След 109 години в бизнеса IBM се разделя на две

След 109 години в бизнеса IBM се разделя на две

© Morris Macmatzen, ReutersInternational Business Machines Corp (IBM) се разделя на две публични компании, което е резултат на дългогодишните усилия на първата голяма компютърна фирма в света да се отклони от традиционния си бизнес, за да се съсредоточи върху много по-доходните облачни услуги.


IBM ще отцепи своя отдел за услуги за ИТ инфраструктура, който осигурява техническа поддръжка за 4600 клиенти в 115 държави и трябва да навакса с поръчки на стойност 60 млрд. долара, като отделна компания с ново име до края на 2021 г.


Новата компания ще има 90 000 служители и нейната структура ще бъде решена след няколко месеца, каза главният финансов директор Джеймс Кавано пред "Ройтерс".
Тя се очаква да има 19 млрд. долара годишни приходи и да обслужва 75% от компаниите от Fortune 100.


IBM, която в момента има над 352 000 служители, заяви, че очаква да регистрира близо 5 млрд. долара разходи, свързани с разделянето и оперативните промени.


Инвеститорите приветстваха изненадващия ход на главния изпълнителен директор Арвинд Кришна, ключова фигура зад придобиването от IBM на облачната компания Red Hat миналата година за 34 млрд. долара, като акциите на компанията се повишиха с 7%.


"Ние се разделихме с мрежите още през 90-те, отказахме се от компютрите още през 2000-те, престанахме да правим полупроводници преди около пет години, защото всички те не се вписваха в идеята ни за интегрирано развитие", каза Кришна по време на разговор с анализатори.


Новият фокус на Big Blue


В официален блог Кришна нарече този ход "значителна промяна" в бизнес модела на 109-годишната компания.


"За да стимулираме растежа, нашата стратегия трябва да се корени в реалността на света, в който живеем, и бъдещето, което нашите клиенти се стремят да изградят. Днес хибридният облак и изкуственият интелект бързо се превръщат в центъра на търговията, транзакциите и с течение на времето на самите компютри."


"IBM по същество се отървава от свиваща се операция с нисък марж, като се има предвид канибализиращото въздействие на автоматизацията и облака, което на практика изяжда по-силния растеж на останалата част от компанията", каза анализаторът от Wedbush Securities Моше Катри.


IBM, която се опитва да компенсира забавянето на продажбите на софтуер и сезонното търсене на своите мейнфрейм сървъри, заяви, че сега ще се съсредоточи върху отворените хибридни облачни и AI решения, които ще представляват повече от половината от периодичните приходи.


В момента "Амазон" и "Майкрософт" доминират на пазара за облачни услуги.


Кришна, който замени Джини Ромети като главен изпълнителен директор през април, заяви, че портфолиото от софтуер и решения на IBM ще представлява по-голямата част от приходите на компанията след разделянето.


Компанията също така заяви, че очаква приходи за третото тримесечие от 17.6 млрд. долара и коригирана печалба на акция от 2.58 долара, приблизително в съответствие с оценките на анализаторите.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  О после по пътя на ITT и RCA...

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  ИБМ имат съпорт център на своите библиотеки и прилежащата им САН мрежi, DASDI екипи, CISCO... у нас, в София, на бул. Христофор Колумб от доста години вече ! За съжаление и там нещата се побългариха от ръководни български кадри и техните кохорти от роднини и приятелчета и текучеството е голямо..... ! Иначе в световен аспект, тази някогашна американска икона в ИТ сферата, днес е само бледа сянка на своята слава и въпреки опитите да получи липсващите и доходи чрез навлизане в бизнеса на клауда, но и там сегмента е силно наситен....Иначе с т. нар. тейп лайбрарита и сложните технологии, които се използват в тях, ИБМ традиционно държи банките и големите финансови играчи на пазарите в Австралия и Нова Зеландия, Европа, Канада и САЩ все още.....

 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Докато демократите мъдрят как да разбият технологичните гиганти в САЩ, Ай Би Ем откриха, че няма никакъв смисъ да ги чакат.

  Желая им успех, най-малкото заради решителността да го направят.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Нещо подобно стана и с НР преди 5 години. Раздели се на НР (хардуер) и НРЕ (enterprise services и хардуера за тях). Дали е за по-добро...

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Общо взето IBM не са това което бяха, но все още си оспорват първото място със Сименс по корупция.

 6. 6 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  AI, cloud, колонизиране на Марс и т.н., пък ний тук в България дори още нямаме елементарно електронно правителство и сносно работещи ел. услуги 😁🤔😁

 7. 7 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Общо взето IBM не са това което бяха, но все още си оспорват първото място със Сименс по корупция.
  —цитат от коментар 5 на telqk


  Сименс няма кой да ги бие скоро!

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Общо взето IBM не са това което бяха, но все още си оспорват първото място със Сименс по корупция.
  —цитат от коментар 5 на telqk  До коментар [#5] от "telqk":


  До коментар [#7] от "Rocketman":

  ЦРУ има специален отдел,който следи американските фирми работещи в чужбина да не се корумпират. IBM може да са корумпирани,но само на пазара в САЩ.

 9. 9 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 629 Неутрално

  [quote#8:"deaf"][/quote]

  Само ЦРУ е имало мн съмнителни сделки през 60-80-те години, които вероятно и в момента продължават, просто се знае за старите.

 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#4] от "Weingro":

  Почти винаги е за по-добро, така могат да се развиват по отделно и ако едното звено затъне, друго може да си продължи.

 11. 11 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Дали е за по-добро...
  —цитат от коментар 4 на Weingro


  Пазарът мисли, че е за добро. Очакванията са, че 5 млрд разходи ще се поемат предимно от отлюспения бизнес. В допълнение към това отцепниците ще трябва да се откупят от фирмата майка под формата на дългосрочен дълг към тях. Така че цената се плаща от предимно новата фирма. Отделно относителните финансови метрики като РОС и задлъжнялост се подобряват, след като отделиш бизнеса с по-ниска рентабилност. Оперативно и откъм диверсификация и синергия нещата естествено се влошават.

 12. 12 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  Не се прави на ударен, нито IBM, нито Siemens са корумпирани вътре. Обаче последната влезе в скандал, след като в медиите изтече информация за цяла нейна дирекция, която се занимава с корумпиране на търговските партньори.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#4] от "Weingro":Почти винаги е за по-добро, така могат да се развиват по отделно и ако едното звено затъне, друго може да си продължи.
  —цитат от коментар 10 на chepokalipsis  До коментар [#10] от "chepokalipsis":

  След убийството на Илия Павлов "Мултигруп" се разпадна на няколко отделни фирми и май стана още по-зле... Разбира се,България е друга торта...

 14. 14 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  И там индиец, като в Микрософт... Уви, излизането на IBM от някоя сфера, обикновено води до рязко влошаване на качеството в същата. А това, че компанията се концентрира само върху хай-енд пазара, изобщо не е добре. Най-много печелят и имат най-добра устойчивост тези, които се разпростират на най-широка основа (предимно дребни и средни крайни клиенти). Примерът с Амазон би трябвало да е достатъчен. И си струва да се припомни какво стана с DEC, която не успя да прескочи критичните 2-3 години, за да преструктурира бизнеса от минимашини към мрежи от микроконпютри, само заради банална липса на приходи, след сътресение в тесния (макар и изключително доходен) сегмент на пазара, в който оперираше.

 15. 15 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1558 Любопитно

  До коментар [#8] от "deaf":
  и кой следи отдела който следи американските фирми работещи в чужбина да не се корумпират.

  ум море, глава шамандура
 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivanpopov":

  Любимата ми Siemens подкупи отговорни фактори в Гърция,щото нямаше друг начин да влезе на гръцкият пазар. Какво трябваше да направи? Да остави на други по-безскрупулни фирми да спечелят поръчките ли?

 17. 17 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1558 Разстроено

  До коментар [#12] от "ivanpopov":
  да бяха само сименс и ай би ем, с мед да ги намажеш. Това си е част от корпоративната "култура".

  ум море, глава шамандура
 18. 18 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivanpopov":Любимата ми Siemens подкупи отговорни фактори в Гърция,щото нямаше друг начин да влезе на гръцкият пазар. Какво трябваше да направи? Да остави на други по-безскрупулни фирми да спечелят поръчките ли?
  —цитат от коментар 16 на deaf


  Не трябваше да се оставят да ги хванат. Макар че поне половината от написаното така и не се потвърди по никакъв начин... та не е толкова черен дявола, колкото го изкарва конкуренцията.

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf": и кой следи отдела който следи американските фирми работещи в чужбина да не се корумпират.
  —цитат от коментар 15 на DonKey Hot  До коментар [#16] от "deaf":

  Може би Държавният департамент или ФБР. И разбира се президентът. Джордж Буш-старши беше назначен от президента за директор на ЦРУ именно с цел да оправи бакиите там...

 20. 20 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1558 Разстроено

  До коментар [#16] от "deaf":
  да бе бате, те затова германците пиха много студена вода с дълговете на Гърция, щото най много се облажиха германските концерни

  ум море, глава шамандура
 21. 21 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Разстроено

  От време навреме си пускам IBM T60 последният истински истински.
  Още си е ток и жица дори с десетката.
  Не правят вече такива.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 22. 22 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Сравнете последните 10 години на IBM с последните 10 години на Facebook, Alphabet, Apple, Amazon, Nvidia, Microsoft, Netflix...

 23. 23 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Сравнете последните 10 години на IBM с последните 10 години на Facebook, Alphabet, Apple, Amazon, Nvidia, Microsoft, Netflix...
  —цитат от коментар 22 на Шоршо


  Монетата има винаги две страни. Сравните ги също така с Моторола, НР, Блекбери, Нокия, Ериксон, Оливети. Не казвам, че е лошо да се опитваш да си в топ 10. Просто понякога да оцелееш също е някакъв успех.

 24. 24 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Добре е, че някога бяхте стълб на развитието.За бъдещето не съм сигурен, щом се сравнявате с Майкрософт.

 25. 25 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Мъчи се мастодонтът да оцелее , но няма да е за дълго. Единствената голяма ИТ фирма, за която трябва да се съжалява е обожепочившия Сън майкросистемс.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 26 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  "Тя се очаква да има 19 млрд. долара годишни приходи и да обслужва 75% от компаниите от Fortune 100."

  IBM е компания с над един век история.
  Хич не са много компаниите с такава история, а тези чиато история е свързана изначално с иновации и технологии сигурно се броят на пръстите на едната ръка...

  I Want To Believe
 27. 27 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Работих с първият IBM 360 в изчислителният център на министерството на земеделието навремето. И се влюбих в него... Изрядна документация, открит код, тонове софтуер. Жалко, че вятъра ме отвя в друга посока. Работих и в IBM, Рочестър Минесота. Но пък там се отчаях. Близо една трета от сървърите за Китай (най-големият клиент) се връщаха с присмех. А пък работната атмосфера беше задушаваща! IBM все още даваше пенсия на всички служители. И конкуренцията беше жестока. Това не ме плашеше, но винаги когато излизах за цидара навън, някой пращаше писмен доклад против мене. Това не беше фирмата която познавах. Беше един буксуващ мастодонт.
  Е, дано все пак се приспособят към променящият се всеки ден IT сектор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK