старата държава в Европа, а и не само! Каракачанов може да е всякакъв, но по този въпрос се държи наистина като патриот. Колко компромиси направи вече България, част от които направо недопустими!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Само ако си сменят името на "Северна Македония и бивша Западна България"

 31. 31 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Македонците са майстори на шикалкавенето и мотането с Пунта Мара, което е ясно доказателство за българските им корени. 😀
  Веднъж пуснем ли ги в ЕС, абсурд да си преразгледат фалшивата история. Ех, Луно, Луно, земьо македонска!

 32. 32 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#26] от "Пипера е много лют":

  В същност най-хубава част от Италия, мое мнение.

  Иначе, да, неблагодарни копелета са „преко граница“, ама то ако беше много готино, вървежно и престижно да си българин немаше да има нужда да се опитваме да им го набиваме в главите, сами биха го искали. Ама от друга пък страна е тъпо да ги оставим да ни се качат на главите с откровените си лъжи и манипулации.

  Нужно е взаимно признаване:
  - от България на съвременната реалност, че македонска нация и идентичност съществува
  - от С. Македония на историческите реалности

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  ...Не знам какви проевропейски ценности и интереси защитават ченгетата от ДС ,които са се клели във вярност на партията и идеята на социализма и във вечната дружба на КПСС и БКП , тези ни представляват и провеждат българската политика и уж защитават евроинтересите ни ,разбирай колко пари могат да откраднат от ЕС фондовете вече десетки години , толкова ли сме посредствено общество ,на нивото на Северна Корея или Венецуела .
  —цитат от коментар 11 на edin drugii


  +++++++

  тези полуживотни от мисли за далавери, крадене, заменки, къщи зда гости за 11 години не намериха време да отделят да се подготвят в преговорите със С. Македония, и което е по-важно, да намерят съюзници за нашата кауза! А сега ще е още по-трудно на фона на протестите в София, и тиражираните снимки с чекмеджета и пистолети!
  Тикви, шкембета, русофили не могат по презумпция да защитават национални интереси!

 34. 34 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Може и да е сама , България, но Правдата е с нея ..

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Само ако си сменят името на "Северна Македония и бивша Западна България"
  —цитат от коментар 30 на chepokalipsis


  А западните покрайнини? Как го виждаш Рапон Бибитков - сърбомана да спори с "братята" си сърби и Цеца Величкович?

 37. 37 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  “Нацията” е ментален, т.е., въображаем обект.
  Съзнанието е въпрос на вътрешно убеждение, не на външен натиск и принуда.
  Външният натиск върху съзнанието обикновено има обратен ефект, насилието е обречено.
  ... Съзнанието ми е на българин и аз се гордея с това.
  Ако някой тръгне да ме разубеждава, няма да има успех, най-много да прекратя контакта с този някой.
  Ето на - едни довчерашни българи са с пренастроено самосъзнание и се имат за македонци.
  Няма правителствен механизъм за промяна на съзнанието на тези хора, това е въпрос на вътрешно убеждение.
  Какви изводи да си направим от каракачанския лай?
  - това е тактика на “патриотите” за вътрешна употреба преди избори - един вид: ”ама какви сме супер-патриоти, няма равни на нас!”;
  - това е част от правителствения защитен PR в условията на антиправителствени акции - с мълчаливото упорство на правителството в очевидна ялова за българските интереси, но носеща подкрепа тактика ГЕРБ също е в предизборна кампания;
  - и все пак - как да се стигне до ментално единение с нашите сънародници оттатък западната ни граница?
  С упорито и искрено демонстриране на подкрепа и добро отношение към тях и с чистене на всички руски лъжи за нашата история.
  Да обявим на висок глас истината, че ние не сме азиатци, за каквито ни пишат руските лъжльовци. Не само да изискваме от македонците “да станат българи”, но преди това ние да станем българи, т.е., хора от едно тесто с тях.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар 27 от "PisnaMi": "Защото гърците го могат, а ние - не..."

  Хубав въпрос, с повишена трудност.

  Отговор: Защото гърците не гласуват за илитерати, калинки и ДС чИнгета - слуги КГБ-ейски.!

 39. 39 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#33] от "historama":

  "и което е по-важно, да намерят съюзници за нашата кауза!"

  И защо да е важно? Това са двустранни въпроси. Не разбирам защо очакваме трети страни да се месят и да взимат страна. България например трябва ли да вземе отношение в териториалния спор между приятелските и съюзни Хърватия и Словения? И чия страна да заеме и защо? Ако България сама не отстоява интересите си, няма как да очакваме друг да го направи вместо нас.

 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  "Славяния" е твърде престижно и претенциозно.
  Не е за всека държава (особено ако държава няма).

  Каракачания?

  До коментар [#7] от "constatator":
  Другия вариант е да се съгласим с Путин, че писмеността им е дошла от Македонските земи. Да се съгласим, че всички които досега са живяли на територия на Македония са македонци по националност, включително цар Самуил,Гоце Делчев въпреки, че той лично е написал че е българин и всички живяли досега в Македония.

  Да продължаваме да твърдим, че писмеността ни е славянска,
  че говорим на славянски език а не на български, че ние сме славяни,
  тогава по-добре да си сменим името на държавата на Славяния
  за да може всичко да се напасне.

 41. 41 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Путин каза,че българската азбука била създадена в македонските земи.Македонската нация се създава с активното съдействие на Сталин. И същите тези се подкрепят от либерастите във форума, ама наричат опонентите си рубладжии.Вижда се ясно кои са рубладжиите.

 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  "Какво иска България"

  Всички отдавна занаят какво иска страната ни : Скопие да престане да плагиатства от нашата история, българска идентичност и език ! Сръбският шовинизъм и неговата доктрина за Македония нямат място повече в Скопие ако иска да е член на ЕС ! България била сама в тези си усилия ! Глупости ! Колко време Гърция блокира членството на СМ заради едно име ? Отстъпиха ли гърците от своите национални интереси в името на европейското бъдеще на макетата ? Не ! Постигнаха ли договореност с тях ? Да, като си отстояваха принципните интереси ! Защо при нас да трябва да бъде по - различно ? За да угодим на няколко бюрократа от Брюксел ?

 43. 43 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  “Нацията” е ментален, т.е., въображаем обект.Съзнанието е въпрос на вътрешно убеждение, не на външен натиск и принуда.Външният натиск върху съзнанието обикновено има обратен ефект, насилието е обречено.... Съзнанието ми е на българин и аз се гордея с това.Ако някой тръгне да ме разубеждава, няма да има успех, най-много да прекратя контакта с този някой.Ето на - едни довчерашни българи са с пренастроено самосъзнание и се имат за македонци.Няма правителствен механизъм за промяна на съзнанието на тези хора, това е въпрос на вътрешно убеждение. Какви изводи да си направим от каракачанския лай?- това е тактика на “патриотите” за вътрешна употреба преди избори - един вид: ”ама какви сме супер-патриоти, няма равни на нас!”;- това е част от правителствения защитен PR в условията на антиправителствени акции - с мълчаливото упорство на правителството в очевидна ялова за българските интереси, но носеща подкрепа тактика ГЕРБ също е в предизборна кампания;- и все пак - как да се стигне до ментално единение с нашите сънародници оттатък западната ни граница?С упорито и искрено демонстриране на подкрепа и добро отношение към тях и с чистене на всички руски лъжи за нашата история. Да обявим на висок глас истината, че ние не сме азиатци, за каквито ни пишат руските лъжльовци. Не само да изискваме от македонците “да станат българи”, но преди това ние да станем българи, т.е., хора от едно тесто с тях.
  —цитат от коментар 37 на Торбеш


  Напротив-македонизма е разпространен точно с насилие .След Втората световна война са избити и хвърлени по затвори десетки хиляди българи в Македония.
  И те ако искат и марсианци да се наричат,ама да не преиначават историята.

 44. 44 Профил на Jazzprom
  Jazzprom
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Има неща, които вече трудно могат да се променят. Това нашите политици трябва да го разберат. И още. С лошо нищо няма да постигнем, това го знам от нашите деди. Гърция, уж в лоши отношения с Македония през годините, а гръцки капитал навлизаше в Македония, инвестиции и т.н. По македонските кабеларки няма никакви български телевизии, освен "Плането", ако смятате, че тя популяризира някаква култура. Нашият бизнес е в дълг към България по отношение на Македония. Макетата гледат с изключителен интерес български сериали, които вървят там, макар и недостатъчно. Турция е окупирала с нейните сериали ефира на западните комшии. Интернета в Македония е изключително слаб, защо не влязат наши фирми, да поемат този бизнес, в който се доказахме, че сме добри. И още, не може отношенията ни с братския народ да се оставят на един агент на ДС. Не е работа на военен министър да води външна политика. Трябва да има някаква културна експанзия в Македония от страна на БЪлгария. Ние почти столетие сме били изолирани от тях, не може сега изведнъж да им спечелим доверието. А ние правим точно обратно на всичко казано до сега. Долу Каракачанов!!!

  Това е положението...
 45. 45 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  И Холандия беше сама срещу нас при приемането ни в Шенген.
  Какъвбе проблемът?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#33] от "historama":"и което е по-важно, да намерят съюзници за нашата кауза!"И защо да е важно? Това са двустранни въпроси. Не разбирам защо очакваме трети страни да се месят и да взимат страна. ......
  —цитат от коментар 39 на dzenlandia


  Въпросите са двустранни, но проблемите между 2-те страни са част от европейските. Тезата на Каракачанов, както и "мъжкарското" говорене звучат добре на маса, но не и в съвременната дипломация.

 47. 47 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 875 Неутрално

  ОЧЕВАДНО е, че подписаният договора между Б-я и СМ е изготвен непълно и в него не са включени основните претенции на Б-я. За това беше обръщано внимание от много политици и историци, но Най-умният и Най-добрият българси политик на всички времена не се съобрази, въпреки примерът с Гърция. Това е равносилно с национално предателство, съпоставимо с предаването на костите на Гоци Делчев. Сега и з-дника да си скъсате, полза няма.

 48. 48 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1619 Весело

  До коментар [#40] от "dnevnikar": *****************************************************.
  Държава с име България официално съществува от 681г. и има 1300г. история.
  Държава име Российская империя (Россия) официално съществува от 1721г. и има 299г. история.
  Ако ви харесва името Славяния, ей така по братски ви го подаряваме😉

 49. 49 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Изглежда Дневник са намерили някой заможен македонец да даде някой лев.

 50. 50 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 875 Неутрално

  И друго, Дневник, задайте въпроса на Свободна Европа, защо публикува само коментарите на Стефан Дечев от СУ, а не публикува статии на историци с друго мнение. Свободна Европо-о-о-о, четеш ли това?

 51. 51 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#42] от "samoedin":

  Напротив, гърците отстъпиха. Те не бяха съгласни въобще в името да съществува Македония, но със стиснати зъби се съгласиха. Виж, за Александър Македонски и историята постигнаха своето. По моето скромно мнение и ние трябва да настояваме просто да бъдат признати фактите.

 52. 52 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#45] от "Athanatos":

  Холандия никога не е била сама, просто другите държави, като Германия, се възползваха от холандската позиция и се криеха зад нея.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#46] от "historama":

  Хубаво де. Щом твоята идея за дипломация е всеки да се меси по всеки въпрос на територията на Европа отговори на следващия ми въпрос. Ние сега чия страна да заемем - на Хърватия или на Словения? Държавите от ЕС са поставени пред подобна дилема в нашия случай. Да заемат страна по въпрос, който много слабо ги засяга, даже никак и да развалят отношенията си с едната страна в спора. Не виждам разумен дипломат, който би го направил.

 55. 55 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  До коментар [#1] от "Пипера е много лют":

  " Пълна глупост и невежество е това, че България е сама в ЕС. Много лесно може да привлече Полша и Унгария, а с повече усилия - и половината други членове, дори Гърция, която пък има нужда от подкрепа срещу Турция. Авторът пише нелепици и просто хабер си няма от това, как се случват нещата в ЕС."

  Основният въпрос е : трябва ли България да отстъпи пред претенциите на македонския ( разбирай сръбския ) шовинизъм в този момент ? Авторът не дава отговор на това ! Обсъждаме второстепенни въпроси колко сме били сами или не в ЕС ! Европейците изобщо не им пука за истината, те се интересуват от това да има някакви лицемерни преговори с комшиите, пък после ние ще му мислим... ! Според тях трябва да си дадем и езика, и историята, и идентичността, щото така им се приискало на макетата ! А виждаме ЕС колко е жалък в международната политика, защото го управляват евробюрократи, които нямат отговори на нищо, което се случва около него : ни на агресията на Турция, ни на действията на Русия, на нищо ! Станал е за подбив, а Ханс и Петер само ги интересува да се хванат под ръчичка и да ми говорят за " ценностите" на ЛГБТ движението ! Жалка работа !

 56. 56 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Без национална стратегия и консенсус , а само с крясъци за вътрешна употреба....не става !!! България 30 години се държеше високомерно и не пожела да застане до Гърция в споровете със Северна (вече) Македония !!
  Като ви питах тук, от кой в ЕС може България да очаква подкрепа.........
  Северна Македония има мощна подкрепа в ЕС за да бъде притисната още повече така желаната от Запада.......Сърбия !!!!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 57. 57 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Твърдо никакво влизане в ЕС

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59 Профил на de val
  de val
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Само България има такъв тип проблем с РС Македония. Никой в Скопие не бълва пропаганда срещу немци, италианци, хървати или французи. Нито пък фалшифицира документи, книги, търси малцинства и т н Гърция реши този проблем категорично. Ние не може к не трябва да го замитаме повече защото ще избухне с нова сила седмица след като сръбско-югославския елит започне преговорите с ЕС.
  Трябва да обясняваме повече и да не им спестяваме неудобствата - всичко от цензурираните издания на Димитър Талев където всичко българско е изтрито до дългата верига от укрити книги и документи от турско до ден днешен.

 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#46] от "historama":Хубаво де. Щом твоята идея за дипломация е всеки да се меси по всеки въпрос на територията на Европа отговори на следващия ми въпрос. .....
  —цитат от коментар 54 на dzenlandia


  Френд, аз не съм дипломат, предполагам и ти. От цялата дандания е видно, че нашите дипломати не са убедителни, и тезата им не е добре разработена. така че нека да не се сърдим на Франция или германия, а на нашите калинки, които и чеп за зеле не стават.
  ЗС Хърватия и Словения проблеми няма, нито ме интересуват.
  Гоце Делчев е българин, но не ми пречи да е македонски герой.
  Македонците са се разбрали един регионален диалект да се издигне в ранга на държавен език - тяхна работа.
  Както Карл Велики е известен френски и германски императори.

 61. 61 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  Какво ми каза мой приятел, от Охрид, на въпроса "ти българин или македонец си?".
  Аз съм македонец, защото живея в държава Македония, говоря македонски език и се чувствам такъв. Дедите ми са чисти българи. Знам, че македонският език искуствено създаден с цел промяна в самосъзнанието на българите в Македония и създаването на нов "идентитет", но фактите са такива. И да, македонската история до 1944 е част от българската.
  Приготвих се да му тегля една сочна и да попитам защо предава дедите си, но се спрях и кротко рекох "мамка им комунистическа, а наздраве"...
  Та така, не можем да хванем всички жители на Македония и да ги бием докато не си признаят, че са българи. Ние не сме сърби...

 62. 62 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#46] от "historama":

  Всъщност югославяните в Скопие разбират само от този тип говорене. Другото за тях е "пунта мара".

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#56] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  "така желаната от Запада Сърбия" Сърбия е държава-пари, чието значение за Запада видяхме през 1999г. Ще влязат в ЕС след Македония и след като заедно с Косово влязат в НАТО.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 65. 65 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Толкова дълга статия е излишна - България ще направи това, което кажат от Американския Интернационал, базиран във Вашингтон. Дори няма да викат Борисов да стои като наказан пред американския президент и президент на Интернационала, както направиха с Вучич. Директно ще наредят.

  Свободата, Санчо...
 66. 66 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#64] от "Пипера е много лют":

  Сега е......2020 г. !!!
  Реалностите сега са други !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 67. 67 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  В заглавието: "как България остана сама в ЕС"
  В текста:
  "Това не е потвърдено, но поне две държави дадоха сигнал, че не подкрепят България."

  ТОВА НЕ Е ПОТВЪРДЕНО! Точка. Ням да коментирам поредната антибългарска позиция на дневник. Съжалявам, но НЕ заслужавате името ви да се изписва с главна буква!

 68. 68 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#56] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Споровете на Гърция с Македония не са български спорове, просто защото Гърция няма нищо общо с Македония. Гърците до 1922г. са малцинство в Македония и Западна Тракия, когато довеждат бежанците от Мала Азия. Целта на Гърция е да няма Македония, а да има обща граница със Сърбия. Тази цел и ос Атина-Белград е антибългарска и антиевропейска. За нас е по-добре обща граница с Албания - дали при Струга или при Струмица, все тая. И излаз на Адриатика, встрани от Гърция - най-добре при Дуръс.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 69. 69 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Весело

  До коментар [#68] от "Пипера е много лют":

  Имаш + от мене !
  Състоянието ти се влошава !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Преди десетилетия България изпуснала питомното, като предала Македония на Тито, сега ще гони дивото.

 71. 71 Профил на gedat21
  gedat21
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Можем да си отстоим интереса като Гърция ама само ако нямахме тиквата която просто иска да няма проблеми с ЕС и да си краде. Заради него България няма кохезионна външна политика и само угожда на всички дори на важни въпроси като този. Така че в края на краищата Северна Македония няма да бъде блокирана, искаме или не.

 72. 72 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#66] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  През 2020г. Белград се съгласи да премести посолството си в Йерусалим, срещу което Израел ще признае Косово. Това са реалностите днес - в отчаянието си сърбите правят откровени малоумия.
  Сърбия се превърна в най-западната китайска провинция и в руско прокси.
  През 2020г.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 73. 73 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  "Словения блокира дълго членството на Хърватия и Загреб изгуби години, но аргументът на Любляна бе свързан с граничен спор и национална сигурност."

  Словения , която е дребна държавица , по-малка от България като население и като територия, е блокирала членството на Хърватия заради гранични спорове . Защо се страхуваме да блокираме членството на Македония в ЕС заради далеч по-големи и важни спорове , които касаят идентичността на българите и македонците? Какво е това ниско българско самочувствие да не можем да защитим националния си интерес , който в случая касае фундаментални за страната въпроси като защита на нашата история?

 74. 74 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Весело

  До коментар [#69] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Казано от внук и син на комундели, отчаян гръкоман, това е комплимент.
  Цупим цаси и цинии, агапиму! 😂😷😎

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 75. 75 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Весело

  До коментар [#71] от "gedat21":

  Точно това е проблемът. Тиквоний ще отстъпи, за да си купи малко политическо време на цената на всичко. Защото не България е в изолация, а крадливата шайка на ГЕРБ, което са различни неща.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 76. 76 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#61] от "lz73":

  Има доста такива, които поне си признават това, че са "народност" от 1944-та, а дедите им са се смятали за българи. И сега се имат за македонци. Но щом предпочитат това, аз съм ОК, стига това да се превърне в официална позиция на Северна Македония и да не се краде от българската история.

 77. 77 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  До коментар [#61] от "lz73":

  Бил си готов да теглиш майни на твоя приятел от Охрид , а той поне признава , че потеклото му е българско. Това е важно за нас, македонците да не крадат нашата история и да се гаврят с паметта на български исторически дейци , като ги помакедончват. Трябва да признаят българската история за тяхна история. Днешните македонци да се чувстват каквито си искат.

 78. 78 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Весело

  До коментар [#74] от "Пипера е много лют":

  Здраве ти желая....потомък на усърдни лизачи на комунистически заднци !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 79. 79 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Българския интерес изисква колкото се може по-бързо влизане на Македония в ЕС.
  ====
  Северна Македония е враг на България. Омразата към България е единственият крепежен елемент на тази напълно изкуствена държава. Българският интерес изисква поне 100 години СМ да не влиза в ЕС. Както Турция и Сърбия.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 80. 80 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  България 30 години се държеше високомерно и не пожела да застане до Гърция в споровете със Северна (вече) Македония !!
  —цитат от коментар 56 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  България се държала високомерно към гърците? Дето смятат че светът започва с тях и държат гарез на Запада, а какво остава за нас. Еребос, къде бягат гръцките комунисти, когато вашите фашисти с британска подкрепа ги подгонват да ги колят? не е ли в България? Българите ги приемат като братя. И то след като цяла българска Македония с големи и стари градове е разорена (да не кажа друго) от гърците.

  Свободата, Санчо...
 81. 81 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  Както се разбра в проекторезолюцията на Елена Йончева и Радан Кънев се споменава и т.н. македонско малцинство в България. Означава ли, че това е идея на БСП и Демократична България. Няма как иначе. Щом са се преборили за въпросната
  проекторезолюция.Ако тя бъде приета действително България остава в изолация. Въпросът с македонското малцинство е ключов в договора за добросъседство. Ясно е записано, че Северна Македония няма претенции към подобно малцинство. Записано е, че двете държави защитават интересите на своите граждани в другата страна. Спазването на този договор е условие за преговорите със СМ. Това е позицията на Евросъюза, както и за спазването на преспанския договор с Гърция. За съжаление комисита, резултат от договора за добросъседство. беше бламирана от северните македонци. Вместо да се пише как България е в изолация, най-добре да се поощрят да се върнат и решават проблемите.

 82. 82 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Весело

  До коментар [#80] от "Bornagain":

  Над 200000 българи работят в Гърция и още 40000 в Кипър ! Повечето няма да се върнат.
  Над 100000 българи в България работят за гръцки компании !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 83. 83 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  Статията е писана като , че ли не от българин , а от безпристрастен наблюдател , чиито симпатии към антибългарския македонизъм надделяват. За съжаление много от българите са такива. В условията на нихилизма, който владее българското общество, македонизмът е пуснал корени и в България. Характерно за българския нихилизъм е националното самоотричане. Видяхме как реагират някои българи на идеята българската азбука да се нарича официално българска , а не както е сега славянска. Те защитиха руската позиция , азбуката да е славянска. Същите българи са съгласни да се отречем от българската история в полза на антибългарския македонизъм.
  Това самоотричане е национално предателство, защото всъщност се отричаме от Паисий Хилендарски и от българските възрожденци, борили се за независимостта на България. Народ без история , няма бъдеще. То е като дърво без корен.

 84. 84 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 125 Неутрално

  "Дневникарите'.....................,почвате жестоко да се излагате с подобни анти-български статии!!!Само и само да унижите Борисов по някакъв начин, вие заставате на страната на мекедонистите!!!Какво жалко падение сте!!!

 85. 85 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  UNITED EU UNION

  коментар [#41] от "Мусаши":

  "Путин каза,че българската азбука била създадена в македонските земи."

  Не е вярно.

  Путин каза, че руската азбука била създадена в македонски земи.
  Кога Путин е пиарствал за България??

  Напротив.
  Смъмри страната, когато по вина на Америка се наложи да проточи
  проект за Южен поток от чисто Европейска територия
  по по-дълъг маршрут през Мала Азия.
  Проектът стана: Турски и Балкански.
  Всъщност, сегшните са по-амбициозни от бившия Южен,
  защото (пак заобикаляйки Украйна) ще презадоволяват Централна
  Европа...

  "Македонската нация се създава с активното съдействие на Сталин."

  Създадена от Комитерна и СССР - подпалвачи на ВСВ.

  В края на Войната Сталин, Тито и Димитров кроели план за Балканска федерация,
  но не се случила.
  Случили се НРБ и Югославия.
  А Македония - на три строшена:
  в Гърция, НРБ и Югославия.

  Той вечно жив...
  Сталин още ли съдейства активно за създаване на Македонска нация?

  "И същите тези се подкрепят от либерастите във форума,
  ама наричат опонентите си рубладжии."

  Тука Мусаши съвсем изпуши... за последователно твърда сталинистка
  линия патрэотистка.

  Какви маригинали вълнуват Мусаши?
  Какви либерасти...
  Какви рубладжи?

  Еврата крепят днес нациите!
  Мусаши...

 86. 86 Профил на bokster
  bokster
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Тя и Гърция беше сама - 30 години, докато Македония си смени името.

  Това са Европейските ценности, такива решения се вземат с КОНСЕНСУС - съгласие на всички, а не с БОЛШЕВИЗЪМ - съгласие на мнозинството.

  Сега е момента да бъдем твърди, но стремящият се да оцелее Борисов, едва ли е способен.

 87. 87 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Държим козовете,трябва да сме глупаци ако не ги изиграем и върнем
  историческата истина за региона !!!

 88. 88 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  До коментар [#51] от "lz73":

  " Напротив, гърците отстъпиха. Те не бяха съгласни въобще в името да съществува Македония, но със стиснати зъби се съгласиха. Виж, за Александър Македонски и историята постигнаха своето. По моето скромно мнение и ние трябва да настояваме просто да бъдат признати фактите."

  Това беше най - ранната им позиция по въпроса ! След това приеха, че може да има Македония в името, но не може да бъде само Македония и на тази основа имаше компромис ! Срещу който бяха дълго време от Скопие !!!
  А за фактите - точно това ги дразни сърбоманите ! Фактите ! Василий 2 не е знаел срещу кого всъщност е воювал ! И мразел ! Нарекъл се е българоубиец, но там всъщност имало ....макета ! И Гоце Делчев не бил прав да се нарича българин ! Бил македонски революционер ! .....
  Именно фактите са им проблема на сърбоманите оттатък Струмица ! И ЕС ни обяснява, че не трябвало да настояваме на тях ! ......

 89. 89 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Весело

  До коментар [#86] от "bokster":

  Гърция не беше въобще сама !!
  Зад Гърция ТВЪРДО беше Франция. И още Испания, Италия, Белгия, Люксенбург и в по нови години Кипър и Румъния !!!
  Отделно, че Гърция се спечели лесно и интелигенцията в цяла ЕВропа и целия свят !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 90. 90 Профил на lsy03686118
  lsy03686118
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой трябва да обясни на ниско интелигентните протестиращи, че в конкретния случай, заставайки срещу правителството всъщност обслужват руски интереси. То не е само да се лае пичове, трябва и да се мисли понякога. Но точно вие вече неведнъж доказахте, че мисленето не ви е силната страна.

 91. 91 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  Откъде накъде пък автора измисли че сме останали сами в "схватката".
  —цитат от коментар 17 на Molossian


  Даже и да сме сами в схватката. Какво от това? България има правото на вето , което в случая трябва да използва , както са го ползвали Словения , за спорове с Хърватия и Гърция за спорове с Македония.

 92. 92 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Весело

  До коментар [#78] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Мелез на гръцка свиня и имам 🙃. Наздраве.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 93. 93 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Весело

  До коментар [#89] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Глупости на търкалета. Затова се налага сега да изнудвате ЕС с вето за санкциите срещу Беларус.
  И не бъркай световното левичарство с интелигенция.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 94. 94 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Весело

  До коментар [#92] от "Пипера е много лют":

  То е ясно, че от рано си на чаша !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 95. 95 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#82] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Гръцка фирма в България е синоним на цигания и мизерия.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 96. 96 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Щели сме да сме сами в позицията си? И? Айде поне един път да имаме топки, да сме държава с ниво, която може ясно да посочи националния си интерес! В този свят те уважават, когато биеш от време на време.
  ВЕТО!

 97. 97 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Тва българете са интересно племе. Навсякъде им се привиждат българи, но като стане въпрос за турците в България, те пък не били турци. .............мда
  Имат право донякъде. Турция е млада държава. Ние нямаме връзка с нея. Ние сме Османлии.
  Наще кат са били тука на гости, са забравили да се върнат...........мда

 98. 98 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Пълни глупости са написани по поръчка на Соросоидни организации. Това е срам за българската журналистика. Явно е, че някой плаща за такива статии.

 99. 99 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  До коментар [#91] от "tacheaux":
  "Даже и да сме сами в схватката. Какво от това? България има правото на вето , което в случая трябва да използва , както са го ползвали Словения , за спорове с Хърватия и Гърция за спорове с Македония."

  Друг е въпросът , че нашата дипломация трябва да е активна така , че да не сме сами в спора с Гърция. И не само дипломация , но също така нашите академични среди
  историци, писатели и общественици , които да разнасят по света българската правда. Това , обаче не се прави. Пълен пас от страна на България да защити международно позициите си , за разлика от македонците , които на тази тема проявяват невероятна активност. Но как да защитим позициите си , когато в България властва българския нихилизъм, склонността ни да се самоотричаме. Ето го и този , написал станията под която правим коментари. Четеш статията и се питаш авторът българин ли е или македонец. Ако на такива като него разчитеме да защити българската позиция , тежко ни горко. А такива са повечето български дипломати и общественици, някои от които на всичко отгоре са и сърбомани, което ще рече антибългари.

 100. 100 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#97] от "Pomak":

  Ти си много смешен бе.
  В днешният български етнос имаме турци -скити. Кумани, печенеги, авари,узи. Виж в Турция са рядкост. Има над 100 етноса в турската нация.
  А ти като помак си чист етнически българин мюсюлманин. Кое не ти е ясно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK