Учени разкриха невроните на мъж, загинал при избухването на Везувий

"Последният ден на Помпей", Карл Брюлов

© Google Art Project

"Последният ден на Помпей", Карл БрюловИзключително добре запазени мозъчни клетки бяха открити в останките на млад мъж, убит при изригването на вулкана Везувий преди почти 2000 години, съобщиха учени в Италия.


Запазените неврони в остъклена форма (витрификация) са открити на археологическия обект Херкуланеум - древен римски град, който също като Помпей и Стабий е затрупан от вулканична пепел при изригването на Везувий през 79 г.


"Изследването на остъклени тъкани като тези, които открихме в Херкуланеум ... може да спаси животи в бъдеще", каза водещият автор на изследването Пиер Паоло Петроне, антрополог от университета "Федерико II" в Неапол, пред агенция Франс прес.
"Експериментите продължават в няколко области и данните и информацията, които получаваме, ще ни позволят да изясним други и по-нови аспекти на случилото се преди 2000 години по време на най-известното изригване на Везувий", каза Петроне.


Жертвата, чиито тъкани са изследвани, е мъж на възраст около 20 години, чиито останки са открити през 60-те години на миналия век, легнал на дървено легло в сграда в града.


Екстремната топлина на изригването и бързото охлаждане, което е последвало, на практика е превърнало мозъчната тъкан в стъклен материал, замразявайки невронните структури и оставяйки ги непокътнати, обясни Петроне в изследването, публикувано в списание PLOS One.


A. Клетка с аксон, заобиколена от мембрана. Цитоплазмата е изпълнена с нишковидни структури.Б. Невронната мрежа. Клетъчната цитоплазма показва купчина тръбни структури.

© Petrone et al./PLOS One

A. Клетка с аксон, заобиколена от мембрана. Цитоплазмата е изпълнена с нишковидни структури.Б. Невронната мрежа. Клетъчната цитоплазма показва купчина тръбни структури.


"Доказателствата за бърз спад на температурата - засвидетелствани от остъклената мозъчна тъкан - е уникална характеристика на вулканичните процеси, протичащи по време на изригването, и биха могли да предоставят нова информация как да се действа през началните етапи на бъдещо изригване", според Петроне.


Изригването на Везувий покрива Херкуланеум в токсичен, дебел над метър слой вулканична пепел, газове и поток от лава, които след това се превръщат в камък, позволявайки изключителна степен на запазване както на градските структури, така и на жителите, които не могат да избягат от бедствието.


Докато изследват органичния материал, учените са успели да получат безпрецедентни изображения с висока разделителна способност, използвайки сканираща електронна микроскопия и усъвършенствани инструменти за обработка на изображения.


Тъй като охлаждането след изригването е "заключило" клетъчната структура на централната нервна система на жертвата, изследователите са имали шанса "да проучат евентуално най-известния пример в археологията за изключително добре запазена човешка невронна тъкан от мозъка и гръбначния мозък", отбелязва PLOS One.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK