Не само Северна Македония не се "справя с миналото" - български историци поискаха ново мислене

Не само Северна Македония не се "справя с миналото" - български историци поискаха ново мислене

© Associated PressГосподството на романтично и митологично историографско мислене, говоренето за македонската нация като плод на "югославска пропаганда", остарялото разбиране за "национална история" и идеята да се защити идеята за "рождена дата на нация и език" трябва да се преосмислят - това поискаха български учени в обръщение, изпратено до медиите.


В подписаното от 27 историци и учени в полето на хуманитарните и социални науки са историците Стефан Дечев, Александър Везенков, Юлия Златкова и Мария Тодорова (авторът на световноизвестния труд Imagining the Balkans), политолозите Димитър Бечев, Деян Кюранов и Ружа Смилова, културният антрополог Ивайло Дичев, историкът на културата Александър Кьосев, икономистът и философ Красен Станчев и други.


Защо обръщението се прави сега


Повод за обръщението е т.нар. Разяснителен меморандум относно отношенията на Република България с Република Северна Македония в контекста на разширяването на ЕС. Това е документът, с който България опитва да убеди европейските си партньори да приемат позициите ѝ за изкуственото създаване на македонска нация и език.
София търси подкрепа за опитите си да подтикне Скопие бързо да се договори за личността на революционера Гоце Делчев и да реши други спорни въпроси преди първата междуправителствена конференция (същинското начало на преговорите в ЕС), като заплашва, че в противен случай ще блокира процеса. България не изрази официална позиция за меморандума, но съпредседателят на историческата и образователна комисия от българска страна проф. Ангел Димитров каза, че меморандумът отразява постиженията на "българската историческа наука".


"Ние обаче сме дълбоко убедени, че меморандумът не отразява постигнатото от редица български историци през последните десетилетия", се казва в обръщението. "Не виждаме и как Европа може да разбере тезите на някои институционално влиятелни български учени, които не говорят езика нито на съвременната историография, нито на съвременните хуманитарни и социални науки."


"Заедно с това българският меморандум не отразява "принципите и ценностите, върху които е изграден Европейският съюз" и в подкрепа на които се обявява", казват още авторите.


Позициите на учените


Учените заявяват няколко позиции, които "Дневник" препечатва (с акценти на редакцията):


"Не сме съгласни единствено Република Северна Македония да се представя като страна, която не се справя със собственото си минало."


Не смятаме, че единственият историографски проблем е "идеологическото наследство" на "комунистическа Югославия". Проблем е и господството на едно изживяло времето си, романтично и митологично историографско мислене в самата България.


Не смятаме, че процесът на формиране на македонската нация при всичките му специфики се различава същностно от пътя, по който са формирани и другите нации, нито смятаме, че той може да се сведе до формулата на меморандума за "етнически и езиков инженеринг". Противопоставяме се на опростенческото представяне на македонската нация като плод на "югославска пропаганда". Наивно звучат и понятия като "обективните критерии, свързани с идентичността на лицето": идентичността не е "естествена" характеристика, предаваща се генетично, а социално конструирана категория.


Внушенията на меморандума за идентичност на "преобладаващото мнозинство" от славянското население на Македония в исторически план са наивни и не съответстват на постиженията на съвременната историография, социалните и хуманитарните науки. Те са подчинени на едно остаряло разбиране за "национална история", което изглежда неадекватно на фона на критичната историческа наука днес.


Не само Северна Македония не се "справя с миналото" - български историци поискаха ново мислене

© Associated Press


Наясно сме, че всички стандартизирани езици са в някакъв смисъл изкуствени, доколкото книжовната норма винаги се намесва в говоримите диалекти и определя кои елементи от тях са "правилни" и кои - "неправилни".


За нас твърденията за рождена дата на нация и на език са научно незащитими и са в разрез с постиженията на историческата наука, както и на социалните и хуманитарните науки като цяло.


Макар да приемаме понятието "обща история", ние се противопоставяме на неговите елементарни интерпретации, както и на използването му за налагане на единствен разказ - в случая официализирания в България разказ за миналото.Смятаме също, че претенцията за обща история до 1944 г., еднозначно тълкувана като българска, е неубедително. Заедно с това вярваме, че концепции като "споделена история" и "преплетена история" биха могли да дообогатят нашите разбирания за миналото.


Особено нелепа е посочената в меморандума бройка жертви на югославския комунистически режим в Македония. Тя надхвърля всички разумни параметри и компрометира понякога основателните настоявания от българска страна за придържане в интерпретациите към фактите и документите. (В меморандума се говори за екзекуцията на над 20 хил. души между 1944 и 1946 г., жертвите, ако се включат затворените, заточени или изпратени в лагери, са 100 хил. - бел. ред.)


Смятаме, че е необходима принципна смяна на парадигмата в историческото мислене, за която е крайно време да бъдат отворени и българските медии."

Ключови думи към статията:

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Предателите цъфнаха.
  Неслучайно само Дойче Веле ги прибира такива.

 2. 2 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2462 Весело

  Тия "историци" за пръв път ги чувам, а съм учил в ИФ на СУ и продължавам да се интересувам живо от историята. Другите няма да ги коментирам, че за коментари по техен адрес директно трият и блокират.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 3. 3 Профил на Libra
  Libra
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Български историци ли? По-скоро антибългарски! Обслужват македонистите в Скопие и началниците в Брюксел. Новите кириакстефчовци и иванчохаджипенчовци! Няма да ги призова да се засрамят, защото те не знаят какво е това чувство.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Тези са точно като онези комунисти, които са карали хората в Българска Македония насила да се пишат македонци.
  Няма нужда да чакаме обаче толкова дълго, за да им кажем, че не са българи.
  Като мислене.
  Иначе изобщо не ме вълнува какви са.

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Весело

  Хм, жерави - помисли си Щирлиц.
  Хм, Щирлиц - помислиха си жеравите ...

  Що ли са сетИх баш за тоа стар ...

 6. 6 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Тези са ми ясни !!! ... Но защо мълчи Хр. Иванов ? ... Нещо по въпроса какво е позицията на ДБ ???

 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Гневно

  Лъснаха хранениците на Сорос за които българските интереси не значат нищо и са готови да пишат нова история както комунистите след 09.09.44.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Тези явно искат да си правим експерименти с националните герой и идеали!

 9. 9 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 969 Разстроено

  Баси жалките...
  Дано са взели по некой денар за тоя пасквил

  П.п. Как пък само комуняки са го подписали това нещо. Горди наследници на Сталин-Тито-Димитров...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 10. 10 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 729 Разстроено

  Далеч съм от идеята да защитавам грубия и недипломатичен стил на поведение на Каракачанов.
  Но не може да премълчаваме истината, че българската общественост е дълбоко разочарована от нечестното поведение на Скопските политичари и историчари. След всички български усилия за признаване, защита и Европейско и Евроатлантическо интегриране на РСМ, те хитруват и не изпълняват подписания с толкова протакане от тях Договор за добросъседство.
  И защо ? Защото въпреки безспорните исторически факти и документи, те отказват да декларират честно, че са сънаследници на нашето общо българско културно-
  историческо наследство до първите десетилетия на 20 век.
  И не е вярно написаното, че България отрича правото им на идентичност и на различна от нашата езиково-книжовна норма.
  Това право е недвусмислено формулирано и потвърдено в самия Договор за добросъседство.

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Вашата мама, как се превежда на книжовен северномакедонски?

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  Що за глупости са написали тези!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 474 Неутрално
 14. 14 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 742 Неутрално

  ... А си мислехме, че такива, като Гошо Тарабата, няма как да виреят в наши дни ?!?!?!

 15. 15 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 595 Неутрално

  С две думи - Македония е държава с минало, нищо общо с българското.

  Но те хуманитрните науки като цяло с средище на културния макрсизъм, макар и някой все още да твърдят че последния е 'мит'

  'progressives' is the politically correct word for communists
 16. 16 Профил на ichak
  ichak
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Наистина отдавна не бях попадал на подобни общи глупости, неподплътени с никакви факти и нулева конкретика. Жалко е, че иначе сериозни медии като Дневник побликуват подобни словоблудства.
  Явно грантовете на тия "учени" са им дошли в повече, защото доста са попрекалили. Ще си позволя да цитирам една позабравена книга - Македонски алманах, издаден не къде да е а в Илинойс, САЩ през 1940 година (годината на издаване показва, че авторите от ЦК на Македонските Политически Организации в САЩ и Канада е нямало как да бъдат повлияни от "Македонска" или Българска пропаганда):

  ... Бихме се чувствали извънредно честити ако настоящата книга проникне и между ония кръгове в България, които поради долнопробни клевети, разпространени от заинтересувани противомакедонски среди, са си създали превратни понятия относто здравото и непоколебило родолюбие на македонските българи в Америка. ... Българските църкви, които изгради тая емиграция, без ничия помощ, а също така и народните домове на Македонските политически организации красноречиво свидетелствуват за високото а от нищо непомрачено национално съзнание на македонските българи в Америка. Сплотени под светлото знаме на МПО, те ще продължат да подържат своите църкви и българските училища при МПО.

  Изводите мисля че са бистри като сълза на новородено. Книгата е написана на чист български, а не на така наречения "македонски диалект", който тогава не е и съществувал.

 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2462 Весело

  Заради тези простотии, написани в този пасквил, ако ръководството на СУ (откъдето оказва се са повечето) си е на мястото, трябва моментално да ги уволни дисциплинарно за уронване престижа на ВУЗ-а.

  П.П. Сега гледайте как ще изтрият това мнение, понеже "съдържа обиди на расова, религиозна или сексуална основа..." и т.н.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  Това е безродно! Деян Кюранов и сие другари и другарки комунисти?!
  Вечен срам и позор!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 595 Неутрално

  От подписалиите - цели 8 дори не живеят в България.  Мария Тодорова, историк, Университет Илинойс Урбана-Шампейн, САЩ
  Димитър Бечев, политолог, Институт за науки за човека, Виена
  Елица Станоева, историк, Европейски университет, Флоренция
  Кирил Дрезов, политолог, Университет Кийл, Великобритания
  Теодора Драгостинова, историк, Държавен университет Охайо, САЩ
  Олга Арнаудова, езиковед, Университет на Отава, Канада
  Николай Маринов, политолог, Хюстънски университет, САЩ
  Илияна Кръпова, Венециански университет, Италия


  Някак си е смешно пропитата с леващина университетска клика да ни говори за 'необходима принципна смяна на парадигмата в историческото мислене'- т.н. да преместим прозореца на Овертон против българските интереси

  'progressives' is the politically correct word for communists
 20. 20 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 559 Неутрално

  "твърденията за рождена дата на нация и на език са научно незащитими" Това само показва, че "македонската нация" въобще не е нация. Останалото е чисто и просто плюнка върху науката история и върху фактите и истината. Защо Дневник препечатва измислиците и лъжите на тези световно НЕизвестни "историци"? Защото подкрепят мнението на Сталин и Георги Димитров може би?

 21. 21 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Съвременните марксисти бързо се разкриха, че следват много плътно линия, прокарана лично от Сталин. За пореден път се вижда, че комунистите никак не са се променили за последните сто години. Лъжат толкова нагло, колкото и преди.

 22. 22 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Поредната гнусна антибългарска статия публикувана от Дневник! Дори вече не се крият. После как да повярваме, че протеста е за добро и срещу мутрите. Мне, срещу българите е!

 23. 23 Профил на Марк
  Марк
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бих подписал и аз текста на колегите. Стига с този национализъм. И с глупавия спор за Г. Делчев. Единственото за него е, че е Гоце Делчев!

 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тюфлекчия":

  Няма за какво да го изтрият.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Що не поискат ново мислене от Израел по отношение на техния геноцид?

 26. 26 Профил на Libra
  Libra
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Вече има реакции на задоволство в скопския официоз "Нова Македония" Радват се на диалекта си:"Со заедничко писмо до јавноста, насловено „Европа не нè разбира“, триесетина бугарски историчари, научници, универзитетски професори и јавни личности се изјаснија против меморандумот што Софија го испрати до земјите членки на Европската Унија (ЕУ), во кој се изнесени сериозни тврдења и црвени линии на патот на Скопје кон Унијата."

 27. 27 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 454 Неутрално

  "Стефан Дечев, Александър Везенков, Юлия Златкова и Мария Тодорова (авторът на световноизвестния труд Imagining the Balkans), политолозите Димитър Бечев, Деян Кюранов и Ружа Смилова, културният антрополог Ивайло Дичев, историкът на културата Александър Кьосев, икономистът и философ Красен Станчев и други."

  ВНИМАНИЕ! Антибългарска секта!
  Наредена в списък... и по списък... Мерси!

  Приключих с вас, Дневник!

  I shave with Occam's razor
 28. 28 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Много, много късни опити да се поправи нещо. След като България в течение на едни 70 години обслужваше Руско-Сръбски интереси, сега са се сетили, че т.нар. Македонски език и т.нар. Македонска нация са пълни фалшификати. Беше изключително грешно признаването на Македония без никакъв пазарлък, без условия, без установяване в т.нар. Македония на едни Български лостове за политика и въздействие. България трябваше да има много по-твърда позиция от една Гърция, която заради едното само име направи толкова проблеми за макета-та, а ние имаме ВСИЧКИ основания, политиката на Македония да бъде изцяло подчинена на България. А е могло! Такава анти-Македонска кампания трябваше да се води още преди 20 години. Сега Европа трудно ще ни чуе, ще си правят оглушки, понеже така или иначе е решено Русия да напуска Балканите и на фона на това няма да ни обърнат никакво внимание. А трябваше България да извлече максимална полза от цялата работа и да натика Сърбоманите в миша дупка. Както и Руската Пета Колона, понеже правилното решаване на Македонския въпрос изисква много твърда позиция спрямо Русия. Смятам, че в учебниците трябва да се включат изрични абзаци, в които ясно и точно се казва, че Македонски нация и език са политически фалшификати и да се изяснява как точно са създадени тия конструкти и в чий интерес. Иначе, за Гоце Делчев, следва да се каже на пишманите Макета, че от кръста нагоре е Българин, а от кръста надолу - Македонец. И да им теглим най-сетне една майна на тия Македонци, затваряме всички врати и ако искат ЕС, ще трябва да клекнат. Обаче, България е в толкова слаба позиция, че като ни натиснат от Брюксел заради Еврофондове и по други параграфи, веднага ще отстъпим за Макета-та. Просто нямаме козове в ръка. Слаба игра.

 29. 29 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4054 Неутрално

  Всъщност България трябва да поиска от ЕС създаването на Република Македония в рамките на Югославия и третирането на българите там като геноцид и етническо прочистване.
  А тези не са никакви историци - комунета някакви от социал-антропологичния спектър и бивши преподаватели по марксистко-ленинска идеология и философия...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 30. 30 Профил на Libra
  Libra
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#21] от "Sar":

  Само повечето не са комунисти, а са десни. като съветника на Жельо и много други от СДС. И някои са преподаватели не в Москва и Пекин, а в големи западни университети. По тази логика ще изкарате началниците в Брюксел, които явно стоят зад тази работа, за комунисти?!?!

 31. 31 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Разстроено

  Питам се , при тази демографска криза и политика на себеотричане , на какво разчитат " учени " при очевиден проблем в позицията на " партньора " - наследството от ВСВ и кой и защо довежда нас българите постоянно от 1944 -та да играем срещу собственото си оцеляване......Мисля , че няма цена за родоотстъпничество , напротив поне досега не се е чуло от тези среди ( научни , а не политическите !) поне едно смислено предложение за общ подход към единение.....

 32. 32 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Българската история беше пренаписана от Руските комунисти веднага след като убиха българската монархия и интелигенция. На цяло поколение от българи им бяха промити мозъците с про-Руска версия за Българската история. Всичко това трябва да се промени. България е безспорно една от най-влиятелните страни в Европейската история, и всичко това трябва да се изучава в училищата. Руския и останалите т.н. "славянски" езици са смеска м/у старобългарски и местни езици. Тяхната култура идва от България. Това е факт.

 33. 33 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Национални предатели.

 34. 34 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2462 Весело

  Очаквайте следващо писмо на "видните историци и учени" под надслов "Крайно време е да признаем македонско малцинство в България!".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Весело

  До коментар [#21] от "Sar":Само повечето не са комунисти, а са десни. като съветника на Жельо и много други от СДС. И някои са преподаватели не в Москва и Пекин, а в големи западни университети. По тази логика ще изкарате началниците в Брюксел, които явно стоят зад тази работа, за комунисти?!?!
  —цитат от коментар 30 на Libra


  Ми то троцкизмът си е клон на комунистическата идеология.
  При това най-правоверният и радикалният!

 36. 36 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1109 Весело

  Северна Македония и български учени продължават със споровете относно Вардарска Сърбия.

 37. 37 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#21] от "Sar":Само повечето не са комунисти, а са десни. като съветника на Жельо и много други от СДС. И някои са преподаватели не в Москва и Пекин, а в големи западни университети. По тази логика ще изкарате началниците в Брюксел, които явно стоят зад тази работа, за комунисти?!?!
  —цитат от коментар 30 на Libra


  Очеизвадно са стопроцентови комунисти, повтарящи едно-към-едно лъжите на Сталин и Георги Димитров. Как наричаш феновете на Гошо Тарабата? Аз ги наричам комунисти. Как наричаш хората, които говорят неща, които са грешни? Аз ги наричам лъжци, а също и комунисти.

 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2462 Весело

  До коментар [#21] от "Sar":Само повечето не са комунисти, а са десни. като съветника на Жельо и много други от СДС. И някои са преподаватели не в Москва и Пекин, а в големи западни университети. По тази логика ще изкарате началниците в Брюксел, които явно стоят зад тази работа, за комунисти?!?!
  —цитат от коментар 30 на Libra


  Кой е десен бе приятел? Дичев, на баща си придворния писател на Тато ли? Или синчето на Чавдар Кюранов? На теб критерият кой е десен да не е "всеки вдясно от Сталин"? То така и Хрушчов е "десен"...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 39. 39 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#21] от "Sar":Само повечето не са комунисти, а са десни. като съветника на Жельо и много други от СДС. И някои са преподаватели не в Москва и Пекин, а в големи западни университети. По тази логика ще изкарате началниците в Брюксел, които явно стоят зад тази работа, за комунисти?!?!
  —цитат от коментар 30 на Libra


  В днешно време явно сталинистите минават за "десни". Аз се чудех защо ДБ се наричат десни, като и те са от леви по-леви, сега разбирам, "десен" ще рече комунист на новговор.

 40. 40 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2462 Весело

  Също така трябва да очакваме и писмо "Крайно време е да признаем и се покаем за българската окупация на исконни македонски земи през ПСВ и ВСВ!". Може и репарации да поискат "учените" да плащаме. То комунист като почне и спирка няма.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 41. 41 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  [quote#39:"Sar"][/quote]

  Естесвтвено, и десните и сталинистите мечтаят хората да им бачкат за Идеята.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Те българските историци да вземат да напишат истинската българска история. Че да я научат и българите , и македонците ,и целия свят.

 43. 43 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Добре,че масата сериозни историци са си на мястото!Аз мисля,че нито един политик няма да има куража да запее със соросоидите на един глас!

 44. 44 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Е те тия първи ще вземат АБПФК апартаменти като му дойде времето.

 45. 45 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Първият въпрос, който всяка българска делегация трябва да постави в Брюксел е, че историята в самата си същност не може да бъде наука. Ако този факт, истинността на който е несъмнена, не се установи като основополагащ при преговорите, загубата на България ще е неизбежна и непреодолима. Даже и при истинските науки, каквито са физиката и химията, когато има диктат, както е днес, никой никого не може да убеди в нищо. Онова, което се използва за налагане за общо ползване даже на абсурди, е социално натоварения термин “парадигма”, чийто истински смисъл не може да бъде нищо друго освен пейоративен, без да има никаква връзка с истинската наука. Онзи, който признае, че парадигми трябва да са в основата на преговори, е обречен на безусловен неуспех.

  Веднъж изчистили този досаден проблем, който иначе би спъвал преговорите на всяка крачка, страните трябва да се съгласят, че въпросът за членуването на Северна Македония в ЕС е единствено въпрос на геополитическа целесъобразност и изобщо няма никаква връзка нито с истина, нито с наука. Стъпвайки на тази единствено здрава основа за преговори, страните първо трябва да признаят, че не е в интерес на Европейския съюз да има напрежения между негови отделни части. Ето защо, за да се потушат изворите на подобни напрежения, трябва да се извадят от състава на БАН институти, като този, занимаващ се с история, и да се разформироват. Такива институти и без друго нямат място под покрива на организация, обявяваща се за академия на науките. С история могат да се занимават частни сдружения, но не и организации спонсорирани от държавата и формиращи нейната политика. Псевдонаучността на подобни заведения, ще продължи да създава псевдо-научни политики и това е пагубно за всяка страна, особено, когато подобна псевдо-наука се пробутва като да е в угода (или в ущърб, както е в обсъжданото писмо) на националния интерес. Същата мярка, под заплахата на строги санкции, трябва да се приложи и за република Северна Македония, ако изобщо дойде ред някога на последната да си помисли, че може изобщо да стане член на ЕС.

  Моето лично мнение е, че на този етап, даже и при задължителното разформироване на псевдо-научните институти по история в стрната, е твърде рано за приобщаване на Македония към ЕС. Македония и особено Сърбия са под огромното влияние на Русия и в концерт с присъщата им агресивност и непримиримост към България, тяхното присъединяване към ЕС ще доведе до изчезването на България. За присъединяване на подобни страни към ЕС може да се мисли едва след като се разбере какви процеси ще протекът в Русия след премахване на много вредния путинов режим. Благоприятното развитие би било, ако Русия стане член на НАТО и евентуално на ЕС. Едва след като това стане реалност може да се говори за всякаква друга конкретност, отнасяща се до страните-васали на Русия, подобни на дискутираните тук.

 46. 46 Профил на Libra
  Libra
  Рейтинг: 24 Неутрално

  [quote#38:"Тюфлекчия"][/quote]

  Михаил Иванов, съветник на президента Желю Желев по националните въпроси
  Красен Станчев, икономист и философ, Софийски университет, Институт за пазарна икономика
  Теодора Драгостинова, историк, Държавен университет Охайо, САЩ
  Кирил Дрезов, политолог, Университет Кийл, Великобритания
  Кирил Дрезов, политолог, Университет Кийл, Великобритания и.тн.

  Тези комунисти страшни бе, намърдали се във финансирани от Запада институти. Били депутати от дясната СДС и съветници на първия "демократично" избран десен президент. Приели ги да преподават в реномирани западни университети?! Ама са си комунисти, според някои. Явно всички са комунисти, остава само Баце, който не е. Даже родово дядо му не е бил комунист. Затова и не е подписал обръщението.

 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  Те българските историци да вземат да напишат истинската българска история. Че да я научат и българите , и македонците ,и целия свят.
  —цитат от коментар 42 на Роси


  Роси, мила, баш пък те'а?!

  Те са идеологически адепти на троцкизма, чиито инструменти са турболиберастията и Глобалисткия интернационализъм на отделните либерастващи мат'рялоединици.
  За тях всичко, дори само съдържащо една-единствена думичка "национално", "нация", "род", "памет", а накрая и "държава" е трижди проклета ерес и враг, който трябва да бъде разгромен, изкоренен и унищожен до дъно!
  Тяхната светла цел е атомизацията на обществата, унищожение на "стария" морал и ценности и опаковането и подчиняването на мат'ряла в аморфна маса нямаща ни род, ни родина, ни пол даже, с родители Номер едно и Номер две.

  Пък ти искаш национална история да ти пишат!

 48. 48 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Моля някой да даде текстът на Мемурандомът.
  Нека всеки да го прочете и сам да реши.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 49. 49 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  Добре,че масата сериозни историци са си на мястото!Аз мисля,че нито един политик няма да има куража да запее със соросоидите на един глас!
  —цитат от коментар 43 на иванчолаков


  Че те няма да пеят, а тихичко по терлици ще подписват разни работи.

  Вето, бе!

 50. 50 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Тези изглежда са забравили как е създаден т.нар. литературен ''македонски език'' - създаден е в София от академик Бениамин (Венко) Марковски по нареждане на българското правителство в изпълнение на решение на Коминтерна и Съветския съюз през 1945 година. Веднага след това се въвежда за изучаване в училищата във Вардарска Македония и насилствено в Пиринска Македония.

 51. 51 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  Псевдоспециалсисти по история на България, захапаха "историческата истина". Антрополози, културолози, политолози, икономисти, философи, псевдоисторици като подкрепяният от активисти на една антидържавна организацияОМО Илинден" Дечев, една специалистка по баканска история, но в никакъв случай експерт по т.нар. "македонски въпрос" са се произнесли "научно", напълно в унисон с позицията на БКП в последните 100 години. Браво!

  Пазете се от доносника vesolr
 52. 52 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2462 Весело

  До коментар [#46] от "Libra":

  Автоматично спирам да отговарям на всеки, който намеси Тиквоча в теми, в които няма никакво място и нямат нищо общо с него, инсинуирайки, че аз (или друг форумец) сме му фенове, защото сме написали нещо различно от правата вяра на умнокрасавитета. Чао, не ми пиши повече, няма да отговарям, нито пък ще чета.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 53. 53 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 742 Неутрално

  "Заедно с това вярваме, че концепции като "споделена история" и "преплетена история" биха могли да дообогатят нашите разбирания за миналото..."
  ... От гореподписалите се "модерни" историци и хуманитаристи искам простичък отговор на елементарен въпрос:
  На какъв език (според преплетената, споделената и дообогатена история) са разговаряли войводитв от снимката ???
  https://faktor.bg/bg/articles/politika-na-vseki-kilometar-snimka-s-vehti-voyvodi-slaga-kray-na-spora-za-ezika-mezhdu-balgari-i-makedontsi

 54. 54 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Повечето от подписалите се са слуги на либералните центрове в чужбина. Не ми се влиза в тази тема достатъчно е да кажа че в детайли познавам начина на работа и политическите убеждения на хората които работят в тези западни университети.За да се издигнеш там трябва да си ревностен либерален космополит.

 55. 55 Профил на sturmgewehr
  sturmgewehr
  Рейтинг: 90 Неутрално

  Родоотстъпници и майцепродавци,достойни защитници на делото на Сталин,Тито и Димитров.

 56. 56 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Ако направиме това което искат тия либерасти ония чугунени глави в Скопие ще го изтълкуват като поредната геополитическа загуба на татарите. Голяма радост и псувни по наш адрес ще има. Бий за да те уважават, само този език разбират и в Скопие и в Белград.

 57. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Весело

  Кирияк Стеф4овци.
  —цитат от коментар 13 на ivpetr


  Ми не са.

  Кириак Стефчов възмУтен просто излАзя, а тиа наопъци - налазят с хъс, че и обиждат, тропат с крак и поучават какъв трябвало да е наклона на калпаците!

 58. 58 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Ивайло Дичев in da mix :D
  Върнете ни Гоце, вземете си Ивайло Дичев, северномакедонци ;) !

 59. 59 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#36] от "Sabbath":

  Бановина,бановина,свирка шумадийска.И запомни-Сърбия е билаи ще бъде сведена до Рашка,която всъщност е единствената сръбска територия.

 60. 60 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Сталин, Тито , Димитров - да строим живота нов. Само това са се посвенили, да добавят .. за сега.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 61. 61 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Не знаех че от Канада, ВЕликобритания, САЩ или Италия където работят (или поне така твърдят) повечето от подписалитте македонЦките исторически дела се виждат по ясно.

  Свободата, Санчо...
 62. 62 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Бих подписал и аз текста на колегите. Стига с този национализъм. И с глупавия спор за Г. Делчев. Единственото за него е, че е Гоце Делчев!
  —цитат от коментар 23 на Марк


  Стига, ама утре може, като четеш читанката на внучето си, да се окаже, че си от македонска националност, като Аспарух, Самуил, Ботев и Левски - са македонски поборници за национално освобождение!
  И тогава няма вече какво да направиш, защото останалия свят не ги интересува подобни дребни спорове и когато е трябвало - ДНЕС - ти си казал - голяма работа!
  Нека са си македонци и да си имат език и култура, но не и да вземат нашата история.Гърците не им позволиха с Александър Македонски, но заради такива, като теб - ние ще!!!

 63. 63 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 559 Неутрално

  [quote#38:"Тюфлекчия"]
  —цитат от коментар 46 на Libra
  Михаил Иванов, съветник на президента Желю Желев по националните въпросиКрасен Станчев, икономист и философ, Софийски университет, Институт за пазарна икономикаТеодора Драгостинова, историк, Държавен университет Охайо, САЩКирил Дрезов, политолог, Университет Кийл, ВеликобританияКирил Дрезов, политолог, Университет Кийл, Великобритания и.тн.Тези комунисти страшни бе, намърдали се във финансирани от Запада институти. Били депутати от дясната СДС и съветници на първия "демократично" избран десен президент. Приели ги да преподават в реномирани западни университети?! Ама са си комунисти, според някои. Явно всички са комунисти, остава само Баце, който не е. Даже родово дядо му не е бил комунист. Затова и не е подписал обръщението.[/quote]

  Че защо да не се намърдат, Станишко нали получаваше стипендии от Сорос. Ами Нинова не прати ли синчето си да учи на Запад? Мен ако питаш, 90% от българските студенти на Запад са синове и внуци на комунисти. Бил съм сред такива.
  Вижда се и сега с Китай, всички, които ги пращат да работят в разни банки и т.н. са убедени комунисти, синове и дъщери на ръководители в ККП. Не е ли така.
  Колкото до бате ти Бойко, и той е комунист, разбира се, отявлено е, че служи на Русия. Което някак си не прави ДБ и останалите по-десни.

 64. 64 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Не мога да приема очевидно за мен тенденциозно тълкуване на събитията. Дядо ми е бежанец от Беровско, сега с. Македония. Учасници са в Илинденското въстание като българи. Засеили са се в Г. Джумая като бежанци. Изселени са, защото са отказали да се пишат македонци.

  Неуважаеми псевдо учени, как ще "... интерпретирате тези фактите и документи..." (частичен цитат).

  Повръща ми се като ви чета и го правя само за да продължа да се убеждавам, че сте национални предатели.

 65. 65 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  От нуждата история не става !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 66. 66 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Хахахаха лично познавах преди много години една от госпожиците (позастаряла в момента) подписала това. Тогава знаех историята по-добре от нея със сигурност.
  Ама после тя явно се е продала за грантове и да се прави, че работи, а аз не...

 67. 67 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  [quote#38:"Тюфлекчия"]
  —цитат от коментар 46 на Libra
  Михаил Иванов, съветник на президента Желю Желев по националните въпросиКрасен Станчев, икономист и философ, Софийски университет, Институт за пазарна икономикаТеодора Драгостинова, историк, Държавен университет Охайо, САЩКирил Дрезов, политолог, Университет Кийл, ВеликобританияКирил Дрезов, политолог, Университет Кийл, Великобритания и.тн.Тези комунисти страшни бе, намърдали се във финансирани от Запада институти. Били депутати от дясната СДС и съветници на първия "демократично" избран десен президент. Приели ги да преподават в реномирани западни университети?! Ама са си комунисти, според някои. Явно всички са комунисти, остава само Баце, който не е. Даже родово дядо му не е бил комунист. Затова и не е подписал обръщението.[/quote]

  Я сега обясни, изброените какво общо имат с историята на България. Ама с прости думи, а не усуквания. Всичките те, до един, подкрепят тезите на БКП по македонския въпрос. Това нещо да ти светва някаква лампичка?

  Пазете се от доносника vesolr
 68. 68 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално
 69. 69 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Преди време Путин заяви.
  "В Русия днес е тържествен ден, Ден на славянската писменост, а тази писменост е дошла при нас от македонската земя".
  Вече наложиха със задна дата славянството като етнос, като славянска писменост, като славянска езикова група при положение, че термина славяни като етнос започва да се използва едва след 16 век. Сега налагат Македонизма като отделен етнос, като отделен език, като отделен от българите народ, въпреки многобройните писмени свидетелства на предните поколения македонци самоопределящи се за българи.

 70. 70 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 676 Весело

  хахахахахаха

  има оптимизъм, само дежурните майцепродавци на хранилка
  27 много ли са, малко ли, бай шорош и той не плаща данъци като тръмпи, но бюджета му не е бездънен, може да иска 100 "интелектуалци" у нас, ама с пари засега ги докарал до 27

  инак ако има обществено мнениеу нас, и то има значение, тези всичките трябва да са като
  Кета Мирчева от списъка - "историк на свободна практика", каквото и да значи туй, или като онези от хюстън, отава, илинойс, виена, който иска да си ги наема, като се продават...
  тези от данък пара не трябва да видят, щото е Абсурд да се ранят и гоят от данъците на генчо, пенчо, сийка и мара, дето се чудят как да свържат двата края, а тези ръгнали да им режат чергата покраищата
  като си ги гледа бай им шорош да си ги отглежда - Скандала е, че по-голямата част са И на даржавна хранилка...

  Je suis дани кирилов
 71. 71 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Няма по гнусно нещо от родоотстъпници.

 72. 72 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Отвратен съм.
  От псевдоинтелектуалци.

  Panta rhei....
 73. 73 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#30] от "Libra":

  Как решихте, че са десни?!? Защото така ви казаха ли? Още по-зле е, че са преподаватели в университети. Унитата са превзети от марксистите. Те и ДБ твърдят, че са десни, а всъщност са леви та дрънкат. Въпросът е не какво ъвърдят, а какво правят и казват наистина и кой им дава парите. :-) вслучая е ясно. Глобалистите, коиот са си леви. Неслучайно и Дневник дава трибуна на тези антобългарски излияния!

 74. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До 64
  Още преди освобождението семейството на дядо ми се изселват от Битоля във Варна. Семейството му е едно от 90-те български в 25 000 Варна на 27.07.1878г., когато турският гарнизон се изтегля. Вероятно в битолско имам някакви далечни роднини.
  Е и? Да тръгна на война с Македония ли?

  Гоце Делчев е българин по произход, но се е борил за независима държава Македония. Ама щото бил българин, нямал право да го прави?

  Жан Жак Русо е едно от най-големите имена сред френските енциклопедисти в навечерието на Великата Френска революция. По рождение не е французин, а швейцарец. Не съм чул швейцарци и французи да се карат за него.

 75. 75 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#74] от "historama":

  ВМРО знаят ли, че на словашката монета от 2 евро словаците са сложили ликовете на Кирил и Методий, признати от католическата църква като протектори на Европа наред със Св. Патрик?
  Или духовните корени и основи на Европа нас не ни вълнуват? Ние сме по въстанията и революциите.

 76. 76 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Разделянето на българскиия етнос на македонци и българи е исторически процес.За освобождението на Мак. се борят две организации:вътрешна ВМРО подобна на организацията на Левски и външна Върховен комитет на македонската емиграциия в Б-ия.М/у тях възниква остър конфликт с проливане на кръв.Яворов ,един от водачите на ВМРО ,пише:Явяват се "вътрешни" и разправят, че народът не трябва да пропуща в средата си "върховисти" ,защото са агенти на Б-ия.Ние не искаме да заменим турския хомот с български"Такъв език държеше групата на Сандански, от която произлязоха, тъй наречените федералисти.Загубата на трите войни, които Б-ия води за Македония ,силно катализира този процес.Не само Югославия е причина за създаването на македонска нация.

 77. 77 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Разделянето на българскиия етнос на македонци и българи е исторически процес. Не само Югославия е причина за създаването на македонска нация.
  —цитат от коментар 76 на dlagnikov

  Не е само Югославия. Разделянето на сръбското землище на Косово и Сърбия е американо -исторически процес. Да не стане освен разделяне на български етнос и раздлеяне на български земи. Което е и крайната цел на нашите западни "приятели".

  Свободата, Санчо...
 78. 78 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Абе преди предателствата на македонска тема ги правеха комунягите, а сега сороските "историци" ... Все измекяри на чужда хранилка!

 79. 79 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#45] от "bryghtlyght":

  ТЕ ПИШИ СИМПЛИЗМИ

  не се израгай - науките, общо казано могат да се разделят на Естествени и хуманитарти. И двете са науки. Но предметът на науката История е тесравнимо по-сложен, отколкото на науката физика, да речем. Затова и първата е още в тачално развитие, но това е съвсем общо казаво.
  Не пиши повече такива простотии. Обидно е към Хората във форума...

 80. 80 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Весело

  отровното трио Дичев-Дечев-Бечев отново е сътворило пасквил.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 81. 81 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  КАКВО ЩЕ РЕЧЕ

  "постиженията на историческата наука" в горния пасквил?
  Това ще рече ново разбиране на левичарите неомарксисти за историята, нейното преподаване и популяризиране, в съгласие с теорията на Учителя Маркузе...
  Най-общо една от главните цели на неомарксистите е да разгромят "буржоазния морал, семейство и държава". Важна роля тук се възлага на историческата наука. Тя трябва да се пренапише в съответствие с главните цели. Един от главните похвати на неомарксисткия социален инженеринг - атомизация (раздробяване) на обществото, на народите, дори на семейството. Така например, колкото повече и по-малки народчета, племена и малцинства, толкова по-лесно е да бъдат манипулирани и държани в покорство.
  Затова неомарксистките историци ще подкрепят тезата за "македонската нация и нейното формиране още през Средновековието" (затова подкрепят например "каталонската нация").
  Това казва всичко. Всички тези българи - историци, които работят на Запад, са длъжни да изповядват неомарксистката идеология, защотот хуманитарните катедри в САЩ бяха превзети от левичарите неомарксисти още преди 20-30 години. Този процес в Европа е вече на привършване.
  Та това значи"нови постижения на историческата наука" - неомарксисткия поглед върху историята, т.е. нейното пренаписване с оглед доказване тезите на тази философия. Един вид връщане, дори не към марксизма, а към 1984.
  Не случайно в горното изложение и дума не се отваря за безспорните исторически факти. Самият Маркузе смята, че историческите факти са без значение, важно е тяхната интерпретация..
  Една голямя част от посочените историци и присъдружни деятели са Внуци и/или генерични потомци на АБпФК. Затова и повечето от тях са се озовали в университети на Запад. Но...кръвта вода не става.
  Затова особено ги дразни като "нелепа" посочената в меморандума бройка жертви на югославския комунистически режим в Македония. (между другото, числото е съвсем убедително). По същия начин биха се отнесли към бройката жертви на българския комунистически режим, защото генерично са свързани с него.
  Цялата кампания е политически обоснована, това е ясно на всички. Ясно е, че македонистите са си осигурили подкрепата на левичарските кръгове на Запад, включително тези в историческата наука, до голяма степен превзета от неомарксизма. Това обаче е стара история. Тази подкрепа съществува отдавна, просто сме я проспали.
  Лошото е друго.
  Българската незряла (според Л Троцки) политическа класа не реагира адекватно, не защитава пълноценно българските интереси и все повече преминава в глуха защита, вместо в настъпление, подкрепяна от фактите. Причините , освен историческата незрялост, се коренят и в две други предпоставки:
  огромното руско влияние и влиянието на генеричните наследници на АБпФК, заемащи високи постове в администрацията (МВнР) и в историческата наука, най-вече БАН, СУ и други ВУЗ - те много се страхуват от "раздухване на македонския въпрос", тъй като може да излязат наяве престъпленията и предателствата на дедите им...

 82. 82 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#78] от "Vassco":

  Ми те са едни и същи, бе баце. Утре, марсианците да дойдат - и на тях ще пристанат. Важно е да се отбележи, че мнозинството си вярват- от добри чувства го правят. Коренът е в възпитание и образование - за подобен тип сънародници "българско" е синоним на "недостатъчно". Неуки са , но с самочувствие за обратното..

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 83. 83 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#79] от "ogp03622986":

  +1
  Историята е сериозна наука, но поради естеството и е удобна за "изнасилване" . Не само в съвремието , но и в изворите. Всичко що е писано и оцеляло до появата на печатната машина е с политически уклон . След това вече става трудно да унищожиш гледната точка на другите страни.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 84. 84 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#79] от "ogp03622986":

  Предметът на изучаване от историята в самата си същност и при каквото и да е нейно развитие, не позволява класифицирането на историята като наука даже и в широк смисъл на думата. За да е пълноценна една наука, тя трябва да дава възможност не само за дедуктивни и индуктивни изводи върху целия обем от факти в областта ѝ, нещо, което при историята е невъзможно по принцип—с всеки един нов открит артефакт, посоката на изводите се променя—но тя трябва да позволява да се извършват възпроизводими експерименти при контролирани условия. Такова нещо е напълно невъзможно също по принцип и тази вътрешно присъща невъзможност при историята автоматично я дисквалифицира даже като потенциален кандидат за включване във ветрилото от дисциплини, които един ден може да салужат да бъдат причислени към науката.

  Ако горното не се разбере и историята не се изключи от преговорите за включване на Северна Македония, българските спекуланти ще се сблъскат с много по-големи и по-мотивирани спекуланти от отсрещната страна. Преговори по линия на историята със Северна Македония са невъзможни и всеки опит за такива ще е в ущърб на интересите на България. Изобщо, преговори на основата на история и религия са обречени по какъвто и да е въпрос.

 85. 85 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#84] от "bryghtlyght":

  Уважаеми, аз самият съм инженер и зо г. съм си вадил хляба в един ВУЗ, занимавайки се стехническа наука. Но понеже още отпреди съм се интересувал от история (като профан), мисля, че твоите разсъждения са дълбоко объркани. Защото смесваш хуманитарна наука с естествена наука, говорейки за "експерименти". Това е, защото не можеш да си представиш невъобразимата сложност на историческата наука, която е комплекс от десетки дисциплини, от коита археологията например, е само една от многото...Историята - това е дълговременната памет на човечеството. Лишавайки се от нея, човечеството става нещо като зеленчук, както обиктовения човек лишен от дълговременната памет.
  Историята е всичко, настоящето е само миг, а бъдещето - една фантазия. Затова историята е НЕОТДЕЛИМА, както от отделния човек, така и от човечеството...
  От друга страна историята - това е прозорецът, през който гледаме в бъдещето.
  Затова народите, които забравят историята си, са обречени да я преживеят отново (но на друго ниво). Нещо, което на млади хора като теб ще ти бъде демонстрирано след 20-30 г.т.
  От това следва, че пишеш кръгли симплизми ,защото не четеш (сериозни) книжки...Чети

 86. 86 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#76] от "dlagnikov":

  НЕ СА ТОЛКОЗ ПРОСТИ НЕЩАТА

  След младотурската революция 1908 Сандански създава партия "Български конституционни клубове". Никога не се е смятал, за нещо различно от българин. Иначе е бил убиец и разбойник...

 87. 87 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#77] от "Bornagain":

  Тъпни антибългарски. Косово първоначално е било българска област, видно от най-старите манастири. После там се заселват сърби, а в тачалото на турското нашествие, сърбите се насочват на север, към Австрия. На това място се заселват албанци. Това отдавна не е сръбско землище. Идеята е плод на сръбския шовинизъм - най-злият враг на българския народ...Разба ли?

 88. 88 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#85] от "ogp03622986":

  Разбирам напълно какво ми казваш, а също разбирам, че историята прави каквото може, за да изгради и запази някакъв образ на миналото. Обаче историята наука не е и не трябва да ѝ се приписват атрибути, която тя не само не притежава, но няма как изобщо да притежава.

  Разделянето на науките, за които говориш, е направено единствено за удобство. Самата наука в същността си е единна и не е вярно, че природните науки се подчиняват на едни критерии за научност, докато хманитарните на други. Съгласно тези единни критерии за научност, много от кандидатите да се присламчат към лоното на науката, са обречени това никога да не ги споходи. Една от областите, споментаи от теб е археологията. Напълно оценявам факта, че и пред вид на вътрешно присъщата ѝ невъзможност да се превърне в наука, тя също прави каквото може. Обаче изводите ѝ са обречени никога да не придобият онази пълноценност, която е присъща на автентичната наука. Археологията никога няма да може да даде гаранции, че днес изкопаните артефакти не са някакви несъществени отломки, нямащи нищо общо с истинския бит и култура на древните. Това е вярно даже и да продължат да се появяват артефакти, които да допълват откъслечните усещания за това, което си представяме, че е била древната цивилизация, усещания изградени въз основа на досегашните изкопани предмети или погребения. В този смисъл, задачата на археологията е не само извънредно трудна, но е напълно невъзможна, ако я разглеждаме като потенциален кандидат да я наречем наука.

  Точно това са причините да се избягват спорове за неща, които никога не могат да бъдат установени с достатъчна точност, което е възможно единствено чрез прилагане на универсалния за всички науки т.нар. научен метод. Преговори на тази обречена да е винги непълноценна основа, ще доведат единствено до задълбочаване на проблемите и до напълно ненужни изтощитлни препирни в сигурен ущърб за България. Насреща си имаме един много мотивиран враг, Русия, и една деморализирана Европа, която себе си не може да разбере и оправи, камо ли да помага на такива като нас. Просто забрави. Каквито и братя Миладинови да им показваш или каквото и да било друго, разговорът винаги ще е подклаждан от геополитически интереси и историческата аргументаци само ще го препъва и вкарва в блатото на напълно неразрешими, безкрайни спорове.

  Ето защо, пак казвам, рационалното поведение на нашата дипломация е да изолира историеческата част и да се съсредточи с много сръчност към предотвратяване на токсичното днешно членство на Северна Македония в ЕС.

 89. 89 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3002 Весело

  До коментар [#85] от "ogp03622986":

  +++

  Този юнак не го познаваш, ама той доколкото знам се бореше с Айнщайн и неговата теория на относителността. Така че не го подценявай, той е всестранно развита личност ( по Л. Живкова).

  Пазете се от доносника vesolr
 90. 90 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3002 Весело

  [quote#77:"Bornagain"][/quote]

  Това руските-сръбските опорки не ги пробутвай под тази тема, няма как да вървят.
  Косово в по-далечното минало е било българска земя и чак след това турска и сръбска.
  Сега остана да кажеш, че Гоце Делчев и Цар Самуил са македонци и съвсем ще затоплиш "историческата супа" на псевдоисториците, изброени по-горе в статията.

  Пазете се от доносника vesolr
 91. 91 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#89] от "GreenEyes":

  Благодаря.
  Аааа, сега ми просветна.
  Усетих че нещо нередовно има, ама не разбрах какво. Сега, след като ми даде тази информация, го свързах с възгледите му за историята и картината се подреди...
  Добре, че не се смята за Наполеон

 92. 92 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  До коментар [#91] от "ogp03622986":

  За съжаление темата за Фиромска Македония е част от темата за Русия и безродните задунайци. Безкористно и осъзнато Русия е обичана от толкова българи, колкото българи обичат например Индия, Камерун или Сейшелските острови. ''Обичта'' към Русия е платена любов. Има користни русороби- върхушката на БСП, ГЕРБ, Атака, ДПС,ПФ, ВМРО(ДС), Атака както и големи, средни и малки олигарси, закачени за руско-бълг.корупционни схеми. Има''русофили” по инерция, които не са се замисляли върху историческите митове насаждани от десетилетия - ако те се осведомят за истината, числеността им ще се стопи до няколко хиляди души. Има и убедени русофили запленени от Русия и руското, но са в България и не искат да живеят в Русия. Има много хора с преки лоши впечатления от Русия и руското и хора, пряко пострадали от Русия и руснаците. Слава Богу все още има и българи, които знаят историческата истина, чели са и са слушали са разкази за присъствието на руснаци в България, за тяхната окупация, за безчинствата им, за съсипването на Родината ни, вкл. и по македонския въпрос. За съжаление авторите на горния пасквил не могат да бъдат включени в категорията Българи.

  Пазете се от доносника vesolr
 93. 93 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#91] от "ogp03622986":

  Разбира се, израз на простащина е да обсъждаш събеседника, вместо да обсъждаш идеите които той изказва. Но, грубите маниери и простащината вече са се превърнали в стандарт в общението, тъй че обществото ни е претръпнало. Не бих се занимавал повече с тази простотия, но ми стана интересен един детайл:

  “Усетих че нещо нередовно има, ама не разбрах какво. Сега, след като ми даде тази информация, го свързах с възгледите му за историята и картината се подреди...”

  Не ми стана ясно кое е нередовното. Кое, това ли е нередовното:

  “той доколкото знам се бореше с Айнщайн и неговата теория на относителността.”

  Ако това ти се е сторило нередовно, този път внимавай, защото, докато въпросите на историята, особено древната, са по-скоро празно бръщолевене и който уйдиса на подобен разговор никога няма да му види края, то по горния въпрос изводът е недвусмислен. Та, ако не можеш тук, пред целия форум, да защитиш усещането си, че е нередовно да се отхвърля една очевидна глупост, то по-добре да не се беше захващал да обсъждаш такова непосилно за теб нещо. Излагацията е за твоя сметка, колкото и да ми е неприятно да отвръщам с лично послание на лична нападка.

 94. 94 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#77] от "Bornagain":Тъпни антибългарски. Косово първоначално е било българска област, видно от най-старите манастири.
  —цитат от коментар 87 на ogp03622986

  И Наполеон е българин. На поле он - той е на полето. Чисто българско име от най-старте манастири. Разбра ли?

  Свободата, Санчо...
 95. 95 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Любопитно

  Като за начало да бяха публикували сборик с изторически източници (ама ако може доказано автентични, а не измислени). Например документите, според които по време на византийското владичество Охридската архиепископия е наричана Българската ариепископия или пък "македонска" (ако има такива); документи, според които Василий втори е "българоубиец" или "македоноубиец" (ако има такива за "македоноубиец" от онова време) и така до 1945. А може и от по-късно. Все трябва да са останали документи, разпореждащи на югославските комунисти да внушават на македонците, че няма нищо по-гнусно от българите (това го чух в някакво македонско предаване); документи за тормоза на българите в Македония, документи за издаването на паспорти на българи от Петричко, където портив волята им са описани като "македонци"; документи (ако има таива) за насилствено побългаряване на македонци през соца или по-рано и пр. Да започнем с източниците, пък после ще мислим и за "разказа."
  Мария Тодорова има репутацията на много почтен учен и съм склонна да изслушам аргументите й, макар да не съвпадат с представите ми.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 96. 96 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#95] от "7777":

  Географски понятието "Македония" от 4-5 век обозначава областта СЕВЕРНО ОТ кОНСТАНТИНОПОЛ, там, напр. са родени императорите от "македонската династия".
  Това продължава някъде до 14-16 век, като постепенно "македония" отново започва да се приписва на историческата област Македония

 97. 97 Профил на hick
  hick
  Рейтинг: 281 Неутрално

  От подписалите ценя Кюранов и Станчев. И двамата не са в свои води в историята и не знам защо са се навили да подписват.

  [quote]Меморандумът не отразява постигнатото от редица български историци през последните десетилетия.[/quote]
  Празни приказки. Да бяха казали това "постигнатото " какво е, че да може да се говори по същество.

  [quote]Проблем е и господството на едно изживяло времето си, романтично и митологично историографско мислене в самата България.[/quote]
  Проблемът е, че са си поставили имената в един списък на предатели, който е много удобен, за да бъдат размазвани по всякакви въпроси. Включително - когато разбират от това, за което говорят и са прави.

  [quote]Не смятаме, че процесът на формиране на македонската нация, при всичките му специфики, се различава същностно от пътя, по който са формирани и другите нации[/quote]
  Suckers...

  Хубавото е, че ще останат живи, щото някогашното ВМРО щеше да ги изтрепе за едното нищо.

  I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it https://archive.org/details/cu31924027451032/page/n228/mode/2up
 98. 98 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Жалки комунистически мекерета са тези новоизлюпени "македонолози, 99 % от които дори не са специалисти по история. Всичките са на 60 и кусур години и подобни помпозни помии само говорят за желанието им да излязят от паяжините на времето и комунистическото си мислене, което ни докара Тарабата и "македонската нация"...

 99. 99 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нищо предателско няма... Просто е едно виждане на по-интелигентни и по-свързани със съвременната елитна цивилизованост учени... Съвсем друг въпрос е какво е на практика полезно за България.... Сърбите, гърците и румънците, които имат по-голяма продължителност на независимост не "дръзват" да се показват като толкова интелигентни...

 100. 100 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Сите са кОМИНТЕРНОВЦИ!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK