"Тя живееше в ада": защо се самозапали журналистката Ирина Славина

Руската журналистка Ирина Славина. След смърта ѝ нейната дъщеря се появи на мястото на трагедията с плакат "Докато майка ми изгаряше, вие си мълчахте".

Руската журналистка Ирина Славина. След смърта ѝ нейната дъщеря се появи на мястото на трагедията с плакат "Докато майка ми изгаряше, вие си мълчахте"."Търсете отговорността за смъртта ми от Русия", призовава журналистката Ирина Славина във Фейсбук. Минути по-късно се самозапалва и издъхва. Години наред тя е била подложена на тормоз, разказва "Дойче веле". "Тя живееше в ада."


В следобедните часове на 2 октомври главната редакторка на "Коза Прес" от Нижни Новгород Ирина Славина призова във Фейсбук: "Търсете отговорността за смъртта ми от Руската федерация." Минути по-късно 47-годишната журналистка се самозапали пред сградата на полицията. Тя издъхна начаса.


Славина е филоложка, която първоначално работи като учителка по руски език и литература, а по-късно става журналист и пише за регионални медии. През 2015 тя за трети път губи работата си, след като цензурата я принуждава да напусне местната осведомителна агенция News-NN. Убедена, че няма да се намери друга медия, която да има смелостта да я назначи, Славина сама създава независимата медийна компания "Коза Прес". Там тя работи като издател, редактор и кореспондент едновременно. "Коза Прес" се финансира от дарения и бързо се превръща в една от най-популярните медии в региона.


Дългогодишен тормоз
Текстовете на Славина са познати на целия град, представители на местната власт и на бизнеса са изпитвали страх от нейните публикации. Това казва Светлана Кузеванова, адвокатка в Центъра за защита на медийните права. През последните години срещу Славина са били водени множество съдебни дела. "Такава е съдбата на всички активни руски медии, които не пишат за цветенца и крави", подчертава Кузеванова.


Глоби са ѝ налагани за какво ли не: 70.000 рубли (760 евро) за "незачитане на властта" по повод нейна публикация във Фейсбук относно паметна плоча за диктатора Сталин; 65.000 рубли (705 евро) заради уж неверни информации за разпространението на коронавируса в град Кстово, макар властите да бяха потвърдили въпросните случаи на зараза и още 5000 рубли (54 евро) за поддържане на връзки с "нежелана организация".


"Славина беше наказвана за всевъзможни неща. Пред входа на нейната кооперация бяха разлепвани листовки с обидно съдържание, а гумите на автомобила ѝ бяха разрязвани. От дълги години тя живееше в ада", казва правозащитникът от Нижни Новгород Станислав Дмитриевски и добавя: "Мълчанието на повечето хора около нея я травмираше, създаваше ѝ усещане за безсилие". Активистът е убеден, че претърсването на жилището на Славина е дало последният тласък да се самоубие.


Когато чашата преля


Шестима служители на службите за сигурност нахлуват в жилището на Славина в шест часа сутринта. Те веднага ѝ взимат телефона, за да не може да се обади на адвоката си. Търсени са били брошури, листовки и други улики за сътрудничеството на журналистката с организацията "Открита Русия", създадена от Михаил Ходорковски. Само че такива не са намерени. "Открита Русия" бе обявена от властите за "нежелана организация" през 2017 година. Сътрудничеството с такива организации е забранено и се наказва дори със затвор. "Славина нямаше нищо общо с нашата организация", казва ръководителят на "Открита Русия" Андрей Пивоваров.


Ирина Славина е била глобявана за всевъзможни неща.

Ирина Славина е била глобявана за всевъзможни неща.


"Тя не се оплакваше, не казваше колко ѝ е тежко. Ние всички явно сме подценявали натиска, на който е била изложена, защото не сме били достатъчно внимателни", казва Аркадий Галкер, ръководител на бюрото на правозащитната организация "Интернационал Мемориал" в Нижни Новгород. "Това не е самоубийството на една уморена от живота жена, а резултат от държавен тероризъм, от един невероятен държавен натиск", подчертава още Галкер и призовава да бъдат изправени на съд онези, които са тероризирали журнлаистката Славина през последните години.


"Това беше навярно най-важната ѝ мисия"


"Самоубийството на Славина е преди всичко политически жест и опитът да се обърне внимание на пробелмите, за които тя пишеше и говореше", казва и политикът от опозицията Алексей Садомовский и добавя: "Ирина Славина беше много честен и добър човек. Тя целеше само едно - да подобри положението в нейния град и нейната страна. Тя искаше да разпространява истината - това беше навярно най-важната ѝ мисия".


Вечерта след самоубийството на Славина в центъра на града се събраха около 150 души да почетат паметта ѝ. На мястото, на което журналистката се самозапали, хората полагаха цветя, снимки, свещи и плакати. Но още на следващата сутрин неизвестни лица бяха отстранили всичко.

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  защо не е емигририрала, да се махне от тюрмата...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 2. 2 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Поклон.

  Още една жертва на режма на джудежто. Дано се пържиш в ада, Путин.

 3. 3 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  Животът е Божи дар, винаги има изход, навремето руските аристократки след революцията са се издържали с шиене на дрехи и частни уроци.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3651 Неутрално

  ""Тя не се оплакваше, не казваше колко ѝ е тежко. Ние всички явно сме подценявали натиска, на който е била изложена, защото не сме били достатъчно внимателни", казва Аркадий Галкер, ръководител на бюрото на правозащитната организация "Интернационал Мемориал" в Нижни Новгород. "Това не е самоубийството на една уморена от живота жена, а резултат от държавен тероризъм, от един невероятен държавен натиск", подчертава още Галкер и призовава да бъдат изправени на съд онези, които са тероризирали журнлаистката Славина през последните години."

  Именно този модел копира от години гербиджа у нас и го прилага, макар и в по - мек вариант, съобразявайки все пак факта, че сме членове на ЕС ! Престъпност, облечена във власт, тормоз, който докарва и журналисти, и бизнесмени, и обикновени хора до ръба, корупция, която създава успелия млад мъж като единствен проспериращ примат в това общество ....Българското, но то е копие на руското в момента......

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Разстроено

  Самоубийството е най-тежкият от 7-те смъртни гряха!!!
  Не мога да си представя какво са направили с Душата на тази жена за да преодолее базисният човешки инстинкт за самосъхранение за да причини това на себе си и на близките си....
  Североизточната блатно- степна сатрапия е империя на злото!!!

 6. 6 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Проф. Михаил Константинов критикува самоубийства чрез самозапалване, осъжда героизирането им и призовава за медийно мълчание по темата с цел пресичане на евентуалната вълна от подражатели.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Самозапалвания_в_България _(2013_–_2015)

 7. 7 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Проф. Михаил Константинов критикува самоубийства чрез самозапалване, осъжда героизирането им и призовава за медийно мълчание по темата с цел пресичане на евентуалната вълна от подражатели.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Самозапалвания_в_България _(2013_–_2015)

 8. 8 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 723 Неутрално

  "70.000 рубли ...... 65.000 рубли"

  Дневник, българската граматика не познава точката като препинателен знак за отделяне на хиляди, нито пъл за отделяне на числата при десетични дроби.
  Хиляди се отделят с шпация: "70 000 рубли"
  Десетични дроби се отделят така: "3, 14" (три цяло и четиринадесет)

 9. 9 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Стотици хиляди рускини си търсят съпруг чужденец, за да могат да избягат от Русия.

 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Браво на "Дневник", за своевременната реакция!

 11. 11 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Глупава постъпка. Проблемите не се решават чрез саможертви, а с борба и воля.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  Надявам се след време, на мястото където се е самозапалила, да има неин паметник.

 13. 13 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 558 Весело

  Ченгесарница, православен кенеф ... и у нас можеше да е така, бяха се нагласили с Гешев точно натам, но протеста им обърка сметките. Колко и да се правят ЕНП на ощипане, ЕС засили вниманието си и не смеят наще мишоци да се разгащват като Путин

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3651 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  "....Не мога да си представя какво са направили с Душата на тази жена за да преодолее базисният човешки инстинкт за самосъхранение за да причини това на себе си и на близките си...."

  Същото, което прави и властта у нас с тези, които не играят по свирката и ! Видяхме го в поредица от " случайни" проверки на цялата държавна машина срещу хора, които застанаха срещу престъпния модел у нас ! Е, в много по - мек вариант е, основно заради това, че сме в ЕС и имаме будна общественост, несъгласна да продължава по този начин с изчерпано търпение.... !

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Разстроено

  До коментар [#11] от "Taiga":

  "борба"????
  с един 103 годишен сатрапски режим с колосален репресивен апарат срещу всеки, който мисли различно или мисли изобщо...????
  Шегувате се, нали, дрОгарьо?!?!?!

 16. 16 Профил на uuy59391985
  uuy59391985
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Последните 10-15 години превърнаха журналистическата професия в едно нищо. Надето навремето беше казала "нахранете журналистите", Бойко пък ги нарече мисирки, но най голямото убийство за професията дойде от Пеевски и неговите медии. То и преди не беше китка, но поне тогава журналистите имаха някакво достойнство, а сега за съжаление са принудени да ......

 17. 17 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Очаквам Илиана Беновска да я последва!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Това е днешна Русия - "Я другой такой страны не знаю, где так вольно дышит человек"
  Трудно може да се каже нещо по цинично.

 19. 19 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#13] от "danvan":

  От ченгесарницата трудно ще се отървем, важното е да махнем православния кенеф...

  BLUE Planet Corporation
 20. 20 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#15] от "selqnin":

  Да, така се премахват режими, с борба и воля. Но за целта първо трябва да има живи хора, които да се борят.
  Самоубийството е лесен начин да се отървеш.
  Решението, в крайна сметка, си остава единствено нейно.
  На никого в Русия не е забранено да пише критично срещу властта, разбира се с умерен и уважителен тон и думи.
  Според мен журналистката е използвала далеч по-остри думи, поради което са я освобождавали от работа.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 21. 21 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 343 Неутрално

  ... и у нас можеше да е така,
  —цитат от коментар 13 на danvan


  Траян Маречков - във В. Търново на 18 февруари 2013 г.
  Пламен Горанов – във Варна на 20 февруари 2013 г.
  Димитър Димитров - в София на 12 март 2013г.
  Лидия Петрова - в София на 3 ноември 2014г.

  До коментар [#13] от "danvan":

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#17] от "amerikanbastard":

  Надявам се дори Вие и хората, като Вас някой ден да си дадат сметка, че не всичко е позволено в празното и суетно усилие човек да се прави на "оригинален" и "интересен"...
  Не сте, успокойте се малко и моля, смирете се, преди да е станало късно....

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#20] от "Taiga":

  Чувството за хумор не Ви се получава, изобщо!
  Смирено препоръчвам Соложеницин, Владимир Буковски, Варлам Шаламов, Евфросиния Керсновская, Захар Прилепин!

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3651 Неутрално

  До коментар [#20] от "Taiga":

  "...На никого в Русия не е забранено да пише критично срещу властта, разбира се с умерен и уважителен тон и думи...."

  Критикувай с уважение властта, като самата власт решава кога думите ти са уважителни и кога - не ! Сериозно ли вярваш в такива небивалици ? Мен би ме било срам да пиша подобни неща, след като отдавна е ясно, че в Русия щом си опозиционно настроен, нищо не ти е гарантирано ! Дири животът и здравето ! Всъщност, най - вече тях !

 25. 25 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#20] от "Taiga":Чувството за хумор не Ви се получава, изобщо!Смирено препоръчвам Соложеницин, Владимир Буковски, Варлам Шаламов, Евфросиния Керсновская, Захар Прилепин!
  —цитат от коментар 23 на selqnin

  ---
  Соложеницин:
  НАТО методически и настойчиво развивает свой военный аппарат — на Восток Европы и в континентальный охват России с Юга. Тут и открытая материальная и идеологическая поддержка «цветных» революций, и парадоксальное внедрение Северо-атлантических интересов в Центральную Азию. Всё это не оставляет сомнений, что готовится полное окружение России, а затем потеря ею суверенитета.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 26. 26 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  До коментар [#25] от "amerikanbastard":

  това е късният Солженицин, след 90те :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  До коментар [#1] от "GMO VACCINES CHEMICALS":
  "защо не е емигририрала, да се махне от тюрмата..."

  Историята разказва за руските декабристи, които са подготвяли заговор срещу царя. Когано са заловили част от тях другите за били в чужбина. Когато започва съдът тези от чужбина се връщат сами за да бъдат съдени заедно със своите съмишленици.
  Днес в Русия има условия да се появят наследници на руските декабристи.

  подпис
 28. 28 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#25] от "amerikanbastard":това е късният Солженицин, след 90те :)
  —цитат от коментар 26 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Очевидно като се върнал в РФ, след живот в "Свободния свят" му е дошъл акълът!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тsonkooo":
  "Животът е Божи дар, винаги има изход"

  Да наистина Животът е Божи дар. За това животът не трябва да се изхаби в подлост и нагаждане.

  подпис
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  До коментар [#11] от "Taiga":
  "Глупава постъпка. Проблемите не се решават чрез саможертви, а с борба и воля."

  Правилна постъпка. Няма друго постъпка, която така безспорно да постави извратените руски управници в позицията да се оправдават.
  Дори ти не намираш думи да ги оправдаеш.

  подпис
 31. 31 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1202 Весело

  До коментар [#11] от "Taiga":

  Ш, тайга, чета те с незатихващ интерес, та се сетих за един руски виц "Днешната милиция не бие. Днешната да, ама сношната да знаеш как биеше ... "

 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4352 Неутрално

  В момента привършва поклонението, утре е погребението на Ирина Славина в Нижний Новгород. По-подробно на https://ria.ru/20201006/slavina-1578330952.html

 33. 33 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тsonkooo":

  Ама че идиотии.

 34. 34 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  "70.000 рубли ...... 65.000 рубли"Дневник, българската граматика не познава точката като препинателен знак за отделяне на хиляди, нито пъл за отделяне на числата при десетични дроби.Хиляди се отделят с шпация: "70 000 рубли"Десетични дроби се отделят така: "3, 14" (три цяло и четиринадесет)
  —цитат от коментар 8 на Sir Humphrey


  Не си прав за запетайката. Запетайка се използва при изброяването на числа! Десетичната точка е логично и правилно да се използва при дроби, макар че международните организации признават и запетайката. Това все пак не е правилно. Иначе не е само българският език, отново казвам, това е международен въпрос. На английски също не е правилно да се пише "70.000". https://physics.nist.gov/cuu/pdf/sp811.pdf #10.5.2

 35. 35 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2572 Разстроено

  В Нижни Новгород когато се казваше още Горки беше интерниран Сахаров оттогава май нещата не са се променили много освен името!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 36. 36 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2147 Разстроено

  "Ирина Славина беше много честен и добър човек. Тя целеше само едно - да подобри положението в нейния град и нейната страна. Тя искаше да разпространява истината - това беше навярно най-важната ѝ мисия".

  Толкова тъжно! Дано душата ѝ намери покой, а мъчителите ѝ бъдат наказани.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2572 Весело

  Очаквам Илиана Беновска да я последва!
  —цитат от коментар 17 на amerikanbastard


  Прекалено високи са ти очакванията!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2147 Разстроено

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Най-тежкият е гордостта.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 39. 39 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Значи всички тук , които мразим съветските и българските комунета сме 'нежелана организация' . Нали знаете как руски онлайн вестници препечатват коментарите ни в Дневник за Рассия (защото чрез тях публикуват това което не могат да напишат иначе).

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на progito
  progito
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Самоубийството е най-тежкият от 7-те смъртни гряха!!!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Това не е вярно... Самоубийството изобщо не е там.

 42. 42 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Това е днешна Русия - "Я другой такой страны не знаю, где так вольно дышит человек"Трудно може да се каже нещо по цинично.
  —цитат от коментар 18 на tsvetko_51


  Руснаците не комунисти имат отговор със следното

  С Чего же Кончается Родина?

  С чего же кончается Родина?
  С усадеб, горящих вдали,
  С наследия Блока и Бунина,
  Что в злобе народной сожгли.
  А може кончается Родина
  Со стука вагонных колёс?
  С того эшелона, что дедушку
  В Сибирь под конвоем увёз?
  С чего же кончается Родина?
  С законов, рубивших сплеча,
  И с массы народа забитого,
  Что молится на палача?
  А может кончается Родина
  с неправды газетных полос?
  И с редкого слова правдивого,
  Что к нам сквозь эфир прорвалось?
  С чего же кончается Родина?
  С тех книг, что скрывали и жгли,
  С поэтов-кумиров затравленных,
  С цветаевской смертной петли?
  А может кончается Родина
  Возвратом гэбэшных цепей?
  Народным добром разворованным,
  Мигалками наглых властей?
  С чего же кончается Родина…

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 43. 43 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":


  похот чревоугодие алчност леност гняв завист горделивост
  Това са ,самоубийството не фигурира ,според канона де ,не че не е грях

  гошо
 44. 44 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иван K":

  Никого не оправдавам.
  Както казах - който иска да живее в нормална държава, се бори за това.
  Фактите са, че много хора решиха да избягат на запад, за да могат сега да се правят на много "загрижени" за ситуацията тук. Ами да бяха останали да я променят?
  Самоубийството дори няма защо да се коментира - пълно бягане от отговорност. Хем тръгнали да се борят срещу властта, хем решават изведнъж да спрат. Не ги разбирам.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 777 Неутрално

  За самоубийството й виновни са местните власти, защото очевидно тя е демонстрирала суицидални наклонности. Трябвало е да я настанят в здравно заведение, където се грижат пациентите да не се самонараняват. Щяха да я излекуват и да може отново да пише своята истина.

  P. S. Чиста загуба на време е четенето на писанията на selqninа. Те са просто претенциозна баластра мохабет.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 47. 47 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#1] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Имала е смелост, да остане и да се бори. Левски защо не е емигрирал? Захари Стоянов защо не е емигрирал? Раковски защо не е емигрирал? Не можем всички да избягаме от родината си. Все някой трябва да остане и да се бори.

 48. 48 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Лека й пръст на жената.
  Но не - не одобрявам самоубийството - независимо за/зад какви идеали се оправдава/прикрива.
  Не е този начина.
  Да се оставиш една държава, една власт да те докарат до самоубийство - не го разбирам и не го приемам.
  Свят широк, държави много.
  И за да бъдем обективни - някой ще каже ли нещо за журналистите в Турция?
  Саудитска Арабия?
  Катар?
  Иран?
  Северна Корея?
  Китай?

  Тази фиксация по отношение на Русия е контрапродуктивна.
  Какво очаквате да направи Путин и руснаците, когато да под непрестанен натиск, санкции и обвинения за вся и всьо - от Новичока, до Патока тя чак до сушата и кишата....?
  Мислите ли наистина, че руснаците не искат да живеят в нормална обстановка и да имат нормални взаимоотношения с останалия свят?

  Бог да я прости жената.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 49. 49 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Не можем всички да избягаме от родината си. Все някой трябва да остане и да се бори.

  До коментар [#47] от "murry":

  На теория си прав.
  Но в коя "родина"?
  И за какво да се бори?

  Мислиш ли, че днес някой би жертвал живота си за държава, в която народа сам си избира 10 години да го управлява човек като Бойко?
  Какво - да си жертвам живота заради такъв народ?

  Руснаците си харесват Путин и го преизбират със 70%.
  И трябва ли да се самоубиват хора затова?
  А не е ли гласът на народа над личното мнение?
  Трябва ли да се самоубиваш щото си в малцинство?
  ОК - имаш проблеми с властите - премести се, смени си работата, емигрирай.....откъде-нскъде ще жертваш живота си заради тях?

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7650 Неутрално

  Всички ли, които искат демокрация и справедливост трябва да се запалят, че някой да им обърне внимание и нещо да се подобри .

 51. 51 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3651 Неутрално

  "През юни 2020 г. Ирина Славина е глобена от съда с 65 хиляди рубли по обвинение в разпространение на „фалшиви новини“, след като в своя публикация съобщава, че един от шефовете на академия по самбо се е срещал с десетки хора, много от тях ученици, знаейки отлично, че е заразен с новия коронавирус.
  "В момента просто искам да умра. Защото част 9 от чл. 13.15 от Административния кодекс на Руската федерация, който ми беше вменен, е написан, за да убива журналисти и медии. Финансово. Но психическата болка от несправедливостта е толкова силна, че вече тежи и физически", написа тогава Славина във Фейсбук."

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-irina-slavina-izgorya-za-da-osveti-strashniya-teror-nad-slovoto-v-rusiya

 52. 52 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#49] от "г-н Саранди Говедаров":

  За мен моята родина е България. Може да звучи изтъркано, но е така. Направил съм съзнателния си избор да остана.

 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  Самоубийството на журналистката има много широк отзвук в Русия, главният редактор на Ехото на Москва Венедиктов призова Краснов - гл прокурор да започне незабавно разследване срещу местните людоеди докарали жената до подобен отчаян акт.
  “ това е шамар за цялото ни общество!” “За смъртта и е виновна системата” са част от коментарите в пресата

  klimentm
 54. 54 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1202 Весело

  До коментар [#48] от "г-н Саранди Говедаров":

  Светата вода ненапита-Москва, не анексира ,не убива ,не насилва... а те , чудовищата й налагат безпричинни санкции. Мамк...

 55. 55 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 456 Неутрално

  От 1.3 милионен град само 150 човека дошли там където се запалила - ясно е колко е световнонеизвеста)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 56. 56 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  До коментар [#28] от "amerikanbastard":

  а май е точно наобратното :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 57. 57 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  До коментар [#42] от "Dr_Doolittle":

  Не се хаби, тукашното русофилие не знае грам руски. Някои дори живеят в Западна Европа...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK