Повечето момичета и млади жени са били жертва на онлайн тормоз, сочи нов доклад

Повечето момичета и млади жени са били жертва на онлайн тормоз, сочи нов доклад

© ReutersПовечето момичета и млади жени, използващи социални мрежи, са били жертва на тормоз, което ги е травматизирало и ги е накарало да ограничат или спрат онлайн изявите си, сочи ново глобално проучване.


Близо 60% от момичетата и млади жени, използвали мрежи като "Фейсбук", "Инстаграм" и "Туитър", са били подложени на онлайн насилие, а всяко пето момиче или млада жена е спряла или намалила използването на социална платформа след подобни атаки, като някои казват, че тормозът е започнал, когато са били още на осем години, показва проучването на групата за права на момичетата Plan International.


"Гласът на младите жени се заглушава от токсичното ниво на тормоз", каза изпълнителният директор на организацията Ан-Биргит Албректсен, цитирана от "Ройтерс".
Атаките са най-чести във "Фейсбук", където 39% от анкетираните момичета казват, че са били тормозени, следвана от "Инстаграм" (23%), "Уотсап" (14%), "Снапчат" (10%), "Туитър" (9%) и "ТикТок" (6%).


Благотворителната организация, която ще сподели доклада си със социалните медии и законодатели по целия свят, заяви, че насилието потиска гласовете на момичетата в момент, когато пандемията от COVID-19 увеличава значението на общуването онлайн.


Организацията призова интернет компаниите да предприемат спешни действия за справяне с проблема и поиска правителствата да приемат закони за справяне с тормоза онлайн.


Тези атаки може да не са физически, но често са заплашителни, безмилостни и ограничават свободата на изразяване на момичетата. Изгонването на момичета от онлайн пространствата е изключително обезсилващо във все по-дигиталния свят и уврежда способността им да бъдат виждани, чувани и да стават лидери.


Ан-Биргит Албректсен,

изпълнителен директор на Plan International


Проучването установи, че инструментите за докладване на тормоз са неефективни за спиране на злоупотребите, които включват съобщения с порнографско съдържание, порнографски снимки и киберпреследване.


Според Plan International това е глобален проблем, а социалните медии са "оставили момичета да се справят сами с онлайн насилието".


Много от интервюираните - над 14 000 момичета и млади жени на възраст от 15 до 25 години в 22 страни, включително Бразилия, Индия, Нигерия, Испания, Тайланд и САЩ - разказват, че не са били предприети никакви действия, когато са съобщавали за случаи на насилие и тормоз.


Близо половината от момичетата са били заплашвани с физическо или сексуално насилие, гласи докладът. Мнозина казват, че случилото се им е нанесло психологически травми, а една четвърт се чувстват физически несигурни.


"Време е това да спре. Момичетата не трябва да търпят онлайн поведение, което би било престъпно на улицата", се казва в доклада.


Повечето момичета и млади жени са били жертва на онлайн тормоз, сочи нов доклад

© Георги Кожухаров, Reuters


"Фейсбук" и "Инстаграм" заявиха, че използват изкуствен интелект, за да търсят съдържание на тормоз, постоянно наблюдават съобщенията на потребителите за злоупотреби и винаги премахват заплахите за изнасилване.


"Поддържането на безопасността на жените в нашите приложения е от решаващо значение и ние инвестираме много, за да не допускаме злоупотреби в нашите платформи", каза пред "Ройтерс" Синди Саутуърт, ръководител на отдел "Безопасност на жените" във "Фейсбук".


От компанията заявиха, че работят с Plan International, за да разберат по-добре как може да подкрепят младите жени по света.


"Туитър" обяви, че също използва технология за улавяне на нецензурно съдържание и е въвела инструменти за подобряване на контрола на потребителите върху техните разговори.


Албректсен каза, че активистите, включително тези, които водят кампании за равенство между половете и по ЛГБТ+ въпроси, често са били обект на особено жестоки атаки, а животът и семействата им са били заплашвани.


В отворено писмо до "Фейсбук", "Инстаграм", "ТикТок" и "Туитър" момичета от цял свят призоваха компаниите да създадат по-ефективни начини за докладване на злоупотреби.


"Ние използваме вашите платформи не само за да се свържем с приятели, но за да водим и създаваме промени. Но те не са безопасни за нас. Ние сме тормозени и малтретирани в тях", пишат те. "Тъй като тази глобална пандемия премести живота ни онлайн, ние сме изложени на по-голям риск от всякога."


Plan International също така призова компаниите да преследват повече тези, които стоят зад подобни злоупотреби, и да събират данни за мащаба на проблема.


През 2018 г. специалният докладчик на ООН за насилието над жени призова правителствата да създадат нови закони, които защитават жените в онлайн пространствата, основани на правото на изразяване, неприкосновеността на личния живот и свободата от насилие.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK