Амазония е близо до необратимото превръщане в савана, предупреждават учени

Амазония е близо до необратимото превръщане в савана, предупреждават учени

© ReutersГоляма част от Амазония е на ръба да загуби своята характерна природа и да премине от дъждовна гора към отворена савана с много по-малко дървета в резултат на климатичната криза, предупредиха изследователи тази седмица.


Тропическите и екваториални дъждовни гори са силно чувствителни към промените във валежите и нивата на влага, а пожарите и продължителните суши могат да доведат до загуба на дървета и преминаване към подобна на савана комбинация от гори и пасища. За Амазония се знаеше, че е възможно да настъпи такава промяна, но до момента се предполагаше, че това би станало след много десетилетия.


Ново изследване показва, че тази повратна точка може да бъде много по-близка, отколкото се смяташе досега. До 40% от съществуващата гора на Амазония е в момент, в който може да се превърне в савана, според проучване, публикувано в списание Nature Communications.
Всяко преминаване от дъждовна гора към савана все още ще отнеме десетилетия, за да се случи напълно, но веднъж започнал, процесът е изключително труден да бъде спрян или обърнат. Тези гори поддържат значително по-голям набор от видове от саваната и играят много по-голяма роля в абсорбирането на въглероден диоксид от атмосферата.


Части от Амазония получават много по-малко дъжд, отколкото преди, поради променящия се климат. Сега валежите в около 40% от гората са на ниво, при което може да се очаква джунглата да премине към савана, според проучването, ръководено от Стокхолмския център за устойчивост, базиран на компютърни модели и анализ на данни.


Амазония е близо до необратимото превръщане в савана, предупреждават учени

© Reuters


Миналата година президентът на Бразилия Джаир Болсонаро беше предупреден, че продължаващото унищожаване на Амазония от пожари и дърводобив ще доближи региона до критичната точка. Тази година пожарите в Амазония са най-тежките от десетилетие, с 60% увеличение на огнищата на пожари в сравнение с миналата година.


Арие Стаал, водещ автор на изследването, казва, че екологията на дъждовните гори означава, че въпреки че те ефективно произвеждат свои собствени самоподдържащи се валежи при правилния климат, те също така са склонни да изсъхват при грешни условия.


"Когато горите растат и се разпространяват в даден регион, това се отразява на валежите", обяснява той пред в. "Гардиън". "Горите създават свой собствен дъжд, тъй като листата отделят водна пара и това пада като дъжд наоколо. Валежите означават по-малко пожари, водещи до още повече гори."


Но ако се загубят големи площи от тропическите гори, нивата на валежите в региона съответно намаляват. Това намалено ниво на "рециклиране на атмосферната влага" е симулирано в компютърните модели, използвани в изследването.


"По-сухите условия затрудняват възстановяването на гората и увеличават запалимостта на екосистемата", каза Стаал. След като тропическите гори преминат този праг и се превърнат в открита система от редки дървета и пасища от типа савана, е малко вероятно да се върнат естествено в предишното си състояние.


Амазония е близо до необратимото превръщане в савана, предупреждават учени

© Reuters


"Много е трудно да се излезе от това състояние - отворената тревна екосистема е по-запалима, а пожарите от своя страна поддържат екосистемата без много дървета", каза той.


Учените са направили компютърни симулации на това къде може да се очаква да съществуват гори в тропическите региони на земята, предвид определени климатични условия, и са разгледали минималната и максималната площ на вероятната горска покривка.


Те също така са проследили какво е вероятно да се случи, ако емисиите на парникови газове продължават да нарастват, и установяват, че способността на горите да растат отново, след като дърветата бъдат загубени, ще бъде значително намалена.


Амазония е близо до необратимото превръщане в савана, предупреждават учени

© Reuters


"Сега разбираме, че тропическите гори на всички континенти са много чувствителни към глобалните промени и могат бързо да загубят способността си да се адаптират", казва Инго Фецер от Стокхолмския център за устойчивост.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Амазония е един от глобалните проблеми, които показват какво за съжаление е бъдещето на света ако не променим отношението си към средата си на живот!!!

 2. 2 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Комунистически еврейски статии.Те създадоха и коронавируса

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7366 Неутрално

  Природата няма да ни го прости! Първо температурата, после водата, после...

 4. 4 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Е,й какво от това? Преди време е била дъно на океан. Променя се земния ландшафт и това е закономерно. Ама милиардите за екофрендли систему чакат. Колко плоско ръководят овцете.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3628 Разстроено

  Жалко за девствените гори, които загиват в пожарите на човешката лакомия, както и на милионите животински и растителни видове, които просто няма къде да живеят повече.....

 6. 6 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 390 Неутрално

  На кого му пука, важното е бетон да се лее и парите да текат.

 7. 7 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#4] от "оuzo":

  то тогава и хора не е имало, но на кого му пука?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 8. 8 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Тез учени нали разправяха че има много СО2 в атмосферата. По тяхната логика растенията трябва да погълнат всичко.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5277 Неутрално

  Бразилия спря да се занимава с пожарите в Амазония

 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Поредната затоплистка манипулация. Доказано е,че цивилизацията на маите е загинала заради суша.И тя се е намирала насред джунглата.И тогава ли човекът е предизвикал глобално затопляне?

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#7] от "fpyyh":

  Асо очаквате
  -логика;
  -смисъл;
  -факти
  ще останете разочарован!

 12. 12 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":

  Промени в климата е имало винаги и винаги ще има на планетата, но проблемът е там, че с нашите действия ние ги ускоряваме и задълбочаваме до темпове, които ще ги направят невъзможни за нас и за екосистемите на планетата да се приспособят към тях.

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 13. 13 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Статията пропуска недалновидните политики по "запазване на климата такъв, какъвто винаги сме го познавали".
  Ако не беше смешката с "био-горивото", нямаше да се сече толкова много, за да се сее рапица, от която да добиват добавки за горива.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 14. 14 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":Промени в климата е имало винаги и винаги ще има на планетата, но проблемът е там, че с нашите действия ние ги ускоряваме и задълбочаваме до темпове, които ще ги направят невъзможни за нас и за екосистемите на планетата да се приспособят към тях.
  —цитат от коментар 12 на Yarak4You


  Глупости-няма тито едно доказателство, че човешката дейност променя климата.
  Човешката дейност замърсява природата, но това е нещо различно. Ама затоплистите не ги е грижа за боклуците в океаните. Искат да усвояват пари за борба с вятърните мелници.

 15. 15 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1027 Весело

  За сметка на това Сибир се раззеленява!😁

  В Русия съм! В Русия съм!
 16. 16 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Поредната затоплистка манипулация. Доказано е,че цивилизацията на маите е загинала заради суша.И тя се е намирала насред джунглата.И тогава ли човекът е предизвикал глобално затопляне?
  —цитат от коментар 10 на Мусаши


  Съвсем същото се е случило с маите, да. Изсекли са горите, макар и не от алчност като сега, а за да освободят място за селско стопанство за изхранване на големите градове и дъждовете просто спрели.

  Никой не финансира "затоплистки" теории, както ти си мислиш. Напротив, петролните и въглищните компании финансират антинаука и забавят прогреса, който носят възобновяемите източници на енергия. Черпят вдъхновение от тютюневите компании, които с десетилетия са отложили смъртта си, подлагайки на съмнения канцерогенните свойства на цигарите.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  Бразилия спря да се занимава с пожарите в Амазония
  —цитат от коментар 9 на pet_fire


  Русия пък спря да се занимава с пожарите в Сибир.

 18. 18 Профил на glavatar
  glavatar
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Особено на последък, нещата се случват с невероятна скорост!

 19. 19 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1045 Любопитно

  До коментар [#13] от "PisnaMi":

  От рапицата добавки само за дизел. Добавката за бензин е етанол, 10% по ЕС разпоредба. Правят го от захарна тръстика, познай коя страна е най-големия износител...

  swe in himina
 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1611 Неутрално
 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Глобалистите това искат-за да си пробутват ВЕИ-тата и други подобни

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#2] от "Сд":

  А бе не знаех, че в Швеция комунизъма е вече построен! И то от евреи...
  Както и да е, на темата - бях в Перу, там започва Амазиния, все още на 156м надморско равнище. Видях гората през зимата (сухият период, юли). Пазят я като зеницата си. Всеки турист е (морално) задължен да посади дърво. Ние боднахме 4. Не знам как, но са убедили хората да бъдат внимателни с джунглата. Има земеделие, разбира се, но съобразено с природата. Обикновено на голи места.Там садят какво ли не, а около реката ориз. Бразилците, доколкото чета, също искат да запазят гората. Пролемът е, че няма достатъчно пари за борба с контрабандата на дървесина. Никога не е имало, апропо. Но пък самата контрабанда не е голяма, вообще не може да се сравни с щетите от глобалното затопляне. Тази година имаше ужасни пожари, проблема е, че специалистите казват, че това е само началото.

 23. 23 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Като измислите ваксина, ще пречистите и въздуха, нали сте "учени"...

 24. 24 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":

  Не е доказано такова нещо. Майте не са познавали плуга, обработвали са земята повърхностно и се е изтощавала сравнително бързо. Това е една от причините

 25. 25 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Въобще повечето неща, се дължат на "Зелената сделка" и на пуста борба за въглеродна неутралност..

  ----------------------
  "U.S. ethanol may drive Amazon deforestation
  by Mongabay.com

  Ethanol production in the United States may be contributing to deforestation in the Brazilian rainforest said a leading expert on the Amazon..."
  -------------------------
  Въглеродно-неутрални горива, намаляване на парниковата емисия и на Глобалното Затопляне ..

  Но на нас, какво ни е по-важно .. да изпълним заветите на Грета и да сме осъзнати затоплисти , или някаква си гора??

 26. 26 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#7] от "fpyyh":Асо очаквате -логика;-смисъл;-фактище останете разочарован!
  —цитат от коментар 11 на selqnin


  Абсолютно!

  Да припомним, кой и какво доведоха до сегашното дередже - Зеленистите и тяхната Екология!

  ----------------------
  "U.S. ethanol may drive Amazon deforestation
  by Mongabay.com

  Ethanol production in the United States may be contributing to deforestation in the Brazilian rainforest said a leading expert on the Amazon..."
  -------------------------
  Въглеродно-неутрални горива, намаляване на парниковата емисия и на Глобалното Затопляне ..
  Че заради тази пуста въглеродна неутралност, в България се горят стари гуми и пластмаси за да замени природния газ и другите фосилни горива !

  Кое ни е по-важно, гората или Екологията??!
  Та ти, Селянин, се радваше от сърце и на изгарянето на старите гуми в циментовите заводи.

 27. 27 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Жалко за девствените гори, които загиват в пожарите на човешката лакомия, както и на милионите животински и растителни видове, които просто няма къде да живеят повече.....
  —цитат от коментар 5 на samoedin


  Кое ни е по-важно, гората или Екологията и борбата за Климата?

 28. 28 Профил на baba_gitza
  baba_gitza
  Рейтинг: 72 Гневно

  Популизма е много лошо нещо. Още по-лошо е като го сложиш на пост с власт. Бразилия имат точно това и това е резултата. А трябва да правят точно обратното на действията на Болсонаро.

  Писна ми от мутри, свини, каскети и тикви.
 29. 29 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Популизма е много лошо нещо. Още по-лошо е като го сложиш на пост с власт. Бразилия имат точно това и това е резултата. А трябва да правят точно обратното на действията на Болсонаро.
  —цитат от коментар 28 на Baba_Gitza


  То целия свят, май трябва да прави точно обратното, ама пуста Екология ..

  Грета Тунберг форевър, да намалим СО2, на борба!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK