Световната банка за България: Неравенство в образованието и очакване за още социално напрежение

Световната банка за България: Неравенство в образованието и очакване за още социално напрежение

© Георги КожухаровБългария трябва спешно да реши въпроси като неравенството в образованието и да укрепи здравната си система, чиито недостатъци са изложени на показ от коронавирусната пандемия.


Освен това страната, която е само след Италия по брой дни, в които училищата са останали затворени, може да загуби значително време в образователната си система при влошаване на епидемиологичната обстановка.


Това сочат данните от изследването на човешкия капитал в 50 държави, осъществено от Световната банка.
Данните за образованието показват, че нагодените към образователните резултати години на обучение, или LAYS (броят години, които ученикът се очаква да прекара в училище, умножени по данните от хармонизирани образователни резултати, които Световната банка измерва по света), в България са 8.7, предпоследен резултат, само преди този на Румъния (8.4). За сравнение - в региона, определен от Световната банка, в Естония броят е 11.7, в Полша и Словения - 11.4, в Хърватия - 10.4.


В зависимост как ще се развие здравната ситуация са предложени оптимистичен, умерен и песимистичен сценарий за LAYS. Оптимистичният свива LAYS с 0.3 години, умереният - с 0.6, песимистичният - с една. Това не са значителни отклонения от общата тенденция в Европа.


Световната банка за България: Неравенство в образованието и очакване за още социално напрежение


Освен макроикономическата среда в доклада за Европа и Централна Азия са отчетени и фактори като смъртност сред пациенти с COVID-19 (в региона "Централна Европа и балтийски страни", разглеждан от Световната банка, тази на България е втората най-висока към 10 септември - 101 на милион, след румънската от 208.9).


"Пандемията пряко удари човешкия капитал в Европа и Централна Азия, като се отрази неблагоприятно и на образованието, и на здравеопазването. Затварянето на училища може да доведе до загуби в образованието, равни на една трета, или цяла учебна година, и вероятно ще изостри неравенствата, като засегне непропорционално ученици в неравностойно положение", продължава Световната банка.


Пропастта може да се задълбочи


Друго наблюдение върху образователната система е, че след Италия България е страната в ЕС с най-много дни, в които училищата са останали затворени - 118 (при 124 в Италия). От петдесетте държави само две - Азербайджан и Грузия - са с повече от тях, над 120 дни с неработещи училища.


Сравнително нисък на фона на Естония, Латвия, Полша, Словения и Чехия е и делът на хората на възраст между 30 и 34 г., преминали образователен етап след средния, сочат данните от доклада.


Заедно с Беларус, Хърватия, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна България е сред държавите в Централна и Източна Европа, които трябва да се справят с разликите в социалните възможности в образователната сфера. Повечето деца в тези и други разглеждани страни ходят на училище, но сред тях поставените в неравностойно положение получават по-лошо образование. Качеството на базовото образование трябва да е приоритет, "особено в контекст, в който дистанционното обучение ще има превес, тъй като има потенциал да запълни пропастта между деца, които са в неравностойно положение, и такива, които не са".


Световната банка за България: Неравенство в образованието и очакване за още социално напрежение


Оценка и рискове за България


Световната банка отбелязва, че отрицателното въздействие на COVID-19 върху България засега е по-слабо от очакваното независимо от срива в индустриалното производство, строителството и търговията на дребно, както и резкия спад в туризма. Засега няма сериозни поражения на пазара на труда - ръстът на безработицата например е с 1.7 пункта (до 5.9%) за второто тримесечие, отчасти заради по-малкия от очаквания спад на БВП и заради мярката "60/40". Отбелязва се "силната фискална позиция" на страната при влизане в кризата - нисък дълг от 20% от БВП, бюджетен излишък и фискален резерв от 9% от БВП. Описва се профилът на хората, заявили, че доходите им са намалели по време на пандемията - "по-вероятно да са от домакинства със средни доходи, с по-високо образование, мъже и между 35 и 50 години".


Независимо от това над една трета от домакинствата казват и че "е по-трудно да свързват двата края", отколкото беше преди пандемията. По-вероятно е домакинства с повече жени или с повече членове с по-ниско образование да са в тази категория.


Отбелязва се обаче, че запазеният фискален излишък до август 2020 г., достигащ 1.3% от очакванията на правителството за БВП за годината и породен от консервативно планиране на приходите и бавно прилагане на фискални мерки в отговор на кризата, "може да навреди на възстановяването на икономиката".


Очаква се също така бедността, чийто праг е 5.5 долара на ден, да се увеличи в интервала от 2019 и 2020 г. след години, в които бавно, но устойчиво намаляваше, пише Световната банка.


Бавно възстановяване


Свиването във второто тримесечие може да е било по-малко от очакваното, но това се отнася и за възстановяването през следващото тримесечие. Бавното усвояване на фискални мерки в отговор на кризата също може да допринесе за това.


Очаква се и публичните, и частните инвестиции да намалеят значително през тази година, тъй като частните са предпазливи заради изгледите за възстановяване. Същевременно кризата показва "двойната нужда от реформи и инвестиции в основни публични сфери като здравеопазване и образование". Освен ако реформите не се насочат спешно към тези и други сектори, последното все по-трудно ще предоставя услуги на нивото на очакваните стандарти.


Възстановяването на трудовия пазар ще се забави заради бавното прилагане на мерките, а доходите на жители в уязвими домакинства няма да се върнат към нивата отпреди пандемията, включително заради "притеснения заради адекватността и обхвата на съществуващите системи за социална сигурност".


Доброволното отлагане на употребата на определени услуги заради риск от заразяване, както и решението за мерки като временно затваряне на определени обекти може да се отразят на икономиката. Това обаче се отнася и за "продължаващите социални безредици в страната" и ежедневните протести с искане за оставката на правителството и главния прокурор, а "безредиците вероятно ще се разраснат с приближаването на следващите общи избори през пролетта на 2021 г.".

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  ГЕРБ отварят ножицата във всички сфери на живота и общественото устройства.
  Сеят ветрове и ще жънем Социални бури.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 991 Разстроено

  Гледам първата таблица - "Current smokers" - 34,8%
  За това нито ГЕРБ, нито друг е виновен….

 4. 4 Профил на eht04676104
  eht04676104
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":пак ли ти си на линия....отдавна не съм те чувал...
  —цитат от коментар 2 на Подуенски нюанс


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Antifa
  Antifa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гледам първата таблица - "Current smokers" - 34,8%За това нито ГЕРБ, нито друг е виновен….
  —цитат от коментар 3 на rainbou1


  Айде бе. Как на Запад успяха да намалят пушенето драстично? С множество кампании, ограничения и т.н. Малко по малко резултати се постигат.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Стабилността на Боко получи нов шут по задника.

 8. 8 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Статия, таблици и статистики, които всъщност не ни казват нищо. Да ме извинява Дневник ! Неомарксистите и либерастите едно нещо не искат да разберат или да проумеят. А то е, че в крайна сметка нещата опират до самия човек. Старата поговорка казва, че от някой можеш да вземеш насила, ама насила не можеш да му дадеш. Който иска ще учи и на живо, и дистанционно, и с училище, и без училище. Ще намери начин. Който не иска и с пушка да го закараш на училище, и да го вържеш за чина, пак няма да учи. Още повече в днешно време при тези технологии - интернет, таблети, лаптопи и т.н. Насила хубост не става. И тук държавата не е виновна. Лош материал, както казва баце. Нищо не може да се направи.

 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  До коментар [#8] от "Светозар Христов":

  Мали раздадоха таблети на представителите на една "уязвима група"?
  В резултат-разпродадоха ги за нула време.
  Насила можеш да вземеш. Насила не можеш да дадеш. Това е положението.

  Panta rhei....
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#8] от "Светозар Христов":

  Те го знаят много добре това, ама нали трябва да има проблем, за да има "усвояване". Ако признаят, че проблема е в човека, а не в системата, как ще цоцат системата? :-)

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Antifa
  Antifa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако признаят, че проблема е в човека, а не в системата, как ще цоцат системата? :-)
  —цитат от коментар 11 на Stargate


  Какво очакваш от дете, отгледано за просия, проституция или клошарство още от люлката? Да е супергерой и да счупи само оковите, въпреки всичко, което го заобикаля и формира детската му психика ли? И такива има, но да не виждаш колко непосилно е това да се случи е особена форма на жестокост и примитивизъм.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално


  Край !
  Черепа купи и Световната банка !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Това което всички с малки изключения виждат . Вече изведено и от световната банка.

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Сачева вече излъга, че всичко ни е на шест.

 21. 21 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  Продължава да се лее сороската пропаганда с ярки пред-апокалиптични, апокалиптични и пост-апокалиптични картини...

 22. 22 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Затва пък ,щом напазарим още 8 Ф-16, Русия ке трепери от повишената ни демография, на дупе география.

 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Весело

  Само да напомня на Световната банка, че от 9-ти до 14-и век в България имаме 70% грамотни, а в Западна Европа 2%.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Какви са тези отвратителни панели от перциглас? Тая тъпотия да се махне веднага! Колкото по-малко децата ходят на училище да им пълнят главите с глупости, толкова по-добре!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 26. 26 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1803 Разстроено

  Ми наследството на Даниел Вълчев
  ако пишат 2 им спират финансирането
  Западни ценности

 27. 27 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  ГЕРБ отварят ножицата във всички сфери на живота и общественото устройства.Сеят ветрове и ще жънем Социални бури.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Радваш ли се Кмете!!!!
  Ще жънете Социални бурии, когато дойдете на власт! Два пъти ги жънахте, при Луканов и Виденов.
  И пак искате да ги жънете!!!! Вие мазохисти ли сте???

 28. 28 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 695 Весело

  Е те тва нещо дори Севда милионерката няма да успее да го преведе на Боку!

  Не че има значение дали Боку Рапона е сфАнал за кво е думата ...

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Весело

  Гледам първата таблица - "Current smokers" - 34,8%За това нито ГЕРБ, нито друг е виновен….
  —цитат от коментар 3 на rainbou1


  +++!

  Аз също гледам "Adult survival rate". България - 86.6 / Русия 80.4! Исландия - 95.5! Готов съм да емигрирам в Исландия! 😊

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Весело

  Само да напомня на Световната банка, че от 9-ти до 14-и век в България имаме 70% грамотни, а в Западна Европа 2%.
  —цитат от коментар 23 на Да вярваме на истината


  Връщай се в "9-ти до 14-ти век"! Там може и да ти повярва някой, че си макроикономист! 😂🤣

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#29] от "vassilun":

  Само внимавай да не ръждясаш, иначе там си познават и долното бельо по пранетата. :-)
  ПП
  И, като от Световната Банка се отправят поучения, къде в света няма проблеми предизвикани от вируса? Май най-малко са в Африка, ако вярваме на медиите...

 32. 32 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  Така или иначе, омразните ви цигани от много време насам се превръщат и във ваш проблем и ще става все по-зле в бъдеще с намаляването на етническото българско население, когато ни залеят тълпи от полуграмотни хора, които при малко повече усилие и толерантност от наша страна, можеха да са достойни членове на това общество.
  —цитат от коментар 12 на Antifa


  Аман от либерастките ви лъжи и глупости .... купихме им таблети с нашите пари на въпросните цигани, те, вместо да учат с тях, ги продадоха или заложиха ..... и пак ние сме виновни. Търпим ги да не плащат масово ток, вода, градски транспорт .... и пак ние сме лошите.

  Въобще имат ли за нещо вина циганите ?? .... сигурно и затова, че си хвърлят боклука, където им падне, и живеят буквално в кочина, сме пак виновни ние, нали ??!

 33. 33 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#29] от "vassilun":

  Аз също гледам "Adult survival rate". България - 86.6 / Русия 80.4! Исландия - 95.5! Готов съм да емигрирам в Исландия! 😊
  —цитат от коментар 29 на vassilun


  Давайте, ще се радвате дълги години на прекрасно време! :-) Може и в Аляска, там даже е по-чист въздуха и е по-здравословно да се живее... уж.

 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Аз да попитам след като образованието е толкоз важно, защото повечето бачкери по строежите вземат повече пари от повечето офис служители?

  Или па защо тираджиите вземат 2 пъти повече от един сравнително добре платен програмист. :)

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#5] от "Antifa":

  На днешните пенсионери не може да им стъпи на пръста 80% от европейските ученици. Майка ми може да ти обясни подробно за косинуси и лимеси , химичиските формули , за закона на Кулон ...опрашването, или нещо относно класическите поети. Завършила е СУ . Българско образование от 60 те години -100%

 38. 38 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 283 Неутрално

  [/quote]


  [quote#12:"Antifa"]
  —цитат от коментар 12 на Antifa


  Че кой ти е казал че те искат да бъдат част от което и да е общество. Досега са успели да се запазят в почти автентичния си вид , навсякъде където са успели да се заселят, запазвайки култура и морални ценности. Бита им също е добре съхранен въреки , че и добре се адаптират . И това е не само в балканските страни , а в цял свят .

 39. 39 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Горките дечица! В три-четири от големите градове сигурно има няколко свестни училища и учители, образовани и амбициозни родители, и бъдеще за децата които искат бъдеще. Останалото огромно мнозинство е обречено на циганизация.

 40. 40 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Това са пълни глупости. Малко били хората с образователен етап след средния. Та у нас всеки е с ВИШО а в Западна Европа маса хора са с основно образование ни някакъв занаят и нямат и средно

 41. 41 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Т. Е. Още по прости и още по бедни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK