Диагноза "истински мъж": защо някои лидери не спазват мерките срещу COVID-19

Диагноза "истински мъж": защо някои лидери не спазват мерките срещу COVID-19

© ReutersПрез април вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс наруши протоколите за безопасност срещу COVID-19 в клиниката "Мейо" в Минесота, отказвайки да си сложи маска, докато беше на посещение в болницата. През май президентът Доналд Тръмп не си сложи маска по време на посещение на съоръжение за производство на маски. Пенс каза, че иска да погледне здравните работници в очите, въпреки че маските не покриват очите. Тръмп просто неведнъж е казвал, че избира да не го прави.


След като се разболя от коронавирус и престоя два дни в болница, при завръщането си в Белия дом Тръмп се появи на балкона и демонстративно свали маската си. По-късно се появи информация, че прибирането му, което беше заснемано от камери и използвано в предизборни клипове и обръщения, е било повторено, за да изглежда по-ефектно.


Защо?
Защото "истинските мъже" не играят на сигурно. Това е диагноза, която, както показват данните, кара мъжете повече от жените да се противопоставят на предпазните колани в колите, да поемат по-големи физически рискове и много по-често да умират при случайни инциденти. Изследванията показват, че обществото третира мъжествеността като отвоюван статус, труден за придобиване и лесен за губене. И коронавирусът разкрива как някои мъже лидери ценят проектирането на силен имидж над популяризирането на общото благо. Те се противопоставят на предупрежденията на експертите за опасността, която представляват за други хора, които може да се разболеят, пише Питър Глик, психолог по стереотипи и дискриминация и професор по социални науки в университета "Лорънс", в списание Scientific American.


По време на пандемията лидерите, фокусирани върху защитатата на мачо имиджа си, излагат нациите си на риск по два начина.


Първо, думите и действията на политиците влияят върху техните последователи чрез феномен, известен като социално моделиране. В Бразилия данните от мобилните телефони разкриха намалено социално дистанциране, след като президентът Джаир Болсонаро отхвърли съществуването на пандемията от COVID-19. В САЩ съобщенията в "Туитър" на Тръмп насърчиха съпротивата срещу мерките за оставане у дома. Когато лидерите публично не подкрепят мерките за безопасност или активно да им се подиграват, по-малко хора вземат тези мерки.


Диагноза "истински мъж": защо някои лидери не спазват мерките срещу COVID-19

© Reuters


Вторият начин, видим от изследвания, е, че когато лидерите одобряват хипермаскулизирани норми, следват лоши решения и организационна дисфункция. В изследването с близо 2000 участници се появява така наречената скала на културата на състезанието по мъжественост, която изисква субектите да се съгласят или не с определени норми, които оценяват дали организационните култури възнаграждават токсичното мъжко поведение.


Помислете за две такива норми. Първата, "не показвайте слабост", включва идеите, че ако признаете, че не знаете отговора, или потърсите съвети от други хора, означава, че сте слаб. Съпротивата на Тръмп срещу експертното мнение и неговото отношение "Само аз мога да оправя нещата" илюстрират това отношение. Когато лидерите смятат, че слушането на експерти подкопава тяхната мъжественост, науката не успява да се превърне в политика.


Диагноза "истински мъж": защо някои лидери не спазват мерките срещу COVID-19

© Reuters


Друга норма, "всеки за себе си" (оценява се по елементи като "или си вътре, или си вън" и "трябва постоянно да си пазиш гърба"), представлява ядрото на състезанието по мъжественост. Всяка ситуация е игра с нулев резултат, насърчаваща подозрение, отказ да се признаят грешки, искания за пълна лоялност и уреждане на сметки. Резултатът е култура "победи или умри", при която колегите постоянно се състезават, а не си сътрудничат. Например Тръмп заплаши, че ще задържи критични медицински доставки за щати, чиито губернатори го критикуват.


Пандемията разкри опасностите от този тип поведение сред националните лидери. Тръмп, гермафоб, който мрази да се ръкува дори в най-добрите времена, омаловажи вируса и продължи да се ръкостиска през март. Във Великобритания министър-председателят Борис Джонсън настояваше на подобен начин за ръкостискане, докато коронавирусът се разпространяваше, което накара в. "Гардиън" да го определи за "супер разпространител" седмици преди той да се разболее от COVID-19 и да прекара дни в болницата. Болсонаро, който се хвалеше, че атлетизмът му ще го предпази от вируса, продължаваше да се среща с тълпи хора, да се ръкува и да прегръща поддръжниците си. И тримата сведоха до минимум пандемията, докато тя се разпространяваше за първи път в техните страни - и тримата в последствие се разболяха от коронавирус.


Диагноза "истински мъж": защо някои лидери не спазват мерките срещу COVID-19

© Reuters


За разлика от тях страните с жени лидери - Нова Зеландия и Германия например - като цяло се справиха по-добре с пандемията, като са упълномощили научните експерти да действат и са подкрепяли мерките за превенция.


Важно е да се отбележи, че не всички мъже лидери предпочитат мачо културата, а не спасяването на човешки животи. Например капитан Брет Крозиер, който командваше американския самолетоносач "Теодор Рузвелт", даде приоритет на благосъстоянието на моряците, когато избухна епидемия на борда. Той продължи да търси помощ, след като се сблъска със закъснения и възражение срещу молбата му за евакуация и карантина на екипажа. Освободен от поста си, той беше бурно приветстван от екипажа си, докато слизаше от кораба. По същия начин губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо се фокусира върху общата цел, като направи всичко необходимо, за да сведе до минимум смъртните случаи от COVID-19.


Ефективното лидерство идва от ангажираността към мисията. За съжаление, в настоящата криза продължаващата нужда на мачо лидерите да игнорират съветите на експертите, за да покажат, че са някакви корави хора, вреди на всички нас.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK