"Край на рецидивите": България и Северна Македония си дадоха месец за Гоце Делчев

Македонският външен министър Буяр Османи с премиера Бойко Борисов

© Facebook/boyko.borissov.7

Македонският външен министър Буяр Османи с премиера Бойко БорисовСофия и Скопие ще работят за решение до 10 ноември на историческите спорове, застанали помежду им и на пътя на македонската интеграция в ЕС. Същевременно и в Северна Македония разбират, че е време за изкореняване на "рецидивите" от Студената война в отношенията между двете държави.


Това бяха посланията от посещението на македонския външен министър Буяр Османи в София. По своя инициатива той се срещна както с премиера Бойко Борисов, така и с колегата си Екатерина Захариева месец преди двете страни да съпредседателстват важна среща за Западните Балкани и два месеца преди планираната от Берлин (като председател на Съвета на ЕС) Първа междуправителствена конференция със Северна Македония - същинското начало на преговорите с ЕС.


България обаче даде сигнал, че има условия за решение на историческите спорове и зачитане на Договора за добросъседство от 2017 г. по въпроси като претенциите за "македонско малцинство" (каквито не са отправяни официално, но които се появяват през базирани в страната организации), както и официална позиция за уточнения при употреба на термина "македонски език". Това стана чрез позиция, приета година и половина след договора.
На теория допирните точки в тълкуването на историята трябва да се намерят през историческата комисия, която отново започва работа на 15 или 16 октомври и според Османи чиито действия ще са "лакмус тест на отношенията". Не е известно обаче какви отстъпки могат да се направят в нея за месец, след като голяма част от оставащите за нея въпроси не бяха решение в последните три години въпреки постигнатия напредък.


"Има договори и политическа воля", но няма време


Не е известно да има и идеи какви отстъпки могат да се правят от двете страни, макар премиерът Зоран Заев да даде сигнал, че за него разговорът по нея е единствено "политически". Не отговори и самият Османи, на когото "Дневник" зададе въпроса по време на пресконференцията му със Захариева.


След като каза, че "има договори и политическа воля", но на въпроса какво може да ускори намирането на решение по теми като революционера Гоце Делчев и други спорове за седмица при липса на напредък над три години нямаше конкретно обяснение. Външният министър същевременно изтъкна, че за 9 срещи са решени въпроси, придаващи динамика на работата, постигнат е относителен консенсус за някои исторически епохи.


По думите му комисията е готова и с дневния си ред, и с темите, които ще обсъжда. Османи също така призова за скъсване с "редицивите от миналото, в които има приемственост още от времето на Студената война". "Това (отношението, което се насърчава между двете страни - бел. ред.) не е реално, не живеем в обстановката, в която тези рецидиви са създадени."


Османи няколко пъти повтори за съществуването на проблема. "Всички имаме сериозно задължение към себе си и изминалите поколения - не можем заради политически популизъм да се сблъскаме с тези рецидиви", каза той. По думите му в следващите месеци България и Северна Македония имат "ангажимент да градят заедно" и да се използва възможността на германското европредседателство.


Грешки, повтаряни "години наред"


Захариева от своя страна заяви, че "България винаги е подкрепяла Северна Македония" по пътя ѝ. "Знаем, че всяка новина е новина за три дни, но именно България беше държавата, поставила европейската перспектива за Западните Балкани и никой няма да оспори, че това дава резултат." Според нея София и Скопие трябва да се върнат "към изпълнението на това, което договорихме през 2017 г. и което отвори пътя към НАТО и решението за ЕС".


Министърът каза, че България се е показала като добър съсед и приятел и не иска да създава "неприятни чувства". "Важно е съседите ни да бъдат съюзници по пътя към демократичното развитие и членове на ЕС."


Тя изрази и желание да "наваксаме липсата на работа" в комисията. "Имаше конструктивен диалог в началото, но мисля, че ние днес трябва да им създадем среда за работа." "Повтаряме грешките си години наред", каза и Екатерина Захариева. Тя определи като "неуместни" внушенията, че България работи срещу европейската интеграция на Северна Македония.

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  Има надежда

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Отдавна е време братята ни, оттатък Вардар да разберат, че пред тях има два пътя : - или разбират, че сме най-последователните им доброжелатели и престават да крадат историята ни за да си създават идентичност и получават подкрепата ни за дата за начало на преговори;
  -или виждат и усещат по болезненият начин другият край....
  Изборът е техен!
  Както е казвал Ляпчев : "Со кротце, со благо и со малце ......"!!!

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Бойко, ако има останали без български лични карти хора по тези земи, прати мобилни екипи да ги оправят и да приключваме.

 4. 4 Профил на три
  три
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Оправяйте се и гледайте напред за по-добро бъдеще на младите хора и идните поколения! Надявам се те да забравят за балканщините на предците си за да бъдат истински европейци!

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно
 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Ясно, както винаи бацЄ са го натилили да е от към страната на булката!

 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Светът върви към глобализация и заличаване на границите, а тези живеят във времето на Гоце и Яне. Писна нни от тези просташки спорове и този провинциализъм. Явно в Скопие не виждат по-далеч от носа си.

 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Нищо няма да стане. България ще клекне както винаги и след време в Македония ще имат териториални претенции към България, защото ще твърдят, че България всъщност няма и българите са македонци. Те го пробваха този номер и с Гърция и затова Гърция им постави условието за "Северна Македония", защото иначе се получаваше, че македонците имат право на претенции към Древна Македония, която се намира в Гърция.
  Тука политиците са некадърни или спят, или са тъпи, или не са родолюбци. България може да постави условия
  1. Държавата да се казва "Северо-западна Македония", защото иначе се получава, че имат претенции към Пиринска Македония.
  2. Езикът, който говорят е български, защото иначе се получава, че българите говорят македонски.
  3. Всички спорни личности от историята на Македония са българи, а те вече в Македония как ще си решават проблемите с историята си, си е тяхна работа.
  4. Македония не може да използва български личности за своята история, защото не може да има две истини. Тези исторически личности са или българи, или македонци. (такава каша се получава, като трябва да се лъже в историята, защото то в близката история македонци означава българи родени в област Македония).

  ДБ=БКП
 9. 9 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Любопитно

  Значи всичко останало е наред , щом за Гоце Делчев ще се разберат къде се е раждал....после , може би ще се пита и за това , кой е майчиния му език....Интересно , няма ли и по-сериозни въпроси за доизясняване или други са писали въпросника......

 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Имаме цяла смесена междудържавна комисия, която за две години е свършила по-малко работа дори от кучето на нивата. И то благодарение на комшиите от запад. Какво Ви кара да мислите, че за няма и месец нещо ще се промени!?

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Любопитно

  Освен общи приказки в пожелателен формат, друго не прочетох в статията, което и никому не липсва де, между другото ! Конкретно на проблемите: Гоце Делчев какъв ще го пишем като етническо самосъзнание и патриотична кауза, след като той ясно се е самоопределил и го е манифестирал в своята дейност като българин и борец на националноосвободителната ни кауза ? С езика - ще се съгласим ли на някакъв отделен от българския, македонски език, пък било то и с някакви йезуитски тълкувания по въпроса ? Василий 2 срещу макетата ли е воювал и хвърлил всички сили на империята си, за да подчини.....Македония ? Да припомним, че именно в титаничната си битка по завладяването на Второто Българско царство, Византия губи толкова сили и енергия, че никога повече не се възстановява до предишната си първостепенна роля като империя на Изток, което пък предопределя завладяването и от османските пълчища........Та ако ще е компромис, какъв да бъде той ? Че имало македонска нация ? Смях !

 12. 12 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Бойко Безродника ще ни предаде, усещам как ще клекне пред "северобезименниците", ще стане голяма простотия.

 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Решението е просто и гърците ни го дадоха. Това там не е Македония, а СЕВЕРНА Македония. Е...Гоце Делчев е ИЗТОЧЕН македонец :D

 14. 14 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#7] от "proza":

  От към БГ също.

 15. 15 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#12] от "Alex Ivanov":

  Теб лично с какво ще те предаде.

 16. 16 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#9] от "Николай Бучков":

  Роден в гръцко и умрял в гръцко.

 17. 17 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Тази безнадеждна простотия може да я напише само растение възпитавано през комунизма и без никакъв ум, който да проверява глупостите, които му хрумват....

  До коментар [#9] от "Николай Бучков":Роден в гръцко и умрял в гръцко.
  —цитат от коментар 16 на log_on


  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 18. 18 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#10] от "ivanpopov":
  Имаме цяла смесена междудържавна комисия, която за две години е свършила по-малко работа дори от кучето на нивата. И то благодарение на комшиите от запад. Какво Ви кара да мислите, че за няма и месец нещо ще се промени!?"" ". ===================================
  Новия министър на външните работи на Македония е албанец. Надявам се това да не е случайно и най накрая да се разберем с Македония за всички спорни въпроси за миналото ни и да вървим заедно напред в бъдещето.
  Все пак това ни е най близкия народ на Балканите.

 19. 19 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonim440":


  с този тип мислене - ще чакаме да си свършите курса предначертан от природата, преди да се възроди България и българският дух... "Пробвали ги тия номера с Гърция"....самозабравило се племе безродно комунистическо....

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 20. 20 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2224 Гневно

  Ай-де стига с този Гоце Делчев!
  То само Гоце Делчев да беше,
  с мед да го намажем.
  Има огромни разминавания между
  българската и "македонската" позиция
  по много въпроси.
  Някакви цървули ни сложили срокове,
  като че ли ще берем картофи от нивата.

 21. 21 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бил сам няколко пъти в Охрид и Скопие и почти нищо не разбирах от езика им, а тва е същия архаичен език от делата на Миладинов, Шапкарев ,Пърличев, Цепенков, Чернодрински .... Евала за македонците че си запазили езика на прадедовците си и имат пълно право да си го наричат македонски че няма нищо общо с моят хибриден руско - влашки език, зглобен от Юрий Венелин и прочие руски агенти дето има викат възрожденци.

 22. 21 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Като изключим първото изречение съм съгласен. Отделно, наред с трудното отстояване с тези формиранаи през югославия наши братя, можеше и българския тон, поведение, манталитет да има нещо общо с братя Миладинови и тези времена...

  Ай-де стига с този Гоце Делчев!То само Гоце Делчев да беше,с мед да го намажем.Има огромни разминавания между българската и "македонската" позицияпо много въпроси.Някакви цървули ни сложили срокове,като че ли ще берем картофи от нивата.
  —цитат от коментар 20 на vagabond66


  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 23. 23 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бил сам няколко пъти в Охрид и Скопие и почти нищо не разбирах от езика им, а тва е същия архаичен език от делата на Миладинов, Шапкарев ,Пърличев, Цепенков, Чернодрински .... Евала за македонците че си запазили езика на прадедовците си и имат пълно право да си го наричат македонски че няма нищо общо с моят хибриден руско - влашки език, зглобен от Юрий Венелин и прочие руски агенти дето има викат възрожденци.

 24. 24 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#17] от "Октавиан":

  Гоце Делчев е роден в Кукуш, тогава в Османската империя, днес Килкис, Гърция,.

  Убит в село Баница, Серско, Гърция.
  Костите му са в Скопие със съгласието на България.

 25. 25 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#17] от "Октавиан":

  Гоце Делчев е роден в Кукуш, тогава в Османската империя, днес Килкис, Гърция,.

  Убит в село Баница, Серско, Гърция.
  Костите му са в Скопие със съгласието на България.

 26. 26 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#16] от "log_on":

  Роден в Османската империя,от баща българин,майка българка,самоопределил се за българин в документи,загинал за освобождението на българите в Македония,на територията на Османската империя.Други уточнения?

 27. 27 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Правописната реформа на българския език от 1945 г. следва линията, зададена от Лениновата реформа на руския език от 1918 г., и реформата на българския правопис от 1921 г., наложена от правителството на БЗНС.

  След правописната реформа в Русия, проведена от болшевишкото правителство след Октомврийска революция, отношението на левите политически сили в България – комунисти и земеделци, към правописа добива политически измерения. Те разглеждат някои правописни правила като проява на езиков елитизъм и отчуждение на интелигенцията от масите. Определени букви като щ, ѣ, ю, я, ѫ са обявени за буржоазни, а ѣ и ѫ като символ на консерватизъм и великобългарски шовинизъм.

  След преврата на 9 септември 1944 г. правителството на Отечествения фронт назначава комисия от езиковеди и писатели, която „да разгледа възможностите за опростяване на българския правопис“. Въпреки силната съпротива на български общественици и писатели, включително и членове на комисията като Елин Пелин, в началото на следващата година комисията внася в Министерския съвет предложение за реформа на българския правопис, което на 27 февруари 1945 г. е публикувано в Държавен вестник като наредба-закон.

 28. 28 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално
 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  До коментар [#8] от "anonim440":

  Ми България понеже е най-голямата на Балканите, даде Северната си част на Румъния, Южната на Гърция , Западната на Сърбия - сега за някакво си юго-западно крайче ли , ще трошим хатъра на Великите сили !?

  [email protected]
 30. 30 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Дойде ли време за нов стандарт на българската азбука?
  След преврата и окупацията на страната ни през 1944 г. започват и промени в българския писмен език, довели до отпадането на редица правила в изписването, както и редица букви – Ѣ, Ѫ и Ѭ. Целите на тази езикова реформа и създаването на този нов правопис са няколко – механично повишаване грамотността на населението чрез опростяване, премахвайки част от „трудната“ граматика, раздалечение на писмеността на българите в България и Македония, както и правене на издаваните преди 1944 г. книги по-трудни за разбиране от повечето читатели. Не е нужно да казвам, че мнозинството от днешните българи, само две поколения по-късно изпитват затруднения да четат на стария правопис въпреки разликата от само три букви.

  Така и стигаме до днешния ден и ситуация, при който се водят преговори (!), допускащи съществуването на отделен македонски език, а не диалект заради десетилетното раздалечаване на двете писмени и говорими норми. Република Северна Македония наскоро прие осъвременен свой езиков стандарт, а в Република България работим със стандарт от 1978 г. – БДС 5237:197 (действащ от 1 януари 1978 г.). В него, както можете да видите на клавиатурата пред себе си, са вмъкнати две букви, които липсват в българската азбука, но съществуват в руската – Э и Ы, заели мястото на Ѣ и Ѫ от машинописната подредба в действие преди правописната реформа от 27.02.1945 г. Дали те са там случайно или като план от дългосрочно неглижиране, сближаване и сливане на българския и руския език може да се дискутира много, но е видно исторически желанието на определени хора както в Москва, така и у нас за създаване на обща държава, в която ние да сме провинция и 16-та република на СССР.
  https://voinaimir.info/2020/05/new-cyrillics-standard/

 31. 31 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#9] от "Николай Бучков":Роден в гръцко и умрял в гръцко.
  —цитат от коментар 16 на log_on


  Роден е на територията на днешна Гърция, а не в Гърция, в град, в който не са живеели гърци и чието население е било 96% бъгарско.

 32. 32 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#23] от "staro-nov dnevnik-ar":

  И аз съм бил-разблах им всичко,даже посърбените заемки от немския.Ти ако си забравил,как говорят бабите по селата си е твой проблем

 33. 33 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 758 Весело

  До коментар [#28] от "log_on":

  ИФилм от античкште-добре,повервах ти.Сега пусни и на Блаже Конески писанията и хептен ще ме убедиш😄

 34. 34 Профил на pilgrim
  pilgrim
  Рейтинг: 314 Весело

  Тези маски няма да ви спасят ако се ръкостискате

 35. 35 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Какво става един Гоце Делчев не можем да си разделим? С какво е толкова важен този човек? От него ли зависи българската или северомакедонската история??? За историята на една държава се съди от разкопките и от намерените предмети се установява какви хора за живели и какви обичаи са имали,а също от намерени ръкописи. Няма ли запазени писма на Гоце Делчев ,от където да е видно как се самоопределя или от негови съвременници,които са писали за него. Имало ли е македонска държава,когато той е живял. Македонска област се е обособила по времето на Тито и от там тръгва всичко.

 36. 36 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#21] от "staro-nov dnevnik-ar":

  А случайно да знаете на какъв език са говорили хората в Скопие преди 1947 година?

  Panta rhei....
 37. 37 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Дано да се стигне до единомислие по спорните въпроси. Един път завинаги.

 38. 38 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Бил сам няколко пъти в Охрид и Скопие и почти нищо не разбирах от езика им, а тва е същия архаичен език от делата на Миладинов, Шапкарев ,Пърличев, Цепенков, Чернодрински .... Евала за македонците че си запазили езика на прадедовците си и имат пълно право да си го наричат македонски че няма нищо общо с моят хибриден руско - влашки език, зглобен от Юрий Венелин и прочие руски агенти дето има викат възрожденци.
  —цитат от коментар 23 на staro-nov dnevnik-ar


  Че от какъв зор говориш на хибриден руско-влашки?!? Говори си на български, руснаците ще те разберат, а с власите винаги можеш да се разбереш на английски!

  Да не си се объркал за езика на възрожденците. „Бѫлгарски народни пѣсни“ или "Бугарски" бяха написали Миладинови?

 39. 39 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Преди два дни комисарят по разширяването ясно е заявил на Скопие, че докато не си реши проблема с Бг декемврийската конференция за започване на преговорите на СевМак с ЕС няма да се състои. Та затова е цялата тупурдия. Ама както го карат - по няколко месеца за всеки българин в СевМак-историята май ще бият Турция в чакалнята за ЕС, а тя е там от 52 години!

 40. 40 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#33] от "chvor_s":

  Ами това е внучка на ''българина'' Делчев. Казва,че е македонка,живее в МК,съответно и дядо и Гоце бил македонец и се борил за МК. Ако се чувстваше българка или на мястото си в БГ като внучка на бг герой щеше да е тук и да е бг гражданка.

 41. 41 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#28] от "log_on":
  И баш въпросната комунисто-македонистка ли дваш за пример-секретарка на Ченто и комунистическа партизанка при Тито.Отделно като е толко люби Северната Македония,що живее в България до смъртта си?А Г.Делчев има и други внуци,хората друго говорят
  https://faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/potomak-na-gotse-delchev-nikoga-ne-e-kazval-che-e-makedonets

 42. 42 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonim440":Ми България понеже е най-голямата на Балканите, даде Северната си част на Румъния, Южната на Гърция , Западната на Сърбия - сега за някакво си юго-западно крайче ли , ще трошим хатъра на Великите сили !?
  —цитат от коментар 29 на karabastun


  По-глупаво изявление от това не съм срещал в този форум.

 43. 43 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonim440":
  "България може да постави условия
  1. Държавата да се казва "Северо-западна Македония", защото иначе се получава, че имат претенции към Пиринска Македония."

  България можеше да поставя условия за името , когато се водеха македоногръцките преговори. Радев и Захариева направиха изявления, че за България е неприемливо в името на Македония да има географски маркер и само след две седмици, като напук на тези изявления избраха името Северна Македония. България си замълча и се съгласи.
  Давам този пример като знаков колко глупаво и неадекватно е поведението на България спрямо Македония. Ако сме имали претенции в наименованието на Македония, тогава е трябвало и ние да участваме в преговорите. Президент и външен министър правят изявления името да няма географски маркер , а Гърция и Македония избраха точно такова име. България става за смях и олеква в очите на гърци и особено на македонци. Македонците са разбрали , че България се управлява от тъпи , глупави ,безотговорни и продажни хора, които лесно могат да заблудят и измамят и затова дават срок един месец на България за Гоце Делчев да размисли.
  Едва ли има друг народ като българския с по-смачкано национално самочувствие. Българският нихилизъм се култивира от детска ученическа възраст , като на българина още от дете му се внушава , че 500 години е бил роб, че е бил освободен от робство от една доброжелателна към нас страна , на която трябва да сме вечно благодарни. Македонците поне такива неща не учат и затова тяхното национално самочувствие , макар формирано на лъжлива основа , е по-голямо от нашето.

 44. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  На тоз по името мяза на албанец, външния им министър, би трябвало да се съгласи на това. :)

  На тях поне не съм успели да им промият мозъците. :)

 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonim440":
  "България може да постави условия
  1. Държавата да се казва "Северо-западна Македония", защото иначе се получава, че имат претенции към Пиринска Македония."

  България можеше да поставя условия за името , когато се водеха македоногръцките преговори. Радев и Захариева направиха изявления, че за България е неприемливо в името на Македония да има географски маркер и само след две седмици, като напук на тези изявления избраха името Северна Македония. България си замълча и се съгласи.
  Давам този пример като знаков колко глупаво и неадекватно е поведението на България спрямо Македония. Ако сме имали претенции в наименованието на Македония, тогава е трябвало и ние да участваме в преговорите. Президент и външен министър правят изявления името да няма географски маркер , а Гърция и Македония избраха точно такова име. България става за смях и олеква в очите на гърци и особено на македонци. Македонците са разбрали , че България се управлява от тъпи , глупави ,безотговорни и продажни хора, които лесно могат да заблудят и измамят и затова дават срок един месец на България за Гоце Делчев да размисли.
  Едва ли има друг народ като българския с по-смачкано национално самочувствие. Българският нихилизъм се култивира от детска ученическа възраст , като на българина още от дете му се внушава , че 500 години е бил роб, че е бил освободен от робство от една доброжелателна към нас страна , на която трябва да сме вечно благодарни. Македонците поне такива неща не учат и затова тяхното национално самочувствие , макар формирано на лъжлива основа , е по-голямо от нашето.

 46. 46 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Бил сам няколко пъти в Охрид и Скопие и почти нищо не разбирах от езика им, а тва е същия архаичен език от делата на Миладинов, Шапкарев ,Пърличев, Цепенков, Чернодрински .... Евала за македонците че си запазили езика на прадедовците си и имат пълно право да си го наричат македонски че няма нищо общо с моят хибриден руско - влашки език, зглобен от Юрий Венелин и прочие руски агенти дето има викат възрожденци.
  —цитат от коментар 23 на staro-nov dnevnik-ar


  Нищо чудно, попадал си все на албанци. Това обяснява нещата.

 47. 47 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Бил сам няколко пъти в Охрид и Скопие и почти нищо не разбирах от езика им, а тва е същия архаичен език от делата на Миладинов, Шапкарев ,Пърличев, Цепенков, Чернодрински .... Евала за македонците че си запазили езика на прадедовците си и имат пълно право да си го наричат македонски че няма нищо общо с моят хибриден руско - влашки език, зглобен от Юрий Венелин и прочие руски агенти дето има викат възрожденци.
  —цитат от коментар 23 на staro-nov dnevnik-ar


  Нищо чудно, попадал си все на албанци. Това обяснява нещата.

 48. 48 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#43] от "tacheaux":

  Как да не учат севмакетата, че Тито ги е освободил от българските фашистички окупатори?! А пък братското сръбско кралство ги е пък освободило от османско владичество. Нещо не си в час...

 49. 49 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#43] от "tacheaux":

  Как да не учат севмакетата, че Тито ги е освободил от българските фашистички окупатори?! А пък братското сръбско кралство ги е пък освободило от османско владичество. Нещо не си в час...

 50. 50 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#43] от "tacheaux":

  Как да не учат севмакетата, че Тито ги е освободил от българските фашистички окупатори?! А пък братското сръбско кралство ги е пък освободило от османско владичество. Нещо не си в час...

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Това, което българските медии проспаха, бе посещението на комисаря по разширяването в Скопие преди три дни. Прочетох в Нова Македония, че комисарят е предупредил СевМак, че ако българската страна предупреди, започване на преговорите с ЕС няма да има. Дори само отсъствието на българска делегация на тези преговори е достатъчно условие те да бъдат отложени за неопределен срок във времето. Така че най-добре е да не се хващаме на игричките Днеска Гоце, утре Яне, другиден Братя Миладинови, ами направо да уведомим Съвета на ЕС, че докато не бъдат изчистени всички кражби на българска история в пакет и учебниците и медиите не излязат с резултатите от разчистването на коминтерновските лъжи преговори със СевМак няма да има и София иска отлагане още отсега за следващата година!

 53. 53 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  При положение, че “македонската” идентичност и “македонският” език са наложени и се налагат все още насила, с цената на репресии срещу стотици хиляди българи, каква е целта на Историческата комисия? България да се съгласи да промени официално своята история и идентичност? Преди да има пълна реабилитация (правна и политическа) на стотиците хиляди репресирани от сърбомакедонизма българи, чрез съд и на най-високо политическо равнище в РСМ за какво друго може да става въпрос освен за създаване в общественото мнение (българското и международното) на впечатление за законност на претенциите на престъпната идеология на македонизма? Не е ли ясно, че подобни “преговори” са безсмислени, защото, както съвсем логично отбелязаха вече официалните представители на СРМ, при преговори и двете страни отстъпват нещо? Да, сърбомакеднистите могат да отстъпят много, почти всичко за да отсъпи България поне по един исторически факт, с една единствена цел - постигане на фактически официално признание от България и легализиране на основната им лъжа - за “възникване на “македонската идентичност” като естествен процес. Теорията им за “античните македонци” като опит за кражба на гръцка история и идентичност очевидно се провали и сега единствената опора на македонизма остана присвояването на част от средновековната и новата българска история. Но какво би означавало за България да отстъпи от своята история и идентичност на македонизма, една идеология, наложена и налагана със сила, за чиито престъпления няма давност - очевидно това би било национално предателство, подобно на извършеното от БКП след ВСВ. Как се обясняват, например простите факти, че нито турските власти, нито многобройните дипломати и пътешественици, учени, от трети страни, включително и сръбски, описвали в книгите си Вардарска Македония, до 1912 г. не са, срещнали и един единствен представител на “етническите македонци” там, а това което описват като състав на два милионното населението са предимно българи? Но изведнъж, след 1913 г. те първо станаха сърби, а след 1944 г. станаха изведнъж и “македонци”, а с помощта на БКП “македонци” се пръкнаха и в България? Всички знаем как е ставало това в България по разказите на самите потърпевши, знаем как е ставало това и в “Южна Сърбия” до ВСВ и в СНРМ след ВСВ, също по разкази на потърпевшите и на свидетели. Затова решението на проблемите с всичките им фалшиви претенции към България е съдебен процес. Губене не време и поругаване на паметта на хилядите българи жертва на македонизма и на тези дали живота си за свободата на българите във Вардарска Македония във войните, са договори и исторически комисии. Необходим е съдебен процес, който да разгледа всички факти за престъпленията на сърбомакедонизма - това е решението. Съдът е цивилизован начин за решаване на спор - не историците, политиците и съветници от всички посоки на света. Македонизмът е инструмент на великосръбския шовинизъм за сърбизиране на българите в Македония, чрез преминаване през преходен етап като “македонска” идентичност и “македонски” език. Македонизмът е идеология и инструмент, създаден в изпълнение на идеите на “Начертанието” на Илия Гарашанин, идеите на Милош Милоевич, Стоян Новакович и т.н. за създаване на Велика Сърбия от 19-ти век, чието изпълнение явно продължава. И ако не спрем да слушаме приспивните песни на различни медийни сирени и “познавачи” на въпроса, рискуваме да станем съучастници на престъпление срещу България, срещу нашата национална сигурност и суверенитет, да поругаем паметта на нашите бащи и деди, които са проливали кръвта си за свободата и незвисимостта на България.

 54. 54 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#17] от "Октавиан":Гоце Делчев е роден в Кукуш, тогава в Османската империя, днес Килкис, Гърция,.Убит в село Баница, Серско, Гърция.Костите му са в Скопие със съгласието на България.
  —цитат от коментар 25 на log_on


  Не със съгласието на България, а със съгласието на марионетното комунистическо правителство, дошло на щиковете на окупационната червена армия, умнико!

 55. 55 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#54] от "Nikolai Tsekov":

  Споко.бе. Това не са костите на Гоце.Неговите са загубени още в Гърция . Но мисията трябва да бъде изпълнена-идолопоклонниците имат нужда от кокали. Побългарили са няколко костици ,даже и тях са губили по пътя към БГ.

 56. 56 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "Край на рецидивите": България и Северна Македония си дадоха месец за Гоце Делчев

  Не разбрах - дадоха си МЕСЕЦ за Гоце делчев . Кой ли дебил е поставил това заглавие ? И кой месец са си дали ? Юни , Юли , Януари ? Дано сигурно са избрали месец с много празници . работа като не вършат барем да се отпият и отядат . И да се ... айде да не ставами циници . Макар че едва ли има по- голям цинизъм търтеи и мародери да се слагат до иконата Гоце Делчев . Как ли се осмеляват с мръсните си усти да споменават името му в търговски спор , , как си търсят белята , подигравайки се с неговите лични и категорични заключения , с които безгръбначни историци си бършат мръсните помисли за ревизия на негови те категорично обявени род , народност и Родина . В която изглежда БЪЛГАРЕ !!! вече не са останалЕ ." Българи глави дигнале ". Дигнали ли ??? Навели . Доземи .

 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  И разбира се, за да се подмаже на европците, Борисов ще отстъпи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#23] от "staro-nov dnevnik-ar":

  В Скопие е изчанчен много езика, и това се прави нарочно. Посръбчват македонският.

  ДБ=БКП
 59. 59 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 697 Неутрално

  София и Скопие ще работят за решение до 10 ноември на историческите спорове, застанали помежду им и на пътя на македонската интеграция в ЕС. Същевременно и в Северна Македония разбират, че е време за изкореняване на "рецидивите" от Студената война в отношенията между двете държави.


  София НЕ Е БЪЛГАРИЯ . И когато иска да прави политика , да не и прави от името на България , а от името на София . София е нищо пред опустяващите и ицмиращи села . нищо със струпаните от кол и въже навлеци , любители на лесни пари и на разгулен живот . Не са всички софиянци такива ли ? Не са , ама искат да са такива . И не спират пред нищо , за да станет . А ако София иска да работи за разчистване пътя на Скопие за интеграция в ЕС , Трябва да пита българите какво искат . Защото може да се наложи народа да си разчисти пътя към София . И няма да има пречка която да го спре . На Македонците е работа да си разчистват пътя към ЕС . Имат си акъл - да го използват . Има си правила - да га ги спазват . България не е бавачка на недоразнити народи . Добросъседство не се гради с мек гръбнак . Време е . Да си вдигнем гордо главите . И да смръщим вежди . Ако не са обръснати от коафьорите .

 60. 60 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "Край на рецидивите": България и Северна Македония си дадоха месец за Гоце Делчев
  Ангел Петров
  Ангел Петров

  Препоръчване
  Facebook
  Twitter
  Viber
  Още възможности за споделяне
  15:58, 09 окт 20, 2391
  54
  Македонският външен министър Буяр Османи с премиера Бойко Борисов© Facebook/boyko.borissov.7
  Македонският външен министър Буяр Османи с премиера Бойко Борисов  София и Скопие ще работят за решение до 10 ноември на историческите спорове, застанали помежду им и на пътя на македонската интеграция в ЕС. Същевременно и в Северна Македония разбират, че е време за изкореняване на "рецидивите" от Студената война в отношенията между двете държави.


  Това бяха посланията от посещението на македонския външен министър Буяр Османи в София. По своя инициатива той се срещна както с премиера Бойко Борисов, така и с колегата си Екатерина Захариева месец преди двете страни да съпредседателстват важна среща за Западните Балкани и два месеца преди планираната от Берлин (като председател на Съвета на ЕС) Първа междуправителствена конференция със Северна Македония - същинското начало на преговорите с ЕС.


  България обаче даде сигнал, че има условия за решение на историческите спорове и зачитане на Договора за добросъседство от 2017 г. по въпроси като претенциите за "македонско малцинство" (каквито не са отправяни официално, но които се появяват през базирани в страната организации), както и официална позиция за уточнения при употреба на термина "македонски език". Това стана чрез позиция, приета година и половина след договора.

  Подаден е сигнал , но няма никакъв ответен знак , че е разбран и приет . На глухи ислепи може до безкрайност да подаваш сигнали . И винаги ще чакаш
  отговор на неприет въпрос . Така е и с прочутата Историческа двустранна комисия . Разговор между слепи и глухи . Разбирателство и добросъседство ли ? На Кукув ден .

 61. 61 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Трябва да е ясно, какви компромиси ще прави нашия божествен лидер. И ако си мисли, че ще ни будалка с несъществуващи текстове в резоюцията на ЕП , жестоко се лъже. Може да насъсква само пияницата Джамбазки.

 62. 62 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  За съжаление България не е Гърция и както обикновено ще клекне в името на международното положение.
  Нашите управници ще бъдат натиснати от големия брат и нещата ще “си дойдат на мястото”.

 63. 63 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  За съжаление България не е Гърция и както обикновено ще клекне в името на международното положение. Нашите управници ще бъдат натиснати от големия брат и нещата ще “си дойдат на мястото”.
  —цитат от коментар 62 на мики маус


  Цял живот сте на грешната страна на историята.И ще си плащате много още.

 64. 64 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#18] от "constatator":

  Не се надявай. В момента, в който управляващата им шайка изостави антибългарския и антигръцкия шовинизъм, тя става излишна. Те ще се държат за тази сламка, докато са живи. А с редовите граждани на Македонция и Сърбия и така се разбираме, особено като седмен на маса. Имам над 12 посещения само в Македония, нито веднъж не съм имал проблеми с някого, дори първия път, когато търсих гробовете на роднини. Зам-кметицата даже лично ме придружи до архива и ми помогна да намеря записите от преди 9.9.1944-та.

 65. 65 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Не е известно да има и идеи какви отстъпки могат да се правят от двете страни, макар премиерът Зоран Заев да даде сигнал, че за него разговорът по нея е единствено "политически". Не отговори и самият Османи, на когото "Дневник" зададе въпроса по време на пресконференцията му със Захариева.

  И тоя , за да не остане по- назад от ПРОСТИЯ , дава сигнал . Доган е изучил на тази хватка бая сигналисти по линия , по която не се движат влакове . Ама оставало неизвестно да има идеи по какъв начинще протекат преговорите в комисията и до каква степен са готови за отстъпки и по кои въпроси . Неизвестно е и за Заев , за Простия , за Османи и Захариева . Кервана навлиза в пустинята , а оазис не се вижда . И най важното - не се търси .

 66. 66 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Шест-седем месеца след началото на пандемията от COVID19 Баце най-накрая си е сложил правилно маската.

 67. 67 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Гоце да бъде българин 1година,после Македонец година и така...
  Спора е как да чукаме яйцата, с тъпото или с върха...

 68. 68 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Гоце да бъде българин 1година,после Македонец година и така...
  Спора е как да чукаме яйцата, с тъпото или с върха...

 69. 69 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1805 Весело

  Да изпратим на северномакедонците един тир с макарони...та да видят и те ЕС...

 70. 70 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#53] от "Борис":

  Боре, макетата си имат език, територия, правителство и 100 песни за Македония. Според един мустакат познавач на националните въпроси, те са си нация. А Гоце е балкански поборник за свободна, независима и автономна Македония. Тия, дето са искали Македония в България, са ги изтепали. МАКЕДОНИСТИТЕ СА СИ ИМАЛИ "ТЕРОРИСТИ" ЗА МОКРИТЕ ПОРЪЧКИ. В мемоарите си Матов го пише изрично. А и баба ми ги е обяснила нещата устно. Тя е от Влахи.

 71. 71 Профил на b_mitov
  b_mitov
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Деленето на ние и вие в коментарите е показателно. Големият въпрос за мен е не дали ще признаем македонско малцинство, а желаем ли да приемем албанско такова.

 72. 72 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2419 Весело

  Като слушате за много череши, взимайте малка кошничка !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 73. 73 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  Сега е времето да ги натиснем. Посланието предадено, посланието прието. Или спират да ни правят на маймуни, или вън от ЕС. Имат 31 дни да се решат - Гоце ли искат, или ЕС. Средно положение няма. Имат един месец да изкарат доказателства и исторически извори, че Гоце някога е отричал бългаския си произход. И да намерят поне един документ преди 1944, в който да пише за наличието на нация "македонци", но от славянски произход, а не от гръцки - там вече имат подрисан договор с Гърция и се отказаха.

  Часовникът тиктака за Македония. Свърши времето за магарии. Дойде време за сатъра. Ако не спрат с техните маймунджалъци и не се откажат от сръбската си измислена история, ги режем и толкоз.

  В този момент много се радвам, че ВМРО е част от управляващата коалиция. Ако не бяха Симеонов и Каракачанов да натискат Бойко за твърдост към македонците, щяхме да предадем делото на всички наши предци.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 74. 74 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#9] от "Николай Бучков":Роден в гръцко и умрял в гръцко.
  —цитат от коментар 16 на log_on


  Няма българин, който да нарече град Кукуш в 1872 "гръцко". Няма българин, който да нарече село Баница в 1903 "гръцко".
  Разбира се, ти не си българин, а гнусен гръкомански продажник, така че за теб горните 2 изречения не важат.

 75. 75 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Тия работи не стават със срокове! Трябва да си гоним интереса и да не отстъпваме. Вярно че в момента сме малко в надупена позиция след приетата от зелени и други левундери резолюция /частта иза правата на малцинствата /на Европарламента, но трябва да си гледаменационалния интерес.
  Хубаво е всички политически сили по отношение на Македония да декларират единна позиция. Ето тема за журналистите да попитат какво мислят по въпроса президента ни, г-жа Нинова и т.н.
  Г-н Учиндолски се надявам, че няма да се прави на патриот само пеейки Йовано , а ще заеме също ясна пробългарска позиция.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Борисов нещо много сговорчив стана.

 77. 77 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#70] от "venelingeologia":

  Па то и онова магаре Яне Сандански,дето е най-големия федералист и противник на обединението на Македония с България,никога не е отричал ,че е чист българин.А борбата е била не за това какви са-сите са били наясно,че са българи+ власите-щото и те са били здрвао за ВМРО,а за това КАК да станат нещата.Отделно-баш най-големите македонисти-опааааа-внезапно се оказват и членове на БРСДП/демек-болшевики/.Та точно тия откаченяци промиват мозъка на откровено простичкия и славолюбив Сандански с федерализъм и македонщини.Гоце Делчев и Даме Груев винаги са били пределно ясни-Автономия за Македония,като етап от обединението с България.И това го има описано в безброй документи.Чак след ПСВ,Тодор Александров и Ванче Михайлов застъпват твърдо идеята за Автономна Македония ,която да не е обедидена с България/поради политическата обстановка на Балканите/,като обаче абсолютно категорично подчертават ,че едтническата принадлежност на болшинството от населението е българска,а и те самите непреклонно и безапелационно подчертават ,че са българи.Що се отнася до братоубийствените войни във ВМРО-в началото е междуу Серци и Останалите,а след това-просръбски типове-разбирай федералистите и отстояващи българското крило.Между другото-пробългарското крило на Ванче Михайлов побеждава и само това,че през 1934 година в България става преврат,инспириран от сръбските тайни служби и на власт идват звенарите на Кимон Георгиев ,води до разпускането на ВМРО.

 78. 78 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#25] от "log_on":

  Той и Смирненски е от Кукуш.
  Фамилията на предишният ни президент Росен Плевнелиев е от Плѐвня или Пля̀вня - село в Гърция, дем Просечен на област Източна Македония и Тракия.
  И тях ли да броиме за МАКЕДОНЦИ?!
  За мене драмата е и в МОСКОВСКАТА ПРОПАГАНДА, че "азбуката идва от македонските земи", че Русия ни е "платила Възраждането" и преди 1878 г. ние "един билет за нужник" не сме имали на кирилица. Това не си го измислям - има го в коментари на "северо-македончета". За Първа и Втора българска ИМПЕРИИ /описани в "Енциклопедия Британика"/ нищо не са чували!
  Освен с братята от Вардарска Македония трябва да си уточним понятията и с МОСКОВСКИТЕ КОМПЛЕКСАРИ с измислената им "1000-летна история".
  Да запомнят веднъж за винаги, че ГОЛЕМИЯТ БРАТ /в смисъл ПО-СТАРИЯТ/ е БЪЛГАРИЯ!

 79. 79 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 696 Весело

  Ние ще се съгласим, че Гоце е македонец, а те, че македонците са българи и воала.. ;)

 80. 80 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "че е време за изкореняване на "рецидивите" от Студената война в отношенията между двете д"

  Олио да ги попари 'сичките, дето я влачат тая идиотщина толкова време, чакайки македонския трандафор чепик да стане.
  И да се излекува когато намерят македонско малцинство в България.

 81. 81 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  ,,Тя изрази и желание да "наваксаме липсата на работа" в комисията. “

  Бла бла бла... ,,липсата на работа”... ами работете върху липсата на истина по отношение на историята ни ма Катерино!

 82. 82 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Даваме българско гражданство на всички християнски граждани на Северна Македония, пък да видим сръбските КГБисти какво ще направят, освен да си @£#&£%*# майките.

  ... с двеста...
 83. 83 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Евала за македонците че си запазили езика на прадедовците си и имат пълно право да си го наричат македонски че няма нищо общо с моят хибриден руско - влашки език, зглобен от Юрий Венелин и прочие руски агенти дето има викат възрожденци.
  —цитат от коментар 21 на staro-nov dnevnik-ar


  Я пак за Юрий Венелин :)) Май проблемът с него е, че пише, че Македония е населена с българи, а за самите българите казва:

  "Непростимо е да забравим българите, от чиито ръце сме получили Кръщение, които са ни учили да пишем, четем, на чийто природен език се извършва нашето Богослужение, на чийто език, в по-голямата част, сме писали почти до времето на Ломоносов..."

 84. 84 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 758 Весело

  До коментар [#83] от "razor":

  Недей,недей,че на рушнячетата,като чуят за Юрий Венелин,физиономиите им вкупом стават,сясаш ядът лимон-все пак човекът е украинец,хохол ,така да се каже.Отделно да пише такива неща-тва си е чисто престъпление в Московията

 85. 85 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Какви са тия клоуни с маски на снимката? хахахахах! И тия циркаджии ще решават исторически проблеми!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 86. 86 Профил на pon01565019
  pon01565019
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#40] от "log_on":

  Приятелю, добре си дошъл да пишеш коментари под статия от български вестник. Сега опитай да пишеш под статия от македонски вестник. Няма да стане. Там няма коментари. Няма форуми. Трябва да си говорим, иначе няма оправия. Не си ли съгласен?

 87. 87 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#9] от "Николай Бучков":Роден в гръцко и умрял в гръцко.
  —цитат от коментар 16 на log_on


  Т*п, роден е в османско и е умрял в османско. Щом си решил да се правиш на интересен, поне бъди коректен..

  Мома, връщай 12 и 12А!
 88. 88 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#7] от "proza":

  Глобализацията е към края си, но евроатлантическата гугутка не го е разбрала още

 89. 89 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#20] от "vagabond66":


  Картофите не се берат а се вадят. Те растат под земята а не по дърветата.

 90. 90 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  нашите хора в Македония искат да не спираме страната към ЕС. Според мен ние трябва да отстъпим в някои аспекти и да не задълбаваме. Основната цел е откъсване от Белград. Без пъпната връв македонизма бързо ще изсъхне, особено ако засилим нашето влияние там. Иска се търпеливо и постоянно развитие - инфраструктура, културен обмен и т.н. Имам чувството, че чакаме Македония на готово да ни дойде.

 91. 91 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  С Македония като с COVID-19 , от далече , с чисто ръце ли до край , или винаги ще има огнище на напрежение

 92. 92 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#10] от "ivanpopov":
  Имаме цяла смесена междудържавна комисия, която за две години е свършила по-малко работа дори от кучето на нивата. И то благодарение на комшиите от запад. Какво Ви кара да мислите, че за няма и месец нещо ще се промени!?

  Ами, Гърция 25 години не им призна името, но в даден момент то се промени. Какво те кара да мислиш, че и сега няма да се промени, което е необходимо?

 93. 93 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#23] от "staro-nov dnevnik-ar":Бил сам няколко пъти в Охрид и Скопие и почти нищо не разбирах от езика им

  Само че това е твой проблем, така че не може да доказва каквото и да е. Аз пък всичко разбирам и когато го чета, и когато говорят. :) Виж, когато из видинско заприказват на местния диалект - нямам никакъв шанс за комуникация. А ти там разбираш ли ги?

 94. 94 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Един колега преди години каза, че ако България беше като Швейцария, македонците щяха да се кълнат, че са българи. Но сме със социалистическо мислене, а от такива държави обикновено се бяга.

 95. 95 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Гневно

  ДО: "31" и "38" - Целият ми род е от Кукуш, а баща ми е роден в каруцата пред Солун, бягайки от горящия Кукуш..... Бяха трима и още един роден тук след установяването им в Царството, през 1912 година..... Когато се събираха със семействата си, винаги плачеха за родният си край..... Никога не са се смятали за друго, освен за БЪЛГАРИ ОТ Македония, но не гръцка или турска, да не говорим за сръбска или сегашна Македония..... Това, което са ми оставили са книги и спомени, нещо, което оспорва в значителна степен сегашното политиканство по въпроса..... един от този род е даже от "Солунските атентатори "..... сигурно са трепали за Гърция, Турция или... Македония..... Тоест, тези, които се чувстват българи .... ще си останат такива до смърта си, а тези, които са се продали за...... Бог да им прости ли...... ами.... не трябва!

 96. 96 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Гневно

  ДО :"38" - Бил съм няколко пъти в Охрид, нощувал съм в български семейства, говори се на чист български...... и на тези, които ги е страх от репресии, не се гледа с добро от нашите, които мислят и искат да запазят връзката си с България..... Една от "тъпотиите" на нашите управници след 10.11.89 -та, беше, че след бързото "признаване" на държавата Македония, самите българи там се видяха в чудо и в главите на "нашите" се роди и осъществи най-глупавото от политическа точка "даването на паспорти" срещу заплащане!!! Подобно нещо, в българската история няма аналог, защото то даже не граничи с национално предателство......

 97. 97 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 87 Неутрално

  До коментар [#40] от "log_on":

  Внучката на Гоце Делчев живяла в България и била е преподавателка в Благоевград. Но винаги е казвала че не е българка - че е македонка по народност. Като я питат за Гоце Делчев - тя казва че е македонец борил се е за Македония.
  Изключително интелектуална жена която да, живее в България но и е била македонка по народност - то тя самата си го казва и за това си има видео и писани документи.

 98. 98 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 87 Неутрално

  До коментар [#50] от "Nikolai Tsekov":


  От фашистите македонците сани се освобождават, обаче от турците никой не ги е освободил.

 99. 99 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 87 Неутрално

  До коментар [#41] от "chvor_s":


  Обаче потомъка му не казва че самия Гоце им е казвал че е българин. По-точно дипломатично отговорил.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK