Докато светът се затопля, застрахователите разработват полици срещу жеги

Докато светът се затопля, застрахователите разработват полици срещу жеги

© ReutersПо-дългите горещи вълни с по-високи температури, предизвикани от изменението на климата, стават все по-опасна - и скъпа - заплаха за градовете по света, които трябва и да поемат съпътстващите разходи - от ремонта на разтопени пътища до създаването на центрове за охлаждане, разказва "Ройтерс".


В Гърция нарастващите жеги са "едно от най-големите предизвикателства на нашия град", каза кметът на Атина Костас Бакоянис в онлайн събитие през август.


Междувременно летището във Финикс, САЩ, редовно забавя полети, когато температурите на пистата достигнат 48C, а жегите оставиха десетки хиляди души без ток в продължение на дни в Лос Анджелис.
В момента се появява нов начин за намаляване поне на финансовите рискове - застраховка срещу горещи вълни.


От 90-те години насам комуналните компании в градове като Чикаго използват метеорологични деривати - ранна форма на застраховка "жега" - за поемане на разходите за закупуване на допълнителна електроенергия в горещите дни, когато търсенето на ток надвишава предлагането, каза Даниел Осгуд от Международния изследователски институт за климата и обществото (IRI).


Жегите също са индиректна част от застраховки за фермери, които осигуряват автоматични изплащания за предполагаеми загуби на реколтата, ако например минат достатъчно дни без дъжд, каза Осгуд, който е работил по разработването на такива политики.


Но в момента, с нарастването на рисковете и разходите от горещите вълни, се разработва по-широк спектър от предложения за застраховка "жега" - вероятно насочени първоначално към градските власти или правителства по целия свят.


Докато светът се затопля, застрахователите разработват полици срещу жеги

© Reuters


Майкъл Спренгър от Caribbean Catastrophe Risk Insurance Facility (CCRIF) заяви пред "Ройтерс", че застраховката не може да реши проблема с горещите вълни, които ще се увеличават по честота, ако затоплящите климата емисии продължат да растат.


Но "застраховката ще помогне да се преодолеят някои от финансовите последици", казва Спренгър.


Нестандартен продукт


Барни Шобъл, председател на Nephila Climate, една от компаниите, търсещи начини за намаляване на рисковете от климатични и метеорологични заплахи, казва, че все още няма "стандартен продукт, който да е застраховка от горещи вълни".


Вместо това създаването на подобна полица изисква внимателно разглеждане на рисковете, от които даден град или компания иска да се предпази, разказа той пред "Ройтерс".


Дали става дума за три поредни дни с температура над 43 градуса? Или лятото е с 20% по-горещо от обикновено? Ключът е да се разбере какви разходи могат да произлязат от тази жега, която обичайните бюджети не могат да покрият, каза той.


Докато светът се затопля, застрахователите разработват полици срещу жеги

© Reuters


Условията на полиците ще варират в широки граници от място на място, но може да покриват неща от изплащането на сметките за комунални услуги за най-уязвимите, за да използват климатици, до покриването на загуби на доходи или осигуряване на компенсация, ако летищата или общественият транспорт бъдат затворени.


Всичко това означава, че "можете да персонализирате защитата за това, което искате", каза Шобъл.


Застраховката ще премахва несигурността и опасения, че жегата може да "изяде" градските бюджети и да доведе до потенциално политически непопулярни съкращения на разходите.


Други въпроси, които трябва да бъдат решени, за да проработят застраховките срещу горещи вълни, включват определяне на това кой трябва бъде финансово отговорен за загубите и следователно трябва да плаща за полиците, каза Софи Евънс от базирания в Лондон Център за защита при бедствия.


Докато светът се затопля, застрахователите разработват полици срещу жеги

© Reuters


"Когато пътищата започнат да се топят, чия работа е да управлява тези рискове? Чия е отговорността хората да могат да стигнат до работата си? Тази отговорност за риска е от решаващо значение", смята тя.


Загуби и щети


Тъй като по-богатите държави са произвели най-много емисии парникови газове, въпросът кой е отговорен за повишаването на температурите може да накара богатите държави да подкрепят застраховките срещу горещи вълни за по-бедните като част от обещанията за справяне със "загубите и щетите" от промяната на климата съгласно Парижкото споразумение от 2015 г., смятат експерти по климата.


По света има "ужасно недостатъчно финансиране за справяне с подобни рискове", отбеляза Джули Ариги, базиран в Африка консултант по климата в климатичния център на Червения кръст/Червения полумесец.


Едно от предимствата на идеята градовете да купуват подобни застраховки, смятат експертите по риска, е, че това ще ги накара да засилят усилията си за адаптиране към променящите се условия - от засаждането на повече дървета за сянка до инсталирането на отразяващи покриви и настилки - в опит да намалят плащанията по полиците.


Докато светът се затопля, застрахователите разработват полици срещу жеги

© Reuters


Но тъй като емисиите - и температурите - продължават да растат, ще има граници доколко ефективно застраховката може да помогне за справяне със заплахите, предупреди Мадлен Томсън, ръководител на британската благотворителна организация Wellcome Trust.


"Застрахователите обичат да застраховат неща, които не се случват много често", отбеляза тя. Тъй като горещите вълни стават все по-ожесточени и все по-разпространени, застрахователните полици "ще бъдат все по-трудни за поддържане", прогнозира тя.


В момента градовете и други потенциални купувачи все още не бързат със застраховките срещу жеги, тъй като големите загуби от горещите вълни са сравнително редки, а и полиците не са особено известни.


Спренгър от CCRIF е уверен, че "времето им ще дойде". "Това е бързо нарастващ проблем, с който много градове ще трябва да се сблъскат", добави той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  "...а жегите оставиха десетки хиляди души без ток в продължение на дни в Лос Анджелис"

  Точно така - жегите оставили ЛА без ток - не демократите дето затвориха ТЕЦ и АЕЦ-ове и "смело поеха към климатичната неутралност" само с перки и панели дето за голяма изненада се оказа, че не дават постоянен ток ами като се случи тихо и облачно време и трябва губернатора да апелира да не пускате климатика, че гръмвала мрежата...

 2. 2 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Точно жегите са виновни, че е нямало ток в Лос Анджелис. Как пък не се бях сетил по-рано.

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Весело

  Много ме забавляват подобни заглавия. Който има пари нека пък се застрахова срещу жеги, няма лошо!

 4. 4 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  "Междувременно летището във Финикс, САЩ, редовно забавя полети, когато температурите на пистата достигнат 48C"

  Финикс е построен насред пустинята - да ме извинявате много ама факта, че асфалта под жаркото слънце на такива места се загрявал яко не е доказателство за никакви причинени от човека климатични промени.

 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jazzdevil":

  Така и не разбрах какво пък от това че човекът го причинява? На който му е топло да ходи в Аляска.

 6. 6 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 568 Весело

  От утре въвеждам застраховка “Райко угасна”. Рискът слънцето да изразходва ядреното си гориво расте с всеки изминат ден, нощите не ги броим.

  Обезщетенията ще се изплащат след 4 милиарда години. Дотогава само ще внасяте...

  73! Go Go
 7. 7 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#5] от "zxp53317185":

  Ами там е заровено кучето - ако не беше свързано с човека нямаше да могат да ни изнудват да пари за да го спрат - просто трябваше да си се приспособим и толкоз. Ама когато го представиш явлението като причинено от човека ти дава идеалното оправдание да узурпираш световната икономика и да отклониш трилиони $ уж за да предотвратиш неблагоприятни явления дето в най-лошия случай като стойност ще се вържат 1% от това, кото ще похарчим за борба с тях.

 8. 8 Профил на pavlinkoto
  pavlinkoto
  Рейтинг: 302 Неутрално

  По света има опции за невероятни застраховки, защо това трябва да ни изненадва?

 9. 9 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Срещу суша, никой не застрахова, от как съществува застраховане. Явно бизнес модела ще е да се издоят някакви държавни помощи като фонд, който да се разпределя като обезщетение по застраховка. Съответно застрахователната компания ще си покрива доволно административните разходи, а обезщетенията ще идват от фондовете за борба с климата.

 10. 10 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#7] от "Jazzdevil":

  Те за пари ще изнудват така или иначе. Ако не за това - за друго.

 11. 11 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 557 Неутрално

  То и едно магаре го учили да не яде.Па то взело че умряло.Така е и с неутралната политика на Калифорния.Като нямат ток - взимат от съседните щати.Ама и те нямали и това е.Да се падне една люта зима и околните щати да нямат и гледай кво става.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 12. 12 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  То и едно магаре го учили да не яде.Па то взело че умряло.Така е и с неутралната политика на Калифорния.Като нямат ток - взимат от съседните щати.Ама и те нямали и това е.Да се падне една люта зима и околните щати да нямат и гледай кво става.
  —цитат от коментар 11 на Петър Петров


  То с елекричеството е малко по-особено - едно е да разчиташ на собствени източници и да имаш 5-10% импорт/експорт в зависимост от търсенето и съвсем друго е постоянно да разчиташ на 30% внос, дето в определени моменти трябва да може да се напомпа до 50-60% от цялата консумация на такъв огромен щат - трябва ти изцяло друга система от далекопроводи и трансформаторни станции, за която никой от демократчетата дето бързат да стават "климатично неутрални" не е помислял. Отделно, че и дума не отваряме колко загуби има по трасето от тия "зелени инициативи" - Калифорния в момента внася ток от ТЕЦове на въглища в Ню Мексико и Юта дето са на 1000км разстояние...

 13. 13 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1256 Весело

  До коментар [#7] от "Jazzdevil":
  До коментар [#10] от "zxp53317185":

  Проблемите на богаташите - всички отвсякъде им искат пари.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 14. 14 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#13] от "motochristo":

  Абе не съм чул някой да иска от Конго, Суринам и Камбоджа да стават "климатично неутрални" от утре - даже напротив - на тях ще им се дават пари за да не се развиват и индустриализират.

 15. 15 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Никакъв свят не се затопля, но разбира се, това няма да спре най-големите измамници, застрахователите, от новата измама!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 16. 16 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#14] от "Jazzdevil":

  Не е само това, дето ти е убегнало по темата. И кой колко замърсява ти бяга. А много вероятно и други работи.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 17. 17 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#16] от "motochristo":

  И какво ми е убягнало - че 90% от пластмасата в океаните е с произход Азия и Африка ли? Или че най-големите замърсители в света безапелационно са китайците?

 18. 18 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#16] от "motochristo":

  За Китай ОК, ама какво общо има това с Конго, Суринам и Камбоджа?

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 19. 19 Профил на oqh24697991
  oqh24697991
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-добрата застраовка от жегата е добрата изолация или качествения климатик. С 10 см изолация и един хиперинвертор няма жега, няма студ.
  Всеки сам може да се информира:
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Топлоизолация
  https://termos.bg/category/hiperinvertorni-klimatici

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK