САЩ и България подписаха Пътна карта за сътрудничество в отбраната

САЩ и България подписаха Пътна карта за сътрудничество в отбраната

© Министерство на отбранатаПътната карта за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ в следващите 10 години бе подписана във Вашингтон от министрите на отбраната Красимир Каракачанов и Майк Еспър. Тя създава "рамка за непрекъснато развитие на военната готовност и военните способности на България посредством дълготрайно сътрудничество в областта на отбраната", се казва в съобщения на отбранителните министерства на двете страни.


Документът не представлява международно споразумение и не води до създаване на международни законови права или задължения. Всички дейности по отбранителното сътрудничество зависят от наличността на сили и ресурси, финансиране и оторизация, а съществуваща двустранна работна група ще наблюдава напредъка по Пътната карта, като непрекъснато ревизира, премахва или добавя взаимни направления за работа и дейности, когато това е необходимо, обясни българското министерство.


Основните ѝ параметри, както и сегашното посещение на Каракачанов във Вашингтон бяха договорени още в началото на януари при посещението в София на Алтън Буланд, директор в Пентагона за европейската политика, Централна и Южна Европа. Тогава се очакваше да пристигне и зам. държавният секретар Дейвид Хейл, сочен за №3 в йерархията на Държавния департамент, но той отмени визитата си в последния момент. Обяснението бе, че възникнали неочаквани ангажименти в Ирак броени дни след ликвидирането от САЩ там на иранския генерал Касем Солеймани. В България обаче се появиха съмнения, че отмяната на посещението може да е свързана с присъствието на премиера Бойко Борисов на официалното откриване на "Турски поток" в Турция с Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Александър Вучич.
В интервю за БНР Дейвид Хейл каза тогава, че Вашингтон е против продължаването на този газопровод през България, но Борисов не спря проекта и непрекъснато настоява, че "Балкански поток" е нещо друго. Хейл приветства това, че България се нагърбвала с водеща роля по редица регионални проблеми, "но силата на страната зависи от силата на нейната демокрация".


САЩ и България подписаха Пътна карта за сътрудничество в отбраната


За април 2020 г. бе предвиден съвместен преглед на подготовката на проекта за Пътна карта, но тогава пандемията от новия коронавирус бе в пика си. През януари се планираше подписването на документа да стане през септември в София. В крайна сметка се стигна до варианта с подписване във Вашингтон.


В изявлението на говорителя на министерството на отбраната Джонатан Хофман за вчерашната среща Еспър - Каракачанов няма подробности. В него се казва, че Еспър е определил България като "фронтови съюзник в НАТО" и е благодарил за ангажирането на страната с алианса и надхвърлянето на обещанията за разходи за отбрана и модернизация, подобряване готовността и възпиращата сила на НАТО.


"Еспър каза още, че би искал повече съюзници в НАТО да достигнат целта от поне два процента от БВП за отбрана. "Аз призовавам вас и останалите наши съюзници да се стремят да постигнат два процента от БВП и да направят необходимите инвестиции за повишаване на боеспособността и капацитета - каза той. Защото, както знаете, вярвам, че два процента трябва да е минимумът, а не таванът", продължава съобщението.


От отчета на българското министерство за първото полугодие се вижда, че от планираните 1.64 млрд. лв. бюджет на ведомството почти над 80% са отишли за заплати и издръжка. Планираните финансови средства до 30 юни 2020 г. за изпълнение на Цели за способности на НАТО и изграждането на декларираните военни
формирования за НАТО и ОПСО на ЕС (вкл. членски внос по програми) са в размер на малко под 42.7 млн. лв. Реално изразходвани са 3.6 млн. лв. (8.52 % от планираното). Увеличение на общите разходи за отбрана има чувствително, като се има предвид, че за 2018 те бяха 1.613 млрд. лв. Сделките за модернизация са други милиарди левове от държавния бюджет.


САЩ и България подписаха Пътна карта за сътрудничество в отбраната

© Министерство на отбраната


Ето какво е записано в Пътната карта според съобщението на българското министерство:


Сътрудничество е фокусирано, но не се ограничава до следните приоритети до месец декември 2030 г.:


- Привеждане в съответствие на сътрудничеството със САЩ в областта на сигурността с целите за способности на НАТО и националните приоритети, с акцент върху модернизацията, готовността и мобилността в съответствие с договореностите на НАТО;


- Подпомагане на отбранителните институции за по-отчетливата им и прозрачна работа, което ще допринесе за по-ефективното усвояване на военни способности от следващо поколение;


- Задълбочаване на сътрудничеството в Черноморския регион за възпиране и противодействие на външни заплахи в морския и въздушния домейн;


- Задълбочаване на сътрудничеството в Черноморския регион с цел ефективно възпиране и противодействие срещу външни заплахи и предизвикателства във военноморската и военновъздушната сфера;


- Коопериране в областта на киберсигурността за подобряване на мерките за отбрана с цел предотвратяване на злонамерени кибернетични прониквания и атаки срещу отбранителни системи, разкриване и неутрализиране на такива действия и атаки, и ефективно противодействие срещу противниците;


- Подпомагане на България при ангажименти по Член 3 на Северноатлантическия договор за изграждане на национална устойчивост, която представлява комбинация от гражданска подготвеност и военен капацитет.


Каракачанов заявил още, че инвестициите в областта на отбраната означават повече работни места, постигнати чрез развиване на индустриалното сътрудничество с водещи компании от военнопромишления комплекс.


Българският министър, който е на работно посещение, се е срещнал в Държавния департамент на САЩ с две срещи - с помощник държавния секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл и с помощник държавния секретар по политико-военните въпроси Кларк Купър.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Любопитно

  Варна ще става ли военен център ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Весело

  Гръм и мълния, пряко "ударила комундетата в сърцата"!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Значи следващото правителство може напълно да пренебрегне тази пътна карта.

 4. 4 Профил на Луд Чиляк
  Луд Чиляк
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Демек ще предоставим безплатни бази на американците!

  Българската политика е лайно в целофан !
 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  "В него се казва, че Еспър е определил България като "фронтови съюзник в НАТО"

  Значи сме фронтова държава!!!!
  Баааааф ма.....му! Ми аз живея на фронта! Да ми зачислят поне калашник, щото имам само куп изхабени ножове. То не че не мога сам да си намеря, ма искам да е законно.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Рубладжийското скърцане със зъби е започнало немедлено - значи Отечеството е на прав път!

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Неутрално

  До коментар [#5] от "Judjuk":

  По море граничим де факто с Русия.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Весело

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Не е точно гръм, а и не е точно в сърцето...
  Болката е малка, но срамът е преобладаващ.
  А Шкембе Войвода прилича на Дарт Вейдър с тази ситска маска...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2050 Весело

  До коментар [#5] от "Judjuk":
  "Значи сме фронтова държава!"

  За теб не се отнася. Тук ти си агент на Русия с мисия в чужда фронтова държава.

  подпис
 10. 10 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  любофта на русолюбите към Руссия е без граници, а и Русссия граничи само със себе си

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 11. 11 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  не, ще става руска база

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 12. 12 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1841 Любопитно

  Не разбирам радостта на плебса за това, че вече сме на фронта?!

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2050 Весело

  До коментар [#4] от "Луд Чиляк":
  "Демек ще предоставим безплатни бази на американците!"

  Нали си учил по история как българските владетели са наемали Куманска конница да пазят нашите земи. Не вярмав тогава куманите да са плащали на българските владетели. Според мен ние сме плащали на тях.

  подпис
 14. 14 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Каквато и карта да имаме, пътна или безпътна, Турция ако реши да си връща "духовните граници" до Пловдив и Варна, САЩ пак само ще гледат отстрани. Да ни би да помогнаха на гърците, след като Ердо взе да си вее байряка из техните води?

  over the under
 15. 15 Профил на liquid_spirit
  liquid_spirit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само нашия тиквеник без маска..

 16. 16 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Баце си купува индулгенция от САЩ, за ад ги накара да си притворят очите за поразиите, които той твори в съучастие с кремълската ОПГ и които всички ние плащаме!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Весело

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Янките като разбрали наскоро, че правим в България безпилотните самолети на Израел, цъкали с уста около 1 минута. Най-важното е, индустриалното сътрудничество с водещи компании от военнопромишления комплекс.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Рубладжийското скърцане със зъби е започнало немедлено - значи Отечеството е на прав път!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Никакви рубладжии няма тук патрон. Объркал си се! Щатите ни превръщат в пушечно месо в играта им с руснаците. Не бой се - руски ботуш няма да повече стъпи тук, защото не му се налага да идва вече до тук. Ще ни пратят малко ракети и ще се приключи. Ние пък нека си имаме чисто нови, още непоризведени, недоставени но за сметка на това на 100% платени от данъкоплатеца ненужни самолети. Цялото това огаждане и търсене на индулгенции на простата ви тиква както и играта на играчките от страна на министър Билла излиза само през носа на данъкоплатците.

 20. 20 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":Янките като разбрали наскоро, че правим в България безпилотните самолети на Израел, цъкали с уста около 1 минута. Най-важното е, индустриалното сътрудничество с водещи компании от военнопромишления комплекс.
  —цитат от коментар 18 на hamiltonf


  Ключовата дума която написа е "ЩЕ"! Тя ми е "любима" и описва най добре напъна на българсдкия полтиик вече 30+ години. България ЩЕ стане Швейцария на Блаканите. Да ама не стана!
  България ЩЕ прозивежда VW, България ЩЕ, България ЩЕ,България ЩЕ,България ЩЕБългария ЩЕБългария ЩЕБългария ЩЕБългария ЩЕБългария ЩЕБългария ЩЕБългария ЩЕБългария ЩЕБългария ЩЕБългария ЩЕБългария ЩЕБългария ЩЕБългария ЩЕ!

  А ситината е болензнена - България се превърна в пъпет на чужди сили и е едно голямо нищо за съжаление.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Весело

  Нито дума за Американски инвестиции ......

 24. 24 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#22] от "Шъ шчупат държавата на Пеевски": абсолютно!!!
  ====саботират френско-германската инициатива за общ европейски военно-промишлен комплекс==== пак сме троянският кон на Европа, този път американски и т.н. ...... но затова пък Еспър ни определил като "фронтови съюзник в НАТО"........честито! Фронтови!!!!!!

 25. 25 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#5] от "Judjuk":

  Ако наистина можеш сам да си намериш автоматично оръжие, без значение незаконно или не. То ти нямаш право да се оплакваш от държавата, защото имаш достъп до пряк контрол на всьо калинка в администрацията и всякакви подобни дегенерати. Но за това трябват т*пки.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 26. 26 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Два пъти четох статията, защото се чудих как тази "Пътна карта" не е минала през обсъждане даже в парламентарни комисии, камо ли обществено обсъждане да е имало ......... И видях: ===="За април 2020 г. бе предвиден съвместен преглед на подготовката на проекта за Пътна карта, но тогава пандемията от новия коронавирус бе в пика си. "===== ..... Хахаха..... Демокрация в действие !!!!!!.......Пътна карта как да станем "фронтови съюзник "........честито! Фронтови!!!!!! А хората в България искат ли действително да са на фронта....... с какъв мандат тоя Каракачанов разписва каквото и да е?........

 27. 27 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Иха форумната вата е в амок.

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  До коментар [#5] от "Judjuk":Ми аз живея на фронта!
  >>> Кой по- точно фронт? Южния или Източния?:)

 29. 29 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иван K":
  Спомням си и за един друг..македонец, българския цар Константин Тих(роден в Скопие болярин ) , сключил с татарите на Берке хан т.н., Странна коалиция:
  "....Такъв е и случаят на т. нар. „Странна коалиция“ между българския цар Константин Тих-Асен (1257 – 1277 година) и татарския хан Берке, които се съюзяват през 1264 година, за да спасят владетеля на Иконийския султанат Иззаддин Кайкаус II от ромейски плен.....Татарско-българските войски нахлуват в Източна Тракия, като достигат до град Енос, намиращ се до устието на р. Марица, където е задържан и султан Иззаддин. Обсадата се ръководи от българския цар и след споразумение със защитниците султанът е освободен, а в замяна градът е оставен непокътнат.....
  Конкретните причини за участието на българския цар обаче остават неясни. Историците посочват различни мотиви – натиск от самите татари...Факт е, че тази военна демонстрация не носи никакви преки ползи за България, дори напротив, има отрицателни последици.
  Татарските сили преминават и през българските земи на път за Тракия, като не пропускат да ги подложат на опустошение....Някои изследователи посочват, че възстановеният контрол над части от Западна Македония през втората половина на 60-те е свързан с похода на Константин в Тракия, но за това липсват конкретни доказателства.
  Така завършва една интересна, но и доста противоречива, страница от българската дипломатическа история...."
  https://bulgarianhistory.org/strannata-koalicia/

 30. 30 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1459 Любопитно

  До коментар [#19] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  Абе тя Русията я прати ракети я не.
  Щото нали все пак трябва да ги има.
  А тя колко ракети има на разположение дето да ги прати?
  Нещо число да дадеш да ни хване страх?
  А ние когато ги имаме дай боже тези осем самолета и ги пратим към Русия тя с какво ще ги спре?
  Моля отговорът ти да включва фактология.
  Например ще ги спре с ....... защото досега с това оръжие са свалени ..... броя F-16.
  Или айде от мен да мине изобщо някакви самолети.
  Ей руските не се броят :)))

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 31. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#19] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  Достойна за окайване съдба е да си рубладжия в Отечеството на Васил Левски!!!

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Това, че ни определят за фронтова държава ,не ми харесва.

 33. 33 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  ..... разписват "пътни карти", разписват .......... а Еспър ни определил като "фронтови съюзник"........ Щото са "воеводи гУлеми"......... Обаче не те ще "дуят" супата и ще го "ядът гУлемия"......... Не....хората ще са!.... Той Борисов го каза, ама няма кой да слуша: ======"Бойко Борисов в Ямбол: „Когато, пази Боже, и нас да ни стрелят с тежка артилерия, ракети и самолети, но съм сигурен, че… може да има много смели в залата…, и аз включително ще хвана нанякъде. Без да се праим на войводи големи.“===== ..........

 34. 34 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2924 Неутрално

  До коментар [#26] от "MPetr":..как да станем фронтови съюзник
  >>> Финландия също е на фронта т.е. има дълга сухопътна граница с варварите. Не е членка на НАТО, но също имат договор за сътрудничество с Англия и САЩ. Техните въоръжени сили не могат да се мерят с руските(имат само...едно 60 модерни изтребители и пак искат да ги сменят), но доктрината им е продиктувана от успешната съпротива в Зимната война- да нанесат такива чувствителни загуби на агресора, че той да има не само едно...ами две на ум:)
  От друга страна, политиката на Финландия е активно миротворческа( да напомня за срещата на Путин и Тръмп в Хелзинки при посредничеството на президента Саули Ниинистьо ). Ето и в момента се провеждат преговори там на руския зам. министър Рябков и Маршал Билингсли-спец. представител на Тръмп), с посредничеството на финландския президент:"...Президент Саули Ниинистё сообщает, что провел интересные беседы с заместителем министра иностранных дел РФ Сергеем Рябковым и спецпредставителем президента США Маршаллом Биллингсли. Вчера в Хельсинки состоялись переговоры Рябкова и Биллингсли по вопросам стратегической стабильности и контроля над ядерными вооружениями......По словам финского президента, любой диалог важен в нынешней международной ситуации, и хорошо, что он продолжается между США и Россией.
  Он также выразил надежду на прогресс в переговорах по заключению нового договора о контроле над стратегическими наступательными вооружениями...."
  Повече във финландската медия:
  https://bit.ly/33AcAy6

 35. 35 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Весело

  До коментар [#34] от "тулса":

  Че не разбрах, коя казваш страна в EU e със статут на "фронтови съюзник"?........

 36. 36 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2924 Весело

  До коментар [#35] от "MPetr":
  Преди да ме питате, прочетете поста ми докрай:) Не съм говорил за фронтови (съюзник) , а леко се пошегувах с доста агресивната терминология на г-н КарабойЦов:) Може пък нещо да е добавил и от себе си, знам ли.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Баце си купува индулгенция от САЩ, за ад ги накара да си притворят очите за поразиите, които той твори в съучастие с кремълската ОПГ и които всички ние плащаме!
  —цитат от коментар 16 на Viva la Evolution


  Баце купува индулгенция за моята родина България.
  Свободата Санчо е на върха на копието.
  Влиянието на Русия може да се преодолее със силен съюзник. Имаме такива следи в историята си.
  С грачене нищо не е ставало , и няма да стане.

 40. 40 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това, че ни определят за фронтова държава ,не ми харесва.
  —цитат от коментар 32 на Роси


  И на мен не ми харесва, ма това е Минке положението. Важно е тези отвъд фронта- рашките конкретно, да не си развяват байрака тук.Както го развяха 1944г, и не са го свили и до днес.

 41. 41 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 565 Неутрално

  и само агент Иван е дебел

  BG e мини империя на злото.
 42. 42 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  ....... Според мен това е огромен скандал, топ едно за месеца че и за годината....... тази "Пътна карта" не е минала през обсъждане в парламентарни комисии, камоли обществено обсъждане да е имало и т.н......... ===и какво е обяснението? ======"За април 2020 г. бе предвиден съвместен преглед на подготовката на проекта за Пътна карта, но тогава пандемията от новия коронавирус бе в пика си. " и затова майната му на всякаква публичност ===== ....... Каракачанов и правителството трябва да бъдат съдени! Как така бе пичове ще ни правите "фронтови съюзник".......... как бе? Вие питали ли сте някой, обсъждали ли сте го?........ Дайте да видим стенограмите от решението на министерски съвет?...

 43. 43 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Когато чуя за договор между България и някоя мастита държава(без значение западна или източна), то първото и последното нещо което ми идва на ум е... този път с какво ли ни прекараха? Толкова пъти в историята са ни вземали докато уж ни дават, че направо ми прилошава като чуя за подобни "договори"

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#5] от "Judjuk":"Значи сме фронтова държава!"За теб не се отнася. Тук ти си агент на Русия с мисия в чужда фронтова държава.
  —цитат от коментар 9 на Иван K


  Тъй ли? Пък аз си мислех, че съм си у нас.

 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#5] от "Judjuk":Ми аз живея на фронта! >>> Кой по- точно фронт? Южния или Източния?:)
  —цитат от коментар 28 на тулса


  Какво значение има?

 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  "То ти нямаш право да се оплакваш от държавата, защото имаш достъп до пряк контрол на всьо калинка в администрацията и всякакви подобни дегенерати. Но за това трябват т*пки."
  До коментар [#25] от "Deadpudding":

  Аз само написах, че не искам войни и фронтове. И не ги искам тези, дето мечтаят за войни. Иначе калинки-малинки не ме впечатляват, в живота си съм видял безброй тъпотии и грозотии.

 47. 47 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#39] от "skomina":
  ======Свободата Санчо е на върха на копието.
  Влиянието на Русия може да се преодолее със силен съюзник. ======Верно ли е тъй ?, тва дет пишеш........ А да питам... 2-3 ползи, ако можеш да изредиш от този американски слугинаж дето го реализираме?........ Заляха ни с американски инвестиции, визите паднаха, демокрацията ни е N1.....съдебната е 6...газопроводите минават през България за Турция, Гърция и т.н... И субсидиите от EU.....не са от EU.....ами от US........ 0......кръгла 0

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK