Европарламентът одобри резолюцията в подкрепа на протестите и законността в България

Европарламентът одобри резолюцията в подкрепа на протестите и законността в България

© Associated PressВъпреки съпротивата на Европейската народна партия евродепутатите приеха резолюцията, изготвена в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), за ситуацията с върховенството на закона в България. Това стана с 358 гласа "за", 277 "против" и 56 "въздържали се".


Гласуването на текста, от който не произтичат правни последици за България, се състоя, след като повечето предложени поправки - основно тези на Европейската народна партия - бяха отхвърлени. Позицията на ЕНП бе видима още на дебата по резолюцията на LIBE, който се състоя в понеделник в пленарната зала на европарламента.


Зад резолюцията "относно принципите на правовата държава и основните права в България"
обаче стоеше групата "Социалисти и демократи", която публикува преди вота изявление със заглавие: "Години наред ЕНП си затваряше очите за ерозиращата демокрация на Унгария. Не обръщайте гръб и на България!"
В нея се отправяше призив към евродепутатите да подкрепят "българския народ, който излиза на улицата от месеци с легитимни искания за независима съдебна система, прозрачност, върховенство на закона и демокрация". Аргументите са в подкрепа на демонстрантите и исканията им за справяне с корупцията, изтъкват се и международните оценки за свободата на словото и политическата намеса в журналистиката.


Евродепутатът Даниел Фройнд от Зелените, който посети България преди дебата и от когото дойдоха някои от най-критичните думи за България в залата, написа след вота в "Туитър", на български: "Брюксел е зад теб, #България. Мнозинството в Европейския парламент прие ясна резолюция, подкрепяща исканията на протестиращите за справедливост и отговорност." Преди това той бе призовал евродепутатите да се обединят около текста въпреки партийните си различия, за да "направят нещо заедно" за България.


Кой как гласува от българските евродепутати


Резултатът от гласуването по партиен признак - както и този на българските евродепутати - бе очакван. "За" резолюцията са гласували българските депутати от групата на социалистите и демократите. От Европейската народна партия само Радан Кънев я е подкрепил.


Ангел Джамбазки от Европейските консерватори и реформисти е против заедно с всички останали българи от ЕНП. Въздържали са се евродепутатите от "Обнови Европа" Атидже Алиева-Вели, Искра Михайлова и Илхан Кючюк.


В европейски план гласувалите "за" са основно от S&D, противниците ѝ - предимно от ЕНП. От Европейските консерватори и реформисти я е подкрепил само един евродепутат. Не я е отхвърлил никой от "Обнови Европа".


Какво влезе и какво не влезе в резолюцията


Окончателно приетият текст на резолюцията предстои да бъде публикуван, но той не съдържа повечето от поправките, които бяха предложени от Европейската народна партия.


Сред поправките, които искаше Рамона Стругариу от "Обнови Европа", бе добавяне на параграф, изтъкващ загрижеността за "предизвикателства по отношение на независимостта на системата на прокуратурата", и призив българските власти да подобрят надзора на банковия сектор и да разследват разкритията, съдържащи се в досиетата на Мрежата на САЩ за борба с финансовите престъпления, съгласно които три български банки са участвали в обработването на плащания, за които е установена висока степен на риск от изпиране на пари и връзка с финансиране на организираната престъпност и тероризма.


Към последната версия на резолюцията бяха предложени общо 48 поправки. От списъка излязоха текстове за измененията за обвинения срещу президента Румен Радев, че е поискал оставката на правителството и е нарушил неутралитета на позицията си. Името му бе добавено и към параграфа, където се говори за твърдения за корупция, в която е замесен премиерът.


Вчера малтийският депутат Роберта Мецола внесе от името на ЕНП и поправка (заедно с още десетки от свое име), в която се говореше за финансиране на протестите от бизнесмена Васил Божков, чието име обаче не се споменаваше изрично, а се говореше за хазартен магнат с 18 обвинения. След критики Мецола се отказа от тази идея.


Резултатите от всички гласувания в последната сесия, между които е и това за България, обявени в пленарната зала.

Резултатите от всички гласувания в последната сесия, между които е и това за България, обявени в пленарната зала.


Впоследствие бяха повечето поправки на Европейската народна партия и тя уведоми в изявление, че няма да подкрепи резолюцията със съжаление, че върховенството на закона се използва като "партиен инструмент", вместо да се ползва за доброто на съюза. Един от дадените аргументи бе, че призивът за запазване на мониторинга противоречи на сигналите, изпращани от еврокомисията за нуждата от отпадането му след напредъка на София. Впоследствие част от евродепутатите на ЕНП не се съобразиха с този подход.


В окончателния вариант не бяха одобрени предложения, значително омекотяващи обвинения, свързани с протестите в България и недоволството на демонстрантите, промяна на пасажите за полицейско насилие срещу протестиращи или напомнянето колко важна е политическата стабилност за евроинституциите.


Европарламентът одобри резолюцията в подкрепа на протестите и законността в България


Остава и частта, в която се изразява съжаление, че България не е ратифицирала Истанбулската конвенция, въпреки че евродепутатът Ангел Джамбазки внесе поправка за заличаването ѝ. Поправката с искане за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка (CVM) също не е част от окончателния текст.


Джамбазки поиска още да бъдат премахнати параграфи за безпокойството на Венецианската комисия от пречките пред езиковото многообразие в Изборния кодекс и че се ограничава "правото на глас на гражданите, живеещи в чужбина", както и изразеното от LIBE притеснение от промените в Изборния кодекс не повече от 7 месеца преди вота. Той също така поиска заличаване на текстове с притеснения за слово на омразата срещу малцинствата, включително от правителството, за влошаването в зачитането на правовата държава, демокрацията и основните права; осъждане на случаи на дискриминация и атмосфера на враждебност приветстване на забраната на "Луков марш".


Реакции


В първия час след обявяването на резултатите нямаше реакция на управляващите, нито на евродепутати от партиите им.


"Това е победа за българските граждани", написа в "Туитър" евродепутатът Елена Йончева, чиято инициатива бе част от поводите да се стигне до дебата за България в ЕП. "Резолюцията мина със значително мнозинство и сериозен пробив в ЕНП", написа Радан Кънев във "Фейсбук". "6 колеги ЗА и 23 въздържали се е отлично начало, при "партийна линия" за гласуване против... Това е само началото на дълъг и труден път. И за България, и за ЕНП."


"Исканията, заради които в България бият, получиха подкрепата на Брюксел." Това е заглавието на прессъобщение, изпратено до медиите от организаторите на протестите в България, т.нар. "Отровно трио".


"Днес Европейският парламент прие остра резолюция за състоянието на правовата държава и основните права в България. С този акт протестите в страната получиха морална подкрепа и можем спокойно да кажем, че политическият шамар е за властта, а гражданите на България извоюваха потвърждение за техните искания", продължава позицията. "Всички опити за лобиране от хората на Борисов, което да прикрие истината за държавата ни, претърпяха провал. Властта в България катастрофира и в страната ни, и в Европейския съюз." От "Отровното трио" определят като следваща стъпка "директно обвързване на отпусканите евросредства за България с върховенството на закона и нивото на корупцията".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK