Обединена Германия: 30 години по-късно Изтокът продължава да изостава

3 октомври 1990: хиляди празнуват пред сградата на Райхстага Обединението на Германия.

3 октомври 1990: хиляди празнуват пред сградата на Райхстага Обединението на Германия.Трийсет години след Обединението в Германия сякаш отново има две различни държави: за равни условия в източните и западните провинции и дума не може да става. И не само в икономическия смисъл, разказва "Дойче веле". Защо Изтокът изостава?


30-годишните в Германия са сравнително млади. На тази възраст майките раждат първото си дете, независимо в коя част на Германия са - сочи статистиката. Преди Обединението показателите са различни - в старите федералните провинции младите жени са раждали първото си бебе на 27 години, в новите - на 24.


Пълномощникът на федералното правителството за новите федерални провинции Марко Вандервиц има право, когато казва, че от 1990-а година насам в Германия по редица линии е постигнато сходство - например по отношение на прекарването на свободното време. Според него "общото е повече от различното".
Но дали е така наистина? Икономиката на петте нови федерални провинции достига само 73 процента от средните показатели за страната, а и заплатите изостават от западното ниво - съставляват само 89 процента от западните. Надеждите за наваксване на разликите се свързват с настаняването в новите източни провинции на високотехнологични компании, като заводите на "Тесла" край Берлин. За перспективни се смятат също инвестициите в мобилността, "зелените" водородни технологии и изкуствения интелект.


Има ли"задоволство от Обединението"?


Дагмар Екелман, председателка на близката до Лявата партия фондация "Роза Люксембург", е на мнението, че въпреки оставащите различия равносметката е позитивна: "Това бе път, който бе правилен за повечето хора в Германия".


Марко Вандервиц обаче изразява загриженост по отношение на по-ниската стойност на демокрацията в очите на източногерманците - само 78 процента виждат в нея най-добрата форма на обществото, докато на Запад процентите са 91. Вандервиц се позовава на високите изборни резултати на десните партии и не относително високия брой престъпления с дясноекстремистка мотивация. На това политиците и обществото трябва да обърнат повече внимание, включително по икономически причини.


Все още много млади хора заминават на Запад, защото там са базирани почти всички големи предприятия от автомобилната и химическата промишленост, респективно има повече и по-добре платени работни места. Въпреки това пълномощникът на правителството за новите провинции се надява, че ще се стигне и до вътрешногерманска миграция в източна посока.


Надеждата е свързана с мигрантите


Но докато очакванията на Вандервиц за вътрешната миграция са предимно пожелателни, все по-интензивно се мисли за притока на хора от други държави, и най-вече от Европа - поради културната близост. Вандервиц предполага, че поляците, които вече не могат да останат във Великобритания заради Брекзит, ще се насочат по-интензивно към Източна Германия.


С това обаче източногерманците очевидно имат по-големи проблеми от сънародниците си на Запад. Както личи по изборните успехи на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия", във всичките пет източни провинции партията е в силни позиции и е представена във всичките местни парламенти там, при това с по над 20 процента.


А тази партия изобщо не е източногермански феномен - от 2017 година тя е най-голямата опозиционна сила в Бундестага. И е с доста добри позиции също и на Запад - в баварския Ландтаг има над 10 процента, а в Баден-Вюртемберг - дори над 15.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Разликите между двете части са дори по-малки от очакваното.
  Защото са немци и са работливи.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6441 Любопитно

  Икономическите показатели в петте източни провинции достигат едва 73% от средното за страната.

  [email protected]
 3. 3 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  Все не мога да разбера защо никой не наложи санкции на ГФР за анексията на ГДР...

  Уж някакви Актове от Хелзинки имаше за ненарушимостта на следвоенните граници...

 4. 4 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  едно от най-хубавите неща в историята на света е това обединение. Всъщност би било по-добре да не се е стигало до него и да е нямало разединение, но...

  Обичам да слушам само себе си
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3422 Весело

  ... Надеждата е свързана с мигрантите ...

  Господинът Вандервиц е гоуем виц!
  Барабар с хер Фюрстенау ...

 6. 6 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Пак откровената пропаганда на дв. Надежата била в мигрантите. Източните били фашисти и популисти. Вземали само 89 % от заплатите на запдна Германия. Направо потресаващо е, какви хора пишат статиите.

 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Тъй де, закъде са дойчовците без мигрантите. Обаче в статията е изтървана другата важна тема, ЛГБТ. Предполагам на изток са гадни хомофоби.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  "С това обаче източногерманците очевидно имат по-големи проблеми от сънародниците си на Запад. Както личи по изборните успехи на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия", във всичките пет източни провинции партията е в силни позиции и е представена във всичките местни парламенти там, при това с по над 20 процента."
  *
  Защо пък точно това да е проблем?

 9. 9 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  За 22% в Източна Германия, капитализма е несправедлива система. Нормално ...все пак Карл Маркс е германец. А за много германци ( познавам много ), в онази Германия животът е бил по добър ! Това е Германия ,заплати, стандарт ,работа ...Смятай къде сме ние ..

 10. 10 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 726 Неутрално

  "С това обаче източногерманците очевидно имат по-големи проблеми от сънародниците си на Запад. Както личи по изборните успехи на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия", във всичките пет източни провинции партията е в силни позиции и е представена във всичките местни парламенти там, при това с по над 20 процента."*Защо пък точно това да е проблем?
  —цитат от коментар 8 на pamela


  Защото ще ми е много интересно да видя вашата реакция ,ако на вашата врата почукат едни хора и ви кажат , че от днес русите и глупавите , ще ги изпращат в командировка до Белене....да почистят малко там , тревичката.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  Така се случи, че бях в Берлин на тази дата с колеги на конференция в Западен Берлин. Имам и снимки. От Източен Берлин към Бранденбургската врата идваха три колони от по 5-6 души в редица с мълчаливи хора, много от тях стискащи бутилка шампанско или друго (турци ги проаваха от камиони по маршрута), но никой не пиеше. От Западен Берлин бяхме една доста шумна условна колона. Камерите на големите иформационни агенции бяха съсредоточени около входовете на подземните прехооди на Александър Платц , откъдето излизаха кресливи хлапета, за да повикат пред камерите и да избягат обратно подгонени от полицията кооато не слизаше долу. Хората от ГДР като цяло бяха в шок пред неизвестното, съвсем нормално, след като ходеха свободно там където преди са могли да бъдат застреляни.
  Две години след това поне в академията бяха недоволни от "младите комисари" пратени да ръководят от ФРГ частта на обединена Германия. Май като навсякъде, младите и агресивните се изнесоха на Запад, останаха по-пасивни и по-възрастни хора, оттам и темповете на регионите са различни.

 12. 12 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3878 Неутрално

  За 22% в Източна Германия, капитализма е несправедлива система. Нормално ...все пак Карл Маркс е германец. А за много германци ( познавам много ), в онази Германия животът е бил по добър !
  До коментар [#9] от "dejmos":

  Мордехай е евреин и прекарва по-голямата част от живота си в Англия. И е роден в Трир, Прусия, на границата с Люксембург. А и да не забравяме, че Обединена Германия се появява едва след 1871 г.
  Да, и в източните провинции осветените агенти на Щази (твоите познати) никак не са щастливи.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5441 Неутрално

  Зле, зле ама пак са по-добре от доста европейци

 14. 14 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1196 Весело

  Пак откровената пропаганда на дв. Надежата била в мигрантите. Източните били фашисти и популисти. Вземали само 89 % от заплатите на запдна Германия. Направо потресаващо е, какви хора пишат статиите.
  —цитат от коментар 6 на Stargate


  😀😀😀 И мен ме потресе това "неравенство": Оси'те били с 89% от средните заплати на ВЕС'ите😀😀😀 С разстояние 4-500 км географските центрове на ГФР и ДДР. И в ГФР "План Маршал" от 50те😀😀😀 А в ГДР...е витрина на соц'а, ама...

  Я някой разбирач да сравни средните заплати между София и Перник (30 км), или между Пловдив и Пазарджик (пак на 30 км разстояние).
  До коментар [#6] от "Stargate":

  -----
  За 22% в Източна Германия, капитализма е несправедлива система. Нормално ...все пак Карл Маркс е германец. А за много германци ( познавам много ), в онази Германия животът е бил по добър ! Това е Германия ,заплати, стандарт ,работа ...Смятай къде сме ние ..
  —цитат от коментар 9 на dejmos


  За германци не знам, но помня полски лаф от соц'време: 'Чи ше
  стои, чи ше лежи, два тишонца то належи😀

  Да цитирам нещо от архива на цк на бкп от соц'време:

  "...Гриша Филипов, член на Държавния съвет:
  - Ние практически нямаме изградено социалистическо стоково производство. Не можем вече да говорим за това, че ще надминем капиталистическите страни, че ще достигнем такава производителност, каквато ни е необходима.
  - Заплатата не отговаря на реалната стойност на работната сила. И сега заради това сме принудени да губим огромно количество национален доход, защото оценката на труда у нас е нереална. Защото цената на нашия труд е 3-4 пъти по-ниска, отколкото цената на труда на същите работници в други страни.
  - Идват хора при нас с високи заплати и купуват предмети на ниски цени. И вместо ние да печелим, те печелят от тази работа.
  - Трябва принципно нова система на заплатите. Сегашната организация на заплатата поражда фактическа уравниловка. Тя не е свързана с крайния резултат, тя не стимуира, тя не движи техническия прогрес...."

  От коментар 45 статията https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/10/12/3975556_svalianeto_na_jivkov_arhivi_na_sds_i_oshte_dokumenti/ #comment-83
  До коментар [#9] от "dejmos":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 15. 15 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1196 Весело

  До коментар [#11] от "daskal1":

  НЕ СЕ ОФЛЯНКВАЙ А ПУСКАЙ СНИМКИТЕ!!! Бил си жив свидетел на исторически момент, със снимки, а само преразказваш в коментар?!? ШЕЙМ ОН Ю😀😀😀!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  До коментар [#10] от "Strymski":

  Тези от "Алтернатива за Германия" така ли правят или това са Ваши фантазии?

 17. 17 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Е цялата работа беше да се каже че на Германия и трябват още африкански инженери и доктори. Разбрахме. Което не разбрахме е защо тия инженери и доктори ще искат да дойдат в Германия? Не е като да си намерят веднага работа с техния немски. Може би по скоро ще бъдат подпомогнати от държавата за сметка на коренното население. На държавата това и трябва де. Гласоподаватели, не доктори и инженери.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 18. 18 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 15 Весело

  "все по-интензивно се мисли за притока на хора от други държави, и най-вече от Европа - поради културната близост"

  Шок и ужаст! Не се възлагат големи надежди на клетите агресивни северноафрикански и близкоизточни мигранти, а на източноевропейците...
  Що бе, нали имаше преди наколко години изказвания от висши шефове на големи концерни, че мигрантският поток бил най-хубавото, което можело да се случи на Германия.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7708 Неутрално

  Тежкото наследство на комунизма, който научи хората да не работят, защото всички поличаваха долу горе еднакво.

 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#12] от "Депутат 241":

  Ахаа ....... еврейска работа :))

 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4211 Весело

  До коментар [#15] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Ще трябва да ги намеря, снимките са на хартия, цветни, с евтин фотоапарат, даже се учудих, че са станали ОК предвид нощта и недоброто осветление. И да ти кажа, чилиците в Източен Берлин, където водех колегите около истоорическите паметници, бяха тъмни и пусти, та снимките на се впечатляващи освен тези в тълпата.
  Майтапът е, че после ходихме до Дрезден, откъдето са дошли предците на един от колегите, и открихме, че потомък на графа, чиито собственост са били те, беше кандидат за политически пост. :-)

 22. 22 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 676 Весело

  Забавно е да се види как форумните "експерти" подскочиха като ужилени само като видяха думата мигранти. И дори не са прочели до край, че става въпрос за поляци и източноевропейци (които така или иначе са основната мигрантска група, много по-голяма от бежанците). Ама така е като си писател а не читател :)

 23. 23 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1196 Весело

  До коментар [#15] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Ще трябва да ги намеря, снимките са на хартия, цветни, с евтин фотоапарат, даже се учудих, че са станали ОК предвид нощта и недоброто осветление. И да ти кажа, чилиците в Източен Берлин, където водех колегите около истоорическите паметници, бяха тъмни и пусти, та снимките на се впечатляващи освен тези в тълпата.Майтапът е, че после ходихме до Дрезден, откъдето са дошли предците на един от колегите, и открихме, че потомък на графа, чиито собственост са били те, беше кандидат за политически пост. :-)
  —цитат от коментар 21 на daskal1


  Е, аз ли да те уча: Сканирваш старите снимки, и качваш в нета по интересните😀

  Качвал съм тук снимки от 70те, правени с покет'камера (8 мм' филм)-малко пожълтяли щото ги сканирах ей тамо през 90те, ама...готини😀 Моя милост с катранено'черна коса😀 строен като фиданка😀УБАВЕЦ😀😀😀!!!
  До коментар [#21] от "daskal1":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK