Вицепрезидентските дебати в САЩ обикновено не са важни. Не и тази година

Вицепрезидентските дебати в САЩ обикновено не са важни. Не и тази година

© Associated PressДебатът между кандидатите за вицепрезидент тази седмица придоби много голямо и може би дори безпрецедентно значение, след като въпросите около здравето на президента Доналд Тръмп хвърлиха сянка върху изборите за президент, които са след по-малко от месец.


Днешните дебати в Солт Лейк Сити между вицепрезидента Майк Пенс и сенатора Камала Харис, подгласничка на демократа Джо Байдън, които ще се състоят в момент, когато предизборната кампания на Тръмп още не се е съвзела от трудностите, създадени от разпространението на Ковид-19, и заразяването на президента републиканец и няколко души от вътрешния му кръг.


Натискът върху Пенс, който често не може да излезе от плътната сянка на Тръмп, е голям.
Тръмп изостава от Байдън с 10 процентни пункта в национален мащаб,


според социологическо проучване на "Ройтерс/Ипсос" и избирателите критикуват нехайното според тях отношение на президента към пандемията.


Пенс трябва да покаже на обществеността, че е готов да заеме поста президент, ако ситуацията го изисква, като едновременно защитава реакцията на правителството на Тръмп на проточилата се 7 месеца здравна криза, при която починаха 210 000 американци.


От своя страна Харис, която до голяма степен остана извън светлината на прожекторите през последните седмици, когато Байдън увеличи предизборните си обиколки, трябва да покаже на избирателите, че тя също би могла, ако се наложи, да поеме поста президент, ако 77-годишния Байдън спечели изборите.


Традиционно вицепрезидентският дебат се смята за допълнение към трите кандидатпрезидентски дебата и се гледа от по-малко зрители, тъй като на практика не оказва съществено влияние на общественото мнение.


Една от задачите на Пенс ще бъде да забави инерцията, която набра двойката Байдън-Харис,


нещо, което Тръмп не успя да направи в ожесточения си дебат с Байдън миналата седмица. Тръмп се стараеше да убеди избирателите да го преизберат и често прибягваше до обиди, за да се опита да обърка Байдън.


Пенс, който е хладнокръвен оратор, който някога е водел радиопредаване, бидейки член на Камарата на представителите, може да е по-ефективен при дебати, отколкото недисциплинираният Тръмп, каза Майкъл Стийл, който е работил с Пенс в Камарата, когато е бил сътрудник на тогавашния й председател Джон Бейнър.


Сътрудник на предизборния щаб на Байдън каза пред "Ройтерс", че щабът е подготвен за евентуални атаки на Пенс срещу Харис. Възможно е Пенс да иска да внуши, че тя е по-лява от традиционните демократи, и да твърди неща, които щабът на Байдън отхвърля като неверни, като тези за сина му Хънтър Байдън и позицията му за Китай.


Харис, която бе един от претендентите за кандидат на демократите за президент, затвърди репутацията си на умел водещ при изслушвания през 2018 г. на кандидата за съдия във Върховния съд Брет Кавано. Тя ще "изтъкне много силни аргументи", че Байдън е правилният лидер в този момент, каза служител от предизборния щаб на Байдън.


Харис осъди реакцията на правителството към коронавируса, ръководена от Пенс. Днес


тя трябва да запази баланса между подновяване на критиките, без обаче да напада лично възстановяващия се Тръмп,


каза Кристофър Дивайн, експерт по вицепрезидентските функции в Университета в Дейтън.


Санитарните правила на днешния дебат ще бъдат затегнати след диагнозата на Тръмп.


Пенс и Харис ще седят на разстояние повече от 12 фута (3,7 метра) на сцената, което е повече от 7-те фута (2 метра), които деляха Тръмп и Байдън на дебата на 29 септември. Кандидатите ще бъдат разделени от плексигласова преграда, което е искане на предизборния щаб на Байдън.


Всички присъстващи на дебата, включително представителите на медиите, ще трябва да си направят тест за Ковид-19. Организаторите на дебата заявиха, че няма да бъдат допускани хора без маски. Те бяха задължителни и за кандидатпрезидентския дебат в Кливланд, но някои от присъстващите, включително членове на семейството на Тръмп, можеха да бъдат видени да ги свалят./ БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK