Законът, изгонил ЦЕУ от Унгария, е несъвместим с правото на ЕС, реши Съдът на ЕС

Протест срещу закона, принудил ЦЕУ да изнесе основната си дейност от Унгария, април 2017 г.

© Associated Press

Протест срещу закона, принудил ЦЕУ да изнесе основната си дейност от Унгария, април 2017 г.Условията, въведени от Унгария за дейността на висшето образование на нейна територия, противоречат на европейското право. Това обяви Съдът на Европейския съюз в публикувано днес решение.


Върховната съдебна инстанция на ЕС излезе с решение против законодателните промени в Унгария за висшето образование, на практика принудили основан от Джордж Сорос университет да напусне територията ѝ, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.


В мотивите на Европейския съд срещу решението на правителството на премиера Виктор Орбан е записано, че "въведените от Унгария условия за даване на право на чуждестранните висши учебни заведения да упражняват дейност на нейна територия са несъвместими с европейското право".
Сред условията, които унгарските власти поставиха на чуждестранните университети, за да работят в Унгария, е те да упражняват дейността си на нейна територия само след двустранно споразумение между унгарското правителство и страната на произход на съответното висше учебно заведение. Изисква се също даденият университет да извършва образователна дейност и в своята страна на произход, а не само в Унгария.Съдът постанови, че с налагането на подобни условия "Унгария не е изпълнила задълженията си" в рамките на Световната търговска организация и е действала в разрез с Хартата на основните права на Европейския съюз.


Унгария срещу ЦЕУ


В основата на конфликта е съдбата на Централноевропейския университет (ЦЕУ), основан в щата Ню Йорк от американския финансист от унгарски произход Джордж Сорос. Под натиска на Орбан учебното заведение трябваше да се премести от Будапеща, където работеше от началото на 90-те, във Виена.


Унгарският премиер от години е отявлен критик на Сорос и казва, че с либералните си възгледи за миграцията милиардерът филантроп се стреми да подкопае европейските ценности, твърдения, които Сорос отрича. Идеологическата цел на Орбан - да създаде "нелиберална държава", също се различава от идеала на Сорос за "отворено общество".


Заради мнението на Орбан за Сорос мнозина съзряха в промените в правилата за висшето образование атака срещу ЦЕУ. През април 2017 г., непосредствено след като промените бяха приети, Европейската комисия откри наказателна процедура срещу Унгария. Впоследствие, през декември 2017 г., ЕК даде Будапеща на Европейския съд по този въпрос.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK