"Самоизяждаща се" ракета получи финансиране от британското правителство

"Самоизяждаща се" ракета получи финансиране от британското правителство

© ReutersРакетен двигател, който има за цел да извежда малки полезни товари в орбита, докато изгаря собствената си конструкция като гориво, е спечелил финансова подкрепа от правителството на Великобритания.


Отделът за разработки на Министерството на отбраната (DASA) ще финансира с 90 хил. лири продължаващото развитие на ракетен двигател "автофаг", който се изгражда от учени от Университета в Глазгоу в Шотландия, съобщи Space.com


Технологията е много подходяща за малки ракети, "защото смаляването на ракетата намалява масата на горивото повече, отколкото ако намалим масата на всички останали компоненти, включително резервоарите, които държат самото гориво", казва Патрик Харкнес от института "Джеймс Уат" в Глазгоу, чийто екип разработва проекта, в официално изявление.
"Концепцията за автофага е проста: изгорете и резервоарите", казва Харкнес. "Това спестява излишната маса и означава, че можем да миниатюризираме ракетата."


Екипът вече е тествал версия на подобен двигател, който използва изцяло твърдо гориво. Парите от DASA ще помогнат за финансирането на изследвания за използването на по-богато на енергия хибридно гориво, казаха членове на екипа.


"Тялото на хибридна ракета-автофаг ще бъде тръба с твърдо гориво, съдържаща течен окислител", каза Харкнес. "Цялото устройство ще бъде изгорено отдолу нагоре от двигател, който ще изпари тръбата с гориво, ще добави окислителя и ще изгори сместа, за да създаде тяга. Двигателят ще е консумирал цялото тяло на ракетата до момента, в който корабът достигне орбита, и ще остане само полезният товар. Това е много по-ефективен начин от всички процеси до момента."


Хибридният двигател ще бъде изпитан следващата година в университета "Кингстън" в Лондон.


В по-дългосрочен план новите двигателни технологии могат да помогнат на Великобритания да претендира за значителна част от нарастващия пазар на малки сателити, се казва в изявлението на членовете на екипа. Двама от най-големите играчи в това пространство в момента са американските компании - Rocket Lab, която изстрелва спътници със своята малка ракета Electron, и SpaceX със своята Falcon 9.


"Великобритания има стратегическа цел да поддържа 10% от световната космическа индустрия до 2030 г. и ние вярваме, че нашият автофагов двигател е уникално добре разположен, за да помогне за постигането на тази амбиция", каза Харкнес.


През септември космическата агенция на Великобритания (UKSA) обяви, че ще спонсорира седем проекта, които трябва да тестват нови технологии за проследяване на спътници и отломки в орбита около Земята.


През лятото страната засили присъствието си в орбита със закупуването на фалиралата компания за сателитен интернет OneWeb. Сега правителството е партньор в една от най-големите сателитни мрежи в небето. Досега OneWeb е изстреляла 74 спътника, като планира да разположи още стотици.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK