Как Европейската комисия изработи Доклада за върховенството на закона и никой не го оспорва

Как Европейската комисия изработи Доклада за върховенството на закона и никой не го оспорва

© ReutersПървият годишен Доклад за върховенството на закона в Европейския съюз бе посрещнат със сдържано одобрение като "обективен и положителен" от управляващите и използван от критиците им, с аргументи че е пълен със съкрушителни критики.


Как е съставен този документ, който е с по-широк обхват от все още действащия Механизъм за сътрудничество и проверка на България от еврокомисията, но за разлика от него не отправя препоръки? Краткият отговор е - с обобщаване на информация от стотици източници и от лични разговори с национални представители и международни организации.


Докладът е констативен и прилага един и същ подход към всичките 27 държави, поради което няма как авторите му да бъдат критикувани, че проявяват двоен стандарт, както и трудно някой ще си припише заслугите или ще се оплаче, че не е бил питан. Трудно е и да се правят лесни сравнения между отделните страни членки и не това е предназначението - документът цели да предизвика гражданите на отделните страни да се фокусират върху собствените си проблеми, да ги решат и да опитат да предотвратят появата на нови.
В обяснението на Европейската комисия как е подготвен докладът се казва, че това е станало в тясно сътрудничество със страните членки и се основава на разнообразни източници.


Методологията е обсъждана със страните членки и ще продължи да се използва в подготовката на следващите доклади. За всеки от четирите анализирани аспекта - правосъдие, борба с корупцията, медии и баланс между властите - има позоваване на европейските закони. Има много препратки към оценки и препоръки на Съвета на Европа, който е организация извън структурите на ЕС, и други ресорни европейски сдружения.


За подготовката на доклада, за обсъждане на методологията му и за целите на комуникацията след публикуването е изградена мрежа от конкретни контакти във всяка страна. Тези "национални контактни точки" (обикновено това са конкретни хора от изпълнителната власт - бел.ред.) отговарят за организиране на диалога между Европейската комисия и компетентните национални власти.


Стотици източници и срещи


Но това далеч не е единственият канал за събиране и уточняване на информация - Европейската комисия е разговаряла с над 200 различни участници в анализираните сектори и е провела повече от 300 виртуални (заради пандемията) срещи с власти и агенции в страните членки, както и с представители на гражданското общество.


В този смисъл се очаква заключенията да предизвикат не само обяснения и действия на правителството, парламента или съдебната власт, но и активност от неправителствени организации, медиите и обществото като цяло. Не защото трябва да продължим да си говорим - помежду си и с евроинституциите - за върховенство на закона, а и защото докладът е една от инициативите за изработване на механизъм на ЕС, обвързващ достъпа до евросредства с това дали конкретна страна има независимо правораздаване, баланс между властите и свободни медии да ги контролират.


В същото време Европейската комисия изтъква, че не иска мониторингът, който извършва докладът, да е още едно административно бреме, след като страните членки вече са оценявани и от Групата за върховенство на закона (GRECO), Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Конвенцията на ООН за борба с корупцията (UNCAC) и Венецианската комисия към Съвета на Европа. Затова еврокомисията ще използва и тези механизми за докладите си, т.е. подаващите информация към изброените институции трябва да знаят, че тя в крайна сметка ще стигне и до Брюксел и там ще бъде сравнявана с това какво казват други участници в анализираните сектори.


Кой участва


Ето например кой е участвал в изготвянето на оценката за състоянието, качеството и ефективността на правораздавателната система:


В сравнителен план:


- информационното табло на ЕС в областта на правосъдието


- годишните въпросници до групата на контактните личности в националните правораздавателни системи и върховните съдилища


- Съвета на Европа и в частност годишното проучване на Комисията за ефективност на правосъдието (CEPEJ) за нуждите на Генерална дирекция "Правосъдие и потребители" в Европейската комисия


- проучвания на "Евробарометър" за възприятието за независимост на правораздаването


- доклади и проучвания от релевантни международни организации като Световната банка, ОИСР, ОССЕ, Световния икономически форум.


Национални източници:


- представители от страните членки в контекста на Европейския механизъм за върховенството на закона


- други участници в секторите в контекстна на този механизъм


- посещения в страните членки


- решения на Съда на ЕС (ECJ)


- доклади за прилагане


- решения на Европейския съд за правата на човека


- националната оценка в Европейския семестър и механизмите за сътрудничество и проверка за България и Румъния, както и посещения в страните


- Генерална дирекция "Бюджет" към Европейската комисия и ОЛАФ за повдигнати обвинения


- Информационната система на ЕС за основни човешки права (EFRIS)


- доклади на Съвета на Европа и в частност тези от Венецианската комисия, Групата държави срещу корупцията (GRECO), Консултативният съвет на съдиите (CCJE), Консултативният съвет на европейските прокурори (CCPE), Департаментът по изпълнение на присъди и решения, Комисията от експерти за оценка на мерките за борба с прането на пари и финансирането на тероризма (MONEYVAL)


- контакти с участници в сферата и в частност мрежи на магистрати, национални институции за правата на човека, гражданското общество, представители на академичните среди


- доклади и допитвания от други международни и регионални организации, включително тези под егидата на Конвенцията на ООН за борба корупцията и Конвенцията на ОИСР за борба с подкупите.


И това не е всичко


И ако това не е достатъчно, Европейската комисия се обръща за повече информация и мнение към:


1. Мрежата на председателите на върховни съдилища в ЕС
2. Европейската мрежа на съветите за съдебната власт (ENCJ) - организация на независими национални органи в подкрепа на съдебната система в страни е от ЕС
3. Асоциацията на държавните съвети и Върховните административни юрисдикции (ACA-Europe) - базирана в Белгия неправителствена организация, обменяща опит и споделяща оценки и помощ за функционирането на правосъдието и в частност свързаното със Общностното право на ЕС
4. Европейската асоциация на съдиите (EAJ)
5. Европейски магистрати за демокрация и свободи (MEDEL)
6. Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ)
7. Съветът на адвокатите и правните общества в Европа (CCBE)
8. Конференцията на Европейските конституционни съдилища
9. Европейската мрежа на Националните институции за правата на човека (ENNHRI)
10. Европейско партньорство срещу корупцията/Европейска мрежа на контактните точки за борба с корупцията
11. Мрежа на агенциите за предотвратяване на корупция.

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 917 Неутрално

  "В този смисъл се очаква заключенията да предизвикат не само обяснения и действия на правителството, парламента или съдебната власт, но и активност от неправителствени организации, медиите и обществото като цяло."

  Заради това ли беше целия вой :) НПО да се опитат да изкарат някой лев

  ХАХАХАХХАХАХАХХАХХА

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":

  Да, забравих:

  "политически коментатор в социалните мрежи"
  "инфлуенсър"
  "политически влогър"

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4595 Любопитно

  Докладчето не пише ли, че за да има върховенство на закона, всички съдии, получили суми от грантове, отделно и недекларирани, трябва да подадат оставка на момента!?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Дневник - побъркахте се да отразявате този доклад. Нищо негативно не пише в него за България и правителството. Спрете се.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  EU defender
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 9. 9 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#7] от "kzj35678888":

  Това го изпрати и на всички критични западни издания, на "Ел Периодико" и на полицията и прокуратурата в Барселона. Да видим какво ще отговорят за шамарите. А, чакай, те с анонимни тролове не се занимават.

 10. 10 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Надявам се вдигнатата ръка на снимката да е са сбогуване... Борисов ЧАО-ЧАО-ЧАО!!!

 11. 11 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Продължавам да питам: Защо докладите за Полша и Унгария са значително по-остри от този за България? Ако е само заради едното козируване на Бац€, да строим всички тукашни форумнисти на хранилката на ГЕРБ и да козируват от сутрин до вечер. Да свършат нещо полезно, не като

  коментар [#1] от "EU defender":

 12. 12 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#9] от "PetarKara":

  Няма нужда нищо да изпращам. Лъжите за къщата в Барселона, за "истинските" пачки с евро и кюлчета злато в чекмеджето са пределно ясни на западната преса и политици. С тези долни лъжи само увеличавате подкрепата за ГЕРБ и правителството.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Забелязвате ли как много "професии" стават все по-излишни:"интелектуалец""гуру""политически ПР експерт""НПО експерт""веган""правозащитник"Време е да си намерите истинска работа, другари.
  —цитат от коментар 2 на EU defender


  Ами то в Мутроландия няма място за много професии. Ти си седнал на една от най-използваните - форумен трол!

 15. 15 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  "Как е съставен този документ: с обобщаване на информация от стотици източници и от лични разговори с национални представители и международни организации.
  Докладът е констативен и прилага един и същ подход към всичките 27 държави, поради което няма как авторите му да бъдат критикувани, че проявяват двоен стандарт, както и трудно някой ще си припише заслугите или ще се оплаче, че не е бил питан. "

  Значи, докладът е съставен от мнения на разни НПО_та, но нямало как да има двоен стандарт и бил еднакво обективен за всички. ахахах Потресаваща логика, направо брилянтна, уникална, безкрайно логична. Типично за левите, питали сульо и пульо и направили "обективен" доклад. ахаха Другари, тези ги разправяйте на баба си. Може и да се върже, ама надали!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4595 Весело

  До коментар [#15] от "Stargate":

  "Потресаваща логика, направо брилянтна, уникална, безкрайно логична."  Малко уточнение, "направо "брилянтна", уникална", "безкрайно логична"", трябва да са в кавички, че могат и да не те разберат, и да го приемат за похвала...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 18. 18 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 694 Неутрално

  В народното ни творчество е прието, че "от десет кладенеца вода " трябва да донесеш, за да направиш черното бяло. В "модерното" еврообщество кладенците са три пъти повече... Ама ние си знаем, че черното бяло не става. Хеле пък с доклади и декларации.
  ОСТАВКА!

  От идиоти отговор не чакам
 19. 19 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#7] от "kzj35678888":Това го изпрати и на всички критични западни издания, на "Ел Периодико" и на полицията и прокуратурата в Барселона. Да видим какво ще отговорят за шамарите. А, чакай, те с анонимни тролове не се занимават.
  —цитат от коментар 9 на PetarKara


  Интересно ми е какво очаквате с тази риторика, надявах се да ви е преминало и да сте я позабравили.

  Та прокуратурата в Барселона и Периодико какво са казали досега.

  Очевидно нервността Ви идва от провала ви да стане на вашето, друго няма.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 20. 20 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Че кой оспорва доклади на ЕК на ЕССР, едно време по бай Тошово никой не оспорваше доклади на ЦК на БКП или пък ЦК на РКП в СССР.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#11] от "PisnaMi":

  Ами ..... питай Полша и Унгария

  ХАХАХАХХАХАХХА

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 917 Неутрално

  В народното ни творчество е прието, че "от десет кладенеца вода " трябва да донесеш, за да направиш черното бяло. В "модерното" еврообщество кладенците са три пъти повече... Ама ние си знаем, че черното бяло не става. Хеле пък с доклади и декларации. ОСТАВКА!
  —цитат от коментар 18 на chudomor


  Така е. Като напишеш оставка с главни букви и ще стане. Със сигурност!

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Как да го оспорва,слугата,който винаги козирува на началниците,а те в ЕС трябва да са равни с него? Как да се оспорва доклад,който е самата истина?

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3817 Весело

  До коментар [#9] от "PetarKara":Няма нужда нищо да изпращам. Лъжите за къщата в Барселона, за "истинските" пачки с евро и кюлчета злато в чекмеджето са пределно ясни на западната преса и политици. С тези долни лъжи само увеличавате подкрепата за ГЕРБ и правителството.
  —цитат от коментар 12 на kzj35678888


  Да бе!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":
  Кои другаросваш? Другари са в БСП и отчасти в ГЕРБ.

 29. 29 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  Европейската комисия се обръща за повече информация и мнение към...
  Не става документа- не са питали нашите ПРОКУРОРИ , а те независими ..независими ..))

 30. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  За жалост след тези протести много трудно нещо хубаво ще се случи в България. Мутрата беше писнал на всички, и трябваше нещо да се направи, но за да се промени тотално системата и да изчезнат комунистите от политическият живот в БКП. И тогава дойдоха тези протести. И се започна едно протестиране рамо до рамо с БКП, Резидента, Мая и т .н комунисти. Т. е. да сменим софт комунистите от Герб с хард комунистите от БКП.
  Нещата вместо да се оправят все повече се заплитат. БКП вижда в тези протести гаранция за оцелявате си. А такива като ДБ въобще не ги броим, защото още утре ДБ може да се разпадне и "Зелените" да тръгнат по своят си път, ДСБ по своят си и "Да, България" по своят си.

  Анатема на комунизма!
 31. 31 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3174 Весело

  До коментар [#2] от "EU defender":

  при теб в селското стопанство търсят ли хора, или такива с висше образование не се харчат много?

 32. 32 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Така както България се извива гъвкаво по отношение на ЕС в стила от снимката по-горе, така и Северна Македония работи с България. И накрая и двете държави си правят каквото знаят.

 33. 33 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  В България сега почти всичко е относително. "Интелектуалци" реално няма, а и да има не са тези, които са под светлините на прожекторите.

  Анатема на комунизма!
 34. 34 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Иначе така като гледам по насочеността на статиите днес, то протестите свършиха. вече не всяка статия е за протеста. Започва да си влиза сайта в руслото. Но ние разбрахме много неща и за ДБ, и за други политически организации и политици, и за "интелектуалци" и за сайтове, и за собственици на медии...

  Анатема на комунизма!
 35. 35 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Трогателен опит, но всички знаем, че докладът се прави по писания в медиите, като кои писания да се подберат, зависи от представител ЕК или по-скоро от техния интегритет и почтеност.

 36. 36 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  ЕК работи по правилата!
  Освен от официална информация докладите им са резултат и от много интервюта на място с различни социални групи- за това картинката им е вярна и точна!!!

 37. 37 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#31] от "boevbisser":

  Ти какво ВишУ имаш, лилав комунисте?

  The best way to predict the future is to invent it.
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":В България сега почти всичко е относително. "Интелектуалци" реално няма, а и да има не са тези, които са под светлините на прожекторите.
  —цитат от коментар 33 на anonim440


  Няма такова нещо като интелектуалец. Това е комунистическа измишльотина за творческата номенклатура, която е на издръжка на БКП. По-горе съм посочил типичен представител Джасим, кокто е един от онези стотина "интелектуалци", които онзи ден поискаха оставка на всички. Без резидента Радев, канечна.

  The best way to predict the future is to invent it.
 40. 40 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#38] от "dejmos":

  И вие минахте към стилът на протестиращите, който реално представлява само обиди.
  Сенека е казал, че "Стилът е лицето на душата".

  Анатема на комунизма!
 41. 41 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 387 Любопитно

  До коментар [#2] от "EU defender":Кои другаросваш? Другари са в БСП и отчасти в ГЕРБ.
  —цитат от коментар 28 на ck


  И преди всичко в ДеБъ!
  🐖🦢🐖🦢🐖🦢🐖

  Много съм прост
 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  Докладът е едно безкрайно дърдорене и каканижене, напълно безполезно, но целта не е единствено да убива скуката, а да показва, кой командва парада.

 43. 43 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Обикновено всички представители на една държава в европейските институции се опитват да направят всичко възможно за нея и да я представят в най-добра светлина. Разбира се винаги има изключения и депутати, които независимо че са избрани от една държава, се опитват по всякакъв начин да я очернят, надявайки се това да им донесе конкурентно предимство в политическата борба. Такова поведение ражда единствено презрение, не само в очернената държава, но и в онези, на които такива депутати мислят че се докарваат.

 44. 44 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#39] от "EU defender":

  В България интелектуалците, които са под светлините на прожекторите са поставени за интелектуалци. Не казвам, че няма въобще интелектуалци, има, но няма да ги видите под светлината на прожекторите. Медиите и интелектуалците са две различни неща.
  Винаги съм се чудел как например Калин Янакиев се води човек, който разбира от християнство. Аз съм обикновен бачкатор, но съм чел някакви книжки, а и съм вярващ православен християнин и този си няма хал хабер от православно християнство. Като същото може да се каже и за висшият клир на БПЦ, където само като си отворят устата и заговорят с изкуственият си превзет начин, който е характерен за кадрите на ДС и е ясно, че тези нещо не са в ред. Те даже не говорят като хора, какво остава нещо друго. Такова надуто, превзето говорене няма да срещнете сред висшият клир в Гърция. Владиците в Гърция си говорят нормално.
  България не се освободи от комунизма и затова е някаква изкуствена държава, с изкуствени владици, политици, медии, съдии, прокурори и т. н.

  Анатема на комунизма!
 45. 45 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3174 Весело

  До коментар [#39] от "EU defender":

  Не разсъждавай за интелектуалците, моля. Там в корена на думата има интелект, демек поне малко трябва да имаш. На село не ти и трябва да се терзаеш с неща, които не разбираш.

 46. 46 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":при теб в селското стопанство търсят ли хора, или такива с висше образование не се харчат много?
  —цитат от коментар 31 на boevbisser


  Завършилите АОНСУ не се харчите никъде, затова и плачете?

 47. 47 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3174 Весело

  До коментар [#46] от "4ort":

  Първо за този вуз ли се сети? Брей, личи си закалката....

 48. 48 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#7] от "kzj35678888":
  Заровили сте си главата "в пясъка" и не виждате и очевиднто. Не виждам какво печелите. А, да вижда се нещо червено.
  До коментар [#41] от "Шакир Зулов":

 49. 49 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#47] от "boevbisser":

  От НАТФИЗ ли си, "интелектуалецо"?

  The best way to predict the future is to invent it.
 50. 50 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#39] от "EU defender":Не разсъждавай за
  —цитат от коментар 45 на boevbisser


  Отдавна мина времето когато комунистите ни казвахте какво да правим, лилав комунисте.

  The best way to predict the future is to invent it.
 51. 51 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 638 Разстроено

  Образованието и интелекта са две съвсем различни неща.

 52. 52 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#22] от "EU defender":

  Ами..така е! Ама ти си коментирай коментарите...

  От идиоти отговор не чакам
 53. 53 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3174 Весело

  До коментар [#49] от "EU defender":

  За момента си далеч, хич и не се опитвай, от всичко, свързано с интелект трябва да бягаш като дявол от тамян. Иначе ти желая весела вечер.

 54. 54 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#52] от "chudomor":

  Добре, кога ще бъде оставката? Вече ти и подобните ти сте написали няколко хиляди пъти ОСТАВКА.

  ХАХХАХАХАХАХХАХА

  The best way to predict the future is to invent it.
 55. 55 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#49] от "EU defender":За момента си далеч, хич и не се опитвай, от всичко, свързано с интелект трябва да бягаш като дявол от тамян. Иначе ти желая весела вечер.
  —цитат от коментар 53 на boevbisser


  Не бягам от тамян :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 56. 56 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#54] от "EU defender":

  И що те избива на смях... С големи букви.
  Време е за вечеря, неделя е, аз ти съчувствам, човече.

  От идиоти отговор не чакам
 57. 57 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#56] от "chudomor":

  Смея се на жалкото ви безсилие, комунисти. Не ставате и за чеп за зеле.
  Написал ОСТАВКА и въпроса е решен.

  The best way to predict the future is to invent it.
 58. 58 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#57] от "EU defender":

  Това ще го запомня...някой да умира от смях,заради чуждо безсилие.
  Няма да те питам как си...

  От идиоти отговор не чакам
 59. 59 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  ЕК работи по правилата!Освен от официална информация докладите им са резултат и от много интервюта на място с различни социални групи- за това картинката им е вярна и точна!!!
  —цитат от коментар 36 на selqnin


  Да, но пустата барселонска прокуратура не ще да говори.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 60. 60 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1294 Весело

  До коментар [#49] от "EU defender":За момента си далеч, хич и не се опитвай, от всичко, свързано с интелект трябва да бягаш като дявол от тамян. Иначе ти желая весела вечер.
  —цитат от коментар 53 на boevbisser


  Вие, псевдотата от ДБ продължавате да се правите на интелигентни.
  Видяхме колко сте. Една вярна оценка на обстановката в страната да имахте, добре щеше да е.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 61. 61 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":Кои другаросваш? Другари са в БСП и отчасти в ГЕРБ.
  —цитат от коментар 28 на ck  ОБРАТНОТО !
  Другарите са в ГЕРБ и отчасти в БСП !
  Поискай ми поименна статистика и ВЕДНАГА давам !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  "това е станало в тясно сътрудничество със страните членки и се основава на разнообразни източници."
  Гешев и Борисов за разнообразни ли да ги смятаме?

 63. 63 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Ма Бойо ше усети квадратния само ако му спрат кранчето! Иначе ще наглее до последно тая тиква!

 64. 64 Профил на Студио Х
  Студио Х
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Мутрата спи и пърди, а пистолета на шкафчето за чекмеджето бди.

 65. 65 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Лошото е, че се усеща много сериозна прилика на лексиката и риториката ви с тази на доста от форумните тролове, които никога не биват банвани.
  Което потвърждава отдавнашното ми усещане, че редакцията участва пряко в 'дебатите' под статиите.
  —цитат от коментар 24 на zz_s


  Естествено. Освен с манипулативни материали, заглавия и плюене, активно участват и в "оценяването" като явно си мислят, че с плюсове и минуси ще повлияят на някого.

 66. 66 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Как Европейската комисия изработи Доклада за върховенството на закона и никой не го оспорва

  Ами няма как и да се оспорва . Но не е важно оспорването , з важно е тълкуването . А тук работата е дебела . дъклада е съкрушителен , но Простия и простите са толкова дебелокожи , че не усещат шамарите ,които плющят по мутрите им . Както врочем и когато докладите отразяваха мониторинга по същите проблеми а простите отричаха тотално заключенията им . Наглец до наглец , прост до прост .

 67. 67 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#13] от "kzj35678888":

  Чао и на ББ, КН, ММ и т. н.

 68. 68 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Това върховенство на закона такива като Бойко методиев борисов не би трябвало и няма да го четат , просто защото главите им 100% няма и не са в състояние да разберат за какво иде реч в доклада на ЕС ! !
  Както на времето Тато каза че щели вече не за ПОЛУ-, А ЗА ЦЕЛИ ПРОВОДНИЦИ ДА ПОСТРОЯТ ЗАВОД ! ! !

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на snejavasileva
  snejavasileva
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Боже колко умници имало в България. Направо потрес. Толкова са умни че пред тях ЕС ряпа да яде Всички институции в ЕС са некадърни,не знаят как да изготвят един доклад нищо че този доклад е изготвен с участието на много комисии на ЕС,,на проучвания,допитвания,факти,резултати и още много източници. Ама кои са те че ще дават оценка,ние българите сме ненадминати по плюене а за интелект всички са гении. Жалка работа,жалка нация,наистина дефектен народ,готов да се изцвъка на всички които не са съгласни с тях. Не разбирам само от къде такова самочувствие обикновено проявявано от ниско интелигентни и ограничени неграмотни хора. Явно избиват комплексите си по единствения за българина начин - плюене,очерняне,злоба и завист. Никой не може да оправи тази държава и Господ да слезе и той ще бъде оплют и очернен. За това никога няма да бъдем добре защото се самоизяждаме помежду си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK