Биологична зависимост: защо младите не спазват ограниченията в пандемията

Биологична зависимост: защо младите не спазват ограниченията в пандемията

© Associated PressСлучаите на COVID-19 сред възрастовата група от 18 до 29 години се увеличават, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Те представляват 23.8% от всички случаи в САЩ до 6 октомври. Делът на групата нараства всеки месец от април насам и сега е най-големият след тези на възраст 50-64 години (20.6%)


В резултат на това тийнейджърите и младите възрастни често са описвани като безотговорни заради общуването си в големи групи. Но според учени импулсът сред подрастващите и младите възрастни да се откъснат от семейството и да взаимодействат повече с връстниците е част от нормалното развитие. Общуването и търсенето на нови преживявания е начинът, по който те изграждат своята идентичност.


"Става дума за изследване на т.нар. невробиологична команда (neurobiological mandate)", казва Джудит Г. Едерсхайм, основател на Центъра по право и поведенчески науки в Масачузетс и асистент по психиатрия в Медицинския департамент на Харвард, пред "Уолстрийт джърнъл". Тя обяснява, че рисковото поведение, което съответно възниква, е необходима част от израстването. "В повечето случаи те не се стремят да правят рискови неща. Просто те са програмирани да ги правят."
След като четири месеца не се е виждала с приятеля си и не е посещавала социални събития, 21-годишната Моника Сагър от Потстаун, Пенсилвания, усеща как идеите ѝ за безопасност по време на пандемията започват да се променят. Сега тя смята да наеме апартамент с няколко свои приятели за последната си година в университета "Кларк".


Сагър знае, че социалното дистанциране е ключово за предотвратяването на разпространението на коронавируса. И говори със съквартирантите си за това как могат да се забавляват отговорно. Но не може да пренебрегне острата си нуждат да бъде заобиколена с приятели.


"Не се сдържам на едно място. Наистина искам да виждам хора", разказва тя пред "Уолстрийт джърнъл".


Биологична зависимост: защо младите не спазват ограниченията в пандемията


Изследванията показват, че подрастващите, слабо дефинирани като тези в периода на развитие, вариращи от 14 до 26 години, са биологично насочени към търсене на нови изживявания. Когато децата се раждат, мозъкът им не е напълно оформен. Мозъкът създава голямо количество синапси, или невронни връзки между клетките. По време на юношеството тези синапси намаляват - мозъкът премахва връзките, които не са важни. Един от начините мозъкът да определи какво е важно и какво не е е чрез реалния опит и колко често се използват дадени синапси, поради което независимостта в тази възраст е от решаващо значение за развитието.


В същото време нивата на допамин достигат абсолютен връх при юношите. Допаминът подкрепя мотивацията и обучението, основано на възнаграждения, което ги кара да предпочитат незабавното удовлетворение пред бъдещи успехи, което може да доведе до рискови решения. Мотивацията се влияе от "награди" като новости, вълнения и присъствие на връстници. В резултат, нещо, което "натиска множество бутони за награди, може да бъде особено примамливо - като възможността да присъствате на парти, което ще бъде разгледано от приятели в социалните медии", казва Едерсхайм.


Младите хора жадуват за социално взаимодействие, както гладуващият жадува за храна. Социалните награди са силен мотиватор.


Ливия Томова,

психолог в Масачузетския технологичен институт


Проучванията показват, че юношеството е период в живота на младите хора, когато тяхната социална среда и взаимодействия с връстници са важни за развитието на мозъка, психичното здраве и развитието на чувството за себе си. Липсата на контакт с връстници може да прекъсне това и може да има дългосрочни вредни ефекти, казва Томова.


Пандемията изостря тези биологични желания, казва Хана Шактър, професор по психология в университета "Уейн" в Детройт. Юношите обикновено запълват своите нужди от връзки с връстници по време на училище. Училищата също така осигуряват поведенчески насоки и място за обсъждане на емоционален стрес. Със затварянето на училищата "изведнъж те трябва да намерят други начини да задоволят нуждите си", казва тя.


Много тийнейджъри и млади възрастни споделят, че макар да са наясно с опасностите, изпитват голяма "емоционална нужда" да са сред приятели и връстници. Въпреки това, мнозина от тях не одобряват големите събирания на хора.


Биологична зависимост: защо младите не спазват ограниченията в пандемията


25-годишният Рубен Валера, студент по медицина в университета "Тъфтс", не се е изкушавал да прекъсне социалното дистанциране заради цялата информация, която чете за COVID-19. Пред "Уолстрийт джърнъл" той разказва, че е забелязал промяна в поведението на група тийнейджъри, които се събират в парка срещу апартамента му в Кеймбридж, Масачузетс. В средата на юни те спират да носят маски и започват да седят много по-близо един до друг. Това не противоречи на разпоредбите, но за Валера това е опасно.


Според него други млади хора биха могли да се държат повече като него, ако имат по-добри насоки и информация. Въпреки че е съгласен, че има биологичен стремеж към социализация при хората на неговата възраст, той казва: "Не бих могъл да го видя като валиден аргумент да не се спазват ограниченията."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3771 Весело

  Крайно време е да обявят психиятрията за псевдонаука и да се каже че царят е гол!

  klimentm
 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Вирусът просто изкара на яве разликите между хората в сферата на отговорността. Разлики винаги е имало, и винаги ще има. Сега просто се виждат много по лесно, много по отчетливо.

 3. 3 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Няма точна разлика между превенция срещу Ковид, побъркване на хората и тормоз. В известна степен е нарушен нормалния ритъм на живот на хората. А сега дори излиза, че преди ковида не са се правили достатъчно дезинфекции на обществените места и сега заради ковида се правят по-редовно.

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3181 Весело

  Щот са слушали умни чичковци като Мангъра ...

 5. 5 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 751 Любопитно

  Зовът за размножаване е по-силен от чувството за самосъхранение, нагон срещу разум.

 6. 6 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Айде стига с ко вид измамата...

 7. 7 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Да, има изключителна опасност от коронавирусната пандемия. Тя е в психическото здраве на вярващите в смъртната опасност от нея. Тези индивиди със силно лабилна психика, склонни към страхови нервози, тревожност и сходни депресивни състояние, следва да бъдат насочени към психическа помощ. Така по-скоро ще се осъзнаят и ще спрат да натрапват своите страхове и фобии на трезво осмислящото население.

 8. 8 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Според мен - четейки тази статийка - учените са на прага да направят и друго епохално откритие: че на младите им се ебе, та две не виждат!

 9. 9 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  На млади години хората се чувстват безсмърни и са склонни да правят рисковани неща. В случая с пандемията плащат бабите и дядовците им, защото за 70-80 годишните смъртността сред заразените е 10%, а за 80+ е 25%. В други случай, например при шофиране, го отнасят самите младежи и тези от насрещната кола.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 10. 10 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 338 Весело

  Ами да, човекът е социално животно и липсата на социални контакти за продължителен период от време също носи вреди.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Ами да, човекът е социално животно и липсата на социални контакти за продължителен период от време също носи вреди.
  —цитат от коментар 10 на shymi


  Големи и понякога необратими! - Да допълня.

 13. 13 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Няма нужда от цяла статия, за да се обяснява елементарна физиология. Да не говорим, че и самата болест е диференцирана -млади/стари. И Ковид ще се преживее като социализма, но и той ще промени коренно света.

 14. 14 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Щото такова нещо няма "Пандемия". Ама по възръстните са егоисти и искат Заблудата да продължи щото са Страхливци. А бабите и дядовците едно време ако бяха като тях отдавна щяхме да сме роби. Оставете младите да Живеят а Вие си ревете щото Никой няма да Ви Спаси от Невежеството Ви.

 15. 15 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Интересното обаче е, че младите не спазват, обаче и не умират - данни от американските университети. А короната си ходи, където си ходи. В момента е болнична инфекция и то се вижда - медицински лица я разнасят и хоп! в социалните институции.

 16. 16 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 89 Неутрално

  Хем носете маски,хем да създаваме колективен имунитет,е как става това?А и дишайки през тези маски,не намалява ли притока на кислород към мозъка ни?След време всички ще се превърнем в дебили.Да се пазят възрастните и болните,а ние младите да го създаваме тоя имунитет,щото свестна ваксина я има я няма.

 17. 17 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 862 Неутрално

  А мозъците за какво са?

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 18. 18 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 109 Неутрално

  Т. Нар. МЕРКИ за социална дистанция и носене на маски от здрави хора, защото може би може да са заразни са безумието на века. Те са античовешки и катастрофални за човешките отношения. Добре, че животът е по-силен и младите го доказват. А който иска, да се крие под леглото с две маски една върху друга. Аз не искам.

 19. 19 Профил на hmi2664O461
  hmi2664O461
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Пълни глупости. То и мъжете са програмирани да ебат наред, дори бидейки семейни, но не виждам либерастката преса да обяснява и оправдава подобно поведение. Расизмът също е програмиран инстинкт, доминацията над жените и пр. Къде са либерастките учени да ги оправдаят?
  Вътрешните пориви са едно на ръка, но когато си в извънредно положение и пандемия ще си възпираш пъпчивите хормонални изблици и сърбежи.

 20. 20 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2263 Весело

  Крайно време е да обявят психиятрията за псевдонаука и да се каже че царят е гол!
  —цитат от коментар 1 на klimentm


  Май не си в състояние да направиш разлика между психология и психиатрия?
  Очаквано, като за експерт от твоята класа!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 21. 21 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 700 Неутрално

  "В повечето случаи те не се стремят да правят рискови неща. Просто те са програмирани да ги правят."

  За тях така или иначе риска от вируса е нищожен. От починалите от КОВИД в САЩ тези на възраст между 15 и 24 години са 0,2% от всички случаи (при положение, че са 13% от населението). Ако риска за средния човек е 1% да почине при заразяване, при тях е по-скоро 0,01% - 1/10000.

  https://www.cdc.gov/nchs/nvss/vsrr/covid_weekly/index.htm

 22. 22 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5182 Неутрално

  Т. Нар. МЕРКИ за социална дистанция и носене на маски от здрави хора, защото може би може да са заразни са безумието на века. Те са античовешки и катастрофални за човешките отношения. Добре, че животът е по-силен и младите го доказват. А който иска, да се крие под леглото с две маски една върху друга. Аз не искам.
  —цитат от коментар 18 на Diana Stamenova


  75% от носителите на вируса нямат никакви симптоми и "оздравяват" без дори да се усетят, че са го имали!

  Политиците ги обявяват за болни и затова ни тормозят с маски и други ограничения!

 23. 23 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5182 Неутрално
  —цитат от коментар 21 на Ехото на Гласът


  Средната въраст на починалите с Ковид 10 (така съобщават в Германия, а не починали от Ковид 19) е 80 години. Кметът на Тюбинген каза, че не си струва да се съсипва икономиката за да могат някои дъртаци да живеят 4 месеца повече!

  И е прав!

 24. 24 Профил на krasenoFski
  krasenoFski
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Младите не спазват ограниченията в пандемията просто защото са млади и животът в очите им е с тях, а не срещу тях!

 25. 25 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Радев и другите подчинени на Кремъл тролове ни разправят, ч вирус няма и да не се пазим. Но тогава защо началника им вова путин се крие в луксозната си вила за милиони в гората и не си подава носа дори за интервюта. Виждате ли колко лицемерни са пропагандата и руската хибридна война срещу България ??

  НАивните глупаци и плоскоземци които верват на руската пропаганда да не се пазят и да мрат. Ама вова за всеки случай скрит в бункера.

 26. 26 Профил на pavlinkoto
  pavlinkoto
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Не знам каква зависимост имат младите, но девойките от снимката по-горе определено ми се струва, че клонят към пороци!

 27. 27 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 666 Неутрално

  По-добрата хигиена на хората и тази на публичните места като цяло бих казал е сред положителните ефекти на ситуацията. Също така се замислям дали обществото гледа в правилната посока? Да, пратихме роботчета с дистанционно да взимат проби от чужди планети, но като се появи нова болест заравяме глави като щтраусите в пясъка, лъвът изчезва и като усетим, че почваме да се задушаваме надничаме за малко въздух и хоп изненада. Отново има гладни лъвове в саваната. Вече близо година ни обясняват, че не могат да намерят лекарсрва. Ами ако беше нещо по-заразно и смъртността беше 50%. Милиарди хора ли щяха да измрат понеже вирусите били мутирали често?

 28. 28 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 184 Весело

  Защото на тази възраст всеки мисли, че е безсмъртен.

  Или кандидат за награда Дарвин :)

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 29. 29 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6009 Неутрално

  Младите обичат да се трупат на купчинки, да се побутват, да се докосват, затова няма шанс да ги изолираме, както ни се иска.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 30. 30 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Вирусът просто изкара на яве разликите между хората в сферата на отговорността. Разлики винаги е имало, и винаги ще има. Сега просто се виждат много по лесно, много по отчетливо.
  —цитат от коментар 2 на Таралеж


  Отговорността е не да не се виждаш с никого, а да не се виждаш с баба си и дядо си.

 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3771 Весело

  До коментар [#20] от "Манчо":

  Не, нивга не съм казвал че съм експерт в която и да е сфера
  Ти като ненадминат такъв може да ми обясниш разликата?!

  klimentm
 32. 32 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1024 Любопитно

  Тази биологична зависимост лесно може,да бъде излекувана със сериозни глоби,арести и най-вече с принудителен тежък физически труд,от който младежите и девойки,които престъпно нарушавт ограниченията и сеят зараза, ще се излекуват от зависимоста си,ще заякнат не само душевно но и физически и ще научат занаят,който ще могат ,да упражняват и след когато някога пандемията отмине.

 33. 33 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#20] от "Манчо":Не, нивга не съм казвал че съм експерт в която и да е сфера Ти като ненадминат такъв може да ми обясниш разликата?!
  —цитат от коментар 31 на klimentm


  Мога!
  Огледай се в близкото си обкръжение. Това е психиЯтрията.
  Прочети някоя книга за нормални хора. Там ще видиш какво е психология.
  И не се притеснявай да кажеш на лекуващия те лекар, че "психиятрията" е лъженаука! Психиатрите са свикнали с факта, че всеки пациент от твоя тип е убеден как не той е лекуваният, а сам лекува лекуващите го. Особености на средата, нищо не може да се направи.....

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 34. 34 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 382 Любопитно

  Щот са слушали умни чичковци като Мангъра ...
  —цитат от коментар 4 на SS


  Не само... "Над шест хиляди учени и лекари подписаха петиция срещу мерките на карантина на коронавируса, призовавайки тези, които не са в рисковата категория, да могат да продължат живота си нормално и че правилата на карантината както в САЩ, така и във Великобритания причиняват „непоправими щета'. https://t.ly/fS6j

 35. 35 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 382 Весело

  Зовът за размножаване е по-силен от чувството за самосъхранение, нагон срещу разум.
  —цитат от коментар 5 на nwj49315903


  Има роман на Джак Лондон: "Дивото зове"...

 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3965 Весело

  Защото са млади и безотговорни... да са щастливи всички!!

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dariya Koleva":

  Дария, аз съм на 73. Пенсионер съм, но се занимавам активно с пчеларство. Все пак давам на обществото нещичко. Жена ми е на 69, лекар е, с докторат бърху клетъчни култури. Все още работи на пълен работен ден. Ти просто с лека ръка ни издаваш смъртна присъда?
  Не те виня за това. И аз бях млад и помня все още всичко. Разбирам поривът ти за свобода. Разбирам и естествената еволюция. Ако един човек е постоянно изложен на вирусът, ще си създаде имунитет. Особено ако не се разболява сериозно. И без компликации след това. Така една жена би предала и на бъдещите си деца чрез кръвната връзка имунитета си. Нещо съвсем нормално. Но при около две седмици инкубационен период и заболяване, младия човек трябва да се изолира за това време. При социалните контакти, дори да има само един партньор, това надали е възможно. Което го прави константен преносител на вируса. Досега научно е ясно само едно нещо - вирусът се пренася капково разпираторно. Маската и дистанцирането са единственият начин един вирусоносител да ограничи разпостранението му! До момента в който ще има читава ваксина. А този момент е година, година и половина в бъдещето.
  Всички сме в една лодка, не би било разумно да пробиваш дупка под моята седалка само и само да се отървеш от мене...

 38. 38 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1835 Весело

  До коментар [#8] от "Митко Палаузофф":

  1,3, 1,3, 1,3 1,3

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 39. 39 Профил на Feniks_na_gril
  Feniks_na_gril
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Така една жена би предала и на бъдещите си деца чрез кръвната връзка имунитета си.
  —цитат от коментар 37 на charlesdegaulle

  Имунитетът не се предава генетично. Питай жена си за това. Ако се предаваше генетично, нямаше да има нужда децата на имунизирани родители също да се имунизират.

  А Дария Колева се изразява прекалено грубо, обаче донейде е права. Да не говорим, че, чисто статистически погледнато, основната причина за смърт, причинена от коронката, е тотално разсипаното ни здравеопазване в цялост. Остави възрастта, виж останалите фактори. Повече от половината от жертвите на коронката в България са със сърдечни проблеми, огромна част са с белодробни проблеми и/или диабет. Жертвите без сериозни придружаващи заболявания са статистическо изключение дори сред възрастните хора, а сред младите (под петдесетгодишни, демек) на практика няма такива.

  За себе си - аз самият съм на деветдесет процента сигурен, че от болестта щях да пострадам по-малко, отколкото пострадах от мерките *в Канада* против разпространението на вируса. Защото трябваше да работя по проекти за хиляди левове оттам, които бяха спрени.

 40. 40 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  До коментар [#25] от "rdb41527334":

  За да има причина малоумници като теб да вкарат раша и путята и под тази статия.

 41. 41 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Може и да има някаква основателна причина за неспазване на правилата - като това, че така изграждат някакъв имунитет и се каляват.

 42. 42 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#39] от "Feniks_na_gril":

  Като казвам имунитет, разбирам антитела. Които са просто специфичен белтък. И не става дума за генетика, а за обикновена механика... Опитът от грипа доказа, че когато имаш антитела за определен щам, много по-лесно организма генерира такива за всеки нов.
  Може би просто се изразих неправилно, извинявай.

 43. 43 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#39] от "Feniks_na_gril":

  Като казвам имунитет, разбирам антитела. Които са просто специфичен белтък. И не става дума за генетика, а за обикновена механика... Опитът от грипа доказа, че когато имаш антитела за определен щам, много по-лесно организма генерира такива за всеки нов.
  Може би просто се изразих неправилно, извинявай.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK