"Чак когато превърнат черквите ви в джамии, ще схванете какво цели Ердоган"

Степанакерт, столицата на Нагорни Карабах

© Reuters

Степанакерт, столицата на Нагорни КарабахУчастието на Турция в конфликта в Нагорни Карабах буди мрачни спомени у арменците. "Чак когато превърнат черквите ви в Европа в джамии, ще схванете какво цели Ердоган!", предупреждава един арменски лекар пред "Дойче веле".


Армения и Азербайджан водят все по-ожесточени боеве за оспорвания регион на Нагорни Карабах. В сраженията загиват и все повече цивилни. За пореден път е била атакувана столицата на Нагорни Карабах - Степанакерт, където се е стигнало и до спиране на тока, както и други градове в района. От Баку пък обвиняват Армения за атаката срещу азербайджанския град Ганджа. Във видеа от 330-хилядния град, публикувани в интернет, се виждат разрушени къщи.


"Турция им напомня за един исторически кошмар"


В столицата на Армения се готвят за истинска война, съобщава вестник "Ди Велт" в свой репортаж от Ереван: гражданите събират помощи за войниците, даряват кръв, записват се доброволци в армията. Армения е овладяна от небивала вълна на солидарност и единство, пише изданието и обяснява: "Причината за това е не само в нападението на заклетия враг Азербайджан, който от 30 години насам се опитва да овладее региона, населяван предимно с арменци", пише изданието. Според него еуфорията на арменците и готовността им за помощ се дължат предимно на това, че Турция играе основна роля в този конфликт, който им напомня за един исторически кошмар - за турския геноцид над арменското население, извършен по времето на Османската империя през 1915 година. "Това е колективна травма, която се предава от поколение на поколение и сега отново бе пробудена от войната в Нагорни Карабах", коментира "Ди Велт".
Премиерът на Армения Никол Пашинян казва в интервю за германския вестник "Билд", че в случая вече не става дума за регионален проблем за сигурност: "Това се дължи и на факта, чев Нагорни Карабах се появиха наемници и терористи от Сирия, наети от Турция, за да се бият на страната на Азербайджан". Според Пашинян, Турция се стреми към възраждане на Османската империя, а в актуалната ситуация около Нагорни Карабах той вижда "резултат от империалистическата политика на турския президент Ердоган".


"Когато превърнат вашите черкви в джамии..."


Вестник "Ди Велт" на свой ред припомня старите битки около Нагорни Карабах и отбелязва, че никога досега Анкара не се е намесвала толкова активно в конфликта в Кавказ.


Този ангажимент на Турция отново пробужда историческата травма на арменците, коментира изданието и цитира един арменски лекар, който казва: "Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа. Вие явно още не сте разбрали какви са целите на Турция и Ердоган. Чак когато превърнат вашите черкви в джамии, ще го схванете!", предупреждава той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK