"Общата история не може да бъде открадната" - македонски българи искат нов подход в спора София-Скопие

Протест на поддръжници на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие, 2018 г.

© Associated Press

Протест на поддръжници на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие, 2018 г.Работата на историческата и образователна комисия между България и Северна Македония трябва да се промени - да се ръководи от пътна карта, с конкретни срокове, теми и резултати, с разширяване на дебата към училища и университети в двете държави и без изкуствено създадената линия на "обща история до 1944 г."


Това казва в обширен меморандум Българският културен клуб Скопие (БККС) - организация на македонски българи - публикуван в момент на противопоставяне между София и Скопие заради българските заплахи да бъде блокирана македонската евроинтеграция.


Текстът е изпратен до премиерите на двете държави Бойко Борисов и Зоран Заев, до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, до председателя на Европарламента Давид Сасоли и до германския канцлер Ангела Меркел. "Дневник" предлага основни моменти от него. В дъното на материала са точните периоди и въпроси, по които според БККС трябва да вземат решение историците, а пълният текст - в прикачения файл.
Отношенията между България и Северна Македония, влошаващи се заради "различни тълкувания на общата история", не позволяват напредък в работата на комисията за исторически и образователни въпроси и не е изключено ситуацията, изострила се преди преговорите с ЕС, да се използва от външни центрове извън Скопие и София, се казва още в документа.


Предлаганият подход би върнал България и Северна Македония към "духа и буквата на Договора за приятелство, добросъдество и сътрудничество", тъй като внушенията, че една от държавите или народите "краде" културно или историческо наследство на друга държава или народ или ги подменя, трябва да се смятат за "враждебен акт между двете страни".


"Ако имаме обща история, тя не може да бъде открадната и историята не може да бъде променяна, защото е такава, каквато се е случила. Не са приемливи и сложни обяснения на явни събития."


БККС


Освен това България се призовава да "спре да налага каквито и да било условия" за използването на понятието македонски език, тъй като "всяка независима държава има право да определи своя официален език, който може да бъде международен език като английски, френски, испански, арабски и др., или да изгради и кодифицира свой собствен национален език и да го назове, както самата прецени".


Същевременно Северна Македония трябва "да влезе смело в процеса на обективизиране на своята история", продължава БККС и уточнява: "Време е всички граждани да разберат сами за дейността на възрожденците и революционерите чрез техните дела, а не чрез посредници, които за политически цели ги заплашват, че някой се опитва да промени историята ни. Историята не може да се променя! Тя се е случила така, както се е случила, независимо от политическите манипулации."


Какво предлага на БККС на комисията:


- да се изискват конкретни резултати от дейността ѝ в определен срок и по определени тематични кръгове; работата да е прозрачна и гражданите да научават своевременно;


- от самото начало да има "обективни критерии" за честване на исторически личности и това да са "лицата, родени и израснали на територията на географска Македония, които са служили на българската държава; лицата или организациите, които определят (своите) говори като български; лицата и организациите, които са се борили за автономна или независима Македония, но са използвали българския език за своите документи, знамена и агитационни материали";


- да се договорят задължителни материали за четене в образователната система - общи спомени, автобиографии, народни песни, стихове на възрожденци, родени на територията на географска Македония, спомени на дейци на ВМРО;


- дискуси между начални и средни училища и университети от двете държави;


- ограничаване на политизирането на работата на комисията, защото "ако с подписаното споразумение двете правителства признават факта на "общата история", то тогава това не може да бъде междудържавен спор";


- всички заключения на комисията за исторически събития и личности "да бъдат въведени в образователната система на двете страни преди затварянето на глава 35 от предприсъединителния процес на (Република Северна) Македония" (бел. ред. - това е главата "Разни", в която София иска да включи двустранните си спорове със Скопие; Рамковата позиция на България поставя условия в глава "Разни", но и още преди започването на Първата междуправителствена конференция със Северна Македония).


За Български културен клуб Скопие


БККС, създаден на 4 май 2008 г., обединява македонски граждани със съхранено българско самосъзнание в момент на подхранване на "изключителна нетърпимост" към самоопределящите се като македонски българи. Почти всички създали го са бивши членове на ВМРО-ДПМНЕ; според меморандума участниците са виждали идеала на историческото ВМРО за създаване на свободна, независима и демократина Македония, пълноправен член на ЕС и НАТО. Друга цел е да се "обективизира историята на ВМРО", "политически разтълкувана от и в интерес на бивша комунистическа Югославия".


Проблемът обаче е започнал "с отстраняване на македонските българи от партията" по времето на Никола Груевски заедно с т. нар. "антиквизация" - резултат от последната е "вътрешно разделение в македонското общество, конфронтация с България" и спирачка пред интеграцията в ЕС и НАТО, при това със "сериозната подкрепа" на Белград и Москва, продължава документът, според който партията, с предложено от Груевски ръководство и сега (когато е в опозиция), "черпи легитимност от ЕНП" и влияе негативно върху създаването на нови граждански евроатлантически формации, продължават авторите.


Така критиките на БККС - както в меморандума, така и извън него - далеч не се изчерпват с позициите на България.


"С оглед на това че историческото ВМРО е освободително и революционно движение, което не е било свързано с партийна идеология и е принадлежало на всички граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност, трябва сериозно да се помисли върху възможността за забраната със закон на използването на това име за партийни цели."БККС е против партиите на етническа основа в Северна Македония, където поделената система в момента води до участие във властта на партии от "македонския" и "албанския" блок неизменно в последните години. Организацията иска промени в конституцията "в посока определянето й като напълно гражданска държава". "За нас е неприемливо да изброяваме "части от народи" в Конституцията, което води до извода, че центровете на тези "части от народи" са извън родината ни. Конституцията трябва да бъде консенсус на всички етнически общности, чрез който те да декларират своята решимост, че центърът за всички нас е Скопие и ние ще се ръководим от националните интереси на родината си. А тя от своя страна ще осигури условия за всички свои граждани, независимо от етническия им произход, да се чувстват пълноценни участници в изграждането на нейното благосъстояние и бъдеще," продължават авторите.


Организацията не иска македонските българи да бъдат включени в конституцията на страната, защото подобни искания идват ос насърчаващите и финансиращите искания за "македонско национално малцинство" в България, но и защото: "не чувстваме национални, а схоластични различия спрямо нашите съграждани, които се самоопределят като македонци () "за нас българският литературен език и македонският литературен език са две равностойни норми на един общ език, но ние уважаваме правото на всички, които разглеждат македонския като отделен език. Тъй като според конституцията това е официалният език на страната ни - (Република Северна) Македония, ние се стремим той да бъде уважаван от всички, включително и от Република България."


Лидерите на "македонското национално малцинство" отричат, че имаме обща история. Според тях някъде между Пиринско и други части на България е имало етническа и езикова граница - което не съответства на историческата истина.


БККС


Конкретни теми за обсъждане


В края на материала "Дневник" препечатва с козметични корекции набора от конкретни теми за обсъждане в комисията, предлаган от БККС. Пълния текст можете да откриете в прикачения файл.1. Историческата комисия да постигне съгласие по отношение на процесите, протичащи на територията на днешна РС Македония по времето, когато тя е била част от Първото българско царство, тема България в Източната римска империя, Второто българско царство и да анализира документи и свидетелства за етническият състав на тези територии след завладяването им от Сръбското кралство и Османската империя


2. Историческата комисия да постигне съгласие за събитията, довели до Фермана на султан Абдул Азиз от 28 февруари 1870 г., с който е създадена Българската Екзархия. При това трябва да се вземе предвид следното:


-откриването на местни училища и еснафски общини, издаване на книги и събиране на народни песни


-участието на хора, родени и израснали на територията на географска Македония в църковните борби в Цариград и в самата Македония


- текстът на самия Ферман


- Устава на Екзархията - изготвен от Църковно-народния събор, провел се в Цариград през 1871г


- териториалният обхват на Екзархията, произтичащ от Фермана


- проведения плебисцит в Македония под контрола на турските власти и Вселенската патриаршия и резултатите от него


3. Историческата комисия да постигне съгласие относно участието на лица, родени и израснали в Македония в българското националноосвободително движение


4. Историческата комисия да постигне съгласие относно решенията на Цариградската конференция през 1876 г. за създаване на две автономни области в рамките на Османската империя. При това трябва да се вземе предвид следното:


- страните-участнички в тази конференция


- дали и към коя от двете автономни области принадлежи Македония


- дали и като какво, етнически определят страните-участнички в Цариградската конференция населението в Македония


5. Историческата комисия да постигне съгласие относно решенията на Берлинския договор от 13 юли 1878 г., което за първи път въвежда македонския въпрос на международната сцена. Съгласно член 23 от Договора, на 23 октомври 1893 г. в Солун е създадена ВMOРO


6. Историческата комисия да постигне съгласие относно характера и причините за Кресненско-Разложкото въстание от 5 октомври 1878 г. При това трябва да се вземе предвид следното:


-инициатори и участници във въстанието и тяхното участие по-късно в сръбско-българската война


- петиции, мемоари и молби, адресирани до правителствата на Великите сили и Временното руско управление


7. Историческата комисия да постигне споразумение относно създаването на ВМОРО и нейните политически цели. При това трябва да се вземе предвид следното:


-Оригиналните документи на БMOРK, ВМOРO и ВMРO и езика, на който са написани


-спомените на основателите на Организацията


- членове на Организацията, родени в княжество България


- Еволюцията на БMOРK-ВMOРO-ВMРO от етнонационална организация към такава, която ʺима за цел да сплоти в едно цяло всички недоволни елементи в Македония и Одринско, без разлика на народност.... ", което ги кара да използват лозунга "Македония на македонците". Конкретни примери за това са Рафаел Камхи, Митре Влаха, Питу Гули, Шабан от Облешево и др. Следователно, независимо от етническия им произход, те могат да бъдат наричани македонски комити, македонски революционери и в условията на вече създадена независима Република Македония и основатели на съвременната македонска държава. Въз основа на лични свидетелства, писма, документи, майчин език, комисията да постигне споразумение за етническата идентичност на всеки от дейците.


- идеята за автономия на Македония и Одринско преди Балканските войни и идеята на ВМРО за независима Македония след Първата световна война при новите обстоятелства


8. Историческата комисия да постигне споразумение относно участието на ВМОРО и нейните дейци в Първата и Втората Балканска война и Първата световна война, както и Македоно-одринското опълчение в Балканските войни и Единадесетата македонска пехотна дивизия. В този контекст да се постигне споразумение за ролята на висши и средни офицери от Македония при определянето на политиката и военните действия на България. Да се постигне споразумение относно Тиквешкото и Охридско-Дебърското въстание.


9. Историческата комисия да постигне съгласие за "Доклада на Карнегиевата международната комисия за изследване на причините и воденето на Балканските войни" от 1914 г.


10. Историческата комисия да постигне съгласие относно дейността на МПО (организация на емигранти от Македония в САЩ и Канада) чрез нейните документи, органа който издава (Maкедонска Трибуна), както и построените по нейна инициатива църкви на територията на САЩ и Канада


11. Историческата комисия да постигне съгласие по отношение на двустранните споразумления между България и Гърция ʺКалфов-Политисʺ от 19 септември 1924 г и ʺМоллов-Кафандарис" от 8 декември 1927 г.-одобрен от Съвета на Обществото на народите на 12 януари 1928 г.


12. Историческата комисия да постигне съгласие относно забраната за дейността на ВМРО в България на 14 юни 1934г


13. Историческата комисия да постигне съгласие по отношение на опитите на България да остане неутрална през първата фаза на Втората световна война. Да се опише ситуацията, в която България се присъединява към (Тристранния) пакт и има ли това връзка с "македонския въпрос". Да обясни дали България е участвала във войната срещу Югославия и какви са вариантите пред нея, когато Югославия капитулира пред Хитлер. Да направи сравнение на окупираните от Германия територии, в които е въведена българска администрация, с другите територии на окупирана Югославия. Да се анализира дейността на Акционните комитети и на лицата които членуват в тях. Да се изясни каква част от българската администрация е съставена от местни хора и каква е нейната политика. Да се изясни инвестиционната политика на Царство България в Македония. Да се изясни първоначалната позиция на македонските комунисти под ръководството на Методи Шатаров-Шарло. Да се изясни позицията на македонските комунисти под ръководството на Лазар Колишевски, както и тяхната дейност до края на Втората световна война. Да се анализират причините, които накараха България да предаде евреите на нацистите, които те са (завладели) и са ги дали за администриране, но не предава тези, които били под български контрол преди пристигането на Вермахта на Балканите. Да се анализират опитите на членове на българската администрация при спасяването на отделни македонски евреи. Да се постигне съгласие за ролята на българската армия при изгонването на нацистите от Македония през октомври и ноември 1944 г.?


14. Историческата комисия да постигне съгласие за това как Йоаким Кърчовски, Кирил Пейчинович , Димитър Миладинов, Партений Зографски, Натанаил Охридски и други определят говорите, въз основа на които на първото заседание на АСНОМ се приема "народниот македонски язик" като официален. Въпрос за вътрешна дискусия в македонското общество е темата за това дали има политически натиск от КПЮ за да се стигне до второ и трето решение на езиковата комисия, последвано от масови арести на лидери на АСНОМ и дейци на ВМРО.


Историческата комисия да организира научни конференции по горепосочените точки и с присъствието и на международни експерти. В същото време да се отвори широка обществена дискусия в медиите, с цел детайлно запознаване на гражданите и на двете държави. Двете правителства да предприемат конкретни стъпки за осигуряване на достъп на националните телевизии и в двете държави. Това е изключително важно за да се маргинализира политизирането на историята, а на преден план да излезнат експертите и историческите факти.

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Що за нонсенс, "македонски българи"?? А български македонци?? Оставете хората да се самоопределят и не чоплете глупости , а престъпленията които ни налагат да заплащаме от данъците.

 2. 2 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#1] от "hasmokar":

  А какви да са етническите българи граждани на република Северна Македония? Български албанци или български сърби?

  Pure Chewing Satisfaction
 3. 3 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 27 Весело

  "всяка независима държава има право да определи своя официален език, който може да бъде международен език като английски, френски, испански, арабски и др".

  Според тези "македонски българи" в Австрия явно говорят австрийски език.
  А в Мексико мексикански език :) :) :)

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 4. 4 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Ко ще и трансгендери са, па било то и като шефката-шеф на Белгия, рев на чужди гробища, нашите неуредени.

 5. 5 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#2] от "Bedtime for Democracy":

  Доскоро бяхме останали с впечатление, че някак в македония само българи няма, може би по логиката, по която у нас няма много сърби освен Джоко Росич. Иначе много добри идеи на гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание, които поначало може би са и повече, но не се афишират.

 6. 6 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Кратко, точно и ясно: НЕ!

 7. 7 Профил на валчан
  валчан
  Рейтинг: 468 Неутрално

  КОЙТО РАБОТИ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ ГЪРЦИЯ ИЛИ СЪРБИЯ Е ДОБЪР БЪЛГАРИН ГЪРК ИЛИ СЪРБИН НО И НЕ Е ДОБЪР МАКЕДОНЕЦ. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ.

 8. 8 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Горе-доле като славяно,гръцко,българската глаголица, де се репчим ко не сме били,... а накрая-все открая.

 9. 9 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Има едни айдуци, дето немат ни срам ни очи, та краднат история, судбини и именя, ама они не са от Северна Македония, него от софийскио менте-парламент. Долу ръцете на дебелите шкембета от святото име ВМРО!

 10. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2490 Весело

  Трябват ти точно 5 секунди на сайта на тази организация, за да разбереш, че за никакви македонски българи или македонски граждани с българско самосъзнание не става дума, а за поредната креатура на сръбските служби. Целият им сайт е написан на чист "скопски", дето извън най-големият албански град никой не говори. А "целите" им са уникални. Не знам за организация на малцинство някъде по света, която да не си поставя за цел запазване на самосъзнанието и културата си. Е тия не си. Целта им е да популяризират българската култура, като такава на съседна държава. Със същия успех може и гръцката да популяризират, и албанската. Дневник пак омазаха терена, но явно грантодателя е скръцнал яко със зъби.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  "Освен това България се призовава да "спре да налага каквито и да било условия" за използването на понятието македонски език, тъй като "всяка независима държава има право да определи своя официален език, който може да бъде международен език като английски, френски, испански, арабски и др., или да изгради и кодифицира свой собствен национален език и да го назове, както самата прецени"."

  Сънародниците ни в Скопи забравят, че нищо не са изградили, а ползват просто диалект на нашия български език с някои сърбизми, наложили се във времето неизбежно ! Ако искат да си изградят изцяло нов език - да заповядат и да си го кръстят както си искат......

 12. 12 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1472 Весело

  Уплаших се! прилича ми на масов бой в кръчмата!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 13. 13 Профил на Smart
  Smart
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Работата на българското правителство е толкова неумела, че даже и македнонците с българско самосъзнание се отвратиха.

 14. 14 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  *не е изключено ситуацията, изострила се преди преговорите с ЕС, да се използва от външни центрове извън Скопие и София*
  !!!

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  "всяка независима държава има право да определи своя официален език, който може да бъде международен език като английски, френски, испански, арабски и др".Според тези "македонски българи" в Австрия явно говорят австрийски език.А в Мексико мексикански език :) :) :)
  —цитат от коментар 3 на Сър Джон


  Ами имат известно право.
  В Австрия изговарят редица думи различно от хората в Германия, което ще рече че можем да наречем техния език австрийски.
  Не виждам нищо смешно в това.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Малиииии, тези македонски българи по-големи македонци от българските македонци ?!?!?! ... Па и надъхани ... като воеводи около чеверме.

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сър Джон":

  Същото е и с мексиканския език.
  Той действително се различава от испанския и това е напълно естествено.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Ето опит да се въведе някакъв ред.
  И какво става тук отново не се дискутира текстът а се почва.
  България на три морета и две кълбета.
  Гоце е наш
  И Яне е наш
  И Самуил е наш
  А Вапцаров и Благоев ?
  Бе те пак са наши ама заблудени.
  Като макетата откраднаха цялата световна история и превърнаха Скопие в Дисниленд някой да се почуства по малко българин от това?
  Като руснаците въртят сукат да ни вземат азбуката кво?
  Силата на историята е в истината и един човек да я знае е достатъчно да се чувства горд че е българин.
  Какъв е този зор цял свят да ни признае чунким на нас не ни е през онази работа чуждата история.
  За протоколът:
  Горд наследник съм на българи дошли от Македония за да останът такива.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  Кратко, точно и ясно: НЕ!
  —цитат от коментар 6 на Stargate


  Тъпо, недълновидно и целенасочено провокиращо.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Ами имат известно право.
  В Австрия изговарят редица думи различно от хората в Германия, което ще рече че можем да наречем техния език австрийски.
  Не виждам нищо смешно в това.
  —цитат от коментар 15 на Храбър


  До коментар [#15] от "Храбър":

  Ама, ние с тебе на чаша ракия, можем да го наречем и патагонски ... ама не за това иде реч. Има цяла наука Езикознание (лингвистика) и не случайно е НАУКА ... И, между другото е базова наука за лингвистичното програмиране.

 21. 21 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Прочетох всикчо написано (за разлика от други коментиращи) и спокойно мога да кажа, че описаните точки са точно каквото искаме и ние за решаване на проблема.
  А сегашният език как ще го наричат си е тяхна работа, стига да става дума за рамките на тяхната държава. Славяните в Албания и Гърция говорят български. И трябва да е ясно, че до 1944 е български език.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  "да се помисли върху възможността за забраната със закон на използването на това име /ВМРО/за партийни цели."
  И Каракачанов да няма право да го използва.

 23. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Интересни предложения. С приказките на шкембе войводата няма да стигнем до никъде. Бих искал да прочета отговор на това на наши историци от комисията.

 24. 24 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  „Правителството на САЩ смята говоренето за някаква македонска „нация“, „македонско отечество“ и македонско „национално самосъзнание“ за безпочвена демагогия, която не представлява никаква етническа или политическа реалност.“

  Едуард Стетиниус, 26.12.1944

  “This Government considers talk of Macedonian ‘nation,’ Macedonian ‘Fatherland,’ or Macedonian ‘national consciousness’ to be unjustified demagoguery representing no ethnic nor political reality."

  Secretary of State Edward R. Stettinius, Jr., in a Circular Airgram No. 868.014(Dec. 26, 1944)

  Мисля, че това изречение отговаря на всички спорни въпроси. 😁

 25. 25 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След като получи няколко европейски шамари заради Македония, София не знае какво да прави и активира агентурата си в Скопие (професионални българи) - сега ще слуша уж техните искания дето са им издиктувани от кабинета на Захариева ХАХАА .. Няма такива смешници като българските дипломати! Просто не е за верване че в 21 век оспорвят на хора от друга държава да се самоопределят както искат и да си наричат езикя както искат. А можеби агент Шкембе войвода и не е толкова тъп, а просто исполнявя заповедите от Москва.

 26. 26 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  България трябва да се обърне към света и да им обясни какво е комунизма, какво е Коминтерна и какви са последиците от тях! Чак след това да обясни, че като си държава от вчера, няма откъде да имаш и история и лигитимност, затова се лъже и се краде на едро!!!

 27. 27 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Това "македонски българи" звучи като китайско менте.

 28. 28 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "johnniewalker":

  "Славяните в Албания и Гърция говорят български"

  Не е верно! Слявяноговорещите в северня Гърция (южня Македония) масово се самоопределят като македонци, има колко искаш видеа в Ютюб, имат политическа партия Виножито, докато в Албяния македонската партия има и един депутат в парламента -казва се Васил Стерйовски и няколко кмета. Тва че сме подарили (или продали) български паспорти на няколко десетки крайно бедни албянски граждани нищо няма да промени, само се излагаме.

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  В 19 и 20 в. се формират националните държави, и нуждата от единен език за цялата нация налага и възприемането на един от всичките диалекти в страната. Един път облечен в законовата форма на официален държавен език се конкретизират граматичните правила, издават се множество учебници, книги, речниковият му фонд бързо започва да се обогатяма, а останалите диалекти се запазват на едно битово ниво, с по 300-500 думи максимум.

 30. 30 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тюфлекчия":

  Много ясно, вие да не искате Дневник да публикува мнение на българи. Мне, те са заели антибългаркса позиция пп въпросите с Македония и това си е факт. Поредната антибългаркса позиция на Дневник по национално важен въпрос.

 31. 31 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Я да видим как са се декларирали емигрантите в Америка преди 100 години?

  http://store.picbg.net/pubpic/1E/78/da4b34e349f81e78.jpg
  http://promacedonia.org/bugarash/reklami/rekl29.jpg
  http://promacedonia.org/bugarash/reklami/rekl25.jpg
  http://promacedonia.org/bugarash/reklami/rekl4.jpg
  http://macedonia.kroraina.com/bugarash/reklami/rekl9_m.jpg
  http://macedonia.kroraina.com/bugarash/reklami/rekl36.jpg

  Брей, брей, кьорав македонец нема, още не са се сетили брачедите и за македонски език и шляпат на книжовен български по американските вестници. 😂😂

 32. 32 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тюфлекчия":

  Имах честта през 2019 да посетя Струмица и офиса на БККС , където се запознах с г-н Лазар Младенов и два часа слушах мъката и огорчението на един велик, ама наистина велик българин. Тормозът, на който е бил подложен до идването на Зоран Заев, за унижението, на което ги подлага агенцията за българите в чужбина и абсолютно необоснованите откази за удостоверения за произход, за липсата на българско влияние и пропаганда като телевизия, вестници, книги, за това как сръбските и албанските организации получават поддръжка от чужбина, а нашите хора там почти нищо и т.н. и т.н. и т.н. Българи като Лазар в границите на днешната българска държава няма.
  Трябва да се засрамиш от коментара си, иди в Струмица, посети офиса , виж за какво иде реч, пък тогава пиши....

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#25] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Какви шамари е получила България за Македония?!? Няма изразена позиция на нито една европейска държава. Много е вероятно преговорите с Македония да НЕ стартират по план!

 35. 35 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Добри са им 14-те предложения.
  Това на Любчо Георгиевски хората ли са?

  Бог да благослови Америка за България!
 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  "македонски българи"

  Каква е разликата между бесерабски българин и македонски българин. :)

  Че единия на руски ти обяснява, че е българин, а другия на български, че не е. :)

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 903 Неутрално
 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#29] от "historama":

  След като е гласувана Търновската конституция, София става столица, и съединението от 1885г., може би като компромис търновският диалект и на изток от Търново са издигнати в ранг на държавен, официален език. В интерес на истината българите от Пиринска Македония малко били обидени че нищо от техните диалекти не било включено в новия държавен език.
  Българите в Пиринска Македония продължават да си ползват местните диалекти, но успоредно с това в училище изучават новият литературен български, който се ползва в държавната администрация, училища, университети. В Егейска Македония акцентирали на гръцкия, а старият диалект във Вардарска Македония останал без промяна. До 1945г. когато на негова база създали учебници, и станал държавен в новата федеративна република.

 40. 40 Профил на Пощальона
  Пощальона
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коя част от историята е обща? Кое я прави обща?

 41. 41 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#33] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Ако ти се чувстваш русифициран мелез ,проблема си е твой.И да-българския диалект в Северна Македония умишлено,целенасочено и системно е сърбизиран-още от средата на 20 век.Отделен е въпроса,че в сръбския има безброй немски думи навлезли през близките контакти с Австро-Унгария и съответно насадени и в сегашния официален език на Северна Македония.

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  България трябва да се обърне към света и да им обясни какво е комунизма, какво е Коминтерна и какви са последиците от тях! Чак след това да обясни, че като си държава от вчера, няма откъде да имаш и история и лигитимност, затова се лъже и се краде на едро!!!
  —цитат от коментар 26 на konservator.bg


  Да обясни и за пияндето Гошо тарабата, и за Венко Марковски, който идва от Скопие българин, а в София като марксист става македонист.

 43. 43 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#2] от "Bedtime for Democracy":

  НИЩО НЕ СИ РАЗБРАЛ

  Изпадаш на антибългарски позиции, надявам се, без да искаш. От невежество, защото не познаваш езика - явно на четеш книжки, ти и тези които цвъкат минуси на едно правилно твърдение.
  Разбира се, че "македонски българин" звучи дискриминационно. Некакъв особен вид българин - не съвсем българин, "македонски". Ами токава да въведем "добруджански българин"...... Никой не казва, например: "македонски албанец". Аман от невежество!

  Правилното е БЪЛГАРИН/БЪЛГАРИ ОТ МАКЕДОНИЯ!!!!!!!!!!!!!

  Четете книжки, четет за Македония - отворената кървяща рана на България...
  Ясно ли е, елементарно е! Нема да повтарям!

 44. 44 Профил на Леблебия
  Леблебия
  Рейтинг: 243 Неутрално

  "всяка независима държава има право да определи своя официален език, който може да бъде международен език като английски, френски, испански, арабски и др".Според тези "македонски българи" в Австрия явно говорят австрийски език.А в Мексико мексикански език :) :) :)
  —цитат от коментар 3 на Сър Джон


  Дали в Австрия говорят австрийски, решава Австрия. Толкова е простичко.

 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тюфлекчия":

  Само ние търсим гени, за да признаем някого за българин, май и евреите..
  За да станеш грък е достатъчно да имаш гръцко самосъзнание (да искаш да си грък), да говориш гръцки, и да си православен християнин. Просто и ясно.

 46. 46 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#28] от "staro-nov dnevnik-ar":

  И още нещо да ти кажа, защото си очеваден сърбоман. "Виножито" е политическа партия и те не се смятат за сегашните македонци, а за древните македонци на Ал. Македонски. Какво си мислиш? Може да будалкаж само Стефан Дечев от СУ-то - пиши на него. Ние знаем как са нещата.

 47. 47 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сър Джон":  НИЩО НЕ СИ РАЗБРАЛ

  Не четеш, затова не разбираш

 48. 48 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  КОЙТО РАБОТИ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ ГЪРЦИЯ ИЛИ СЪРБИЯ Е ДОБЪР БЪЛГАРИН ГЪРК ИЛИ СЪРБИН НО И НЕ Е ДОБЪР МАКЕДОНЕЦ. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ.
  —цитат от коментар 7 на валчан


  Е, па ОМОвец, като цитираш " Илинден" на българина Талев, поне цитирай точно, не си измисляй изречения.

  "Македония има свои интереси и своя политика, тя принадлежи на всички македонци; който копнее, който работи да я присъедини към България или към Гърция, той може да се мисли за добър българин или добър грък, но не е добър македонец. Такъв българин или грък поддържа и вечния раздор между балканските народи, които требва да живеят в братска дружба, за да бъдат по-щастливи. Македония принадлежи на всички македонци, без разлика на религии, нации и езици, в утрешна свободна Македония и чрез нея ще се сдружат всички балкански народи...
  — … Да работиш за присъединяването на Македония към княжество България — говореше апостолът, — това значи да си враг и на България, и на Македония. Против такова присъединяване ще се дигнат всички други балкански държави. Ами Австро-Унгария, която ламти за Солун, ами… Но не е само това. Никой от нас да не забравя, че Македония принадлежи на всички македонци.

  — Но аз съм българин, господин Делчев! И вие също.

  — Да, българи сме, но днес в София ще ви кажат, при много случаи, и то уж разпалени националисти и от управниците: ние не можем да жертвуваме интересите на княжество България заради Македония. Има, значи, отделни интереси, интересите, значи, не са вече общи. "

  Нещо неясно?😂😂

 49. 49 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Хаха, а тия с българските паспорти не са ли малцинство в Македония и кога ЕС ще се заинтересува за правата им? Много ги боли грантаджиите, че ще спрем и Албания за ЕС. Каква бляскава победа за интернационала се отлага първата мюсюлмананска държава в ЕС.

 50. 50 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "Stargate":

  "Какви шамари е получила България ?!? Няма изразена позиция на нито една европейска държава"

  Няма ама има - германския министер за евро - интеграции и президента на Словения в прав текст казаха да си решим "проблемите" с Македония отделно от процеса на разширението на ЕС към Западните Балкани.

 51. 51 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#45] от "historama":

  ВИЕ, ЛЕВИЧАРИТЕ

  все нещо те сте доразбрали...
  Нациалността е културен феномен и е възможно да нема общо с генетичнатга принадлежност.
  Гръцката нация почти нема генетична общност с древните елини, но у тях е създадена такова национално самосъзнание. Национално самосъзнание се изгражда сравнително лесно и не винаги е свързано с език (ирландци, шотландци, уелсци и т.)...
  Затова в Гърция генетичните изследвания се неглижират.
  Оказва се, че гентично мнозинството от гърците имат общо с населението на Сев Африка (маврите). Северният елински тип отдавна, за 2000 г е изчезнал (Омировите гърци са "русокоси и синеоки"). Сегашните гърци са повечето мургави и с къдрави тъмни коси. Русият тип - 10-на %, се дължи на славяни от 5-6 веки и най-вече на българско погърчено население...
  Българите имаме сравнително единство между генетична и национална идентичност

 52. 52 Профил на Леблебия
  Леблебия
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Трябват ти точно 5 секунди на сайта на тази организация, за да разбереш, че за никакви македонски българи или македонски граждани с българско самосъзнание не става дума, а за поредната креатура на сръбските служби. Целият им сайт е написан на чист "скопски", дето извън най-големият албански град никой не говори. А "целите" им са уникални. Не знам за организация на малцинство някъде по света, която да не си поставя за цел запазване на самосъзнанието и културата си. Е тия не си. Целта им е да популяризират българската култура, като такава на съседна държава. Със същия успех може и гръцката да популяризират, и албанската. Дневник пак омазаха терена, но явно грантодателя е скръцнал яко със зъби.
  —цитат от коментар 10 на Тюфлекчия  Прочетох всикчо написано (за разлика от други коментиращи) и спокойно мога да кажа, че описаните точки са точно каквото искаме и ние за решаване на проблема.А сегашният език как ще го наричат си е тяхна работа, стига да става дума за рамките на тяхната държава. Славяните в Албания и Гърция говорят български. И трябва да е ясно, че до 1944 е български език.
  —цитат от коментар 21 на johnniewalker


  Не. Как вие ще наричате "сегашния им език" си е ваша работа, но си нямате работа да се бъркате в това как го наричат те самите, как да се нарича международно, и как в крайна сметка ще го наричат трети страни. Що се отнася до "славяните в Албания и Гърция" - същото - те сами ще решават. Който каже че е македонец и говори на македонски език - той е македонец. Който каже че е българин и че езикът му е български - българин е. България уважавала индивидуалните права, нъл така? Или не особено?

 53. 53 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#46] от "evtimvz":

  Добър анализ

 54. 54 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Такава държава няма. Има една Северна Македония, която трябва да бъде поделена между бгто и Гърция.

 55. 55 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#52] от "Леблебия":
  А как ще коментираш случая - Канадски Английски, Американски Английски, Австралийски Английски и много други официални Английски езици?

 56. 56 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тюфлекчия":

  По-голема тъпня трудно може да с е напише. Направо наливаш вода вмакедонистката мелница. Невежа ли си или просто мисленето не ти понася?

 57. 57 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 475 Весело

  Дали няколкото Омовци тук пишат от една маса в селската кръ4ма? Как мислите?

 58. 58 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#33] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Руският език е старобългарски език,държавно натаманен с граматически форми. Днешна Русия е наследница на Московията , която датира от 14 век. Московията /дори и дядо Вазов , в 19 -век, я нарича така в произведенията си/ , е същата която краде историята и културата на Киевска рус и така стига до 9 -ти век...

 59. 59 Профил на Леблебия
  Леблебия
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#52] от "Леблебия":А как ще коментираш случая - Канадски Английски, Американски Английски, Австралийски Английски и много други официални Английски езици?
  —цитат от коментар 55 на evtimvz


  Ето ти коментирай случая, те чакат точно твоята дума по въпроса.

 60. 60 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#59] от "Леблебия":

  Ето как ще го коментирам - "северно македонски български"

 61. 61 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Тези мои съплеменници в Македония,са много достойни и смели българи,но много от драскащите и плюещи по-горе,са хора с много ниска култура!Просто темата не е за тях!По-добре да не бяха писали!

 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#52] от "Леблебия":А как ще коментираш случая - Канадски Английски, Американски Английски, Австралийски Английски и много други официални Английски езици?
  —цитат от коментар 55 на evtimvz


  През 1971-те години се появи една интересна книга с една от новите социални теории за "технотронната революция и появата на ново технотронно общество" на Збигнев Бжежински, с оригинално заглавие "BETWEEN TWO AGES". Успях да се сдобия с нея в превод от "американски" на френски на Jean Viennet.
  Което не пречи в училищните програми в САЩ да учат английски.

 63. 63 Профил на Леблебия
  Леблебия
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#59] от "Леблебия":Ето как ще го коментирам - "северно македонски български"
  —цитат от коментар 60 на evtimvz


  Частна личност си, наричай го и "официалният републикобългарски - българобългарски" ако щеш.

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#62] от "historama":

  Ние искаме насила да накараме македонците да учат български. Макар че ни е ясно, че това насила няма как да стане!

 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До 60:"evtimvz"]До коментар [#59] от "Леблебия":Ето как ще го коментирам - "северно македонски български"..."

  Ако не се съгласят ко шъ прайм?

 66. 66 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#50] от "staro-nov dnevnik-ar":


  До коментар [#34] от "Stargate":"Какви шамари е получила България ?!? Няма изразена позиция на нито една европейска държава"Няма ама има - германския министер за евро - интеграции и президента на Словения в прав текст казаха да си решим "проблемите" с Македония отделно от процеса на разширението на ЕС към Западните Балкани.
  —цитат от коментар 50 на staro-nov dnevnik-ar


  Всеки има право да плещи каквото си иска. Това НЕ са шамари спрямо България. Ние НЕ сме подчинени на ЕС, нито на Германия, нито на Словения. Все ни е едно какво казват по принцип, защото можем само с нашия глас да блокираме започването на преговорите. Македонците бяха нагли продължават да бъдат особено нагли! Ако продължават така, ското ще са присъединени към велика Албания и ще пеят корана! Крайно време е да го осъзнаят!

 67. 67 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2490 Весело

  До коментар [#32] от "mrakogor":

  Да се засрами ще викаш на жената и децата. В Македония не съм стъпвал от повече от 20 години, защото македонците станаха изключително противни последните години (90-те бяха пичове), даже преди няколко дни ми се наложи да се обяснявам с един скъсаняк, дето е драпал 15 години да вземе паспорт и сега живее в България, щото там ще умре от глад, ама и той ни в клин ни в ръкав започва да нарежда какво сме им длъжни , какво искали и т.н., а аз просто искам да си пия питието в града в който живея от 1985 г. (София). Та мисълта ми е, че въобще не ме интересуват - просто искам да ни оставят историята на мира. Да си наричат измисления диалект както си искат, да се пишат наследници на когото си искат, но да не ми обясняват, че кирилицата била македонска азбука или че Самуил бил македонски цар. Толкова е просто. От там насетне до 30-40 години ще са малцинство и албанците ще сменят и езика и всичко и ще приключим с тая драма, дано съм жив да го видя.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 68. 68 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#61] от "иванчолаков":

  Добър анализ

 69. 69 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  "В Австрия изговарят редица думи различно от хората в Германия, което ще рече че можем да наречем техния език австрийски."

  В Шлезвиг-Холщайн говорят на език почти различен от официалния немски. Той трябва да се нарича шлезвиг-холщайнски. И в наие село си имаме местен диалект, който твърде се различава даже от говора на съседните сила. Имаме си значи нащоселски език.
  Макитата не са само юроди, те са и идиоти.


  До коментар [#15] от "Храбър":

 70. 70 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#2] от "Bedtime for Democracy":

  НИЩО НЕ СИ РАЗБРАЛ

  Изпадаш на антибългарски позиции, надявам се, без да искаш. От невежество, защото не познаваш езика - явно на четеш книжки, ти и тези които цвъкат минуси на едно правилно твърдение.
  Разбира се, че "македонски българин" звучи дискриминационно. Некакъв особен вид българин - не съвсем българин, "македонски". Ами токава да въведем "добруджански българин"...... Никой не казва, например: "македонски албанец". Аман от невежество!

  Правилното е БЪЛГАРИН/БЪЛГАРИ ОТ МАКЕДОНИЯ!!!!!!!!!!!!!

  Четете книжки, четет за Македония - отворената кървяща рана на България...
  Ясно ли е, елементарно е! Нема да повтарям!

 71. 71 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":"Сънародниците ни в Скопи забравят, че нищо не са изградили, а ползват просто диалект на нашия български език с някои сърбизми"Македонците не са ни сънародници, те не са русифицирани мелези от 26 племена, а за всяка една сръбска дума в македонския език ще ти дам 100 /да, сто/ руски думи в българският език.
  —цитат от коментар 33 на staro-nov dnevnik-ar


  Сигурен ли си? Като за начало, дай десет руски думи в българския език.

 72. 72 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#17] от "Храбър":

  Прав си. По тази логика аз владея английски, австралийски, американски, новозеландски, канадски, австрийски , немски и швейцарски език. Истински полиглот съм! Благодаря за високата оценка!

 73. 73 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#40] от "Пощальона":

  Общата поща.

 74. 74 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#71] от "razor":

  "Сигурен ли си? Като за начало, дай десет руски думи в българския език"

  Повече от сигурен съм и като за начало ще ти дам не 10, а 100 руски думи в българския език. А ако вземеш да твърдиш че тва се думи от старобългарски, прабългарски и незнамкакъв български, трябва и да го докажеш тоест да цитираш в кой старобългарски текст се съдржи въпросната дума! .... Те ти първите 100 руски думи : удачно удовлетворява уют управление установка устройство ухажор участък учреждение ущърб фигуристи ходатайство чайка частно част число чувал чучело шествие картина касае качество клавиатура квартира косвено командировка кресло Китай лодка мащаб мероприятие множество мишена набор нагло направление насекоми нашествие небрежност невежество невнятен ненавист неустойка нечистоплътна обоняние оборудване обезпечение обитаеми обсъждане обязателен обикновен обмен оборот одеяло обстановка обречен бельо безопасност броня бутилка вана вещество възмездни-безвъзмездни височайшо вълнение ведомство везни вежливост великолепно взрив въпрос внимание внезапно верига възстановяване вертолет водолаз отрицателен параход пачка пехота пешка получи подходящ подразделение поведение покушение положителен полюс полезни изкопаеми понятие подвиг подозрителен подходящо подсъдими порядъчен поручик попечител посолство посредствен похитител почти пластмаса площад плътност правителство правоотношение предприемачество препятствия престъпление преустановяване привет впоследствие герой гръмоотвод данни давление даже доклад докладчик двигател действителност дерзайте естествено езичество ефир заведение занят запас заподозрян зареждане заряд застраховка злополука зрители жилетка жрици изкуство

 75. 75 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Малко странна е намесата на този български клуб, но щом има позиция, нека да се разгледат предложенията. Основното искане обаче трябва да остане - СевМак да върне всичко откраднато от българското историческо и културно наследство и да се откаже от опитите да го манипулира като СевМакско ! България иска нито повече, нито по-малко от това, което СевМак върна на Гърция с Преспанския договор! Всякакви заигравания на разни комунистически историчари, че Гоце, Яне, братя Миладинови и т.в били макети и не били никога българи да бъдат третирани като атака срещу България и вдигането на съответния червен картон за скопското еврочленство през декември. Не се ли постигне признаване на изцяло българския произход и характер на ВМОРО и неговите ръководители до и след Илинденско-Преображенското въстания СевМак да бъде категорично спряна с българско вето през декември. Не може територия, която има проблеми с държава-членка на ЕС да започва преговори за членство - това е основополагащ принцип на общоевропейското единство и няма кой да ни укори, че не го спазваме!

 76. 76 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  До коментар [#18] от "dedoliben":

  Дедолибене, ние не им искаме историята на Макетата отвъд границата. Не им искаме дори да се наричат българи. Не им искаме дори азбуката или езика.

  Ние искаме просто да си запазим своето. А то е писано и преписвано в исторически извори още от 681 г. насам. Няма нито едно доказателство, нито един документ за съществуването на каква да е независима и самостоятелна македонска държава. Никой никъде не споменава думата "македонец". Навсякъде се пише само: "българи", "булгари" и т.н. Македонци... няма. Дори османците в техните данъчни данни пишат като състав на всяко село - гърци, турци, българи, цигани, евреи... Но македонци отново няма!

  Ние искаме Македония да излезе и да признае, че до 1944 г. е била населена с етнически българи, които насила са били принудени да се пишат с нова националност "македонци" -тогава още несъществуваща. Редица българи са отказали и са били пратени по концлагери или са избити. Има дори доказателства за тази асимилационна политика. Искаме Македония да каже, че до 1944 г. там са живели местни македонци с българско самосъзнание.

  Гоце Делчев е писал:

  "ако ми кажеш,че не съм българин, ще ти извадя едното око, ако ми кажеш,че не съм македонец, ще ти извадя и другото око".

  Българин, етнически макеконец. Както аз съм българин, етнически тракиец, защото предците ми са от тракийския край. Елин Пелин е българин, етнически шоп - роден и и живял в шоплука. И така нататък.

  Проблемът е, че македонците го считат само за македонец и отричат всичко българско. По същия начин и за цар Самуил. Те настояват, винаги са били отделен народ, отделен национален етнос, окупиран от българите... Защо от българите, а не от сърби и гърци? Защото тази фантастична история е писана от сръбски школници.

  И още нещо. В македонските учебници и исторически книги още има опреселения като "окупатори", "фашисти" и разни други понятия за България. Само преди 80 години дядовците на тези мекерета реваха със сълзи, когато им взимаха българските паспорти и после им даваха едни други, написани на неразбираем език с нови измислени букви, на които пишеше "македонец".

  Дедолибене, нашите велики революционери живота си дадоха за свободата на родината и за нейната хилядолетна история. Ние ли ще бъдем онези предатели, които ще продадат историята си и делото на предците си? Гърците как могаха да постигнат своето? Ние ли сме най-големите ахмаци, че една малка Македонийка да ни прави луди маймуни? Ние ги наричаме братя, ама те не са вече наши братя, а далечни братовчеди. Първи ги признахме, първи им попадохме ръка, когато бяха в международна изолация от години. Първи ги окуражихме да се борят за еврочелнство. И какво получихме в замяна? Само разпъване на локуми и хитри игрички на дребно, шикалкавене, наглост. Ами, скъпи браКя, сакате Еуропската уния, ама ще получите само албански (да не казвам какво) със сръбска гума отгоре.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 77. 77 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Тази статия поместена от Дневник да не би да е поради гузната съвест че техните протежета Йончев и Кънев спомогнаха проект за резолюция на ЕС в която се упоменава македонско малцинство в България. Няма как да се забърше срама от лицето обаче!

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 78. 78 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1024 Разстроено

  Евреите в старите предели на Царство България са били спасени само защото населението, в старите предели на България, се е възпротивило на тяхното депортиране, а подобно нещо не е станало във Вардарска Македония и Беломорска Тракия - защо, е въпрос на изследване.

 79. 79 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#76] от "Lou":

  "Дори османците в техните данъчни данни пишат като състав на всяко село - гърци, турци, българи, цигани, евреи... Но македонци отново няма"

  Всъщност в османските документи българи има само след 1870 г. кога султан Абдул Меджид по руски натиск измисли българска църква (егзархия), следователно и български милет (народ). Цитата от Гоце Делчев ти е фалшив. Тва че България през ПСВ и ВСВ окупира югославски и гръцки територии го пише и в документите от мирните конференции в Версай и Париж, не само в македонските книги.

 80. 80 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Първа точка на каквито и да са разговори с представители на РСМ трябва да е правната и политическа реабилитация на хилядите репресирани във Вардарска Македония българи - от 1913 г. досега. Съд за престъпленията на македонизма!

 81. 81 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Евала! Много силен текст с много издържани позиции. В македонските медии тия дни претоплят на Блаже Конески (Благой Конев) творенията. Не е лошо Дневник пък да публикува малко мемоари от македонски комити.

 82. 82 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Общата история не може да бъде открадната, твърдят българите в Скопие. Уви, комунизмът, който създаде дървеното желязо "македонска нация", ни научи, че ОБЩОТО СЕ КРАДЕ НАЙ-МНОГО!

 83. 83 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 995 Неутрално

  коментар [#79] от "staro-nov dnevnik-ar":

  ”Всъщност в османските документи българи има само след 1870 г. кога султан Абдул Меджид по руски натиск измисли българска църква (егзархия),”
  Всъщност, си много зле с историята! Няма как да е под руски натиск, а след фермана, точно руската и константинополската патрияршия, да обявят схизма.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 84. 84 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#79]

  Така е! Споменавало се е верската принадлежтост: мюсюлмани, християни (неверници). За османцине, всичики христ. народш в Мала Азия и Балк полуостров били "руммилети" - римски, ролейски народи

 85. 85 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#75] от "Nikolai Tsekov":

  КАКВО му е странното бе? Ти да н е си антибългарин?

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#15:"Храбър"][/quote]


  Ами имат известно право.
  В Австрия изговарят редица думи различно от хората в Германия, което ще рече че можем да наречем техния език австрийски.
  Не виждам нищо смешно в това.

  Глупости.

 88. 88 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Разумно е твърдението, че някои искат официализиране на българско малцинство в Македония срещу признаване на македонско в България. Точно е и твърдението, че никаква етническа или езикова граница не е имало и няма между Пиринско и другите части на България. И че лидерите на "македонското малцинство" /шепа сепаратисти/ отричат в противоречие с реалността общата ни история.

 89. 89 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Сигурен ли си? Като за начало, дай десет руски думи в българския език.
  —цитат от коментар 71 на razor

  нафта, кръжок, петилетка, школа, вменяем, вложение, вертолет и др.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK