Брюксел "вярва, че България и Северна Македония ще намерят решение" на спора си

Еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей с македонския премиер Зоран Заев.

© Twitter/ Oliver Varhelyi

Еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей с македонския премиер Зоран Заев.В интерес и на България, и на Северна Македония е да намерят решение на въпросите, създаващи напрежение, и "виждам разбиране от страна на (премиерите Зоран) Заев и (Бойко) Борисов." Това казва за македонски журналисти еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей по време на посещението си в Скопие.


Пред реч пред македонския парламент Вархей написа в "Туитър": "Преговорната рамка със Северна Македония: Надявам се да я видя договорена и първата (междуправителствена конференция) все още да може да се проведе по време на (германското) председателство. Нека диплочацията проработи и надделеят добросъседските отношения: вярвам, че Северна Македония и България ще намерят решение."


След това, на пресконференция със Заев, коментирайки въпроса дали смята, че може да се преговаря за въпроси на идентичността като името на езика, каза, че "да се намери решение не е невъзможно" и Еврокомисията ще "направи всичко, което може". "Не бих драматизирал твърде много въпроса, но все пак е сериозен въпрос."
"Това е моментът да се постигне договор, каза още Вархей, който се срещна и с президента Стево Пендаровски в момент, когато България заплашва да блокира преговорния процес за Северна Македония заради спорове за историята и условия, които обяви миналата година за начало на Първата междуправителствена конференция с ЕС.


Ден след като в доклад Еврокомисията отново се обяви за начало на преговорите със Северна Македония, Вархей даде сигнал, че за него единствено с контакти може да се реши проблемът: "Без да се изяснят" въпросите, които предизвикат недоразумения, "ще е много трудно да се придвижат нещата напред."


Освен това в речта си пред парламента в Скопие, чийто текст сам публикува, Вархей споменава проблема между България и Северна Македония само косвено, с повтаряне на позицията на Брюксел за нуждата от скорошно начало на преговорите: "Надяваме се, че скоро след като държавите членки се съгласят за (преговорните) рамки, първата междуправителствена конференция може да бъде свикана, за да започнат официално преговорите."


"Приемайте заплахата сериозно"


Междувреенно агенция МИА, цитирана от близкото до управляващите издание "Слободен печат", публикува мнението на бивш представител на ЕС в Северна Македония, че заплахите за блокиране на преговорния процес от ЕС трябва да се приемат сериозно. Според Ерван Фуере, някогашен посланик на Брюксел в Скопие, блокирането на преговорния процес от България би било заплаха за региона и трябва да тревожи ЕС.


"Този въпрос е много обезпокоителен заради това, че показва, че някои държави членки използват членството в ЕС, за да изпълнят националистически дневен ред, това е нещо, което ЕС не трябва да подценява, нито държавите членки, нито институциите в ЕС," казва Фуере.


Той дава и примери със Словения и Хърватия (граничен спор затваряше години наред пътя на Загреб към еврочленство) и показва каква е тежестта на историята в Западните Балкани. Според Фуере в диалога трябва да се включи и специалният представител на ЕС за диалога Белград - Прищина и Западните Балкани Мирослав Лайчак. "Иначе има опасност да се усили националистическото чувство по време, когато трябва да се насърчава помиряването в страната и в региона."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK