Докато светът се затопля, застрахователите разработват полици срещу жеги

Докато светът се затопля, застрахователите разработват полици срещу жеги

© ReutersИзбори 2022

По-дългите горещи вълни с по-високи температури, предизвикани от изменението на климата, стават все по-опасна - и скъпа - заплаха за градовете по света, които трябва и да поемат съпътстващите разходи - от ремонта на разтопени пътища до създаването на центрове за охлаждане, разказва "Ройтерс".


В Гърция нарастващите жеги са "едно от най-големите предизвикателства на нашия град", каза кметът на Атина Костас Бакоянис в онлайн събитие през август.


Междувременно летището във Финикс, САЩ, редовно забавя полети, когато температурите на пистата достигнат 48C, а жегите оставиха десетки хиляди души без ток в продължение на дни в Лос Анджелис.
В момента се появява нов начин за намаляване поне на финансовите рискове - застраховка срещу горещи вълни.


От 90-те години насам комуналните компании в градове като Чикаго използват метеорологични деривати - ранна форма на застраховка "жега" - за поемане на разходите за закупуване на допълнителна електроенергия в горещите дни, когато търсенето на ток надвишава предлагането, каза Даниел Осгуд от Международния изследователски институт за климата и обществото (IRI).


Жегите също са индиректна част от застраховки за фермери, които осигуряват автоматични изплащания за предполагаеми загуби на реколтата, ако например минат достатъчно дни без дъжд, каза Осгуд, който е работил по разработването на такива политики.


Но в момента, с нарастването на рисковете и разходите от горещите вълни, се разработва по-широк спектър от предложения за застраховка "жега" - вероятно насочени първоначално към градските власти или правителства по целия свят.


Докато светът се затопля, застрахователите разработват полици срещу жеги

© Reuters


Майкъл Спренгър от Caribbean Catastrophe Risk Insurance Facility (CCRIF) заяви пред "Ройтерс", че застраховката не може да реши проблема с горещите вълни, които ще се увеличават по честота, ако затоплящите климата емисии продължат да растат.


Но "застраховката ще помогне да се преодолеят някои от финансовите последици", казва Спренгър.


Нестандартен продукт


Барни Шобъл, председател на Nephila Climate, една от компаниите, търсещи начини за намаляване на рисковете от климатични и метеорологични заплахи, казва, че все още няма "стандартен продукт, който да е застраховка от горещи вълни".


Вместо това създаването на подобна полица изисква внимателно разглеждане на рисковете, от които даден град или компания иска да се предпази, разказа той пред "Ройтерс".


Дали става дума за три поредни дни с температура над 43 градуса? Или лятото е с 20% по-горещо от обикновено? Ключът е да се разбере какви разходи могат да произлязат от тази жега, която обичайните бюджети не могат да покрият, каза той.


Докато светът се затопля, застрахователите разработват полици срещу жеги

© Reuters


Условията на полиците ще варират в широки граници от място на място, но може да покриват неща от изплащането на сметките за комунални услуги за най-уязвимите, за да използват климатици, до покриването на загуби на доходи или осигуряване на компенсация, ако летищата или общественият транспорт бъдат затворени.


Всичко това означава, че "можете да персонализирате защитата за това, което искате", каза Шобъл.


Застраховката ще премахва несигурността и опасения, че жегата може да "изяде" градските бюджети и да доведе до потенциално политически непопулярни съкращения на разходите.


Други въпроси, които трябва да бъдат решени, за да проработят застраховките срещу горещи вълни, включват определяне на това кой трябва бъде финансово отговорен за загубите и следователно трябва да плаща за полиците, каза Софи Евънс от базирания в Лондон Център за защита при бедствия.


Докато светът се затопля, застрахователите разработват полици срещу жеги

© Reuters


"Когато пътищата започнат да се топят, чия работа е да управлява тези рискове? Чия е отговорността хората да могат да стигнат до работата си? Тази отговорност за риска е от решаващо значение", смята тя.


Загуби и щети


Тъй като по-богатите държави са произвели най-много емисии парникови газове, въпросът кой е отговорен за повишаването на температурите може да накара богатите държави да подкрепят застраховките срещу горещи вълни за по-бедните като част от обещанията за справяне със "загубите и щетите" от промяната на климата съгласно Парижкото споразумение от 2015 г., смятат експерти по климата.


По света има "ужасно недостатъчно финансиране за справяне с подобни рискове", отбеляза Джули Ариги, базиран в Африка консултант по климата в климатичния център на Червения кръст/Червения полумесец.


Едно от предимствата на идеята градовете да купуват подобни застраховки, смятат експертите по риска, е, че това ще ги накара да засилят усилията си за адаптиране към променящите се условия - от засаждането на повече дървета за сянка до инсталирането на отразяващи покриви и настилки - в опит да намалят плащанията по полиците.


Докато светът се затопля, застрахователите разработват полици срещу жеги

© Reuters


Но тъй като емисиите - и температурите - продължават да растат, ще има граници доколко ефективно застраховката може да помогне за справяне със заплахите, предупреди Мадлен Томсън, ръководител на британската благотворителна организация Wellcome Trust.


"Застрахователите обичат да застраховат неща, които не се случват много често", отбеляза тя. Тъй като горещите вълни стават все по-ожесточени и все по-разпространени, застрахователните полици "ще бъдат все по-трудни за поддържане", прогнозира тя.


В момента градовете и други потенциални купувачи все още не бързат със застраховките срещу жеги, тъй като големите загуби от горещите вълни са сравнително редки, а и полиците не са особено известни.


Спренгър от CCRIF е уверен, че "времето им ще дойде". "Това е бързо нарастващ проблем, с който много градове ще трябва да се сблъскат", добави той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK