Пелоси предложи Конгресът на САЩ да може да отстранява президента за лошо здраве

Пелоси предложи Конгресът на САЩ да може да отстранява президента за лошо здраве

© ReutersПредседателят на долната камара на американския парламент представи в петък инициатива за законодателна промяна, която да позволи съгласно 25-та поправка в Конституцията на САЩ контресмените да могат да отстраняват президента, когато здравословното му състояние не позволява да изпълнява задълженията си.


Ако един ден предложението бъде одобрено, ще се създаде комисия за оценка на способността на държавния глава да ръководи страната и за да се осигури приемственост в управлението.


Тя подчерта, че не става дума за президента Доналд Тръмп - "той ще се изправи пред присъдата на избирателите", но и че предложението е повлияно от нуждата за по-голям надзор над неговата администрация, която не предоставяла достатъчно информация за здравето му. Говорителката на Белия дом Кейлей Макиъни, както и лидерът на републиканското сенатско мнозинство Мич Макконъл нарекоха инициативата абсурдна.
В сряда Тръмп заяви, че това, че се е заразил с COVID-19 било "благословия от Бога, маскирана благословия", подложила го на експериментално лечение, което скоро ще стане достъпно за всички американци. Това бързо бе опровергано от спеицалисти, а в САЩ имаше предупреждения и за последици за психическото състояние и честата промяна в настроенията на човек, подложен на един от експерименталните медикаменти за коронавируса.


Досега не е известно кога точно се е заразил с COVID-19, в какво състояние е бил и има ли положителен тест за антитела.


Въпросната 25-а поправка в Конституцията е приета през 1967 г., заради убийството на президента Джон Кенеди и за да има повече яснота за предаването на властта, когато държавният глава е в невъзможност да изпълнява задълженията си и ако не е в състояние да се откаже от тях или да ги делегира временно на вицепрезидента.


Според тази поправка Пелоси е след вицепрезидента в линията за поемане на президентския пост.


Конгресменът демократ Джейми Раскин, който е конституционалист и в миналото е правил подобно предложение, обясни днес, че въпросната комисия на Конгреса ще бъде създавана единствено в най-крайни ситуации и че "във времена на хаос трябва да се придържаме към Конституцията".


Инициативата няма да се придвижи в обозримо бъдеще. Конгресът не е в законодателна сесия, за да бъде тя обсъждана или гласувана, а и е невероятно това да се случи в напрегнатите седмици преди изборите на 3 ноември. След това вече ще има нов състав на Конгреса и Сената, който обикновено се събира чак в началото на следващата година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK