След 109 години в бизнеса IBM се разделя на две

След 109 години в бизнеса IBM се разделя на две

© Morris Macmatzen, ReutersInternational Business Machines Corp (IBM) се разделя на две публични компании, което е резултат на дългогодишните усилия на първата голяма компютърна фирма в света да се отклони от традиционния си бизнес, за да се съсредоточи върху много по-доходните облачни услуги.


IBM ще отцепи своя отдел за услуги за ИТ инфраструктура, който осигурява техническа поддръжка за 4600 клиенти в 115 държави и трябва да навакса с поръчки на стойност 60 млрд. долара, като отделна компания с ново име до края на 2021 г.


Новата компания ще има 90 000 служители и нейната структура ще бъде решена след няколко месеца, каза главният финансов директор Джеймс Кавано пред "Ройтерс".
Тя се очаква да има 19 млрд. долара годишни приходи и да обслужва 75% от компаниите от Fortune 100.


IBM, която в момента има над 352 000 служители, заяви, че очаква да регистрира близо 5 млрд. долара разходи, свързани с разделянето и оперативните промени.


Инвеститорите приветстваха изненадващия ход на главния изпълнителен директор Арвинд Кришна, ключова фигура зад придобиването от IBM на облачната компания Red Hat миналата година за 34 млрд. долара, като акциите на компанията се повишиха с 7%.


"Ние се разделихме с мрежите още през 90-те, отказахме се от компютрите още през 2000-те, престанахме да правим полупроводници преди около пет години, защото всички те не се вписваха в идеята ни за интегрирано развитие", каза Кришна по време на разговор с анализатори.


Новият фокус на Big Blue


В официален блог Кришна нарече този ход "значителна промяна" в бизнес модела на 109-годишната компания.


"За да стимулираме растежа, нашата стратегия трябва да се корени в реалността на света, в който живеем, и бъдещето, което нашите клиенти се стремят да изградят. Днес хибридният облак и изкуственият интелект бързо се превръщат в центъра на търговията, транзакциите и с течение на времето на самите компютри."


"IBM по същество се отървава от свиваща се операция с нисък марж, като се има предвид канибализиращото въздействие на автоматизацията и облака, което на практика изяжда по-силния растеж на останалата част от компанията", каза анализаторът от Wedbush Securities Моше Катри.


IBM, която се опитва да компенсира забавянето на продажбите на софтуер и сезонното търсене на своите мейнфрейм сървъри, заяви, че сега ще се съсредоточи върху отворените хибридни облачни и AI решения, които ще представляват повече от половината от периодичните приходи.


В момента "Амазон" и "Майкрософт" доминират на пазара за облачни услуги.


Кришна, който замени Джини Ромети като главен изпълнителен директор през април, заяви, че портфолиото от софтуер и решения на IBM ще представлява по-голямата част от приходите на компанията след разделянето.


Компанията също така заяви, че очаква приходи за третото тримесечие от 17.6 млрд. долара и коригирана печалба на акция от 2.58 долара, приблизително в съответствие с оценките на анализаторите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK