Нощите се затоплят по-бързо от дните заради промените в климата

Нощите се затоплят по-бързо от дните заради промените в климата

© ReutersКлиматичната криза кара нощите да се затоплят по-бързо от дните в много части на света според първата световна оценка на това как глобалното затопляне засяга по различен начин различните части на денонощието.


Констатациите имат "дълбоки последици" за дивата природа и способността й да се адаптира към климатичните аварийни ситуации, казват учените, и за способността на хората да се охлаждат през нощта по време на опасни горещи вълни.


Учените са сравнили покачването на дневните и нощните температури през 35-те години до 2017 г. Промяната в климата води до увеличение и на двете, но над повече от половината земна повърхност нощта се затопля по-бързо, като разликата достига до най-малко 0.25°C.
В две трети от тези места нощите се затоплят по-бързо от дните, особено в Европа, Западна Африка, Западна Южна Америка и Централна Азия. Но на някои места - в южната част на САЩ, Мексико и Близкия изток - дните се затоплят по-бързо.


Промените са резултат от глобалното затопляне, което от своя страна води до промени в облачната покривка. Когато облачността се увеличава, слънчевата светлина е блокирана през деня, но облаците запазват повече топлина и влажност през нощта.


Следствието от този ефект е, че нощите стават все по-горещи в сравнение с дните. Там, където облачността намалява, най-вече в райони, които вече са сухи, през деня има повече слънчева светлина, което тласка температурите по-бързо нагоре.


Нощите се затоплят по-бързо от дните заради промените в климата


Екосистемите са се развили като фин баланс между видовете и много биологични дейности като хранене се случват в точно определено време на деня. Така че асиметричните промени между нощните и дневните температури в много части на света "ще имат дълбоки последици за видовете, обитаващи тези региони, и способността им да се адаптират в условията на променящия се климат", смятат учените.


Изследването е публикувано в списанието Global Change Biology.


"Демонстрирахме, че по-голямото затопляне през нощта е свързано с овлажняването на климата и е доказано, че това има важни последици за растежа на растенията и как видове като насекоми и бозайници си взаимодействат, коментира Даниъл Кокс, еколог от Университета в Ексетър и ръководител на изследването. Видовете, които са активни само през нощта или през деня, ще бъдат особено засегнати."


Някои промени, причинени от повишаване на температурата, са регистрирани преди това от други учени. Африканските диви кучета например все по-често ловуват през нощта заради високите дневни температури, което може да разстрои хранителните вериги.


Нощите се затоплят по-бързо от дните заради промените в климата


В САЩ нощните температури са се увеличили два пъти по-бързо от дневните, което изостря опасностите от горещи вълни, които вече убиват повече американци, отколкото всяко друго природно бедствие.


Екипът на Кокс също е разгледал развитието на растителността и установил, че растежът намалява там, където нощите стават по-топли по-бързо от дните, вероятно защото увеличената облачност покрива слънцето през по-голяма част от деня.


Растежът на растенията обаче намалява и на места, където дните се затоплят повече, тъй като има по-малко облаци и по-малко валежи. И двата ефекта вероятно ще намалят добивите и например ще намалят производството на нектар и цветен прашец, на които разчитат много насекоми.


Съобщенията (а и научните изследвания) за климатичната криза често се фокусират върху средните глобални покачвания на температурата, но въздействията варират значително в целия свят. Предишни климатични проучвания показват, че някои райони като Арктическото и Хималайското плато се нагряват много по-бързо, отколкото другаде, и че пролетта идва по-рано и сланите и снегът стават все по-рядко срещани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Леле, това че нощите са по-топли е по-опасно и от ковида!

 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1111 Неутрално
 3. 3 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Няма смисъл от такива статии тука. В тоя форум повечето са ядрени физици и не се връзват на грантаджии и затоплисти!

 4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  "Учените са сравнили покачването на дневните и нощните температури през 35-те години до 2017 г. Промяната в климата води до увеличение и на двете, но над повече от половината земна повърхност нощта се затопля по-бързо, като разликата достига до най-малко 0.25°C."

  Това покачване от 0.25°C, ако изобщо съществува, требе да е фатално за ледниците в Антарктида, където средната температура е минус 60 °C. 😂😂
  Пък животните и растенията яко ще измрат, като се затопли земната повърхност с 0.25°C повече. 😂 Абе дайте тия растения да ги сложим във фризери, да видят що е живот. 😂😂

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3395 Весело

  Заглавието кърти мивки! Искате да кажете,че нощите се ИЗСТУДЯВАТ по-бавно? Няма как нощите да се затоплят...

 6. 6 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  До коментар [#3] от "L Glassman":

  Това са нормални и циклични процеси, над които човекът няма особено влияние. Достатъчно е да поразгледаш историята на планетата, за да го видиш. Точно затова плюем затоплистите, защото те се опитват да налагат пропагандата, че хората сме виновни и съответно да им наливаме милиарди в гушите в името на някакво уж броене с "глобалното екокатастрофа".

 7. 7 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Земята е на 4,5 милиарда години. За този период е имало милиони затопляния и застудявания, но как да го обясниш на хора в времеви хоризонт от 20-30 години?

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 8. 8 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Как ли са се мъчили растенията и животните по времето, когато Антарктида не е била фризер и там са щъкали динозаври, сред буйна растителност? Голяма мъка за флората и фауната е било, щом това е времето на най-голямото биоразнообразие, при над 10 °C по-високи температури от сега и 4-10 пъти по-висока концентрация на въглероден диоксид?

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/All_palaeotemps.svg

  Направо да се чуди човек как е оцеляла планетата ни милиони години без учЕни затоплисти да я спасяват с трилиони долари от данъците ни.

 9. 9 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  Значи , се очаква да се сънуват невъзможни неща иначе в реалността......

 10. 10 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Чудото на еволюцията - когато един вид стане твърде доминиращ, развива глупост и арогантност, за да се затрие сам и да даде място на следващите.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 11. 11 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Най-мразя да спя на топло, за това предпочитам тялото на жената, да е студено!

 12. 12 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Най-мразя да спя на топло, за това предпочитам тялото на жената, да е студено!
  —цитат от коментар 11 на chepokalipsis


  Е, купи си фризер и спи в него. И може да смениш жената с крокодил - те са по-студенокръвни.

 13. 13 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 445 Неутрално

  "Когато облачността се увеличава, слънчевата светлина е блокирана през деня, но облаците запазват повече топлина и влажност през нощта."

  Облачността - враг номер 1, да се борим с нея. С каквато и дума да ги обидя, все ще е малко за тези пишман учени.

 14. 14 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Искате да кажете,че нощите се ИЗСТУДЯВАТ по-бавно? Няма как нощите да се затоплят...
  —цитат от коментар 5 на deaf


  Мне, заглавието е правилно, понеже учението е затоплизъм, а не застудизъм. Да не се бърка с Триединството : бог Затопъл се явява пред нас в три форми - затоплизъм, застудизъм и захладнизъм.
  Откритието на учЕните обяснява и защо прилепът е избягал от китайската пещера : не е могъл да заспи от жега.

 15. 15 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alex Ivanov":

  Това са нормални и циклични процеси, над които човекът няма особено влияние. Достатъчно е да поразгледаш историята на планетата, за да го видиш.
  —цитат от коментар 6 на Alex Ivanov

  До коментар [#8] от "Котаракът на Шрьодингер":
  Как ли са се мъчили растенията и животните по времето, когато Антарктида не е била фризер и там са щъкали динозаври, сред буйна растителност? Голяма мъка за флората и фауната е било, щом това е времето на най-голямото биоразнообразие, при над 10 °C по-високи температури от сега
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/All_palaeotemps.svg
  —цитат от коментар 8 на Котаракът на Шрьодингер


  А като ги гледате ти графики не ви ли прави впечатление, че онези промени са се случвали в разстояние на 50-100 000 години? А сега се случват в рамките на 200 години.
  Примерно по време на Триаския период температурите са растели с 0.00017 градуса годишно. Сега растат 40 пъти по-бързо с 0.007 градуса годишно.

  Никога преди не е било толкова бързо.

 16. 16 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Точно това е не е никакво глобално затопляне ами "градския островен ефект" - станциите в градовете, които са пълни с бетон и асфалт дето не успяват да изстинат напълно през нощта показват отчетливо по-високи нощни температури от съседните разположени в някое село или на връх в планината или този малък остров срещу Токио:

  https://scienceofdoom.files.wordpress.com/2010/01/japan-tokyo-100yrs-uhi.png

 17. 17 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 506 Неутрално

  0.25 градуса. Как ще ги преживеем? Ще го разберат само пенсионерите. Усеща се като увеличението на пенсиите им с 6%.

 18. 18 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2133 Весело

  Мен 3-та снимка ме покърти. Направо надникнах в устата и окото на пчелата.

 19. 19 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#16] от "Jazzdevil":

  Точно това е не е никакво глобално затопляне ами "градския островен ефект" - станциите в градовете, които са пълни с бетон и асфалт дето не успяват да изстинат напълно през нощта показват отчетливо по-високи нощни температури от съседните разположени в някое село...
  —цитат от коментар 16 на Jazzdevil


  Статията цитира поведението на диви животни и промяна в растителноста, и земеделието. Какви градски станции и какъв бетон има там?

 20. 20 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#15] от "tamada":

  А като ги гледате ти графики не ви ли прави впечатление, че онези промени са се случвали в разстояние на 50-100 000 години? А сега се случват в рамките на 200 години.
  —цитат от коментар 15 на tamada


  Стига глупости! Температури се мерят от има няма 200 години. Всички данни от преди това са някакво врачуване и някакви измислени модели.
  Няма да споменаваме сега как мерят температурите. Все на едни удобни места, а неудобните стойности ги "изглаждат" леко. :-)

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2518 Любопитно

  "облаците запазват повече топлина и влажност през нощта."

  Тия облаци и тая "вредна" влажност от кое вредно вещество се създават, та да му ограничим "отпечатъка" с едни пазарни данъци?
  Тука ще ми се потят без да плащат "отпечатък" влажност!

 22. 22 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Чак пък ,,климатична криза,, във историята на замята е имало хиляди
  такива затопляния и замръзвания, не правете от мравката слон !!!

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2518 Весело

  До коментар [#15] от "tamada":

  "Примерно по време на Триаския период температурите са растели с 0.00017 градуса годишно."

  Растели, растели и ... настъпила ледникова епоха. Не една, а няколко.

 24. 24 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 981 Весело

  До коментар [#20] от "Stargate":

  До коментар [#15] от "tamada": Стига глупости! Температури се мерят от има няма 200 години. Всички данни от преди това са някакво врачуване и някакви измислени модели.
  —цитат от коментар 20 на Stargate


  Е, щом са измислени, тогава защо редовно ги цитирате тия "хиляди затопляния в историята на Земята"? :)

  Няма да споменаваме сега как мерят температурите. Все на едни удобни места, а неудобните стойности ги "изглаждат" леко.
  —цитат от коментар 20 на Stargate


  Какво значение имат местата? Тук става дума за проследяване на тенденция – същите места преди са показвали едно, а с течение на времето показват друго.

 25. 25 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#15] от "tamada":

  Значи, след 100 години ще се покачват с 0,7 градуса.

  Ако не се зачистим, допускайки варвари и екстремисти в подредената си къщичка, дотогава ще имаме надеждна чиста енергия.

  Създадена, както всяко друго надеждно средство, на пазарен принцип, а не всеки месец отчислявайки средства, съпоставими с една вноска за кола, на другарите-затоплисти.

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2518 Весело

  До коментар [#17] от "hieros_logos":

  "0.25 градуса. Как ще ги преживеем? "

  Само с коронавирус - с толкова се повишава температурата при тия с клетъчен имунитет. За останалите - един градус. Толкова е разликата на сутрешната и вечерната темперстура на тялото.
  Може пък телата да са причина за нощното затопление. Пък и живеят по-дълго от преди. И са повече, много повече.

 27. 27 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#24] от "tamada":


  Е, щом са измислени, тогава защо редовно ги цитирате тия "хиляди затопляния в историята на Земята"? :):
  —цитат от коментар 24 на tamada


  Едно е да са ясни приблизителните температури за даден период, друго е да са точни дадени и използвани. Нали правите разлика.

  Какво значение имат местата? Тук става дума за проследяване на тенденция – същите места преди са показвали едно, а с течение на времето показват друго.
  —цитат от коментар 24 на tamada


  Мда, само че местата НЕ са същите. Съвсем нарочно много от станциите са преместени на "удобни" места. Или на "неудобните" станции данните не са вземани предвид, пак случайно.

 28. 28 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 981 Весело

  До коментар [#23] от "wanderer":

  До коментар [#15] от "tamada":"Примерно по време на Триаския период температурите са растели с 0.00017 градуса годишно."
  Растели, растели и ... настъпила ледникова епоха. Не една, а няколко.
  —цитат от коментар 23 на wanderer


  Глупости.
  Настъпила е, само че 150 милиона години преди Триаския период. През Пермския период настъпва рязко затопляне (като "рязко" означава в рамките на 50 млн години). После охлаждане в рамките на още 30-40 млн години, но без ледникова епоха. После пак затопляне и пак за десетки милиони години. Следваща малка ледникова епоха е била около 100 млн години след Триас, а следващата голяма 200 млн години след него.

  Което показва, че повечето от отричащите рязкото затопляне сте гола вода по история. :)

 29. 29 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Леле, това че нощите са по-топли е по-опасно и от ковида!
  —цитат от коментар 1 на Lazarus


  Природата е система от скъчени съдове. Ще го схванете ама когато е вече късно и децата и внуците ви горят.

 30. 30 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  ...промени са се случвали в разстояние на 50-100 000 години? А сега се случват в рамките на 200 години.
  Примерно по време на Триаския период температурите са растели с 0.00017 градуса годишно. Сега растат 40 пъти по-бързо с 0.007 градуса годишно.Никога преди не е било толкова бързо.
  —цитат от коментар 15 на tamada


  Сосни лъжи! Първо - никой не може да датира материал (скала)от Триаския период с точност от дори 50 000 години. Второ - индикациите за температурите през геоложките епохи са косвени и съвсем относителни и се разделят грубо на топло, умерено и умерено тогава той тръгнал да разправя, че сме знаели на годишна база преди 200млн г как ежегодния темп на промяна бил 0.000017С - все едно аз да ви кажа като ви средна на улицата , че виждам ДНК структурата ви...

 31. 31 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 981 Весело

  До коментар [#25] от "klecho":

  До коментар [#15] от "tamada": Значи, след 100 години ще се покачват с 0,7 градуса. Ако не се зачистим, допускайки варвари и екстремисти в подредената си къщичка, дотогава ще имаме надеждна чиста енергия.
  —цитат от коментар 25 на klecho


  Не, няма да е с 0,7 повече, защото температурата няма как да расте линейно. Колкото по-голяма е промяната, толкова по-бързо ще расте. Ако не ти се вярва попитай някой физик да ти обясни основните положения в термодинамиката.

  Освен това става дума за покачване на средната температура на Земята, а не че днес е 22 градуса пък тогава ще е 22,7. Повишаване със 1 градус означава, че на много места ще пресъхнат реки и водоизточници, и че на други ще се образуват нови пустини. Повишаване с 1,5 градуса означава, че на 1/3 от сушата ще го закъсаме много сериозно за вода.

 32. 32 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 981 Весело

  До коментар [#27] от "Stargate":

  До коментар [#24] от "tamada":
  Едно е да са ясни приблизителните температури за даден период, друго е да са точни дадени и използвани. Нали правите разлика.
  —цитат от коментар 27 на Stargate


  Че кой говори за точни температури? Не си измисляйте неща, които не съм казвал!
  Погледнете графиката в коментар 8! Показват се като "доказателство" разлики от по 10-15 градуса. Само дето никой не обръща внимание, че тези промени са се случили за стотици хиляди или десетки милиони години.
  Няма никакво значение дали температурите са били точно 10 или 12 градуса по-високи. Обсъждаме тенденции, а не точни показания. Явно не правите разлика.

 33. 33 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Освен това става дума за покачване на средната температура на Земята, а не че днес е 22 градуса пък тогава ще е 22,7. Повишаване със 1 градус означава, че на много места ще пресъхнат реки и водоизточници, и че на други ще се образуват нови пустини.
  —цитат от коментар 31 на tamada


  Още сосни лъжи - след края на последния ледников период преди 12 000г следват едни 4-5 000г със значително по-топъл от сегашния климат. По-топъл означава и повече изпарение от океаните и повече валежи - точно по онова време Сахара е била тревиста савана пълна с плитки езера пълни с хипопотами, жирафи и антилопи дето ги има по скалните рисунки в Алжир.

 34. 34 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 981 Весело

  До коментар [#30] от "Jazzdevil":

  Сосни лъжи! Първо - никой не може да датира материал (скала)от Триаския период с точност от дори 50 000 години. Второ - индикациите за температурите през геоложките епохи са косвени и съвсем относителни и се разделят грубо на топло, умерено и умерено тогава той тръгнал да разправя, че сме знаели на годишна база преди 200млн г как ежегодния темп на промяна бил 0.000017С...
  —цитат от коментар 30 на Jazzdevil


  При положение, че се цитират периоди продължили по 100-200 млн години няма никакво значение дали точността е 1000 или 50 000 години.
  Когато става дума за изменения водещи до голяма жега или до ледникови епохи, естествено, че може да се докаже усреднена стойност. Говоря за разлика в скоростта от 40 пъти, така че няма никакво значение дали растежът е бил 0.000017 или 0.000035 градуса. Разликата с днес пак е много голяма.

 35. 35 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 981 Весело

  До коментар [#33] от "Jazzdevil":

  Още сосни лъжи - след края на последния ледников период преди 12 000г следват едни 4-5 000г със значително по-топъл от сегашния климат. По-топъл означава и повече изпарение от океаните и повече валежи - точно по онова време Сахара е била тревиста савана пълна с плитки езера...
  —цитат от коментар 33 на Jazzdevil


  То ако механизмът на климата беше толкова прост, то Сахара щеше да е намаляла след последната "малка ледникова епоха" отпреди 300 години. Само че тя расте. А през последните няколко по-топли години странно защо има суша, а не повече дъждове?

 36. 36 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2133 Весело

  Природата е система от скъчени съдове.
  До коментар [#29] от "katerina_slavova":

  Не става ли да я де-глобализираме и всеки да си гледа неговата черга ?

 37. 37 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#32] от "tamada":


  До коментар [#27] от "Stargate":
  —цитат от коментар 32 на tamada


  Обяснявам пак, за да схванете този път. Няма как да знаете изменението за 20-30-40-50 години в онези времена, за да го сравните със сегашното. Сравнявате круши с ябълки и правите изводи. След 1 000 000 години графиката на настоящата епоха, ера или там каквото е, може да е същата, защото тези 20-30-40 последни години да не се вписват дори в една точка от графиката. Няма никаква гаранция, че и тогава не е имало периоди от по 30-40 години с малко по-различни температури и по-различна скорост на нарастването им. Дано да сте ме разбрали този път!

 38. 38 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2133 Весело

  Добре че, Дания респективно Гренландия е ЕС.

 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#3] от "L Glassman":Това са нормални и циклични процеси, над които човекът няма особено влияние. Достатъчно е да поразгледаш историята на планетата, за да го видиш. Точно затова плюем затоплистите, защото те се опитват да налагат пропагандата, че хората сме виновни и съответно да им наливаме милиарди в гушите в името на някакво уж броене с "глобалното екокатастрофа".
  —цитат от коментар 6 на Alex Ivanov


  Абсолютно. просто се чудя, как на базата на 35 години, някакъв нищожен миг за плаетата Земя, която е преживяла затоплания, ледникови периоди и кой знае пще какви метаморфози не само в климатичен план, да направиш извод и той и да е верен.
  Просто е несериозно. Вс едно ако някой от нас огладнее за минута-две, да прогнозираме, че до края на деня ще се гътне от глад.

 40. 40 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 981 Весело

  До коментар [#37] от "Stargate":

  Няма как да знаете изменението за 20-30-40-50 години в онези времена, за да го сравните със сегашното.
  —цитат от коментар 37 на Stargate


  Че кой говори за 50 години? Говорим за последните 250. И няма никакво значение каква е графиката за преди 200 млн години, защото ако тогава е имало естествени източници за толкова голямо повишаване на праха и парниковите газове, то днес ги няма. Доказано е, че увеличението е в резултат на нашите действия.
  То впрочем ясно се видя по време на карантината през пролетта.

 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  До коментар [#28] от "tamada":

  "През Пермския период настъпва рязко затопляне (като "рязко" означава в рамките на 50 млн години). После охлаждане "

  Не щете да назовете причините, които при "непрекъснато затопляне" после водят до охлаждане.

  И ледниковите епохи се редуват на всеки 40-60 хил. години, коя по-слаба, коя по-смразяваща.
  А температурата е само следствие от променения енергиен баланс на планетата. Може да е по-висока заради по-високото атмосферно налягане (атмосфера богата на амоняк и въглеводороди); на по-малка водна повърхност; на честотата на изригване на вулкани.
  Сравнението с триас показва, че сегашните температури не са екстремални и нищо чудно да настъпи охлаждане преди да бъдат достигнати триаските температури.
  И още нещо, концентрацията на СО2 в атмосферата е била в пъти повече, хиляди пъти повече по време на триас. Но вече не е и не за да може човечеството да строи с варовик. Няма как да се получи калциев карбонат (разлага се при 400 градуса) от вулканична дейност. Требе си атмосферен СО2.

 42. 42 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 981 Весело

  До коментар [#39] от "tsvetko_51":

  Абсолютно. просто се чудя, как на базата на 35 години, някакъв нищожен миг за плаетата Земя, която е преживяла затоплания, ледникови периоди и кой знае пще какви метаморфози не само в климатичен план, да направиш извод и той и да е верен.
  —цитат от коментар 39 на tsvetko_51


  Извод може да се направи и не за 35 години, ами даже за 35 дни. Като например спадът на парниковите газове по време на карантината.
  https://www.sinoptik.bg/news/pandemiiata-prochisti-vyzduha-i-vodite-4389

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  До коментар [#32] от "tamada":

  "Обсъждаме тенденции, а не точни показания"

  Тъй де - обясняваме максимумите с човешката дейност (дето я е нямало)/СО2, а не обясняваме минимумите. Само един прах в очите, опс в Космоса не стига.
  Фактът, че се "търси под вола теле" (промяна на биоповедение) за да се внуши затопление, означава просто, че тезата издиша от всякъде. Всъщност, затоплението е заменено с "промяна на климата" и ние трябва да се борим (да плащаме по-високи данъци за да имало борчета с научен консенсус), дори самата промяна да е за добро (естествен ход на Еволюцията на планетата).

 44. 44 Профил на Vasil Angelov
  Vasil Angelov
  Рейтинг: 102 Неутрално

  като гледам какви доказани "специалисти" коментират, ми се плаче.

  Толкова много хора, изучили се от клипчета в интернет, които не могат да навлезат и 2мм под повърхността в някаква тематика.

  леко тъжно е :/

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  До коментар [#31] от "tamada":

  "Освен това става дума за покачване на средната температура на Земята"

  Дефинирай "средна температура на Земята"!

  Не е никак умно температурата да се определя на фазова граница (хетерогенна система), където нейната стойност зависи от различни фазови преходи (изпарение, кристализация, разтваряне или чисти химични взаимодействия). Например, 500 метра под морското ниво и 500 м над морското дъно е една добра отправна точка за определяне на средната температура на Земята. Друга може да бъде температурата в ядрото на Земята.

 46. 46 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 981 Весело

  До коментар [#43] от "wanderer":

  Фактът, че се "търси под вола теле" (промяна на биоповедение) за да се внуши затопление, означава просто, че тезата издиша от всякъде.
  —цитат от коментар 43 на wanderer


  Че има затопляне в последните 250 години е безспорно и то е ясно по много признаци от историята, дори без да се мери температурата. Както се вижда повечето противници не отричат, че има затопляне, а спорят дали ние, хората сме причината.
  Впрочем и Вие сте от тях – ту твърдите, че има затопляне и цитирате циклите на Миланкович, ту твърдите, че няма затопляне... като фурнаджийска лопата се въртите както Ви изнася за момента. :)

  Всъщност, затоплението е заменено с "промяна на климата"
  —цитат от коментар 43 на wanderer

  Терминът "затопляне" не е заменен с нищо, защото е доказано, че средните температури на планетата са по-високи. Изразът "промяна на климата" се употребява за да се отговори на идиотите, които всяка зима пискат, че Не-знам-къде-си имало повече сняг или било по-студено от предната зима. Обаче после ако на същото място е драстично по-топло странно млъкват.

 47. 47 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  До коментар [#40] от "tamada":


  До коментар [#32] от "tamada":"Обсъждаме тенденции, а не точни показания"Тъй де - обясняваме максимумите с човешката дейност (дето я е нямало)/СО2, а не обясняваме минимумите. Само един прах в очите, опс в Космоса не стига.Фактът, че се "търси под вола теле" (промяна на биоповедение) за да се внуши затопление, означава просто, че тезата издиша от всякъде. Всъщност, затоплението е заменено с "промяна на климата" и ние трябва да се борим (да плащаме по-високи данъци за да имало борчета с научен консенсус), дори самата промяна да е за добро (естествен ход на Еволюцията на планетата).
  —цитат от коментар 43 на wanderer


  Глупости! Няма нищо доказано, само празни приказки и рев за още финансиране. Какво се видя през пандемията. Че кравите спряха да пърдят ли? Или вулканите спрях да бълват вредни газове. Айде моля, излезте от града и пропагандата.

 48. 48 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 981 Весело

  До коментар [#45] от "wanderer":

  Не е никак умно температурата да се определя на фазова граница...
  —цитат от коментар 45 на wanderer


  Не е никак умно ту да твърдиш, че има затопляне, ту че няма според това къде ти е фазовата граница в момента. :)

 49. 49 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Алармистите изстрещяват.
  Само им вижте речника - "климатична криза", "убиват американците".
  Явно така ще я караме.

 50. 50 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1492 Весело

  За септември и октомври е доста добре - гроздето зрее нощем и ако тя е топла, гроздето става великолепно! Виното и ракиджоса също...

 51. 51 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#33] от "Jazzdevil": То ако механизмът на климата беше толкова прост, то Сахара щеше да е намаляла след последната "малка ледникова епоха" отпреди 300 години. Само че тя расте. А през последните няколко по-топли години странно защо има суша, а не повече дъждове?
  —цитат от коментар 35 на tamada


  И кой, освен tamada твърди това? И коя е tamada, че да вярваме на нея, а не на фактите?

  „Глобалното затопляне може да предизвика наистина радикална промяна на климата. В повечето региони по света то предизвиква суши и води до намаляване на урожая, но в сухия Сахел, в покрайнините на Сахара, ще се случи точно обратното. Ще се подобри положението с достъпа до вода и регионът ще стане годен за развитие на земеделието и животновъдството“,

  https://nova.bg/news/view/2017/07/06/187067/след-100-години-сахара-ще-позеленее

 52. 52 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#51] от "Котаракът на Шрьодингер":

  И кой, освен tamada твърди това? И коя е tamada, че да вярваме на нея, а не на фактите?
  —цитат от коментар 51 на Котаракът на Шрьодингер


  А къде са фактите? Щото цитираш само хипотеза.
  Днес по-топло ли е, отколкото през 18 век? По-топло е.
  Сахара пораснала ли е за това време? Пораснала е. И продължава да расте.

 53. 53 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#51] от "Котаракът на Шрьодингер":

  В повечето региони по света то предизвиква суши и води до намаляване на урожая...
  —цитат от коментар 51 на Котаракът на Шрьодингер


  И на всичкото отгоре ми сочиш цитат, който казва абсолютно същото, което казвам и аз – че на повечето места ще закъсаме за вода.

 54. 54 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Земята стана по-зелена заради повишените нива на въглероден диоксид в атмосферата

  Излишният въглероден диоксид в атмосферата направи нашата планета по-зелена, при това растителността се е увеличила с площ, два пъти територията на Съединените щати между 1982 г. ​​и 2009 г., показва ново проучване на НАСА.

  Навсякъде по света, области, които някога са били сковани от лед, безплодни или пустини, сега са покрити със зелена листна маса.


  Другарката тамада сигурно е ужасена, че планетата се раззеленява. 😂
  Срещу скромните няколко трилиона долара щели да намалят въглеродния диоксид, за да спасят планетата. 😂😂 Все едно да отнемат водата на рибите и така да ги спасят. 😂

 55. 55 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#51] от "Котаракът на Шрьодингер":на повечето места ще закъсаме за вод
  —цитат от коментар 53 на tamada  Това е вярно само за обезлесени райони...
  Абе, нелогични неща пишеш, не само неверни. Как стигна до извода, че ще закъсаме за вода при глобално затопляне? Точно обратното - ако планетата се е раззеленила, а температурата повишила, значи ще имаме изобилни валежи. Елементарна физика, дете. При по-висока температура, водата се изпарява по-бързо от растенията (които са и повече). В резултат възникват повече водни пари, които кондензират в съответно по-обилни дъждове. Кръговрат на водата... Мислех, че се учи в основното училище. Ако не, заповядай:

  https://docs.google.com/presentation/d/15dejP9OsQ9x2_OZLvkRr4RrnMQpImkihcHMl1jQxAlk/htmlpresent?hl=bg

 56. 56 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#55] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Това е вярно само за обезлесени райони...
  Абе, нелогични неща пишеш, не само неверни. Как стигна до извода, че ще закъсаме за вода при глобално затопляне?
  —цитат от коментар 55 на Котаракът на Шрьодингер


  Просто цитирах твоя коментар 51 бе, човек. Който лично си извадил от някъде си. Айде пак ще го цитирам, щото явно преписваш каквото ти падне без да четеш. :)
  Глобалното затопляне може да предизвика наистина радикална промяна на климата. В ПОВЕЧЕТО региони по света то предизвиква суши и води до намаляване на урожая...
  —цитат от коментар 51 на Котаракът на Шрьодингер


  Не само в обезлесените райони, а в повечето.
  Впрочем Сахара какъв район е в момента? Залесен ли? :)

 57. 57 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Земята стана по-зелена заради повишените нива на въглероден диоксид в атмосферата Излишният въглероден диоксид в атмосферата направи нашата планета по-зелена, при това растителността се е увеличила с площ, два пъти територията на Съединените щати между 1982 г. ​​и 2009 г., показва ново проучване на НАСА.Навсякъде по света, области, които някога са били сковани от лед, безплодни или пустини, сега са покрити със зелена листна маса. Другарката тамада сигурно е ужасена, че планетата се раззеленява. 😂Срещу скромните няколко трилиона долара щели да намалят въглеродния диоксид, за да спасят планетата. 😂😂 Все едно да отнемат водата на рибите и така да ги спасят. 😂
  —цитат от коментар 54 на Котаракът на Шрьодингер  Ахааа, затова ли в Амазонка бразилците секат като за последно. Грижат се да не се множи популацията на държвета. :))

 58. 58 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 3076 Неутрално

  Ахааа, затова ли в Амазонка бразилците секат като за последно. Грижат се да не се множи популацията на държвета. :))
  —цитат от коментар 57 на katerina_slavova


  Амазония си изчезва отдавна.
  Основно - заради Екологията.

  Борба с климатичните промени, Грета Тунберг, затоплизъм , а-у ...

  --------------
  "A global analysis of deforestation due to biofuel development..


  ----------------------
  "U.S. ethanol may drive Amazon deforestation
  by Mongabay.com

  Ethanol production in the United States may be contributing to deforestation in the Brazilian rainforest said a leading expert on the Amazon..."
  -------------------------
  Въглеродно-неутрални горива, намаляване на парниковата емисия и на Глобалното Затопляне ..

  Кое ни е по-важно, Екологията или горите??

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK