Брюксел "вярва, че България и Северна Македония ще намерят решение" на спора си

Еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей с македонския премиер Зоран Заев.

© Twitter/ Oliver Varhelyi

Еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей с македонския премиер Зоран Заев.В интерес и на България, и на Северна Македония е да намерят решение на въпросите, създаващи напрежение, и "виждам разбиране от страна на (премиерите Зоран) Заев и (Бойко) Борисов." Това казва за македонски журналисти еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей по време на посещението си в Скопие.


Пред реч пред македонския парламент Вархей написа в "Туитър": "Преговорната рамка със Северна Македония: Надявам се да я видя договорена и първата (междуправителствена конференция) все още да може да се проведе по време на (германското) председателство. Нека диплочацията проработи и надделеят добросъседските отношения: вярвам, че Северна Македония и България ще намерят решение."


След това, на пресконференция със Заев, коментирайки въпроса дали смята, че може да се преговаря за въпроси на идентичността като името на езика, каза, че "да се намери решение не е невъзможно" и Еврокомисията ще "направи всичко, което може". "Не бих драматизирал твърде много въпроса, но все пак е сериозен въпрос."
"Това е моментът да се постигне договор, каза още Вархей, който се срещна и с президента Стево Пендаровски в момент, когато България заплашва да блокира преговорния процес за Северна Македония заради спорове за историята и условия, които обяви миналата година за начало на Първата междуправителствена конференция с ЕС.


Ден след като в доклад Еврокомисията отново се обяви за начало на преговорите със Северна Македония, Вархей даде сигнал, че за него единствено с контакти може да се реши проблемът: "Без да се изяснят" въпросите, които предизвикат недоразумения, "ще е много трудно да се придвижат нещата напред."


Освен това в речта си пред парламента в Скопие, чийто текст сам публикува, Вархей споменава проблема между България и Северна Македония само косвено, с повтаряне на позицията на Брюксел за нуждата от скорошно начало на преговорите: "Надяваме се, че скоро след като държавите членки се съгласят за (преговорните) рамки, първата междуправителствена конференция може да бъде свикана, за да започнат официално преговорите."


"Приемайте заплахата сериозно"


Междувреенно агенция МИА, цитирана от близкото до управляващите издание "Слободен печат", публикува мнението на бивш представител на ЕС в Северна Македония, че заплахите за блокиране на преговорния процес от ЕС трябва да се приемат сериозно. Според Ерван Фуере, някогашен посланик на Брюксел в Скопие, блокирането на преговорния процес от България би било заплаха за региона и трябва да тревожи ЕС.


"Този въпрос е много обезпокоителен заради това, че показва, че някои държави членки използват членството в ЕС, за да изпълнят националистически дневен ред, това е нещо, което ЕС не трябва да подценява, нито държавите членки, нито институциите в ЕС," казва Фуере.


Той дава и примери със Словения и Хърватия (граничен спор затваряше години наред пътя на Загреб към еврочленство) и показва каква е тежестта на историята в Западните Балкани. Според Фуере в диалога трябва да се включи и специалният представител на ЕС за диалога Белград - Прищина и Западните Балкани Мирослав Лайчак. "Иначе има опасност да се усили националистическото чувство по време, когато трябва да се насърчава помиряването в страната и в региона."

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5408 Неутрално

  Кавгите и претенциите няма да спрат, независимо от решението което приемат за пред Брюксел

 2. 2 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 729 Неутрално

  "Eврокомисарят за разширяването" се интересува единствено от интереса на ЕС и пет пари не дава за българския интерес. ЕС и лакеите му в България водят същата антибългарска политика като навремето БКП и Гошо Тарабата.

  И за да не съм голословен:

  "Български историци поискаха ново мислене"
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/10/05/4122708_ne_samo_severna_makedoniia_ne_se_spravia_s_minaloto_-/ #comments

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8517 Разстроено

  Щом активираха ''историци'' - със сигурност Брюксел ще приеме и Македония и тезата за македонско малцинство в България , а България ще трябва да приеме ИК !!!
  Това е резултатът от протестите и реването в Брюксел !

  [email protected]
 4. 4 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1238 Весело

  Делкаме я Македонията 3:1 с албанците и намираме решението.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 5. 5 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Ние Българите сме го намерили още от времето на вехтите войводи , но макетата се дърпат .......

 6. 6 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 762 Весело

  Брюксел вярва, но агент Иван не вярва!

  без подпис!
 7. 7 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 292 Неутрално

  След 30 години фалшиво придвижване към Запада, българската дипломация отново обслужва сръбско - руските интереси.

 8. 8 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Ако България много държи да спечели този спор, никога няма да има по-подходящ момент. Въпросът е каква ще е цената, защото на ЕС наистина не им е до историческите драми на най-бедния си и маловажен член, еле пък ако преговорите се водят от сегашното ни правителство.

 9. 9 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  ЕС не е някаква имагенирна величина - съюз между много различни държави. Очевидно. Но господата от Скопие, следва да знаят че влизайки в ЕС ще се интегрират на първо място с България и Гърция, а не с Португалия и Финландия. И въпросът не е "за пред Брюксел", а за това, какво ще правим в деня след евентуалното им приемане в ЕС. Ако продължаваме да нямаме ЖП линия и смислен път помежду си, членството в ЕС с нищо няма да поромени живота на гражданите на тези страна. От инвестиционна гледна точка тази държава е колкото среден европейски град и никоя голяма копмания няма и да забележи че има някакъв си член, някъде там. Така че въпросът е искат ли да си играят с нас и гърците или не. Лошото е че почти всички балкански държави (в т.ч. ние) имат някакви филмови представи за Съюза, които са доста далеч от реалността. Така както в БГ на 1-ви януари 2007 нищо не се случи, няма да се случи и там. Някои неща даже ще се влошат. ЕС не е федерална държава и субсидии за тъповатите деца в периферията не се предвиждат. Ма не увират балканските зелки и това си е.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  Аз пък вЕрвам, че от Брюксел ще ни разберат, ако номера не мине - намирайте решение, каквото и да било, само и само комшиите да продължат към покана за преговори ! Не че съм против да започнат такива преговори, просто не на цената на една пълна боза с националната ни идентичност !

 11. 11 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Спор за какво? Истината? За истината не може да има спор. С крадци не се спори нито преговаря. ВЕТО!

 12. 12 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Каква идеята на авторите на меморандума (Каракачанов и сие) не е ясна. Ако е сближаване на двата народа едва ли така става. Ако е разединение, то да. Македония иска да в България, ние не искаме

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  " "Този въпрос е много обезпокоителен заради това, че показва, че някои държави членки използват членството в ЕС, за да изпълнят националистически дневен ред, това е нещо, което ЕС не трябва да подценява, нито държавите членки, нито институциите в ЕС," казва Фуере."

  До гуша са ми вашите лицемерни интервюта ! Тоя Фуере къде беше, когато гърците блокираха пътя за еврочленство на макетата вече толкова години подред заради едното име Македония ?

 14. 14 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Не ме вълнува мнението на г-н Ерван Фуере, "някогашен посланик на Брюксел в Скопие".
  България има политика и интереси на 1300 години - от време когато нито Брюксел е съществувал, нито ЕС.
  Така че ако трябва да избирам между ЕС и паметта на предците ми - Брюксел може да си епм.

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  Не става дума за националистически въпроси, а за фалшификация на реални исторически документи!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 99 Неутрално

  Решението е отказване на Скопие от югославския македонизъм и приемането на историческата истина.СМ трябва сериозно да си промени нагласата спрямо България и всичко българско.

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  Превод на казаното от Брюксел: Хайде оправяйте се там помежду си!

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  "....вярвам, че Северна Македония и България ще намерят решение."

  България щяла да блокира пътя на СЕ, дрън, дрън...!?
  Брюксел вярва/задължава да се намери решение. Някой трябва да се сниши и да отстъпи и това няма да са макитата. Някой послушншк ще е.

 19. 19 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 511 Гневно

  Вече я сърбахме тази попара с един друг Съветски съюз. Както се вижда, по темата за македонците още плащаме лихвите на пролетарския интернационализъм. Сега излиза поредния чиновник /евроформа на партиен секретар/ ,който пренебрежително обяснява : "Не бих драматизирал твърде много въпроса......". Ами ,майната ви брюкселска ! При наличието на отличен гръцки прецедент с името и изключителния шанс всяка страна членка да има право на вето по темата, пак ли ще се наведем в позата на 16-та република? Накрая ветото ще го сложат французите по съвсем други причини , а ние ще си останем " Полегнала е Тодора......за всички ,които я пожелаха"

  Не отговарям на хейтъри.
 20. 20 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#8] от "Locke":

  ЕС като цяло са притеснени от каквато и да е по-вокална национална политика. Те затова, приказват толкова срещу Орбан и Качински и натискат за санкции интернационала. А Рапончо слушкаше, докато дебелия с чантата от Била не реши да си изпълнява предизборната програма... в края на мандата. От ДаБГ/ДСБ ще проспят и това, както стана с мобилност. Ма нали, друго е да си от правилната пимбяна политика, нищо като фалират превозвачи. Важното е европейци да са доволни а не, че фалират фирми които внасят ДДС. Та и с това така. Само да не им писне на масата европейци и да дойде нов мустакат...

  This is the place where puddings die.
 21. 21 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#14] от "johnniewalker":

  "България има политика и интереси на 1300 години - от време когато нито Брюксел е съществувал, нито ЕС"

  Европейските дипломати са грамотни хора и не се впечатляват от нашите приказки дето им викаме история - добре знаят че в света само две държави са създадени на дипломатическа конференция след вънешна военна намеса - Косово и България. Втората е създадена в Берлин, 1878г. 13 юли, в 15.оо часа следобед ....

 22. 22 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3268 Неутрално
 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  Скоро араби поднасяха цветя на паметника на еврейския геноцид в Берлин
  Къде е паметникът на българския геноцид в Скопие? А в Белград?

 24. 24 Профил на Koothrapalli
  Koothrapalli
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Aко не го намерят ще им го наложат. И всички ще сме доволни.

  уморен от хитрините с които сблъсквам всеки ден
 25. 25 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1510 Весело

  Има два варианта - или ще античките ще се осъзнаят, или няма да се осъзнаят. От това следват два варианта - или ще започнат преговори, или няма.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1510 Весело

  До коментар [#21] от "staro-nov dnevnik-ar":

  еее, подсърбине....а ФИРОМ/БЮРМ как точно беше създадена? Как оцеля до 1995-та? Просто защото съседите и не можаха да се разберат как да я поделят.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 27. 27 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1510 Весело

  До коментар [#7] от "staro-nov dnevnik-ar":

  аре без тия опорки, защото Македония е в НАТО - това е достатъчно за да се попарят всички руско-сръбски попълзновения. Иначе е вярно, че борбата с античкия югославизъм трябва да се води срещу Белград - там е главата на змията.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 28. 28 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Определено сега е моментът да създадем траен проблем в отношенията с Македония и ЕС. Можем да го направим и искаме да го направим. Въпросът на който нямам отговор е "защо".

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  След 30 години фалшиво придвижване към Запада, българската дипломация отново обслужва сръбско - руските интереси.
  —цитат от коментар 7 на staro-nov dnevnik-ar


  С премиер- сърбоман, и военен министър-русофил другояче няма как!

 30. 30 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#14] от "johnniewalker":"България има политика и интереси на 1300 години - от време когато нито Брюксел е съществувал, нито ЕС"Европейските дипломати са грамотни хора и не се впечатляват от нашите приказки дето им викаме история - добре знаят че в света само две държави са създадени на дипломатическа конференция след вънешна военна намеса - Косово и България. Втората е създадена в Берлин, 1878г. 13 юли, в 15.оо часа следобед ....
  —цитат от коментар 21 на staro-nov dnevnik-ar


  А да ти кажа ли на коя дата и в колко часа са създадени САЩ? Или Обединеното Кралство ака Великобротания?

  И не, Берлинската конференция не създава България, ама нищо де, не всеки разбира история.

 31. 31 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#21] от "staro-nov dnevnik-ar":
  Да бе щото Сърбия,Гърция и Влашко не са създадени на конференции ,тролчо.Даже Сърбия и Влашко баш на същата като България.

 32. 32 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  Европа ви познава добре !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 33 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Втората е създадена в Берлин, 1878г. 13 юли, в 15.оо часа следобед ....
  —цитат от коментар 21 на staro-nov dnevnik-ar


  Хей унтерменш я кажи като си толкова сведущ по часовите въпроси в коя държава е живял прадядо ми по бащина линия на 12 юли 1878 в 11:35 часа....

  Ск@паняк!

 34. 34 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 947 Неутрално

  И гръцко-българският мелез се обади....

 35. 35 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 670 Неутрално

  България освен огромни ядове не печели абсолютно нищо от вкарването на СевМак в Европейския съюз! Дори и да признаят кражбите на история и културно наследство, в Скопие са на власт бивши комунисти и прикрити супершовинисти! Опозицията им дори е още по-гадна спрямо България. А ние искаме само едно - същото, което севмакетата върнаха на Гърция и дори смениха името си само да се докопат до НАТО. Ами нека се упражняват с лъкове и стрели като са в НАТО - няма да им пречим. Но влизане в Обединена Европа с тези проблеми, с тази титовска наглост, с тези заплахи за европейски натиск, с този дърварски начин да се отричат документирани исторически факти и да се твърдят коминтерновски тези НО ПАСАРАН! Не само че в ЕС Скопие ще бъде в пъти по-нагло към България от сегашния си маскарад с агнешки кожи, но ще имаме сериозни проблеми и в двустранните отношения , и с европейските си партньори. Отделно, че съкратените след Брекзит европейски субсидии след влизането на СевМак ще бъдат пак орязани в българска вреда. НЕ НИ ТРЯБВАТ ЗА НИЩО ТЕЗИ ПУНГАШИ! Да стоят в чакалнята при Турция докато им уври акъла на кого продават изсмуканите от пръстите на Тарабата, Сталин и Тито теории. Поне десет-петнадесет години в чакалнята! Не ни трябват освен за ядове - разберете ме правилно....

 36. 36 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Европа ви познава добре !
  —цитат от коментар 32 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  ОО, и вас, гърчолята, добре познава! По-големи шовинисти от гърците в Европа няма. Добре, че братска Турция отвреме навреме ви бие по някой чембер да се освестите, че гръцката лакомия по Велика Елада се е простряла от Дунав до Египет и от Сицилия до Сирия....

 37. 37 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Много дълго мълчахме. Много бързо признахме СОБСТВЕНАТА си територия за такава на чужда държава. Много бързо признахме, че има такъв народ като македонци.

  Не е късно, обаче. Ще видят ЕС през крив макарон, докато не си съборят новите паметници на нашата история не се откажат от идеята да крадат история пак от нас.

  Има един вариант само. Ако бъде признат шопският народ, делиорманският народ и всички други "народи" из България, тогава може да има и македонски.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#32] от "'ΕΡΕΒΟΣ":


  Европа ви познава добре !
  —цитат от коментар 32 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Най-после да. Схванаха, че така няма да я бъде.
  Нито с Македония, нито с кражбите на история, нито с ИК, нито с гей браковете.

  Всъщност това се отнася за целият бивш соц. лагер. И от Полша не са доволни, че ще гони ИК, и от Унгария. Нека свикват. Ние сме народи имунизирани срещу ЛЪЖАТА. Твърде дълго слушахме явни лъжи и вече не прихващаме.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Пак ще кажа.
  Северна Македония е сива зона.
  Не виждам там реални икономически интереси за България...

 40. 40 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#32] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  Па тя и вас познама.Особено по паричните въпроси,така добре ви познава,че чак се обръща на страни като ви види

 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3883 Неутрално

  Вето трябва да обявим още от сега. Няма защо да отлагаме и да даваме надежди на македонците. Но не бива да спираме Албания. Двете страни не трябва да са в пакет.

 42. 42 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3883 Неутрално

  "Той дава и примери със Словения и Хърватия (граничен спор затваряше години наред пътя на Загреб към еврочленство) "

  Малката държавица Словения е блокирала Хърватия години наред заради гранични спорове , а ние се страхуваме да наложим вето на Македония. Що за ниско българско самочувствие, не мога да разбера.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8064 Неутрално

  Те десетилетия не можаха да намерят решение, че сега.

 44. 44 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Значи, скъпи скопц ъъъ скокиеци, ще се опитам да ви преведа на македонски:

  "Става все по-ясно, че България няма да се поколебае, да наложи вето. Отделно, че за ваше огромно съжаление, Обединените патриоти са решили да построят предизборната си борба около вашите недоразумения, така че таймингът не можеше да бъде по-лошо. С огромно прискърбие сме длъжни да заявим, че ако това се случи, ние нямаме нито законови механизми, нито особено желание да се отзовем във ваша защита. Така че, ако не ви се чака още половин век за еврочленство, вижте там по някакъв начин да надвиете на пословичния си антички инат и изпълнете исканията на София".

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Няма да се случи! Макетата се оказаха нагли лъжци! Само, ако Борисов отдаде чест (на гола глава) на Меркел и сие, може и да се получи! Иначе няма начин да се стигне до споразумение с античките!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 47. 47 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  Европа ви познава добре !
  —цитат от коментар 32 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Къде ще се мерим с вас. Вие сте дали на Европа "гръцката любов"
  Greek love is a term originally used by classicists to describe the primarily homoerotic customs, practices, and attitudes of the ancient Greeks. It was frequently used as a euphemism for homosexuality and pederasty.

 48. 48 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Ако Брюксел спре да налива милиарди в търбусите на Борисов, Пеевски и 40-те разбойници, правителството ще падне, а заедно с него ще си отидат и националистите, които са си измислили тетралния псевдоним патриоти. По този начин проблемът с Македония ще се реши бързо и безболезнено и ще намалеят българските паспорти за терористи, които си плащат на жентълмена с жълтото пликче Била. Ако Брюксел не направи това, значи само тупа топката, но провежда политиката на Франция, която иска да замръзи процеса на присъединяване на Македония към ЕС.

 49. 49 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3760 Любопитно

  Като чета тука, излиза, че Брюксел размахал пръст на София.
  Гледам БНТ, излиза, че махат пръст на Скопие.
  Хм?

  Еретик
 50. 50 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Предполагам, че след изборите у нас ще се разберат. Едва ли някоя патриотична партия ще влезе следващите 50 години в парламента, че да вдига пушилка.
  Много важно какъв е бил Гоце Делчев. На хора, на които туй им е най-големия проблем, не може да се разчита, че ще градят бъдеще и ще решават екизстенциални задачи.

 51. 51 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Фуере да каже, по-добре, имотът на Охридското езеро заплаха за какво е?

 52. 52 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  След като македоизмът бъде осъден за престъпленията, извършени и вършени срещу българите във Вардарска Македония решение ще бъде намерено, няма съмнение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK