Жените в Европа няма да получат равни заплати с мъжете още стотина години

Жените в Европа няма да получат равни заплати с мъжете още стотина години

© Associated PressРазликата в заплащането между половете няма да бъде елиминирана до следващия век, показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите. Според данни на Евростат тя се е затворила с 1% през последните осем години, което означава, че жените ще трябва да чакат още 84 заплащането им да се изравни с това на мъжете.


Ако не се предприемат нови мерки:


- тя ще продължи да расте в 9 държави (сред които е и България)
- германките и чехкините ще чакат до 2121 г. за равно заплащане, докато на французойките ще им трябват над 1000 години


- в три държави тази година разликата ще приключи, като в една от тях става въпрос за неприемливо ниски заплати и за мъже, и за жени.


Конфедерацията изнася данните публично, разтревожена от факта, че Европейската комисия отложи публикуването на директивата си за прозрачност на заплащането. Тя трябваше да бъде обявена публично на 4 ноември, но бе преместена за 15 декември и цялата инициатива е под въпрос.


Зам.-генералният секретар на Конфедерацията Естер Линч коментира: "Големият бизнес се преструва, че има сериозен напредък в преодоляването на пропастта в заплащането чрез доброволни мерки. () Урсула фон дер Лайен увеличи надеждите за истинска промяна с обещанието си за задължителни мерки за прозрачност на заплатите в първите сто години. Но това явно изчезва от дневния ред под натиска на антиженски идеи против равенството, както и старите предразсъдъци, с които жените често се сблъскват, когато поискат равенство в заплащането".

Ключови думи към статията:

Коментари (147)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 946 Любопитно

  Егати глупостите! Заплатите в коя сфера на икономиката? Нужна квалификация, образование?
  Измества се фокуса от най-важното нещо и то специално за Европа, колко деца средно ражда европейската жена?

 2. 2 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Докато Европа се занимава с подобни глупости, очевидно конкурентно способността ще пада здраво!

 3. 3 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Това са глупости , работил съм с жени , с които сме били на една и съща позиция с едни и същи задължения , и сме получавали еднакви заплати. Вие какво искате , чистачката да получава колкото главния мениджър само защото е жена ли?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 4. 4 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Това са глупости , работил съм с жени , с които сме били на една и съща позиция с едни и същи задължения , и сме получавали еднакви заплати. Вие какво искате , чистачката да получава колкото главния мениджър само защото е жена ли?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 5. 5 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Да разбирам че всички мъже получават една инсъщ заплата и всички жени са на една и съща като женската е по ниска, или? Как така просто искате да ги изравнявате? Има ли значение кой как и колко работи, колко остава овъртайм, колко отсъства от работа? Или тези неща са маловажни? А и да се чудиш как бизнеса не е махнал всичките мъже за да назначи на тяхно място само жени, според пропагандата жените ще вършат същата работа но ще получават по малко, толкова ли е глупав бизнеса че не се е сетил да намали разхода си по този начин? Или нещата не стоят съвсем така?

 6. 6 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Егати глупостите! Заплатите в коя сфера на икономиката? Нужна квалификация, образование? Измества се фокуса от най-важното нещо и то специално за Европа, колко деца средно ражда европейската жена?
  —цитат от коментар 1 на nwj49315903


  Работещата жена не е желана от никой мъж. Тя с какво допринася за домакинството, с абсолютно нищо. Обратното също важи, когато една жена работи, за какво ѝ е мъж, да готви ли? Откакто жените работят, семействата изчезват. И това се случва абсолютно навсякъде и няма значение нито колко е развита една държава, нито каква е културата ѝ. Случва се в Западна Европа, в Източна, в Русия, в САЩ, в Япония, в Китай дори. Навсякъде. Работят ли жените, забравете за семействата.
  А това пък е много важно за свободата на хората. Ако едно общество не се основава на семейството, то централната власт придобива пълен контрол над индивида.

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Под прозрачност на заплатите да се разбира ли, че всеки който поиска, може да получи информация, колко получават колегите му?
  Това означава ли, че ”пазарлъка” между работник и работодател ще отиде в небитието и ще се работи по таблички (закачени в коридора на личен състав 😉). А още по интересно е, какво би се случило със система 70/30 (много използвана по чешко например), където 70% от заплатата е гарантирана а 30% (така наречената ”подвижна част” ) зависи от прекият началник, като той определя каква част от нея да се изплати въз основа на определени условия (напр колко усилие се влага, скатава ли се, трови ли колектива и т.н.)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1812 Весело

  Мачо троловете се почустваха застрашени и скочиха на амбразурите, дерзайте другари, нали вие изкарвате парите вкъщи с постовете си

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 9. 9 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Мачо троловете се почустваха застрашени и скочиха на амбразурите, дерзайте другари, нали вие изкарвате парите вкъщи с постовете си
  —цитат от коментар 8 на fpyyh


  Общи приказки и лични обиди. Точно така "спорят" новите марксисти. Както и старите.

 10. 10 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  Предвид че броя на работните места намалвва, изравняване на заплатите ще има ама ще е надолу. Жените няма да догонят мъжете, а обратното.

 11. 11 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Докато не спрат да раждат

 12. 12 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  разсъжденията по темата на изостаналия български мъж са много забавни и показват само колко е глупав и неприятен

 13. 13 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  разсъжденията по темата на изостаналия български мъж са много забавни и показват само колко е глупав и неприятен
  —цитат от коментар 12 на owen


  Обясняваш и се аргументираш - значи си глупав. Обиждаш хората - това показва голям интелект. Така е при марксизма.

 14. 14 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Поредната манипулативна пропаганда - кога ще се изравнят броят на жените и мъжете в разните професии като миньор; заварчик; автомонтьор; водопроводчик; багерист; сондьор и пр.? Само патриархата ли ги спира момичетата да се реализират там?

 15. 15 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1036 Весело

  Настоявам заплатите на мъжете да бъдат изравнени до тази на Кристалина Георгиева.

  CONTADOR GRATUITO!
 16. 16 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Безспорно животрептяща новина. Сега да видим колко време ще е нужно на сайта да отрази поредното повишаване на кредитния рейтинг на България, па било и в "Кратки новини".

 17. 17 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 723 Весело

  Смех. След 100 години както е тръгнало мъже няма да има, само полово подобие на такива.

 18. 18 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#6] от "kazushi":

  Друг е момента,че работещия мъж често не може да обслужи дори себе си с ''мъжката'' си заплата.Съответно коя жена и то най-задръстената и немеркантилна може да остане в къщи и да му ражда и отглежда деца . И ето я социалната принуда - жена-шерп навън на шефове и за бонус съпруга ратайкиня в къщи. Да не говоря за българските жени -стотици хиляди/а може би и над милион / бяха и все още са прогонени от съпрузите си и системата за ратайкини през морета и планини. До такава степен участват в бг икономиката,че ако им забранят или позволят да напуснат едновременно цялата икономика ще рухне точно за 24 часа.

 19. 19 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#6] от "kazushi":Друг е момента,че работещия мъж често не може да обслужи дори себе си с ''мъжката'' си заплата.Съответно коя жена и то най-задръстената и немеркантилна може да остане в къщи и да му ражда и отглежда деца . И ето я социалната принуда - жена-шерп навън на шефове и за бонус съпруга ратайкиня в къщи. Да не говоря за българските жени -стотици хиляди/а може би и над милион / бяха и все още са прогонени от съпрузите си и системата за ратайкини през морета и планини. До такава степен участват в бг икономиката,че ако им забранят или позволят да напуснат едновременно цялата икономика ще рухне точно за 24 часа.
  —цитат от коментар 18 на log_on


  Заплатите са ниски, защото жените участват в икономиката. В Източна Европа не е това причината, естествено, а комунизма. Но на Запад е точно така.
  Така че икономиката въобще няма да рухне. Но напротив, обществото като цяло ще. И като икономист ще ти кажа, че икономическото развитие не е самоцел и не трябва да е самоцел за никого. Напротив, то е средство да подобрим живота на хората. И ако идва на прекалено висока цена за обществото, трябва да размислим какво искаме.

  А колкото до стоенето вкъщи и раждането, от кога да си домакиня стана "задръстено"?
  Ти даже добре илюстрираш какво искам да кажа. Изобщо до никакви деца няма да се стигне, защото самата връзка и живота заедно са напълно излишни деца. Жената изобщо няма да живее с някой мъж, защото няма никакъв смисъл за нея. Какво печели от някаква връзка? Нищо. Същото важи и за мъжа, с какво една работеща жена може да е полезна за който и да било мъж, който също работи. С абсолютно нищо. Безсмислено е и за двете страни.
  Както казах, ефекта от това се вижда навсякъде, във всякакви общества, с всякакви ценности и всякакво ниво на заплатите. В Германия и мъжете, и жените получават коренно различни заплати (особено в някои области) отколкото в България, но раждаемостта е абсолютно същата. Значи не е проблема в нивото на заплатите, защото то не е едно и също. Проблемът е в нещо, което е общо за всички страни. Очевидно това е факта, че и жените работят.

 20. 20 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Тея очевидно нямат какво да правят.

  Panta rhei....
 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  И това ако не насилие над жени...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Значи в ЕССР- победи зрелия социализъм.
  Щом ще изравняваме заплатите на база пол, предлагам да изравним всички заплати.
  Например да бъдат равнопоставени на бюрократите от ЕС.

  Panta rhei....
 23. 23 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#19:"kazushi"][/quote]

  Казах ''задръстена'' в смисъл почти необразована. Ако в ЕС преобладава някакъв социализъм и почти задължително участие на жените в работния процес,защо в Гърция напр. жените са домакини в мнозинството си. И не само това,а за отглеждане на две или три деца си ''поръчват'' домашни помощници -повечето от БГ и бившия соц лагер /чиято заплата се изплаща от мъжа на гъркинята/Съответно гърците не са на върха на заплатите в сравение със западните заплати. Има и един дребен детайл обаче - гъркини родили три деца получават пожизнена минимална пенсия от 450 евра,а гръцкия мъж почти никога не се развежда,защото не само му вземат дома и издържка от заплататаза децата,но и бившата си жена издържа ,докато не се омъжи повторно /което те не бързат да правят естествено/. Т.е. законите им са европейски ,но не съвсем.

 24. 24 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  Декларацията на ЕС срещу ББ и България трябва да се плаща. Свиквайте с безкрайни статии за Ми ту, ИК, ЛГБТ и БЛМ. Договора със сатанинските леви, за да си сложат подписите и да гласуват декларацията е платен с бъдещето на българите. Гарантирано от Раздан и Елена.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 25. 25 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#13] от "kazushi":

  много сте обидчиви българските мъже. ами за обиждане сте. като излезе някаква статия по темата, всичките се изреждате да обяснвате как не било вярно, те тия дето взимат по малко пари всъщност не са квалифицирани и общо взето жените и без това трябва да раждат и все в тоя стил.имам един 'приятел', сред най-големите му проблеми е феминизма, и все ми обяснява, че тоя мигонисъм който така блажено царува в българия, всъщност е продукт на моето въобръжение. общо взето всичките сте такива.
  не знам що изобщо го погледнах форума днес.

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Е то след 30 години в Европа ще има шериат, така че проблемът ще отпадне :)

 27. 27 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#19] от "kazushi":

  т.е. вие предлагате жените да не работят?, ако правилно съм разбрала невъобразимите нелепости които сте написали.
  и после що го обиждаш на глупост българския мъж.

 28. 28 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Е, да се надяваме, че в следващите 100 години либерастите ще си отидат най-накрая.
  Макар че, те са като комунистите.
  Идват и си отиват, идват и си отиват ....
  идват и си отиват ...

  Дори при животните има профилизация.
  Един гради гнездото, друг снася яйцата, после се редуват да ги мътят, после се редуват да ги хранят. И не мерят кой колко. Кой колкото може.
  Но тая "борба" за "равни заплати" ми изглежда по-скоро борба срещу семейството и за самотниците. Извратена работа.

 29. 29 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#13] от "kazushi":много сте обидчиви българските мъже. ами за обиждане сте. като излезе някаква статия по темата, всичките се изреждате да обяснвате как не било вярно, те тия дето взимат по малко пари всъщност не са квалифицирани и общо взето жените и без това трябва да раждат и все в тоя стил.имам един 'приятел', сред най-големите му проблеми е феминизма, и все ми обяснява, че тоя мигонисъм който така блажено царува в българия, всъщност е продукт на моето въобръжение. общо взето всичките сте такива. не знам що изобщо го погледнах форума днес.
  —цитат от коментар 25 на owen


  Доста трудно ми беше да прочета това мнение. Нарочно ли не ползваш главни букви?
  Очевидно феминизмът е гигантски проблем, който причинява куп други проблеми. Това е обективната истина. Като наричаш хората "глупави" това няма да промени фактите.

 30. 30 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#19] от "kazushi":т.е. вие предлагате жените да не работят?, ако правилно съм разбрала невъобразимите нелепости които сте написали. и после що го обиждаш на глупост българския мъж.
  —цитат от коментар 27 на owen


  Ако искат да работят, но да не се оплакват после, че нямат мъже. Въпрос на избор.

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#19] от "kazushi":т.е. вие предлагате жените да не работят?, ако правилно съм разбрала невъобразимите нелепости които сте написали. и после що го обиждаш на глупост българския мъж.
  —цитат от коментар 27 на owen


  Като начало предлагаме централната власт да не се бърка там къде не и е работа.

  Щото ще изплюка някоя директива за равни "възможности" и ще трябва да се въвеждат квоти, равно заплащане и пр. социалистически глупости.

 32. 32 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#27] от "owen":

  Като идея не е лошо.Много жени биха се възползвали от това.Хеле пък тези ,които ръбат по заведения, цехове,заводи,полета и всякакъв непривлекателен и нископлатен труд у нас и/или в чужбина. И биха раждали и по 3 деца,но има едно ако -ако бг мъжът е грък. И ако бг законите са гръцки. Сега има една група дами,които са толкова еманципирани ,но те са изключително по офиси,държавни служби ,разните му организации ,фондации и неща от този род,които и с бой няма да принудиш да родят и едно на някой,още по-малко да му сипват ракийки и да дробят салатки. Те са си себедостатъчни и живота им е толкова наситен-било откъм средства,било от към кариера,било откъм млада мъжка плът,било откъм развлечения,командировки и лайф,че и мъже им завиждат за хипермъжкарския живот.

 33. 33 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 596 Неутрално

  [quote#30:"kazushi"][/quote]

  Е няма проблем!
  И жени ще им дадем!
  За какво са им мъже!?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  [quote#30:"kazushi"]
  —цитат от коментар 33 на Тангра
  Е няма проблем!И жени ще им дадем!За какво са им мъже!?[/quote]

  Това казвам и аз, мъжете не са нужни на жените, жените също не са нужни на мъжете. Не знам кой си мисли, че едно общество може да функционира така дълго време. Явно жените.

 36. 36 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Тази тема според мен е силно преекспонирана. Иначе ДА - съдейки с каква скорост масово мъжете стават или са вече завършени путьовци до 100 години жената няма да има никаква нужда от тях. Ще си отглеждат децата сами.
  —цитат от коментар 34 на Rocketman


  Кои са тия мъже путьовци!?
  Ей ги мигрантето, какви мачовци и примитиви са! Мъж -мечта!

 37. 37 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Гледам, тая сутрин сте пуснали дежурната феминистка да превежда статии.

  Не разбрахте ли, че няма заговор срещу жените - просто жените работят по-малко и по-нископлатени работи, защото нямат интерес към по-високоплатените професии, свързани с точни науки и риск на работното място. Също така имат по-голям интерес към семейния живот и са по-малко агресивни от мъжете, вследствие на което не се договарят толкова успешно за по-високо заплащане.

  Иначе нали се сещате, че работодателите щяха да се избиват за жени, защото им плащат по-малко? Което е иронично, защото така щеше да се вдигне цената на труда им.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 38. 38 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Грешка, позитивният използван термин е "първичен", а не "примитив".

 39. 39 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Гледам, тая сутрин сте пуснали дежурната феминистка да превежда статии.Не разбрахте ли, че няма заговор срещу жените - просто жените работят по-малко и по-нископлатени работи, защото нямат интерес към по-високоплатените професии, свързани с точни науки и риск на работното място. Също така имат по-голям интерес към семейния живот и са по-малко агресивни от мъжете, вследствие на което не се договарят толкова успешно за по-високо заплащане.Иначе нали се сещате, че работодателите щяха да се избиват за жени, защото им плащат по-малко? Което е иронично, защото така щеше да се вдигне цената на труда им.
  —цитат от коментар 37 на Clint_Eastwood


  Принципно съм съгласен за всичко, но след като го прочетох, се сетих, че дори и "договарянето" е преекспонирано, защото влиза в противоречие с факта, че работодателите все пак предпочитат мъже, дори и да се пазарят за по-високо заплащане.
  Едно е единия служител да се връцне в 16ч, ааа, трябва да си взема детето от градина!
  Друго е другия служител да остане до 21ч да оправя някакъв проблем, появил се в 18ч. И който се е оказал супер спешен, и не можело утре да се оправя.

 40. 40 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#25] от "owen":

  Абе ти освен общи приказки някаква аргументация ще дадеш ли най-сетне? Пуснал си няколко мнения по темата и освен обиди и пренебрежение не казваш абсолщтно НИЩО. Иначе ние сме много зле и глупави, дето предоставяме и аргументи към мненията си. Но такива сте марксистите, залагате на емоцията, не на акъла.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  "Агенция "Мудис" повиши дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута до "Baa1" със стабилна перспектива."

  Айде бе Дневник една хубава новина за България, няма ли да я напишете най-накрая. :)

  Въпреки протестите, евро-нотите и др. приказки хората с парите ги разбират нещата. :)

 42. 42 Профил на pavlinkoto
  pavlinkoto
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Тотални глупости са това!

 43. 43 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2576 Весело

  Как отчитат заплатите - на мъже/жени или по категорията джендър.
  Ако е вторият критерий значи всеки сумира както му харесва.

  подпис
 44. 44 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#39] от "Тангра":

  Служител и работа.Хайде молим. Освен ,ако не си айти сектора,та стоенето да 21 ч. да води до някаква принадена стойност.

 45. 45 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#39] от "Тангра":

  Ами тогава да се заплаща допълнително на "връцналия" се служител. Детските да скочат двойно поне. Или оня дето си мисли, че е с панталоните да се "връцне" и да отиде да си прибере децата от градина/училище, да изпере и сготви в къщи. Да се занимава и с децата и да чака благоверната си със сервирана маса. И готов за ласки след цялата "центрофуга". 😅

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 46. 46 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тангра":

  Няма нужда от мигранти даже. Хиляди българки и забележи -от големите бг градове отдавна се изпожениха за араби -било то в ЕС отишли на гурбет,било по нета намерили се,било на почивки били,било къде било И повечето от тях са майки на поне 2 деца отдавна ,та и до днес. Оправданието - бг мъжете не стават за семейство.

 47. 47 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Що така не щете да схванете, че става дума за еднакво заплащане за една и съща свършена работа??

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 48. 48 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2952 Весело

  До коментар [#12] от "owen":

  "разсъжденията по темата на изостаналия български мъж са много забавни и показват само колко е глупав и неприятен"
  ==========
  Нали за това внасят мъже от Близкия изток.

  Еретик
 49. 49 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 810 Весело

  Я изключете приноса на Бил Гейтс, Илон Мъск и подобни при изчисляване на средната "мъжка" заплата и резултатът може да се окаже съвсем друг!

 50. 50 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2634 Весело

  До коментар [#48] от "Костадин Иванов":

  +++
  Страхотно попадение!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 51. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#3] от "Tru Soulja":

  Тая статистика на която се базират такива статии е доста подвеждаща. Щото логиката е: жените ОБОБЩЕНО трябва да получават същите заплати. Което обаче не взима предвид разликите в професиите, в трудовия стаж и квалификацията. Щото като усредниш заплатите на чистачките дето са 90% жени и мениджърите където са 40% жени наистина излиза че мъжете взимат повече СРЕДНО. Което не значи че всяка конкретна жена не взима равна заплата за равна работа. Друга разлика е времето за раждане и гледане на дете. Което време очевидно не може да се разпредели поравно между половете но пък влияе на средното ниво на заплатата. Отделно това е малко измислен проблем щото верно че жената влага време да роди и отгледа детето но това дете си има и баща, който в общия случай бачка здраво за да издържа семейството т.е ако усредни на семейство ще си излезе че жената "взима" еквивалентно. Има и много други детайли и ако се сметне коректно, даже излиза че жените взимат малко повече. Което си е съвсем естествено защото и биологическите ни роли са различни.

 52. 52 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Значи още 100 години феминизъм.
  Ма няма как, щото биологично ще отпаднат, като не се размножават.

 53. 53 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2104 Весело

  Защо не оставят на мира и жените и мъжете да се реализират според възможностите си, а трябва непременно да мерят заплатите по полов признак?
  В края на краищата различните индивиди влагат различен смисъл в понятието "житейска реализация". Едни искат по-спокоен живот и повече време за семейството, други са по-амбициозни, имат желание и възможности да постигнат повече и то не винаги водещият фактор са само парите, а обществено значение, престиж и желание за себедоказване.
  Моето мнение е, че е по-добре една жена да работи, защото в живота се случва всичко и на някакъв етап може да остане сама и без доходи.
  И макар, че ми остават няколко години до пенсия съм доволна от това, че имам добра кариера и добри доходи, които ми дават самочувствие от добре свършената работа.
  Също и не мога да си представя живота без семейството, децата и вниците...

 54. 54 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#47] от "Vivian Apostolov":

  Щото тогава няма да има тема за мрънкане. Има доста икономическа литература която изследва проблема в дълбочина, примерно добър текст е Economic Facts and Fallacies на Thomas Sowell където има цяла глава посветена на тоя мит.

 55. 55 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#32] от "log_on":

  това не е мъжкарски живот, това е норамлен живот и за мъжете, и за жените - да ходиш на работа, да имаш партнори, да се забавляваш. защо това е мъжкарски живот, каквото и да значи това.
  толкова ви е изкривено мисленето, че е непоправимо. освен това масово в българия има няаква хипер изкривена представа за гледането на деца, че веднъж като се родят, и животва на жената е прилючил, и трябва да ги дундрука до навършване на 40 г. особено мъжките отрочета. за какво има ясли градини и други такива? и толко ли не могат отрочетата - и мъжете да се научат да вървят след себе си вместо да бъдат обгрижвани като безпомощни писани яйца от някоя жена.
  единственяит изход е в терминал 2.

 56. 56 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1973 Весело

  Верно грантодателя е настъпил газта до дупка. То не са статии за "toxic masculinity", сега за абсолютно опроверганата, осмяна и дискредитирана концепция за "gender pay gap", която продължават да ни бутат в очите тумба крайнолеви болшевики уонаби тоталитарни диктатори по медии и университети.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 57. 57 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#7] от "DDR":

  Такива системи отдавна се ползват в чуждите фирми в България. Примерно рейнджовете на нивата са публични и всеки знае кое ниво в какъв обхват е. Отделно има и гъвкав елемент който зависи от личната производителност измерена частично обективно, частично по преценка на мениджъра. Има е елемент който зависи от печалбите на цялата фирма. И според мен лично има някакъв смисъл но няма драматични последици.

 58. 58 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 788 Весело

  До коментар [#55] от "owen":

  Що така с мотиката по главата ,бе,девойче ;) Казах,че много мъже завиждат на такива дами ,защото са реализирали според тях/мъжете/ Върховната кариера - пари,развлечение,никакви отговорности спрямо семейства,млада плът под ръка и разни движения в харесвани дестинации - било хотели,било държави,било институции и т,н.
  А естествено съм съгласен ,че за да им инфантилни /и неуспешни и безотговорни / бг мъже са виновни родителите,съответно майките им. Които ги обожествяват и им прислужват,обгрижват,та почти се женят за синовете си и съответно израстват мекотели и/или егоцентрици.

 59. 59 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Труда се заплашта за свършена работа независимо кои я е свършил.Разлика не требва да се прави мъж жена дете.

 60. 60 Профил на polivanov
  polivanov
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Поредната манипулативна пропаганда - кога ще се изравнят броят на жените и мъжете в разните професии като миньор; заварчик; автомонтьор; водопроводчик; багерист; сондьор и пр.? Само патриархата ли ги спира момичетата да се реализират там?
  —цитат от коментар 14 на Jazzdevil


  Както и и при моряците, и въобще транспортът и спедицията, и още... и още... Просто е - заплащането на наемния труд трябва да е справедливо, а не равно с оглед пола.

 61. 61 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#8] от "fpyyh":

  Мачо троловете се почустваха застрашени и скочиха на амбразурите, дерзайте другари, нали вие изкарвате парите вкъщи с постовете си
  —цитат от коментар 8 на fpyyh


  Разбира се, че всички са застрашени /не само мачо троловете, каквото и да значи това/ от подобни идотии. Жените също са застрашени! Марксистките идеи са опасни за всеки нормално мислещ човек.

 62. 62 Профил на Не на бездарната модерация
  Не на бездарната модерация
  Рейтинг: 77 Неутрално

  Работещата жена не е желана от никой мъж. Тя с какво допринася за домакинството, с абсолютно нищо.
  —цитат от коментар 6 на kazushi


  Нещата си идват на мястото. Винаги зад схващанията, които ти изповядваш и с които ни заливаш, се крият определен тип предразсъдъци като расизъм, сексизъм, хомофобия и т.н. С други думи, докато ти си мислиш, че служиш на правдата човешка, всичко всъщност се дължи на предразсъдъците ти.

 63. 63 Профил на Не на бездарната модерация
  Не на бездарната модерация
  Рейтинг: 77 Неутрално

  абсолютно опроверганата, осмяна и дискредитирана концепция за "gender pay gap".
  —цитат от коментар 56 на Тюфлекчия


  Забрави да споменеш, че е такава сред подивелите в последните години (откак има нет) пишман-консерватори, всъщност живи фашунгери.

 64. 64 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Редно е да се погледне на казуса в неговата цялостност.
  По темата могат да се зададат безброй много преки и непреки въпроси. Например,

  Преки:
  1. След колко години, броят на мъжете, получили назначение/повишение на дивана на шефа, ще се изравни с тоя на жените.
  2. След колко години, средното време на отпуската по майчинство, ще се изравни с това на отпуската по бащинство.
  3. След колко години, броят дни в които един мъж се обади сутринта по телефона, за да каже, че няма да може да отиде на работа, тъй като детето му е болно, ще се изравни с броя дни на една жена.
  4. След колко години, мъжете ще могат да ходят на работа по джапанки и къси гащи, както жените ходят с плажни роклички и сандали, за да не се налага да се охарчват за скъпи костюми и обувки.

  Непреки (един от хилядите):
  След колко години, жените ще престанат да ходят до тоалетната, когато трябва да се плаща сметката, ами ще вадят мобилно приложение и с широка усмивка ще настилат бутона върху опцията "разделяне на сметка".

 65. 65 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Стига с тоя социализъм бре! Заплатите са резултат от оценката на труда, а не желания на некой или друг търтей.
  Аман!
  И сега много жени получават по-големи заплати от много мъже.

 66. 66 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#60] от "polivanov":
  +++++++++++++

  Какво искат да ни кажат уважаемите профсъюзни лидери?
  Че на жена, която допринася по-малко за представянето на фирмата трябва да платя повече, само защото е жена?
  С други думи, да прецакам мъжа?
  Плащам, на кой колкото трябва. Без значение, дали е мъж или жена!
  Или трябва да се въведе обратна полова сегрегация?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 67. 67 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1973 Весело

  До коментар [#64] от "klecho":

  За въпрос №4 съм много любопитен и аз. Във всички фирми, в които съм работил, лятото жените ходят облечени като уличници, а мъжете с дълги панталони и затворени обувки, ако ще да е 40 градуса навън. Че девойките имат и безпределната наглост да искат да не се пуска климатика на по-малко от 25 градуса (демек - почти никак, щото ако навън е 35 така нищо не правиш), щото им било "студено". Само претенции, само мрънкане.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7836 Неутрално

  Не е ли само в някои отрасли?

 69. 69 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#64] от "klecho":

  1. въпросът за повишението на дивана е въпрос колкото за жените, толкова и за мъжете; какви са тези началници, които си позволяват подобно дивашко поведение. няма да се правя на наивна, но в съвременния свят това по скоро е митология, в коя фирма ще си позволят такова нещо. но предполагам, че върпсо и на среда.
  2. повече от чудесен въпрос. не съм сигурна, че нъжете ще се възползват обаче, дано да не съм права.
  3. свързна с втория. когато и мъжете започнат да гледат болни деца.
  4. къде работите? аз не познавам абсолютно никоя жена да ходи с джапанки. вярно е обаче че като цяло дрескода е понеформален за жените, аз лично съм ги жалила мъжете в големите жеги с вратовръзките. от дуга страна, като почнат да си бръснат краката:)

  лично аз нямам никакъв проблем с плащането на сметката.

 70. 70 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Заплатите в държавни и общински фирми отдавна са изравнени. А в частния сектор регулации не може да има. И не разбирам, защо трябва всеки ден да четем, как някоя феминистка е за пореден път станала с г*за нагоре и всички са и криви, че не и стига мукса да се пласира самостоятелно в пазарната икономика?!

 71. 71 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Пълни глупости по ред причини, повечето от които хората са ги споменали и няма нужда да повтарям.

 72. 72 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Егати глупостите! Заплатите в коя сфера на икономиката? Нужна квалификация, образование? Измества се фокуса от най-важното нещо и то специално за Европа, колко деца средно ражда европейската жена?
  —цитат от коментар 1 на nwj49315903


  Жените вече не раждат, било дискриминация и им пречи на кариерата. Да живеят ромите и мюсюлманите.

 73. 73 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2634 Любопитно

  До коментар [#57] от "m17":

  "рейнджовете" - извинявай, ама това какво е? Признавам си без бой, българския не ми е най-голямата сила.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 74. 74 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  ...сексизъм...
  —цитат от коментар 62 на Не на бездарната модерация


  А не е ли секцизъм, навсякъде да се пробутват жените, въпреки, че отдавна имат същите права и нищо не ги спира, да учат, развиват, работят, правят кариерта и т.н. ? Къде точно е проблема?! Заплатите в частния сектор са според умения и принос. Договарят се индивидуално. Не са ли сексизъм, безбройните организации за права на жените, а няма нито една за мъжете? Не е ли сексизъм, през ден да излизат статии колко им е кофти на жените? И мъжете имат проблеми, но не реват всекидневно по всички канали? Вече има специалностти, като история на жените и женска философия, че има професорки вече. Що за кретенизъм е женската история?! Историята на жените е отделно от тази на мъжете ли? Докога ще се занимавате само с простотии и ще смърдите по медиите на комплекси?

 75. 75 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1580 Разстроено

  До коментар [#72] от "Гражданин":

  Мечтата на българския мъж ли е това?! Жените да раждат и да стоят до печката 🤮 🤮 🤮

  Що не вземете и да направите едно сдружение с останалите 99% от коментиращите тук и да почнете да раждате? И моля не се оправдавайте, че не можело. Може да си осиновите (и ако искате станете самотни бащи, сигурно има доста привилегии). Така по мъжки ще решите проблема с раждаемостта на Европа

 76. 76 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#72] от "Гражданин":Мечтата на българския мъж ли е това?! Жените да раждат и да стоят до печката 🤮 🤮 🤮Що не вземете и да направите едно сдружение с останалите 99% от коментиращите тук и да почнете да раждате? И моля не се оправдавайте, че не можело. Може да си осиновите (и ако искате станете самотни бащи, сигурно има доста привилегии). Така по мъжки ще решите проблема с раждаемостта на Европа
  —цитат от коментар 75 на Zippie


  Каква мечта те гони бре, изчезваме като етнос. Виж статистиката. Ами мъжете явно не можем да раждаме, за осиновяване пак са само ромчета, та в общи линни се връщаме на "Да живеят ромите и мюсюлманите." ... квот' такова ...

 77. 77 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1580 Любопитно

  До коментар [#60] от "polivanov":

  Просто е - заплащането на наемния труд трябва да е справедливо, а не равно с оглед пола.
  —цитат от коментар 60 на polivanov

  Ами точно за това говорят тези статистики и статии - заплащането НЕ Е СПРАВЕДЛИВО. За едни и същи квалификации и труд много често жените получават по-малко. Ще останете изненадан ако се огледате наоколо. България също така е доста по-добре в това отношение в сравнение със Запада и може би затова проблемът не се вижда.

 78. 78 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#60] от "polivanov":
  —цитат от коментар 77 на Zippie


  Квалификация всеки може да придобие, каква работа върши е съвсем друга работа. Виж за жалби и оплаквания ако се плащаше, щяхте да взимате в пъти повече от мъжете.

 79. 79 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1973 Весело

  До коментар [#77] от "Zippie":

  Ами оглеждал съм се много и не съм видял някъде жена и мъж на една и съща длъжност, с едни и същи квалификации и дипломи, с един и същи трудов стаж, с еднакво добро/лошо представяне, да взимат различни пари. Виж като махнем тези "несериозни" параметри нещата се променят.

  Да не говорим, че съм видял и нещо друго, което никога, ама абсолютно никога не се коментира в подобни статии. Жените-ръководители почти винаги имат ужасно отношение към подчинените си жени. Там вече наистина съм виждал крещящ сексизъм. От явни предпочитания за повишение, до определени такива при назначаване на нови хора, разпределяне на бонуси до злобни забележки, постоянно следене и откровен тормоз. Истината е, че жените се мразят помежду си с някаква необяснима за мен страст и за да държат титлата "кралица-майка" в офиса са в състояние буквално да опропастят живота на посестримите си. И това ще става все по-широко срещано с тея квото за жени в ръководствата. Тогава ще видите вие кво е неравенство на половете, хахаха. Да не говорим, че на един мъж му е много по-лесно да си тури едно перде на очите и да си "заслужи" повишението на някой тийм-билдинг ако има жена-началник, отколкото това е на една жена (щото все сте с претенции, хахаха). Ама продължавайте да се борите - ние само ще се смеем.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 80. 80 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#78] от "Гражданин":

  Явно живеем в различни светове.
  Понеже не съм с различно от твоето мнение ли реши, че съм жена? 😄

  Иначе, почти навсякъде, където съм работил, жените получават по-малко. А много често вторите са с по-висока квалификация и производителност.

  „Жалбите и оплакванията“ са си някаква твоя измишльотина и няма да ги коментирам.

 81. 81 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1580 Любопитно

  До коментар [#79] от "Тюфлекчия":

  Виж като махнем тези "несериозни" параметри нещата се променят.
  —цитат от коментар 79 на Тюфлекчия

  Хайде да не ги махаме, че така съвсем ще се размие темата.

  Ами оглеждал съм се много и не съм видял някъде жена и мъж на една и съща длъжност, с едни и същи квалификации и дипломи, с един и същи трудов стаж, с еднакво добро/лошо представяне, да взимат различни пари.
  —цитат от коментар 79 на Тюфлекчия

  Странно! Аз съвсем други наблюдения имам, които, смея да твърдя, се базират на цифри и конкретни длъжности.

 82. 82 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Понеже не съм с различно от твоето мнение ли реши, че съм жена? 😄
  —цитат от коментар 80 на Zippie


  Ааааа ок, ще да си нЕкой як мъж значи... затова ли си деактивира акаунта, за да не се види по предишните ти коментари, че не си "работил" а си "работилА" ?? Ей само глупости са ви в главата!

 83. 83 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#82] от "Гражданин":

  Ааааа ок, не знаех, че съдържанието на коментарите ми зависи от това, дали съм як или кльощав мъж, еле пък, ако съм жена – мани, мани ...

  😆 😆 😆

  П.П. Наистина ли ме питаш, защо си деактивирах акаунта или това за теб е „очеваден“ и „железен“ признак за пола на пишещия!? 🙃

 84. 84 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#82] от "Гражданин":Ааааа ок, не знаех, че съдържанието на коментарите ми зависи от това, дали съм як или кльощав мъж, еле пък, ако съм жена – мани, мани ...😆 😆 😆П.П. Наистина ли ме питаш, защо си деактивирах акаунта или това за теб е „очеваден“ и „железен“ признак за пола на пишещия!? 🙃
  —цитат от коментар 83 на Zippie


  Абе дали си мъжко и дали си деактивирано ми е се тая, във всеки случай пишеш като жена :-) или да си някой/я размилил/а за пола, няма лошо, важното е да сме щастливи :-)

 85. 85 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1973 Весело

  До коментар [#81] от "Zippie":

  Ами да де, аз това казвам. На база наблюдения на конкретни длъжности и цифри и хора, знам че няма и няма как да има неравенство в заплащането по полов признак. Никъде в правилата и процедурите на никоя фирма не пиша "Тука за тая длъжност наемаме само мъже, щото е лежаческа, пък за много пари." нито "За тая позиция, ако е жена - 2000 лева, ако е мъж - 2500 лева.". Навсякъде пише само базова заплата и добавки за определени неща. Плюс при годишното оценяване - на база оценка и представяне на фирмата като резултати се взима съответен бонус и увеличение. А това че често тия оценки или стартовата заплата не се правят обективно, че има непотизъм и лични симпатии - първо е вярно и второ от него мъжете патят не по-малко. И аз съм си патил. Това не е до пола. И не мога да разбера защо жените все се съреновават с най-високоплатените мъже и не виждат, че във всяка фирма е пълно и с много нископлатени такива? Щото май жените имат един мироглед, койтои разглежда бедните и нереализирани мъже като не-човеци и тях въобще не ги забелязват че съществуват. Ако ние се държахме така с тях си представям какъв рев щеше да е (то и сега е рев ако си позволиш да кажеш, че някоя не е привлекателна, нищо че те помежду си използват много по-циничен език).

  И вярно - що си деактивира профила? Не издържа ганювския патриархат ли?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 86. 86 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Не издържа ганювския патриархат ли?
  —цитат от коментар 85 на Тюфлекчия


  Какъв патриархат?! Повечето коментари с в посока равенство. Никой не държи на жена да се плаща по-малко, просто през ден някоя феминиска вие като улично куче по медиите, се нещо им пречи да се развиват. Развивайте се бре, някой да ви е вързал?! И ако щете раждайте и без това сме в повече на планетата.

 87. 87 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Абе не ги виждам често жените във въгледобива например... Ай сиктир.

 88. 88 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 801 Весело

  Докато не спрат да раждат
  —цитат от коментар 11 на velvoofell


  След 100 години мъжете ще могат да раждат, тогава ще има мир в близкия изток.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 89. 89 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1580 Любопитно

  До коментар [#85] от "Тюфлекчия":

  Е, ясно, че то никъде не пише „за тая длъжност, щото е за теб – по-малко“. Ама то от вратата, нормално е всеки работодател да се опитва да даде възможно най-малко. По-интересно е какво става с бонусите и индексирането през следващата година.

  Пак да кажа, този проблем е сравнително малък в България (благодарение на соца). Западняците си го имат доста по-сериозно. Също така не е само заплатата има и сексизъм във фирмената култура.

  Пример: аз лично съм получавал „напътствия“ от (западните) шефове да не назначавам повече жени в отдела. Ако приемеш, че това ми твърдение е вярно, как би го класифицирал?

 90. 90 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#85] от "Тюфлекчия":

  Не издържа ганювския патриархат ли?
  —цитат от коментар 85 на Тюфлекчия

  Нещо такова, да. 🙃
  Ама пуста корона – време бол, взех, че се регистрирах пак ...

 91. 91 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 801 Весело

  До коментар [#47] от "Vivian Apostolov":

  Що така не щете да схванете, че става дума за еднакво заплащане за една и съща свършена работа??
  —цитат от коментар 47 на Vivian Apostolov


  щото ако ставаше въпрос за това, всички фирми щяха да наемат само жени и да пестят пари, като за същата работа щяха да им плащат по-ниски заплати. Ама не става.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 92. 92 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#87] от "kcq33617839":

  Абе не ги виждам често жените във въгледобива например... Ай сиктир.
  —цитат от коментар 87 на kcq33617839

  Скучно ти е сам в мината ли? Май не си забелязал, че въгледобива го закриват яко ...
  Но като излезеш от шахтата, може да хвърлиш едно око на бранша транспорт и спедиция (за който бранш и един друг съфорумец пита).

  Примерно: https://www.kabeleins.de/tv/trucker-babes


  До коментар [#60] от "polivanov":

 93. 93 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1973 Весело

  До коментар [#89] от "Zippie":

  Това за "напътствията" малко невероятно ми се струва, щото в (западната, американска) фирмата в която аз работя ако някой шеф каже нещо такова, рискува да бъде зловещо ескалиран до HR-a и дори да се спаси от директно уволнение, ще му турят кариерата на трупчета за форева и ще го следят под лупа занапред. Не твърдя, че няма други фирми, с друга култура. При всички случаи подобни напътствия са не щото мразят жените, ами заради дългото майчинство и болнични за децата в България и си е плод на типично сметкаджийство, а не на сексизъм, защото така мислят и жените меринджейки. Пак казвам - може ти да работиш в някакво гнездо на сексизма и женомразието - аз говоря от опит при нормални западни работодатели. Даже при повечето има специални мрежи изградени за защита и промотиране на жените, също както за всякакви малцинства (въпреки че жените не са малцинство). Както се сещаш, когато си бял, хетеросексуален мъж понякога е малко дразнещо, че по дифолт те считат за потисник и алфа хищник, от когото всички други трябва да бъдат защитени, докато за теб на никого не му пука, хахаха.
  Пак ти казвам - според мен впечатленията ти идват от склоността на жените да се сравняват с най-успелите мъже и да мрънкат що не са като тях, без да са им равни в нищо, а не от някакъв организиран сексизъм. Лично съм чувал разни миленялки с по 3-4 години трудов стаж, дето още не знаят с какво искат да се занимават, камо ли да са добри и да имат кариера в него, да се сравняват с хора на моето ниво и да недоволстват що сме на по-високо ниво и взимаме повече от тях, като видиш ли и те идва ли на работа и работели там нещо си...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 94. 94 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#89] от "Zippie":

  Пример:
  На Запад отдавна е въведен терминът "полов баланс" в колектива.
  На практика, понеже го дават прогресивни, това не означава точно 50:50, защото трябва да се даде едно рамо на дамите, но индикаторът си съществува и съставлява част от годишната оценка на изпълнението на зададените критерии.
  Ясно е, че при всяка стойност на индикатора надвишаваща 70:30 (нетно от транс-жени 😀) на шефчето му се трие сол на главата от висшия мениджмънт.

  Въобще, почнем ли да се назначаваме на базата на първични полови белези (освен ако не сме в порно индустрията), в крайна сметка страдат всички.

 95. 95 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#92] от "Zippie":

  Ъхъ. Толкова много тираджийки, че се възприемат като сензация и им отделят телевизионно време.

 96. 96 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1580 Любопитно

  До коментар [#93] от "Тюфлекчия":

  От австрийски и немски фирми са ми впечатленията. С американски съм нямал вземане даване из отвътре (т.е. по темата). Австрийците са яко сексисти, от това което съм видял, ама в България, поради липса на кадри, искат не искат – назначават и жени. И да, ако могат да минат метър, жена би получавала по-малко в сравнение с мъж, за същата длъжност и работа.

 97. 97 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 801 Весело

  До коментар [#55] от "owen":

  Това с обгрижваните деца е САМО от майките. Досега не съм видял баща да глези сина си и да върви след него. Но майки съм видял предостатъчно. И понеже познавам някои от тях, с абсолютна сигурност не го правят щото мъжете или бащите им ги карат. Даже бая скандали има, че не оставят децата сами да се оправят. Мъжете дето ги дундуркат до 30 или повече години си е изцяло по вина на майките. Те командват парада.

  Ясли и градини не могат да заменят майчините грижи, редица изследвания доказват непоправимите щети върху психиката на деца лишени от майчини грижи, в яслата и градината е същото като във фермата, като отбият телето от кравата, за да може да я доят. Има жени които разбират стойността на това да възпитават сами децата си и да оставят бащите да работят за да осигурят на семейството необходимите пари и дом, поне в първите години, щото пък без бащи стават нещата като в америка. Ама не са много де, феминизма толкова е промил мозъците на всички жени, че сами се натискат да ги доят, щото било голямата свобода да си ходиш сама до гърция или испания, и да си изплащаш новата кола на лизинг, и да родиш дете от донор.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 98. 98 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#79] от "Тюфлекчия":
  това са пълни глупости - работила съм и с мъже и с жени. не съм имала никога никакви проблеми с жените, когато са ми били началнички. но с мъжете понякога да. неприянти проблеми. но ваште чугунени глави няма как да го разберат това.

 99. 99 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#94] от "klecho":

  На Запад отдавна е въведен терминът "полов баланс" в колектива.
  —цитат от коментар 94 на klecho
  Това, защото при тях положението по темата е доста по-зле и си имат история. Т.е. напъват се да ни стигнат в това отношение и имат да копат още.

  Въобще, почнем ли да се назначаваме на базата на първични полови белези (освен ако не сме в порно индустрията), в крайна сметка страдат всички.
  —цитат от коментар 94 на klecho
  Ами знам ли, аз лично съм на далавера от подобни квоти. Ако нямаше фикс бройки за момчета и момичета, най-вероятно нямаше да се класирам за това, което исках да уча, нито в техникума нито в университета. 🙂

 100. 100 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Жените да оставят мъжете на мира и да се отдадат на това което най им прилага по природа.(труд който не ги уврежда и не им пречи да бъдат домакини и най вече жени.(като модата,изкуството и по съвременните професии в търговията)Жени и да се мъчите,а и каквото и да го правите мъжа,той няма да започне да ражда.Такава е анатомията му.Колкото до заплатите би следвало за равен труд да има равно заплащане.А според квалификацията и уменията и по високо от това на противоположния пол.Всъщност и между жените има разлика в заплащането в зависимост от квалификацията и уменията.Но по важно е колко е общия семеен доход а не кой колко получава в семейството. А най добре ще е да се насърчава семейния бизнес,но да има и ясни правила за регулирането на отношенията между половете в него.Обществата с традиции са по устойчиви на временни икономически сътресения и по задружни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK