Турция може да "стигне до Виена" според Армения, Азербайджан поиска тя да е в преговорите

Степанакерт

© Associated Press

СтепанакертАрмения и Азербайджан продължиха с обвиненията, че другата страна атакува тяхно цивилно население и изразиха диаметрално противоположни позиции за ролята на Турция на фона на повторни призиви от НАТО за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах.


В деветия ден на най-смъртоносните сражения в конфликта от 90-те години насам Армения продължи да обвинява Азербайджан, че нанася удари по столицата на Нагорни Карабах Степанакерт, в която според руското издание РБК вече не се допускат чужди журналисти. Баку заяви, че арменските сили и Нагорни Карабах са бомбардирали втория най-голям град Ганджа и Мингечевир, където е най-голямата ВЕЦ в реиона и откъдето се изнася електричество за Иран, Турция и Груция. Армения нарече това "провокация".


В тази обстановка, в която нито една от двете страни не е готова да отстъпи, азербайджанският президент Илхам Алиев поиска подкрепящата страната му Турция да участва в бъдещите преговори за края на конфликта. Тази си позиция той изрази в интервю за турската държавна телевизия TRT, след като пред азербайджанската бе поискал точен график за изтегляне на арменските сили от Нагорни Карабах и околностите, където има военно присъствие.


"Все пак сме във война"
По-късно представителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Хохванисян каза, че Армения е в готовност да отвърне на всяка атака и не вижда риск за Ереван, "но все пак сме във война".


По това време бе и посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Турция. На среща с външния министър Мевлют Чавушоглу той настоя, че конфликтът "няма военно решение", но чу, че Азербайджан опитва да си върне контрола върху земите си и НАТО трябва да поиска от Армения да се оттегли.


Не е известно колко са жертвите до момент, но според властите в непризнатата Нагорно-Карабахска република са убитите военнослужещи за ден са 21 души от нейна страна или общо 223 от началото на конфликта. Азербайджан говори за поне 25 убити цивилни и 127 ранени от началото на конфликта, но не коментира собствените си загуби на военни, такава информация не идва и от Армения. И двете страни твърдят, че на противника са нанесени тежки военни щети.


"Турция ще стигне до Виена"


Междувременно арменският премиер Никол Пашинян даде интервю за германския в. "Билд". Той настоя, без да даде доказателства, че сирийски наемници биват изпращани от Турция да воюват в Нагорни Карабах и че "турската армия е въвлечена в процеса", за да може 100 години след арменския геноцид страната да се върне, за да го "продължи".


При това не става дума просто за "историческа омраза към арменците", продължи Пашинян. "Проблемът е, че арменците в Южен Кавказ са последното препятствие пред турската експанзия на север, югоизток и изток. Защото турската империалистка политика се разпростира много отвъд Южен Кавказ... Мисля, че Нагорни Карабах и Армения на на фронт на цивилизациите. Ако международната общност не реагира подподящо до този факт, Турция трябва да се очаква край Виена".


Пашинян вероятно прави препратка към 16 и 17 в., когато Османската империя опитва да завземе хабсбургската столица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK