За пръв път в историята две жени ще си поделят Нобеловата награда по химия

За пръв път в историята две жени ще си поделят Нобеловата награда по химия

© Nobel PrizeНобеловата награда по химия за 2020 г. е за "пренаписването на кода на живота", обяви шведската академия. Тя ще се подели между две жени - французойката Емануел Шарпентие и американката Дженифер Даудна, за развиването на метод за редакция на гените.


Даудна преподава в Калифорнийския университет, Бъркли. Шарпентие - в Института "Макс Планк".


Тяхно откритие са т.нар. генетични ножици CRISPR/Cas9, с чиято помощ ДНК-то на животни, растения и микроорганизми може да се променя изключително прецизно.
"Тази технология имаше революционно влияние върху науката, допринася за развитието на нови терапии срещу рак и може да сбъдне мечтите за изличаване на наследствените болести".


За пръв път в историята две жени ще си поделят Нобеловата награда по химия

© Nobel Prize


Откритието на "ножиците" е започнало при изследванията на Шарпентие на бактерията Streptococcus pyogenes.


В нея тя открива неизвестна преди молекула, tractRNA, която е част от имунната система на бактерията - CRISPR/Cas.


Тя "обезоръжава" вирусите, разцепвайки тяхното ДНК.Шарпентие публикува откритието си през 2011 г. и се свързва с Дудна - опитна биохимичка, добре запозната с РНК.


Двете заедно успяват да пресъздадат генетични ножици на бактерията и да опростят молекулярните им компоненти.


В естествения си вид те разпознават ДНК-то на вирусите, но Шарпентие и Дудна променят възможността за контрол така, че с тях да може да се пререже всякакво ДНК.


Това се случва през 2012 г. и оттогава насам употребата му е огромна, посочват от Нобеловия комитет. Изследователи са успели да създадат с него растения, които издържат на мухъл, вредители и суша. В медицината се изпробват нови терапии за рак. "Тези генетични ножици въведоха науките в нова епоха", смятат от Академията.


Наградите за 2020 г. досега


Нобеловата награда по физиология и медицина отиде при Харви Дж. Олтър, Майкъл Хотън и Чарлс М. Райс за откриването на вируса на хепатит C.


Наградата по физика за 2020 г. отиде при Роджър Пенроуз от Оксфордския университет (половината) и Райнхард Генцел от Института "Макс Планк" и Калифорнийския университет, Бъркли, и Андреа Гец от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (които ще си поделят другата половина). Повече за изследванията им на черните дупки четете тук.


Лауреатите тази година ще получат по-големи парични премии. За всяка награда са предвидени 10 милиона крони (1.1 милиона долара) в сравнение с 9 милиона крони предишните години. Заради пандемията наградните церемонии в Осло и Стокхолм през декември ще са скромни. Банкетите бяха отменени, а лауреатите за медицина, физика, химия, литература и икономика ще получат отличията си у дома, а не в Стокхолм. Ограничен брой гости ще бъдат поканени на церемонията на награждаване на Нобеловия лауреат за мир в Осло, макар че още не е ясно дали самият награден ще присъства.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK