Амазония е близо до необратимото превръщане в савана, предупреждават учени

Амазония е близо до необратимото превръщане в савана, предупреждават учени

© ReutersИзбори 2022

Голяма част от Амазония е на ръба да загуби своята характерна природа и да премине от дъждовна гора към отворена савана с много по-малко дървета в резултат на климатичната криза, предупредиха изследователи тази седмица.


Тропическите и екваториални дъждовни гори са силно чувствителни към промените във валежите и нивата на влага, а пожарите и продължителните суши могат да доведат до загуба на дървета и преминаване към подобна на савана комбинация от гори и пасища. За Амазония се знаеше, че е възможно да настъпи такава промяна, но до момента се предполагаше, че това би станало след много десетилетия.


Ново изследване показва, че тази повратна точка може да бъде много по-близка, отколкото се смяташе досега. До 40% от съществуващата гора на Амазония е в момент, в който може да се превърне в савана, според проучване, публикувано в списание Nature Communications.
Всяко преминаване от дъждовна гора към савана все още ще отнеме десетилетия, за да се случи напълно, но веднъж започнал, процесът е изключително труден да бъде спрян или обърнат. Тези гори поддържат значително по-голям набор от видове от саваната и играят много по-голяма роля в абсорбирането на въглероден диоксид от атмосферата.


Части от Амазония получават много по-малко дъжд, отколкото преди, поради променящия се климат. Сега валежите в около 40% от гората са на ниво, при което може да се очаква джунглата да премине към савана, според проучването, ръководено от Стокхолмския център за устойчивост, базиран на компютърни модели и анализ на данни.


Амазония е близо до необратимото превръщане в савана, предупреждават учени

© Reuters


Миналата година президентът на Бразилия Джаир Болсонаро беше предупреден, че продължаващото унищожаване на Амазония от пожари и дърводобив ще доближи региона до критичната точка. Тази година пожарите в Амазония са най-тежките от десетилетие, с 60% увеличение на огнищата на пожари в сравнение с миналата година.


Арие Стаал, водещ автор на изследването, казва, че екологията на дъждовните гори означава, че въпреки че те ефективно произвеждат свои собствени самоподдържащи се валежи при правилния климат, те също така са склонни да изсъхват при грешни условия.


"Когато горите растат и се разпространяват в даден регион, това се отразява на валежите", обяснява той пред в. "Гардиън". "Горите създават свой собствен дъжд, тъй като листата отделят водна пара и това пада като дъжд наоколо. Валежите означават по-малко пожари, водещи до още повече гори."


Но ако се загубят големи площи от тропическите гори, нивата на валежите в региона съответно намаляват. Това намалено ниво на "рециклиране на атмосферната влага" е симулирано в компютърните модели, използвани в изследването.


"По-сухите условия затрудняват възстановяването на гората и увеличават запалимостта на екосистемата", каза Стаал. След като тропическите гори преминат този праг и се превърнат в открита система от редки дървета и пасища от типа савана, е малко вероятно да се върнат естествено в предишното си състояние.


Амазония е близо до необратимото превръщане в савана, предупреждават учени

© Reuters


"Много е трудно да се излезе от това състояние - отворената тревна екосистема е по-запалима, а пожарите от своя страна поддържат екосистемата без много дървета", каза той.


Учените са направили компютърни симулации на това къде може да се очаква да съществуват гори в тропическите региони на земята, предвид определени климатични условия, и са разгледали минималната и максималната площ на вероятната горска покривка.


Те също така са проследили какво е вероятно да се случи, ако емисиите на парникови газове продължават да нарастват, и установяват, че способността на горите да растат отново, след като дърветата бъдат загубени, ще бъде значително намалена.


Амазония е близо до необратимото превръщане в савана, предупреждават учени

© Reuters


"Сега разбираме, че тропическите гори на всички континенти са много чувствителни към глобалните промени и могат бързо да загубят способността си да се адаптират", казва Инго Фецер от Стокхолмския център за устойчивост.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK