Европарламентът срещу корумпираните правителства: Дайте пряк достъп на гражданите до еврофондовете

Манфред Вебер, който снощи защити българското правителство на дебата в пленарна зала, е един от авторите на съвместното писмо.

© Daina LE LARDIC, European Union 2020: EP

Манфред Вебер, който снощи защити българското правителство на дебата в пленарна зала, е един от авторите на съвместното писмо.Лидерите на четирите най-големи политически групи в Европейския парламент се обявиха за това Европейската комисия да може да спира достъпа на страни членки до средства от бюджета на ЕС и фонда за възстановяване от пандемията. Те обявяват още, че това трябва да става така, че никоя страна или малка група държави членки да не може да спира такова решение.


Нещо повече - консерватори, социалисти, либерали и зелени заявяват, че европейските граждани трябва да бъдат защитени от система, "която им дава пряк достъп до фондовете на ЕС, ако поведението на техните правителства им пречи да стигнат до тях по обичайните канали".


Позицията им отива по-далеч от формата, решен в края на юли от националните лидери на продължилото почти 5 дни заседание на Европейския съвет. То е по-решително и от компромиса, предложен от германското председателство на Съвета на ЕС през септември.
От съгласието на Европейския парламент за нов механизъм за обвързване на достъпа до 1.1 трлн евро с върховенството на закона зависи одобряването Многогошината финансова рамка 2021-2027 г. и фонда NextGenerationEU.


Според издания като "Файненшъл таймс" германското предложение за диалога с евродепутатите е опитало да преодолее първоначалната им съпротива, но и да не се отдалечава много от договореното от държавните и правителствени лидери. Причината е, че страни като Унгария и Полша, нежелаещи да им спират парите заради превземането от управляващите на правосъдната система и медиите, може да се отметнат от договореното и да се наложи извънредно свикване на нов Европейски съвет по тази тема.


Накои правителства опитват да сложат намордник на съдиите и да създадат атмосфера на страх и контрол на всяко ниво от наиционалното правораздаване, а това поставя под въпрос целия правен режим на ЕС.


Откъс от писмото на четирите водещи групи в ЕП


Снощи - преди дебата по проекторезолюцията за България - в пленарна зала на Европейския парламент в Брюксел имаше дебат как да изглежда бъдещият механизъм за върховенство на закона. Тази сутрин в изданието "Политико" е публикувана обща позиция от името на парламентарните групи на Европейската народна партия, Социалисти и демократи, Обнови Европа и Зелени/Европейски свободен алианс.


В него Манфред Вебер, Ираче Гарсия Перес, Дачиан Чолош, Ска Келер и Филип Ламбертс заявяват, че обсъждането по тази тема е блокирано и процесът е станал заложник на национални правителства, които са против обвързването на средствата с върховенство на закона. Тези правителства го правят "заради собствените си интереси и да подкопават върховенството на закона".


Петимата лидери от парламента призовават Европейския съв и Европейската комисия да не отстъпват от поетите през лятото ангажименти и допълват: "Нека няма никакво съмнение - Европейският парламент изцяло подкрепя плана за възстановяване. Икономиките ни имат нужда от спешна помощ, трябва да спасим работни места и да създадем възможности за бъдещето. Парламентът демонстрира готовността си да продължи напред с този план, като гласува за него миналия месец. Но ситуацията става още по-спешна.".


Контролиращите значително мнозинство от гласовете в ЕП заявяват, че "нашите ценности не са за продан", че връзка между евросредствата и върховенството на закона трябва да има и че "не бива да се огъваме под натиска на национални правителства, които са против това".


Залозите са високи. В някои страни се превръщат в норма атаките срещу свободата на медиите и гражданското общество и превземането на медийни групи от управляващата олигархия, което подкопава демокрацията в ЕС.


Откъс от писмото на четирите водещи групи в ЕП


"Когато шепа хора поемат контрола над публичните средства и обществените поръчки и корупцията се превърне в нормално поведение - както стана в някои държави - това заплашва почтеността на целия ни вътрешен пазар", се казва още в текста.


От името на четирите групи се предлагат три критерия как да се решат проблемите:


1. Ясен и решителен процес за определяне дали има спазване върховенството на закона. Той трябва да е под формата на делегирано решение на Европейската комисия, което може да бъде отменено само с квалифицирано мнозинство на Европейския съвет.


2. Решението на Европейската комисия трябва да е основано новия Доклад за върховенството на закона и на независима група експерти по върховенството на закона. Този преглед трябва да включва нарушаване принципите на върховенство на закона и, най-малкото, на независимостта на правораздавателната система


3. Не бива да позволяваме страни членки да отлагат до следващо заседание на Европейския съвет споразумението по този механизъм за свързване върховенството на закона със средствата на ЕС. Това създава възможност дискусиите по въпроса да се проточат с години и то служи единствено на интересите на тези, които не желаят да се предприема нищо.


Никой гражданин на ЕС не бива да бъде наказван заради провала на правителството му да уважава и прилага основополагащите принципи на нашия съюз.


Откъс от писмото на четирите водещи групи в ЕП

В заключение лидерите на четирите парламентарни групи призовават за конструктивност и отговорност и от Европейската комисия и Европейския съвет, "за да защитим нашата европейска демокрация, нашата икономика, нашите ценности и най-вече нашите граждани".


Делегирано решение, за което се говори в текста, е законово обвързващ акт на ЕС с пряко приложение към всички страни членки и има за тях задължителна сила. Отмяната му само с квалифицирано мнозинство най-вероятно - макар да не е казано изрично по този начин - означава, че несъгласните с решението трябва да съберат поне две трети от гласовете на страните членки. Такъв механизъм е известен в ЕС и използването му е по-сложно от този, при който предварително се спира с квалифицирано мнозинство взимане на решение.


Предимството е, че работата на конкретния орган (в случая Европейската комисия) не е парализиран от една или няколко държави. От друга страна, несъгласните страни разполагат с ограничен срок - обикновено той е 3 месеца - за да убедят значително мнозинство от останалите членки, че са били несправедливо наказани със спиране на средства заради върховенство на закона.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK