"Нобелът за икономика" отива при Пол Милгром и Робърт Уилсън

"Нобелът за икономика" отива при Пол Милгром и Робърт Уилсън


Наградата на централната банка на Швеция, по-известна като Нобелова награда за икономика, тази година е присъдена на американците Пол Милгром и Робърт Уилсън.


В решението на Шведската кралска академия на науките е посочено, че това е заради приноса им "за усъвършенстване теорията на аукционите и изобретяването на нови форми на аукциони".


"Новите формати за аукциони са красив пример за това как едно базово проучване може след това да предизвика изобретения, от които има полза обществото", обяснява академията за наградата от 10 милиона крони (1.4 млн. долара) на името на Riksbank.


Аукционите се използват навсякъде около нас и във всекидневието ни, като нови формати са прилагани за разпределяне на радиочестоти, квоти за улов на риба, слотове за авиокомпании, квоти за парникови емисии и др.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK