ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Дебатът за България: Парите на ЕС са за черен хайвер за лакоми олигарси

Клеър Дейли

© Скрийншот europarl.europa.eu

Клеър ДейлиПрибързано е отпадане на мониторинга, наложен на България по Механизма за сътрудничество и проверка. Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова в началото на дебата за върховенството на закона в Европейския парламент в Брюксел. Евродепутатът Даниел Фройнд пък заяви, че е нужно парите от ЕС да бъдат харчени внимателно за България, тъй като са "черният хайвер на лакоми олигарси".


Дебатът, чието начало закъсня, е съпътстван и от технически проблеми - в началото звукът често изчезваше, не се чу изобщо обръщението на еврокомисаря за правосъдието Дидие Рейндерс, а от думите евродепутата Хуан Фернандо Лопес Агилар, докладчик на обсъжданата днес резолюция на комисията LIBE, се чу единствено "полицейска бруталност и насилие над малцинства", без да е напълно ясно за България ли става дума.


"Дневник проследи основните моменти от дебата. Картина можете да видите тук.
22:01


Дебатът по резолюцията, която се обсъждаше, приключи без гласуване, защото то предстои едва в четвъртък, а преди това ще бъдат внесени евентуално поправки.


21:56


С обобщения, свързани с опите за диалог, свободата на словото и техническите проблеми със звука дебатът приключи без едно изказване, което евродепутатът Радан Кънев заяви, че не е могъл да направи, тъй като не е получил думата, затова го е изпратил на всички колеги в Европарламента и го е внесъл в деловодството. "Дневник" го препечатва от профила на Кънев във "Фейсбук":


"Тъй като не получих думата в този дебат, се обръщам към вас съгласно член 171 (11) от нашия правилник. Обръщам се специално към колегите си от ЕНП, за да обмислят внимателно ситуацията в България и значението на дебата, не само за българските граждани и европейските данъкоплатци, но и за бъдещето на ЕС.


Този дебат може лесно да се превърне в предизборна партизанщина. За да избегнем този риск, ви призовавам да се съсредоточим върху истинския проблем и да го разгледаме в контекста на другите два големи дебата, които провеждаме днес - относно Механизма за върховенство на закона и Клаузата за условност (обвързването на европейските средства с принципите на правовата държава).


Проблемът е прост, но също така е много сериозен: мафията е превзела съдебната власт и медиите в държава-членка. Може да подкрепяте правителството в България, а може и да не. Това понякога са сложни политически решения. Ако имате доверие на правителството, може да му помагате да се отърве от опасните си зависимости - напразно, но благородно усилие. Но да отричате истината не е избор, бездействието също не е, когато върховенството на закона бива потъпквано в европейска държава. Това не е избор, това е съучастие."


21:50


"Хора, които демонстрират за европейските ценности, заслужават нашата солидарност в Европа," каза министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот. Той коментира мнението, че дебатът ще засегне лично страната му, изразено в залата от Новаков. Добави, че дебатите могат да бъдат проблематични, но са важни. "Казвам това като човек, в чиято страна бе нападнат човек с юдейска вяра." Такива обсъждания не бива да се схващат като проблем за държавата, каза Рот.


Министърът, чиято страна председателства Съвета на ЕС, увери, че около дебатите през ноември "Съветът няма да мълчи".


По-рано еврокомисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс припомни, че пет държави членки, сред които България, по азбучен ред, отново ще са теми на обсъждане. "Много думи, много документи, но няма дела. Уверявам ви, че ще използваме всички налични инструменти в България."


21:42


Ще продължим да работим по механизма за верификация и мониторинг, защото този механизъм не означава да се отмятат кутийки. Искаме да видим осезаеми резултати и устойчив положителен ефект в съдебната система и борбата с престъпността и организираната престъпност в България, каза накрая на дебата Вера Йоурова.


Ще запазим механизма, защото българският народ проявява значителен интерес да продължи механизмът - защото българите нямат доверие и отправиха към нас посланието: продължете да следите какво се върши в България. Важно е да следваме поетия път. Ситуацията обаче изисква и ползотворно сътрудничество с българските власти, продължи зам.-председателят на комисията. "Скоро ще започне да функционира европейската прокуратура, а България бе сред страните, активно участвали във формирането ѝ. Европейската прокуратура ще е активен принос на ЕС към борбата с европейски средства."


Еврокомисар Вера Йоурова

© Скрийншот europarl.europa.eu

Еврокомисар Вера Йоурова


21:38


"Кой спира хората да протестират в България? Всеки ден в последните три месеца имаме доказателство за обратното," каза Андрей Новаков от ЕНП.


Той нарече прекалени твърденията, отправени в залата, че в България се обгазяват деца, и поиска да няма партизация в дебатите в парламента. "Ще се оправим, когато спрем да изнасяме проблемите навън и започнем да ги решаваме сами. Да живее България," каза още Новаков.


21:36


От изказването на Елена Йончева се чу единствено, че "болката на България днес е болката на целия Европейски съюз."


Елена Йончева

© Скрийншот europarl.europa.eu

Елена Йончева


21:34


Гуендолин Делбос-Корфийлд от Зелените поиска да се запази мониторингът по МСП върху България, защото е "единственият механидъм да се борим с корупцията", а страната получава пари, въпреки че в докладите за нея се отчитат нередности.


21:32


"Това не е дебат срещу България. Тази резолюция може да успее ако се основава на факти, а не на идеологически противоречия," каза Илхан Кючюк от ДПС. Той се застъпи за тезите на ДПС, че изборната кампания в България може да се води само на български. Той даде на председателя на групата на ЕНП Вебер пример, че ако реши да се кандидатира в България за длъжност, има два избора: или да плаща глоба, като говори на английски или немски, или "да правите кампания, без да говорите".


Последва напрежение между Кючюк и Джамбазки, тъй като последният бе обвинен, че не говори за "касичката на ВМРО и златните паспорти", вероятно имайки предвид разкрития за схема за предоставяне на гражданство в България. Джамбазки реагира гневно и поиска Кючюк да бъде наказан.


Илхан Кючюк

© Скрийншот europarl.europa.eu

Илхан Кючюк


21:30


Нашата загирженост е кой притежава български медии, има и тесни връзки между медии и политици. Известни са ни случаи с журналисти, които са жертва на това. Комисията трябва да използва всички инструменти, за да продължи този диалог, каза Катарина Барли от "Социалисти & демократи".


"Не повтаряйте тези грешки. От 10 г. сме тук и не виждаме напредък с Унгария," каза тя.


21:28


"Много тежи думи, които не могат да бъдат оставени без коментар. Този парламент не бива да бъде инструментализиран от една партия. Ние като демократи заставаме зад върховенството на закона," обясни евродепутатът от ЕНП АНдрей Ковачев в отговор на Дейли.


21:26


Управяващите в България правят каквото си знаят и "ви се смеят", каза Клеър Дейли, нашумяла с острите си изказвания за страната. Канцлерът "Ангела Меркел харесва (премиера) Бойко Борисов", а председателят на ЕНП Доналд Туск не би дал думата на единствения "опозиционен депутат в групата" (тя вероятно имаше предвид Радан Кънев, също от ЕНП, когото обаче не назова поименно). "Не мислите ли, че българите заслужават избори," попита още тя и сравни облагодетелстващия се по думите ѝ от европейска подкрепа елит "вампири".


21:12


И след почивката има проблем със звука, докато говори Ангел Джамбазки.


21:06


Бе обявена 10-минутна техническа пауза заради проблеми със звука.


21:05


Евродепутатът Даниел Фройнд от Зелените коментира посещението си в България за среща с различни политически сили и наблюдение на протестите: "Бях в София, чух, че злоупотребите са тревожни, че европейското финансово подпомагане влошава нещата," каза той. Обърна внимание, че съмнителни лица изкупуват "независими медии, а какво правим ние в ЕС? Какво виждат българите? Пореден доклад за върховенството на закона в ЕС." Независимо от изказванията на председателя на ЕНП Доналд Туск "това, което видя българският народ сега, не са решителни действия."


Фройнд изрази притеснение, че парите от ЕС само захранват "черния хайвер на лакоми олигарси".


21:01


Евродепутатът от "Обнови Европа" Рамона Стругариу коментира България с думите, че в нея определени играчи, а и европейската помощ, "защитават една много добре изградена мрежа от хора, които злоупотребяват с демокрацията". "Нашият глас трябва да направи така, че да стане ясна разликата между една страна заложница и един свободен народ."


20:53


"Европейската комисия знае за протестите в България и внимателно следим ситуацията. Нека в началото подчертая нещо много важно - Комисията подкрепя правото да се протестира мирно. Мирните протести са упражняване на основно право във всички демократични държави и трябва изцяло да се спазва. Протестите показват, че гражданите демонстрират колко голямо е значението на независимо и ефективно правораздаване, както и на доброто управление," каза еврокомисар Вера Йоурова в началото.


Известно ни е също заявлението на премиера Борисов за евентуална промяна на Конституцията. На този етап не е работа на Комисията да коментира детайли на предложените реформи, но сме готови да помагаме на България в процеса на реформи. Както казах през септември пред комисията LIBE всяка промяна в Конституцията трябва да премине през обширен и включващ дебат и да има достатъчно време за изработване на широк консенсус, за да се постигне необходимият баланс. Най-добрата практика е да се потърси мнението на спеиализирани институции като Венецианската комисия.


Йоурова говори и за Механизма за сътрудничество и проверка, който според Европейската комисия се е доказал като инструмент в подкрепа на реформите. Тя повтори решението от октомври 2019 г., че България е постигнала напредък, достатъчен, за да покрие ангажиментите към времето на влизането на страната в ЕС. Сегашната ситуация, погледната от перспективата на институционалната и законодателна рамка, вече не е ситуацията от 2007 г. Освен това в доклада от есента на миналата година Комисията е посочила, че България се е ангажирала да осигури продължаващо прилагане на нужните реформи особено тези, свързани с независимостта на правосъдната система и борбата с корупцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK